Новият брой:
Служебната президентска република

Риши Сунак е новият премиер на Великобритания

Пени Мордаунт не успя да събере нужната подкрепа и се отказа от надпреварата

Риши Сунак поема поста на министър-председател на Великобритания след оставката на Лиз Тръс, която се задържа на поста едва 45 дни
Риши Сунак поема поста на министър-председател на Великобритания след оставката на Лиз Тръс, която се задържа на поста едва 45 дни
Риши Сунак поема поста на министър-председател на Великобритания след оставката на Лиз Тръс, която се задържа на поста едва 45 дни    ©  Reuters
Риши Сунак поема поста на министър-председател на Великобритания след оставката на Лиз Тръс, която се задържа на поста едва 45 дни    ©  Reuters

Бившият министър на финансите от кабинета на Борис Джонсън Риши Сунак е новият премиер на Великобритания, след като Пени Мордаунт се оттегли от надпреварата. Тя не успя да събере нужната подкрепа от депутатите от Консервативната партия, като по този начин Сунак остана единственият кандидат.


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

Бившият министър на финансите от кабинета на Борис Джонсън Риши Сунак е новият премиер на Великобритания, след като Пени Мордаунт се оттегли от надпреварата. Тя не успя да събере нужната подкрепа от депутатите от Консервативната партия, като по този начин Сунак остана единственият кандидат.

В неделя Джонсън, който се очакваше да е най-сериозният съперник на Сунак, обяви, че няма да влезе в лидерския спор. Това се възприе като добра новина от инвеститорите и в началото на деня паундът поскъпна, но по-късно печалбата беше изтрита. На фондовата борса в Лондон индексът FTSE се покачи леко след обявяването на новината.

"Това решение е историческо и показва още веднъж разнообразието и таланта на нашата партия. Риши има пълната ми подкрепа", каза Мордаунт в изявление.

Откакто влезе в надпреварата за британски министър-председател, фаворитът Риши Сунак направи малко публични изяви за това как възнамерява да управлява страната и как ще се справи с множество икономически и политически кризи. Сунак се кандидатира неуспешно за министър-председател по-рано тази година, излагайки пълна политическа платформа. Въпреки че някои от предизвикателствата са се променили оттогава, ето какво ни казва тази кампания за това как ще управлява сега.

Икономически предизвикателства

Великобритания е изправена пред икономически токсична комбинация от рецесия и нарастващи лихвени проценти. Централната банка се опитва да укроти двуцифрената инфлация, докато потребителите са изправени пред растящи разходи и намаляващи реални доходи. Великобритания трябва да възстанови международното си финансово доверие, след като планът на премиера в оставка Лиз Тръс за данъчни облекчения и помощи заради високата цена на енергията изплаши пазара на облигации миналия месец и принуди Bank of England да се намеси. За да балансира бюджетния дефицит, влошен от нарастващите разходи за заеми, причинени от кризата, новият премиер най-вероятно ще трябва да съкращава разходи и да повишава данъците. Правителството е изправено пред натиск да помогне на уязвимите домакинства, а скокът в разходите за ипотеки се добавя към нарастващите цени на храните, отоплението и горивата, причинени от войната на Русия в Украйна и други глобални фактори.

Икономически политики

В изявление, публикувано в неделя, обявявайки кандидатурата си, Сунак каза, че страната е изправена пред "дълбока икономическа криза". Като министър на финансите между февруари 2020 г. и юли 2022 г. той насочи Великобритания към най-голямото данъчно бреме от 50-те години на миналия век. Той също така определи необходимостта от по-високи публични разходи, но същевременно обеща по-голяма финансова дисциплина. По време на лятното състезание за лидер на консерваторите той критикува програмата на Тръс за намаляване на данъците, като каза, че би намалил данъците само след като инфлацията бъде овладяна. По това време той очерта план за намаляване на данъка върху доходите от 20% на 16% до 2029 г. Сунак подкрепи независимостта на централната банка и подчерта значението на правителствената политика, която работи заедно с централната банка за укротяване на инфлацията, а не за нейното покачване.

Политически предизвикателства

Едно от първите предизвикателства пред Сунак ще бъде да покаже, че може да контролира Консервативната партия, която има голямо мнозинство в парламента, но е разделена на фракции, които се различават по ключови въпроси като Brexit и имиграцията, както и управлението на икономиката. По-високите данъци ще срещнат силна съпротива на някои в партията; други ще се противопоставят на съкращенията на разходите в ключови области като здравеопазването и отбраната. Спечелването на надпреварата за лидерство е само първата стъпка в обединяването на партия, която свали последните си двама лидери поради вътрешни различия и прекара години във вътрешни спорове как страната да напусне Европейския съюз.

Сунак подкрепи Brexit на референдума през 2016 г., но все още се смята от някои по-вдясно в партията за твърде симпатизиращ на ЕС. Ключовият въпрос за търговията със Северна Ирландия все още се договаря с Брюксел. Сунак ще бъде изправен пред натиск да договори сделка, която пренаписва части от първоначалното споразумение за напускане, без да отстъпва на трайното мнение на ЕС относно търговията между Великобритания и Северна Ирландия. Той също така ще се сблъска с призиви да изпълни обещанията на правителството да контролира имиграцията в страната, проблем, който много депутати от Консервативната партия смятат за критичен за спечелването на гласоподавателите на следващите избори.

3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  dobadoba avatar :-|
  dobadoba

  Днес в УК, утре в БГ.
  Накъде да се бяга нямам идея...

  Нередност?
 • 2
  borodino avatar :-|
  borodino

  Така умират империите.

  Нередност?
 • 3
  efn16675732261148190 avatar :-|
  Ahmed Malik

  ort is compared with what the parties https://gas-stationsnearme.com/

  Нередност?
Нов коментар