Новият брой:
Какво се случва в държавата

Цветан Кюланов: Очаквайте амбициозни събития на EК в България през 2023 г.

Европейската комисия в България редовно търси партньори, на които може да разчита

Цветан Кюланов - ръководител на Представителството на Европейската комисия в България
Цветан Кюланов - ръководител на Представителството на Европейската комисия в България
Цветан Кюланов - ръководител на Представителството на Европейската комисия в България
Цветан Кюланов - ръководител на Представителството на Европейската комисия в България
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Визитка

Цветан Кюланов ръководи Представителството на Европейската комисия в България от 1 септември 2019 г. Икономист по образование, той работи в различни дирекции на Европейската комисия от над 10 г. с фокус върху икономическите развития в България.

Преди да се присъедини към Европейската комисия, Цветан Кюланов е работил в частния сектор като финансов анализатор на възникващи пазари.

Визитка

Цветан Кюланов ръководи Представителството на Европейската комисия в България от 1 септември 2019 г. Икономист по образование, той работи в различни дирекции на Европейската комисия от над 10 г. с фокус върху икономическите развития в България.

Преди да се присъедини към Европейската комисия, Цветан Кюланов е работил в частния сектор като финансов анализатор на възникващи пазари.

Г-н Кюланов, последните месеци бяха изпълнени с политическо напрежение и кризи - как работите вие в България като представител на Европейската комисия (ЕК) и какво свърши вашият екип?

- Нашата основна мисия е да работим за българските граждани и да им помагаме в сложната ситуация, в която всички ние се намираме. В тази връзка предизвикателствата за нашия екип бяха в основата си същите, каквито бяха и за цяла Европа (а може би и за света) - войната на Русия срещу Украйна, растящите цени и несигурността. Но като всяка криза и тази предоставя и редица възможности. Европейската комисия пое много активна роля в борбата с трудностите, което ни позволи нагледно да покажем ползите и предимствата от членството ни в ЕС.

Два изключително положителни момента тази година бяха посещенията на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен във връзка с одобрението на българския План за възстановяване и устойчивост през април и откриването през октомври на интерконектора с Гърция, финансиран от ЕС. Успешното провеждане на тези визити има положителен отзвук както за нашата работа, така и за имиджа на България като надежден европейски партньор. През тази седмица България ще получи и първото плащане по плана, като се надяваме успешното реализиране на проектите и реформите, заложени в него за 2023 г., да ни дадат още много такива положителни поводи за комуникация.

Друга основна част от нашата дейност е близкото сътрудничество с националните власти. И тук политическата нестабилност поставя както предизвикателства, така и възможности за задълбочаване на контактите и сътрудничеството, а и възможност на по-широк кръг участници в политическия живот да се запознаят с функционирането на ЕС и да участват пълноценно в европейските процеси.

Една от основните задачи на представителството е именно комуникационна. Какво всъщност правите в България, за да информирате гражданите?

- Комуникацията с гражданите изисква постоянна работа и адаптация към променящите се настроения и среда на общуване. Преди пандемията животът на всички ни беше доста "по-аналогов" и фокусът до голяма степен беше върху срещите на живо, които са и смисълът на присъствието на ЕК в държавите членки. Само през 2019 г. например организирахме и бяхме партньори на близо 500 събития, които привлякоха десетки хиляди участници. Месеците, в които бяхме принудени да общуваме почти изцяло дистанционно, доказаха, че дигиталната комуникация също има важно място в нашата работа, защото ни помага да достигнем бързо до значително повече хора.

След пандемията, в период, който някои наричат "новото нормално", ние продължаваме да използваме все по-разнообразни канали за общуване. По последни данни основен източник на информация по важните за българите теми остава телевизията (82%). Ето защо непрестанно търсим нови и интересни възможности за партньорство. Освен че често участваме в различни публицистични предавания, търсим начини за позициониране на европейските теми и в други, по-популярни формати - развлекателни, културни, спортни и дори телевизионни сериали.

Социалните медии са другият предпочитан от обществото канал за информиране, затова влагаме все повече ресурси и усилия да засилим присъствието си и там. Стараем се да "превеждаме" често сложните европейски теми на лесно разбираем език. През последната година развихме добри партньорства и реализирахме няколко онлайн кампании с водещи български инфлуенсъри. Те ни помагат да позиционираме теми като устойчивото развитие и борбата с дезинформацията сред целеви групи, които обикновено трудно достигаме. Сред най-успешните ни партньорства например беше кампанията "#БългарияЕСУкрайна", която реализирахме заедно с PeopleOfSofia и благодарение на която повече от 1 милион души в цялата страна видяха докосващи лични примери за това как ние, българите, помагаме на бягащите от войната в Украйна.

В работата ни разчитаме и на 13-те центъра от мрежата ни "ЕВРОПА ДИРЕКТНО", които редовно организират мероприятия в цялата страна. Тази година отбелязахме Деня на Европа (9 май) с впечатляващо 3D мапинг шоу по време на фестивала на светлините LUNAR в София, където заедно с колегите от Европейския парламент събрахме над 10 хиляди души на живо и над 50 000 онлайн. Изключително успешни бяха и организираното от нас състезание #Run4EU в рамките на Полумаратона на София, както и традиционното ни участие в Нощта на литературата.

Ако трябва да обобщя - стремим се да балансираме между различните комуникационни канали, за да общуваме пълноценно с всички обществени групи и да предоставяме актуална и достоверна информация по темите, които са важни за всички нас като граждани на ЕС.

Фалшивите новини стават все по-голям проблем пред комуникационните специалисти. Как Представителството на ЕК се бори с тях?

- Дезинформацията е едно от най-сериозните предизвикателства, пред което сме изправени - не само в България, но и в ЕС като цяло. Над 60% от българите споделят, че са попадали на фалшиви новини, а близо половината от тях са по политически теми, които ни засягат пряко. Ето защо през пролетта създадохме "Българска коалиция срещу дезинформацията" заедно с държавни и международни институции, медии, неправителствен сектор и дипломатически представителства. В партньорство с "Асоциацията на европейските журналисти - България" реализираме поредицата от онлайн видеа "#НеСеЗаблуждавайте", която има за цел да изобличи методите на пропагандата, опровергавайки някои от най-разпространените лъжи в България. Надяваме се още организации да се присъединят към нашата коалиция.

Това е борба на много фронтове, затова паралелно с останалите инициативи работим усилено и по темите "гражданско образование" и "медийна грамотност". Вярваме, че образованието е един от основните начини младите хора да са запознати с правата, отговорностите и възможностите си като граждани на Европейския съюз и да не се поддават на манипулации. За да сме успешни в усилията си, разчитаме на надеждни партньори и винаги сме отворени да открием нови.

Наскоро обявихте и обществена поръчка за агенция, която да ви помага в организирането на комуникационни кампании и публични събития. Какъв партньор търсите?

- Надяваме се да намерим стабилен партньор, който да допринесе креативно и иновативно за постигане на нашите комуникационни цели. Партньор с идеи, който не се плаши да работи под напрежение и да реагира в кратки срокове. Разчитаме също така победителите да са въвели най-новите практики в областта на устойчивото организиране на събития. Изискванията към бъдещите кандидати са подробно описани в търга и всеки, който има интерес, би могъл да зададе и уточняващи въпроси чрез портала за кандидатстване.