Новият брой:
Чудото на езика

Окончателно: машините няма да отпечатват протокол за гласуването

ЦИК е взела решението отдавна, но все пак дава възможност данните от машината да се публикуват "за справка"

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Около две седмици преди изборите вече е ясно - машинни протоколи няма да има, а за краен резултат от вота ще са меродавни само хартиените бюлетини и разписките, които ще вади машината при всяко гласуване.

Това следва от указанията, които Централната избирателна комисия (ЦИК) е дала на фирмата-изпълнител "Сиела норма" - устройствата в секциите да отпечатват единствено "финален отчет", в който ще съдържа само броят на гласувалите с дадената машина. Официалният резултат за разпределението на гласовете по партии, както и предпочитанията за отделни кандидати ще се пресмятат на ръка от членовете на Секционните избирателни комисии (СИК).

Около две седмици преди изборите вече е ясно - машинни протоколи няма да има, а за краен резултат от вота ще са меродавни само хартиените бюлетини и разписките, които ще вади машината при всяко гласуване.

Това следва от указанията, които Централната избирателна комисия (ЦИК) е дала на фирмата-изпълнител "Сиела норма" - устройствата в секциите да отпечатват единствено "финален отчет", в който ще съдържа само броят на гласувалите с дадената машина. Официалният резултат за разпределението на гласовете по партии, както и предпочитанията за отделни кандидати ще се пресмятат на ръка от членовете на Секционните избирателни комисии (СИК).

Така изборната администрация затвърждава окончателно действията на хартиената коалиция (ГЕРБ, ДПС и БСП) да елиминира на практика данните от машината в изборния резултат - въпреки становището на съда, че отпечатването на машинния протокол в края на изборния ден не нарушава закона.

Забрана за машинен протокол

Дни преди одитирането на софтуера "Капитал" научи, че изискванията, зададени от ЦИК, са никоя машина да няма възможност да публикува реален протокол в края на изборния ден. Причината: администрация се опасявала, че ако даде възможност на секциите да отпечатват по желание машинния протокол, то никоя СИК няма да си прави труда да брои ръчно разписките от устройството. Изборният кодекс пък изрично определя, че носителят на вота е бюлетината (хартиена и машинна), а резултатът може да се определи само след ръчното им преброяване.

"Ако бяхме оставили незабранената възможност машините да отпечатват протоколи, щяха да се броят само хартиените бюлетини, а машинните - не. СИК щяха да принтират машинния протокол и да пренасят числата от него в окончателния. Законът пък ясно казва, че в окончателния протокол на секцията се вписват преброените бюлетини, те удостоверяват гласуването", обясни пред "Капитал" член на ЦИК.

Според него, ако бъде дадена възможност в секциите контролно да се отпечатва машинен протокол, то в края на работния ден комисиите няма да броят бюлетини. "После това може да се ползва за основание за оспорване на изборите", смятат в комисията.

Затова още преди месец ЦИК е сметнала за най-разумно машинен протокол изобщо да няма. За да няма скандал, указанието как да бъдат програмирани машините без протокол е взето като протоколно решение (т.е. такова, което не се публикува отделно). Част от членовете на комисията изобщо не са разбрали, че се гласува точно това. "Това превръща комисията в място, където се дебнем, не действаме открито, а подмолно, завоалирано и в крайна сметка се лъжем", каза пред "Капитал" член на комисията.

Съдебно решение, ама друг пък

Говорителят на ЦИК Росица Матева потвърди, че подобно решение съществува, но не можа да каже на коя дата е взето. Със сигурност обаче това се е случило доста преди Административен съд - София град да се произнесе по жалбата на ПП и ДБ за сумирането на гласовете в протокола. Освен че отмениха математическото смесване на хартиени и машинни гласове, което правеше проследяването на изборна измама практически невъзможно, магистратите казаха също, че ако ЦИК даде указания на секционните комисии да отпечатват машинен протокол, това не означава, че подобно решение ще е нарушение на закона.

Причината за тази вметка на съда е, че Изборният кодекс изисква резултатът да се отчете по двата вида бюлетини, но не забранява изрично разпечатването на данните от машината.

Съмнително още тогава членовете на ЦИК не коментираха темата. А в основата на мълчанието на някои от тях очевидно е било решението на комисията от седмици преди това - машините да са така софтуерно програмирани, че да не могат да произведат собствен протокол.

Данните от флашката - за сведение

Говорителката на ЦИК Росица Матева обаче обясни пред "Капитал", че все пак данни от машините, независимо от преброяването в секциите, ще има.

"ЦИК взе решение, че след края на изборния ден флаш паметта от всяка секция, ще се отнася в Районната избирателна комисия и "Информационно обслужване" ще въвежда и тези данни, заедно с протокола, изготвен от членовете на секциите", каза тя.

Това на практика означава, че протокол от машината ще съществува във флаш паметта (въпреки че няма да се разпечатва), който ще се публикува заедно с протокола на СИК. Така всеки ще може да провери дали гласовете (по брой и по вот) в машинния протокол съответстват на машинните разписки.

Официалният резултат от изборите обаче ще се отчита само по документа, съставен от секционната комисия. Машинният протокол няма да е основание за промяна на числа. Тоест, крайният резултат ще зависи единствено от аналоговото преброяване.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  guentchovelev avatar :-P
  guentchovelev

  Бил съм последните 4 ри избори в СИК, и то от 3 мата дето носят протоколите. Това решение на ЦИК е СМЕШНО .. значи моята прогноза е, че в РИК ще установят, как 80% от протоколите са грешно преброени, и ще падне едно коригиране ... Ще установят азбучната истина, че машината брои верно, а хората бъркат - щото е след 20 часов работен ден ... Този път НЯМА да нося протколите, обикновен член ще съм. Моята прогноза е, че първата 1/3 ще се прибере в ПОНЕДЕЛНИК по ОБЯД, а последните 3/3 - вечерта. Затова без мен ... А за следващите избори - като ВСИЧКИ партии видят 300,000 невалидни бюлетини - ще се отмени това безумие и ще се върне машинното гласуване! С него е СУПЕР - няма грешки, няма невалидни бюлетини, всичко е 10 пъти по-добре ...

  Нередност?
Нов коментар