Избори на 2 април и проблеми за ЦИК с хартиените промени на ГЕРБ, ДПС и БСП (обновена)

Въпросът "разписката бюлетина ли е" тепърва ще се обсъжда в избирателната комисия, за да се определи нужното количество хартия за машините

Председателката на ЦИК Камелия Нейкова в Народното събрание
Председателката на ЦИК Камелия Нейкова в Народното събрание
Председателката на ЦИК Камелия Нейкова в Народното събрание    ©  Юлия Лазарова
Председателката на ЦИК Камелия Нейкова в Народното събрание    ©  Юлия Лазарова

Във вторник, след среща с представители на Централната избирателна комисия (ЦИК) президентът Румен Радев обяви, че новите предсрочни избори ще са на 2 април. От двете изслушвания на членовете на ЦИК - в парламента и президентството, стана ясно, че колкото по-напред във времето бъдат насрочени изборите, толкова по-добре ще бъдат организирани, защото в Изборния кодекс са заложени редица капани и неточности.

Най-ранната възможна дата, в която изборната администрация ще опита да се впише, е 2 април, която беше посочена по-късно и от Радев.


Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове

Във вторник, след среща с представители на Централната избирателна комисия (ЦИК) президентът Румен Радев обяви, че новите предсрочни избори ще са на 2 април. От двете изслушвания на членовете на ЦИК - в парламента и президентството, стана ясно, че колкото по-напред във времето бъдат насрочени изборите, толкова по-добре ще бъдат организирани, защото в Изборния кодекс са заложени редица капани и неточности.

Най-ранната възможна дата, в която изборната администрация ще опита да се впише, е 2 април, която беше посочена по-късно и от Радев.

За 23 април ще организираме изборите без стрес, но и 2 април е възможна дата, коментира пред БНР зам.-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов. Притесненията са свързани с осигуряването хартия за машините, чиито разписки бяха приравнени от ГЕРБ, ДПС и БСП към хартиените бюлетини. Причината е посочената от БНБ невъзможност в по-ранен срок да достави, защити и "разроли" (да обособи на отделни ролки за устройствата) поръчаните от ЦИК количества хартия.

И в парламента, и на срещата с президента представители на ЦИК дадоха ясно да се разбере, че хаосът е вследствие на приетата от хартиената коалиция промяна в Изборния кодекс - подадените с машина гласове да не се отчитат от устройството, както беше досега, а да се броят ръчно. А разписките от машините да се наричат "хартиена бюлетина".

Как се стигна дотук

Още с приемането на промените в изборните правила беше ясно, че заложени проблеми има и те ще започнат да изскачат един след друг. Защитата на хартията за машинно гласуване беше първият, а част от членовете на ЦИК дори се опасяваха, че това може да доведе до служебно ликвидиране на възможността за вот с устройство.

Съществуващият проблем беше осветен от писмо от печатницата на БНБ. Оттам твърдят, че няма как да се справят с обработката на поисканото от ЦИК количество хартия (30 000 ролки) преди 30 април.

Във вторник пред парламента председателката на ЦИК Камелия Нейкова каза, че администрацията ще намали резервите, които са предвидени в изискваните 30 000 ролки. При по-малки количества, "10-12 хил. ролки, ще се вместим във времето до 2 април", коментира тя.

Нейкова уточни че в комисията са направени тестове с новата защитена хартия (тъй като имаше и друг казус - дали машините ще работят с по-плътен материал) и е установено, че проблем няма да има.

Нов проблем: дължината на машинна бюлетина

От уточняващи въпроси на депутата Божидар Божанов (ДБ) обаче стана ясно, че дали хартията ще стигне изобщо не е ясно. Причината: ЦИК все още не е взела решение как ще изглежда машинната бюлетина (която по закон трябва да отразява вида на хартиената). "Ние не знаем колко ще е дълга тази бюлетина, за да отговаря на закона. Така че няма как да знаем и дали намаленото количество хартия няма да свърши преждевременно в изборния ден, а и като цяло колко хартия ще бъде необходима. Това можем да го твърдим, след като имаме образец на бюлетината за машинно гласуване", каза той.

Божанов изтъкна също, че след като ЦИК ще намали резервите от ролки, в секциите трябва да се види има ли секции на предишни избори, които са употребили повече от три ролки. И след като "разписката" се превърне в бюлетина" и евентуални се удължи, е редно да се сметне колко още ролки ще са нужни там.

Камелия Нейкова потвърди, че действително как ще изглежда бюлетината, излизаща от устройствата, все още не е ясно, следователно не е ясен и размерът ѝ и колко "машинни бюлетини" могат да излязат от една ролка. Но допълни, че след като президентът насрочи изборите, това ще бъде едно от първите решения на изборната администрация.

Напрежението в ЦИК - огледално на парламента

Думите ѝ впоследствие станаха обект на дебат между самите представители на ЦИК на срещата в президентството. Разминаванията са по линия на това как трябва да изглежда машинната "бюлетина" и дали трябва да съдържа всички атрибути на хартиената, след като поправките в ИК ги приравниха.

Говорителят на комисията Цветозар Томов (излъчен от ДБ) изрази становище, че според текстовете в Изборния кодекс машинните и хартиените бюлетини трябва да бъдат с еднакво съдържание, но това пък е невъзможно, защото ширината на машинните разписки е равностойна на касова бележка. От своя страна Севинч Солакова (излъчена от ДПС) обясни, че няма никакъв проблем досегашните "разписки от машинно гласуване" да се смятат за "машинни бюлетини".

Размяната на реплики между Томов и Солакова повтори разделението на партиите по казуса. Докато ДБ и ПП във вторник изразяваха пред шефката на ЦИК резервите си към неяснотите, свързани с машинната "бюлетина", ГЕРБ и ДПС "отсъдиха", че всичко е наред и проблеми няма. А лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ цитира "известната максима", че избори има и въпреки ЦИК.

"Прецизността" на изборния закон

След като стана ясно, че все още не може да се каже с точност дали намаленото количество хартия ще стигне за всички секции и всички желаещи да гласуват с машина (заради неяснотата колко ще е голяма бюлетината от устройствата), шефът на правната комисия Радомир Чолаков (ГЕРБ) заключи, че всичко е наред. "Искам да ви благодаря, успокоихте обществото, че проблем с изборите няма. Ние сме написали един прецизен закон", обърна се той към Камелия Нейкова (ЦИК). Тя не отговори на репликата му.

Малко по-късно обаче Цветозар Томов даде конкретен пример колко "прецизен" е Изборният кодекс, приет от хартиената коалиция. В президентството той посочи друга от недомислиците в ударно приетите промени. "В изискванията за машинните бюлетини е записано, че с тях се гласува с химикалка със син цвят и определен знак", каза Томов. И въпреки, че текстът не се нуждае от коментар, той все пак обясни, че това е невъзможно, защото при гласуване с устройство вотът се упражнява на екрана на машината, а разписката от нея само разпечатва гласа.

"Очевидно е, че буквата на закона няма как да бъде спазена, спазете духа му", каза след края на срещата с представителите на ЦИК президентът Румен Радев. По-късно във вторник пред журналисти той обяви, че ще насрочи изборите на 2 април.

3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  zoi32916815 avatar :-|
  Моа Преател Тайпи
  • + 1

  боклуци-ГЕРБ

  Нередност?
 • 2
  g_t avatar :-|
  Alarmstufe Rot

  До коментар [#1] от "Моа Преател Тайпи":

  Боклук Де Бъ.

  Нередност?
 • 3
  zoi32916815 avatar :-|
  Моа Преател Тайпи

  До коментар [#2] от "Alarmstufe Rot":

  Боклук Де Бъ е град разположен в областта Борокеск, на северния изток на Даъсър Австралия. Неговата област притежава 71.000 души и е огромно разполена по площ на Евразията. Градът е голям и разширящ се и има богата история, която се дължи на различните народности и групи, които живеят в областта. В момента там се намират два малки африкански града, британска, полска и цяла маса други. В Боклук Де Бъ има много занимания и активности. Сред тях съществуват регулярни културни и изкуствени инициативи и семинари, а също така и духовни мероприятия. Има и магистрали и автомобилни пътища, плажове и областни паркове, където можете да насладите природните красоти и флора и фауна. Там има и много различни магазини с облекла, сладкиши и други продукти. Там може да се посетят и забавления, игри и други места за развлечение.

  Нередност?
Нов коментар