Спорен бивш шеф на БАБХ беше върнат отново в ръководството на агенцията

Като директор Христо Вълчанов е задвижил процедурата за сключването на договора с фирмата монополист на "Капитан Андреево" "Евролаб 2011"

Предприетите масови рокади от служебния кабинет по различните нива на управлението, откакто кабинетът на Гълъб Донев е на власт, застигнаха и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

В четвъртък служебният премиер Гълъб Донев освободи зам. изпълнителния директор на агенцията по храните Ангел Мавровски, който отговаряше за граничния контрол, и на негово място назначи Христо Вълчанов. Предполага се, че Вълчанов ще наследи ресора на Мавровски.


Благодарим Ви, че чететете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

За да видите статията, влезте в профила си или се регистрирайте.

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

Предприетите масови рокади от служебния кабинет по различните нива на управлението, откакто кабинетът на Гълъб Донев е на власт, застигнаха и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

В четвъртък служебният премиер Гълъб Донев освободи зам. изпълнителния директор на агенцията по храните Ангел Мавровски, който отговаряше за граничния контрол, и на негово място назначи Христо Вълчанов. Предполага се, че Вълчанов ще наследи ресора на Мавровски.

В заповедта на служебния министър-председател, с която "Капитал" разполага, няма посочени конкретни мотиви за освобождаването на Мавровски от поста. Донев се е позовал на член от закона за администрацията, според който правоотношенията със зам.-министрите, зам. областните управители, ръководителите на държавни институции, техните заместници и членове на колегиални органи могат да бъдат прекратени без предизвестие от органа, който ги назначава по негова преценка. Другото позоваване за освобождаването е доклад на служебния министър на земеделието Явор Гечев. Какво обаче съдържа той не е известно.

Кой е Вълчанов

Новоназначеният Вълчанов беше изпълнителен директор на БАБХ по време на предишното служебно правителство на Стефан Янев и заемаше поста до края на декември 2021 г., когато със заповед на бившия премиер Кирил Петков беше освободен от поста. Това стана в деня, когато беше подписан 10-годишният договор с фирмата монополист "Евролаб 2011" на граничния пункт "Капитан Андреево" за наем на помещенията, където се намира частната лаборатория на дружеството за изследване на пробите от плодовете и зеленчуците, влизащи в страната от Турция. Тогава подписа си под контракта сложи зам.-директорът на БАБХ Николай Роснев и това стана причина той да бъде освободен от поста в началото на април.

По неофициална информация обаче процедурата за сключването на договора е започната от Вълчанов, но в деня на подписването той е бил в болнични и това наложило заместникът му Роснев да подпише документа. Това стана въпреки изричната заповед на тогавашния земеделски министър Иван Иванов да не се сключват никакви договори.

Договорът с "Евролаб 2011"

Документът беше публикуван на сайта на bTV и от него ставаше видно, че текстът е почти идентичен с предходния договор на фирмата "Интерпред еврологистик", която преди това в продължение на 10 години държеше помещенията на граничния пункт и извършваше фитосанитарния контрол и товаро-разтоварната дейност на тировете от Турция, превозващи плодове и зеленчуци. Собственици на дружеството са Размиг Чакърян и Мирослав Петков. Фирмата "Евролаб 2011" пък е била създадена малко преди подписването на договора, а собственикът й Васил Димитров преди това е бил директор на буферния паркинг за тирове на "Капитан Андреево", който се свързва с името на Чакърян.

Вълчанов е работил дълги години в областната дирекция на агенцията по безопасност на храните в Хасково, като за около година в периода 2012-2013 г. е бил и неин директор. През 2016 г. в качеството си на главен инспектор в отдел "Контрол на храните" е уволнен дисциплинарно по обвинение, че е взел пари от собствениците на заведение в Хасково, за да не го затвори. Той оспорва уволнението и малко след това е възстановен на работа от съда.

До кого е близък Вълчанов

Според местни политици Вълчанов е близък до назначения от служебното правителство областен управител на Хасково Минко Ангелов, което неизменно заема поста и в трите служебни кабинета на Румен Радев. Бил е областен управител и по време на служебното правителство на Марин Райков през 2013 г. Ангелов има богата политическа кариера в различни политически сили. Бил е съветник в МРРБ по време на управлението на НДСВ. Бил е зам.-кмет на дългогодишния бивш кмет на Хасково Георги Иванов и общински съветник от листата му. През 2014 г. оглавява партийната структура на партията на Румен Петков АБВ в града, а миналата година беше за кратко депутат от 45-ото Народно събрание от платформата на Мая Манолова "Изправи се! Мутри вън!".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар