Близо 6.5 млн. лв. за прoформа видеонаблюдение на изборите

Държавата ще купи телефони, с които близо 12-те хил. секции в България да излъчват преброяването на бюлетините

Телефоните ще пристигнат в секциите заедно с изборните книжа.
Телефоните ще пристигнат в секциите заедно с изборните книжа.
Телефоните ще пристигнат в секциите заедно с изборните книжа.    ©  Юлия Лазарова
Телефоните ще пристигнат в секциите заедно с изборните книжа.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Видеозаснемане няма да има в секциите в чужбина.
  • Не се знае дали платформата за онлайн излъчване ще издържи на броя потребители.
  • Секционните комисии ще бъдат обучавани с клипче.

Служебният кабинет отпусна 6 444 735 лв. за видеонаблюдението, което по закон трябва да има във всички секционни избирателни комисии (СИК) при броенето на бюлетините и попълването на протоколите на предстоящия вот на 2 април.

Темата накратко
  • Видеозаснемане няма да има в секциите в чужбина.
  • Не се знае дали платформата за онлайн излъчване ще издържи на броя потребители.
  • Секционните комисии ще бъдат обучавани с клипче.

Служебният кабинет отпусна 6 444 735 лв. за видеонаблюдението, което по закон трябва да има във всички секционни избирателни комисии (СИК) при броенето на бюлетините и попълването на протоколите на предстоящия вот на 2 април.

Парите трябва да осигурят купуването на устройства за видеонаблюдението и изграждането на информационна система, чрез която броенето да се излъчва онлайн. Предвидени са средства и за последващо съхранение на видеозаписите.

На пръв поглед както начинанието, така и разписаните технически характеристики звучат разумно. Проблемът обаче се крие в поредицата малки, но твърде съществени детайли, които на практика ще превърнат видеозаснемането в поредната дейност проформа, чийто смисъл ще се загуби. Причините са разнообразни: на първо място в Централната избирателна комисия (ЦИК) са убедени, че те ще дадат указания на секционните си подразделения, но сред тях твърде малко ще се съобразят с изискванията. След това - преброяването на вота ще се заснема, но не във всички секции - тези в чужбина (в това число в Турция например) са изключени от документирането. Изключено е заснемането на броенето и на гласовете от подвижните избирателни урни, които в последните няколко избора се превърнаха в схема на контролиран вот от страна на ДПС. Не на последно място за краткото време, в което трябва да се организира видоенаблюдението, няма да има особена възможност за тестове както на онлайн излъчването, така и на опциите за натоварване на платформата, на която ще става това.

Така на практика правителството ще плати близо 6.5 млн. лв., от които единствената реална полза ще е запазването на видеоархив от броенето на гласовете, който обаче би могъл да се ползва впоследствие, и то само в случай че всички секции се съобразят с изискването да записват действията си. Причината за тази условност е, че законът постанови видеонаблюдение на броенето, но няма практическа възможност за санкция, ако това не се случи.

До 20 000 зрители в реално време

Още в началото на февруари ЦИК прие условията и реда за заснемането. Тогава комисията реши, че правителството трябва да осигури онлайн страница, различна от собствената си, на която в реално време всеки да може да наблюдава преброяването на гласовете и съставянето на протокола на СИК.

Според техническите изисквания, заложени от Министерството на електронното управление и подадени до "Информационно обслужване", тази платформа ще може да понесе "натоварване" от минимум 20 000 потребители в реално време. Записването в подобен документ на конкретно число обикновено означава, че капацитетът е близо до посочения. Според членове на ЦИК предвидените 20 000 потребители са крайно ограничен брой, за да изпълнят обещаната възможност всеки да може да гледа броенето в секцията, която го интересува.

Освен това този капацитет лесно може да бъде достигнат и с елементарна хакерска атака, но и без такава може да се допусне, че организираното за първи път наблюдение може да предизвика интереса на повече от споменатите 20 000 души едновременно.

Излъчване не с камери, а с телефони

От договора между Министерството на електронното управление и "Информационно обслужване" се разбира, че излъчването и записването на броенето ще става с мобилни телефони. Правителството е предпочело този вариант пред други, които също бяха разглеждани - като стационарни камери и боди камери, каквито се ползват от служителите на реда. Защото не е ясно как с мобилния телефон ще се вижда всеки конкретен глас върху бюлетината, каквато е идеята на видеозаписа.

Според изискванията телефоните ще бъдат поставени на статив в секцията и ще бъдат насочени към масата, на която ще се извършва броенето. Не се знае обаче как ще успеят да запечатат вота от електронните разписки.

Знае се, че минималната резолюция на устройствата, които ще бъдат доставени, е 12 MP, а максималната тежест - 180 грама. Комуникационният интерфейс на телефоните ще бъде 3G, което ще затруднява излъчването, но пък според заданието те трябва да разполагат и с LTE интерфейс.

Техническите спецификации поставят резонния въпрос с каква скорост ще се излъчва в реално време. От друга страна стои опасението, че не навсякъде в страната има мобилен обхват. От Министерството на електронното управление казаха пред "Капитал", че в такива случаи на специално създадения портал ще може да бъде намерен запис, който ще се качи след изборите.

За телефоните за 12-те хиляди секции в България ще бъдат платени около 2 млн. лв., което прави по около 160 лева на апарат. От министерството твърдят, че те ще бъдат доставени директно от производител, без да минават през някой от българските оператори. Апаратите ще бъдат доставени след 20 март, а в секциите ще пристигнат с изборните книжа, т.е. непосредствено преди вота. Секционните комисии ще бъдат обучени как да ги ползват с клипче, защото в "последния момент районните комисии няма да имат време".

Подходът към обучението на членовете на секционните комисии е съвсем показателен за отношението на централната изборна администрация към тази част частта от изборния процес, която гарантира прозрачността на вота. "По-скоро действаме, ако стане", обобщи ситуацията член на ЦИК.