Новият брой:
Първият опит за ротационен кабинет в България

Как и защо бивишият член на ВСС Иван Димов избягна екстрадиция в Австрия, където е разследван за пране на пари

Замесеният в измама с фалшиви дипломатически паспорти бивш депутат и настоящ адвокат получи бонус от пловдивския съд

Иван Димов от времето му на член на ВСС (2007-2009)
Иван Димов от времето му на член на ВСС (2007-2009)
Иван Димов от времето му на член на ВСС (2007-2009)    ©  Юлия Лазарова
Иван Димов от времето му на член на ВСС (2007-2009)    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"При Хитлер съдебната система е била малко по-демократична от сегашната в Германия. Българският съд и българската прокуратура са на светлинни години пред т.нар. демократично законодателство. Българският съд и българската прокуратура са супердемократични и суперобективни." Така през 2008 г. Костадин Хаджииванов, по-известен като Коце Маца, бивш президент на футболния клуб в Петрич, коментира осъдителната си присъда за контрабанда на цигари в Германия.

Сблъсъкът на Хаджииванов, задържан в Гърция, беше един от първите примери как България, тогава млад член на Европейския съюз, работи в наказателно-правното сътрудничество със съюза.

"При Хитлер съдебната система е била малко по-демократична от сегашната в Германия. Българският съд и българската прокуратура са на светлинни години пред т.нар. демократично законодателство. Българският съд и българската прокуратура са супердемократични и суперобективни." Така през 2008 г. Костадин Хаджииванов, по-известен като Коце Маца, бивш президент на футболния клуб в Петрич, коментира осъдителната си присъда за контрабанда на цигари в Германия.

Сблъсъкът на Хаджииванов, задържан в Гърция, беше един от първите примери как България, тогава млад член на Европейския съюз, работи в наказателно-правното сътрудничество със съюза.

"Австрия е една държава, която не се е разделила с остатъците от фашисткото си минало." Годината е 2023 г., а думите са на адвоката, бивш съдия, член на Висшия съдебен съвет (ВСС), а в края на 90-те депутат от СДС Иван Димов. Той беше арестуван от МВР в началото на февруари по искане на австрийските власти. Публикация на "Дневник" цитира прокуратурата в град Велс, според която Димов е разследван за изпирането на 134 хил. евро от схема за продажба на фалшиви дипломатически паспорти, испански лични документи и фалшиви дипломатически табели за автомобили. През седмицата съдия Петко Минев от Окръжен съд - Пловдив, отказа да изпълни искането за екстрадиция на Иван Димов в Австрия като мотивите му бяха определени като силно противоречиви от магистрати, с които "Капитал" и "Дневник" разговаряха.

Полихрон от Поморие или Паул Леон Люке от Сейнт Китс и Нейвис

На 14 септември 2022 г. МВР съобщи, че служители на ГДБОП са провели операция "във връзка с получени в Окръжна прокуратура - Бургас, Европейска заповед за разследване и Европейска заповед за арест от прокуратурата в австрийския град Велс...При операцията, проведена в Поморие, е задържан 53-годишен местен жител. Той е заподозрян за извършени множество измами на територията на Република Австрия, сред които изработване и разпространение на неистински документи за самоличност - испански дипломатически паспорти и лични карти", пише още в прессъобщението, в което се казва още, че при "претърсванията на два адреса, яхта и два автомобила с фалшиви дипломатически номера са иззети множество фалшиви документи, удостоверения и печати."

Един месец по-късно Окръжния съд в Бургас предава на австрийските власти роденият през 1969 г. Полихрон Луков, изестен още като Paul Leon Luke. Той е защитаван от трима адвокати, чиято основна теза е, че е дипломат, ползва се със защита, тъй като има дипломатически паспорт, издаден от Федерация Сейнт Китс и Невис, като въз основа на "специална заповед" е "акредитиран като дипломатически агент в Европейския съюз". Луков е разследван за това, че е получил 334 хил. евро от 11 австрийски граждани, за да им бъдат издадени дипломатически паспорти, испански лични карти, дипломатически табели за автомобили.

Съдът отбелязва, че при претърсването на яхтата и помещенията, използвани от Луков/Люке са открити лични документи (испанска лична карта и дипломатически паспорт, копие от белгийски паспорт), според които той е роден хем в Барселона, хем в Брюксел, което съдът приема за достатъчно доказателство, че тези документи са неистински. Освен това магистратите в Бургас коментират писмо, получено по разследването в Австрия, подписано от главния секретар на външното министерство на Федерация Сейнт Китс и Невис, в което се казва, че Паул Люке/Полихрон Луков, никога не е бил назначен за дипломат или акредитиран да представлява островната държава в ЕС.

От МВР разпространиха снимки на няколко автомобила с дипломатчески номера на Сейнт Китс и Невис. Сред тях беше и ролс-ройс, паркиран на пристанището в Поморие, а на негов фон е моторна лодка, за която по-късно ще стане ясно, че е купена от Луков през май месец. На една от снимките, изпратени от вътрешното министерство, се вижда и плик с фирмени печати, сред които има такива на американско публично дружество, занимаващо се с инкасо и немска банка.

Ролята на Иван Димов

Описаната пред "Дневник" фактология от разследването в Австрия, по което се иска предаването на Димов, съвпада с фактите от делото по предаването на Полихрон Луков. Той е обвинен за пране на пари като "средствата (на обща стойност около 170 000 евро) произхождат от продажбата на фалшиви дипломатически паспорти от Испания и фалшиви дипломатически номера от Сейнт Китс и Невис", коментират за "Дневник" от прокуратурата в западния австрийски град Велс.

"Разследването се води срещу общо 13 обвиняеми, като на 12 от тях вече са повдигнати обвинения; по този начин само производството срещу Димов все още е открито", допълват още от австрийската прокуратура. От делото по предаването на Иван Димов става ясно, че в адвокатската му сметка с постъпвали средства от Австрия, които той после е нареждал по други сметки в България чрез онлайн банкиране. Пред "Дневник" Димов не отговаря на запитването дали познава Полихрон Луков, от кого и на кого са преведени парите.
Иван Димов е арестуван на 6 февруари 2023 г. на автомагистрала "Тракия". Защо арестът му става точно там не е ясно - бившият син депутат и член на ВСС живее в центъра на София и адресът му е известен. Едно от предположенията е, че по този начин от МВР са целяли делото му да се гледа от съда в Пловдив, който още от времето на бившия му председател Сотир Цацаров е известен с това, че е далеч по-безкритичен към исканията на прокуратурата и налага сурови наказания. Иван Димов първоначално беше задържан под стража, но след 10 дни Апелативният съд го пусна под домашен арест. По-малко от седмица по-късно съдия Петко Минев от Окръжния съд взима решение, с което отказва екстрадицията на Димов. Цитиран от "24 часа", съдията Петко Минев заяви: "Ние не знаем дали извършеното е престъпление или не, но поне втората част от преводите са направени в България. Ние си имаме прокуратура, това може да се разследва и у нас. А и по делото има декларация от клиента Иван Димов, че средствата не са с престъпен произход." "Не е ясно въобще дали част или цялото престъпление е извършено в България, да се предполага от това, че било извършено чрез интернет банкиране, е чиста спекулация. Предходното заседание е било едва преди седмица и е трябвало или по-дълъг срок за отговор, или допълнително да се иска уточнение", коментира пред "Капитал" наказателен съдия, разглеждал множество такива дела.
Цитиран от "Дневник" магистрат коментира, че по дела за изпълнение на Европейска заповед за арест няма как евентуална компетентност за водене на наказателно производство в България да е основание за отказ за предаване. "По такива дела не се преценява липсата или наличието на доказателства", коментира още магистратът. Съдия Петко Минев е бивш прокурор в Районна прокуратура в града. През 2016 г. тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров иска уволнението му , тъй като Минев е ползвал луксозен автомобил, чиито лизингови вноски били плащани от местен бизнесмен - Атанас Бърбаров (човек с такива имена е общински съветник от ГЕРБ в Кричим).

Петко Минев преподава "Търговско, административно и трудово законодателство" в Университета за хранителни технологии в Пловдив. Сайтът "Бърд" отбелязва, че Минев е оправдал преподавател от това обвинение, обвинен за подкуп - проф. Светослав Василев.

Иван Димов - от СДС, през ДПС до Мондешки

През 90те години Иван Димов работи като съдия в Сливен. През 1997 г. влиза в политиката като депутат от СДС. С тези му години се свързва вписването на семейство Баневи в собствеността на местната фабрика за килими "Декотекс", което американският акционер определя като кражба на фирма, а случаят предизвиква гнева на американския посланик тогава.
През 1999 г. Димов е сочен за "представител на новата юридическа генерация в редиците на СДС", когато е тандем с друг син депутат - Димитър Абаджиев, с когото запазват отношения и до ден днешен. Димов се превърна в един от сподвижниците на Никола Филчев след избора му за главен прокурор през 1999 г. Той се връща в Окръжен съд - Сливен, а през 2007 г. е избран от парламента за член на ВСС като номинация на ДПС. В съвета Димов остава до 2009 г., когато подава оставка, след като става ясно, че е имал редовни разговори с плевенския бизнесмен Красимир Георгиев, известен като Красьо Черничкия, заподозрян в лобизъм в съдебните назначения. Димов е възстановен като съдия в Окръжен съд - Сливен, но тогавашният правосъден министър Маргарита Попова, иницира дисциплинарно производство срещу него. В крайна сметка Димов е уволнен от съдебната система, за да бъде вписан безпроблемно като адвокат в Софийската адвокатска колегия. Иван Димов е сред учредителите на сдружението "Алианс за правно взаимодействие" към което има и арбитраж.

Той е едноличен собственик на няколко дружества. Сред тях е "Европейски високотехнологични системи", която основават заедно с Иван Жерков, адвокат и шеф на кабинета на Ангел Найденов като министър на отбраната (2013-2014 г.). Малко след учредяването му дружеството получава удостоверение за регистрация за трансфер на продукти свързани с отбраната. Съпругата на Димов е собственик на редица дружества, сред които е фирмата "Българско индустриално общество - БИО Армита", в управлението на което е Младен Мондешки, съветник в ДПС, брат на скандалния адвокат Момчил Мондешки. През 2018 г. "БИО Армита" се оказа в епицентъра на скандал за соларен парк край с. Оризаре, в който е намесена и охранителната компания "Делта гард".

Все още няма коментари
Нов коментар