Новият брой:
Първият опит за ротационен кабинет в България

Държавният департамент за България: Корупция, ултранационалисти и дела-шамари срещу медии

Доклад отбелязва значителното влияние на главния прокурор в магистратурата като цяло

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През 2022 г. в България има осезаеми проблеми с независимостта на съдебната система, както и сериозна корупция в управлението, а действията за справянето с нея са недостатъчни. Така звучат част от изводите в новия годишен доклад на Държавния департамент на САЩ за спазване на човешките права в частта за София.

Докладите на Държавния департамент за състоянието и зачитането на човешките права и правата на работещите в 198 страни и територии се създават по законово задължение и се представят в американския Конгрес.

През 2022 г. в България има осезаеми проблеми с независимостта на съдебната система, както и сериозна корупция в управлението, а действията за справянето с нея са недостатъчни. Така звучат част от изводите в новия годишен доклад на Държавния департамент на САЩ за спазване на човешките права в частта за София.

Докладите на Държавния департамент за състоянието и зачитането на човешките права и правата на работещите в 198 страни и територии се създават по законово задължение и се представят в американския Конгрес.

В документа, който беше представен в понеделник и се отнася за миналата година, се казва, че са предприети стъпки за разследване на официални лица с обвинения в корупция или за нарушения на човешките права, но в страната има проблем с безнаказаността.

Сред отбелязаните значителни проблеми на България са "жестокост" отношение към групи като мигранти, деца в институции, както и арестанти. Докладът акцентира върху "сериозно" ниво на корупция и престъпления срещу малцинства в това число етнически и от сексуално естество. Наред с това медийната свобода търпи критики.

Проблемът с независимата съдебна система

Документът отбелязва, че конституцията и законодателството в страната предвиждат независимо правораздаване, но "корупцията, неефективността и липсата на отчетност са широко разпространени проблеми, засягащи независимостта и безпристрастността на съдебната система".

"Общественото доверие в съдебната система остава ниско поради схващането, че магистратите са податливи на политически натиск, а системата не третира всички еднакво", се казва в документа.

Държавният департамент отбелязва и изводите на Европейската комисия, според които съчетаването на правомощията на главния прокурор и правомощията му във Висшия съдебен съвет (органът на съдебно самоуправление) води до "значително влияние" в прокуратурата, съдебния съвет и магистратурата като цяло.

Незаконни арести

Документът се занимава и с правата на арестантите. Държавният департамент отчита като пример за незаконен арест задържането на бившия премиер Бойко Борисов, бившия министър на финансите Владислав Горанов и пиарката на ГЕРБ Севделина Арнаудова.

Тримата бяха задържани миналата година за 24 часа, когато на власт беше правителството на Кирил Петков и вътрешен министър беше Бойко Рашков. Арестите бяха мотивирани със сигнал за изнудване. До момента няма повдигнати обвинения, а съдът ги определи като незаконни.

Междувременно Владислав Горанов попадна под американски санкции заради корупция по линия на глобалния акт "Магнитски".

Корупцията

Отбелязвайки, че в България има проблем с разкриването на корупцията, Държавният департамент отбелязва поредица публично известни данни. От една страна, документът цитира официалната статистика на прокуратурата за миналата година, а от друга, посочва обобщението на Антикорупционния фонд, че от 49 разследвания срещу високопоставени бивши министри, зам.-министри, народни представители, магистрати, кметове и областни управители, които организацията е наблюдавала за изминалите шест години, едва три са довели до присъди, а 14 души са напълно оправдани.

Американското външно министерство прави и сериозен преглед на целия казус с разкриването на скандала "Капитан Андреево".

Медиен плурализъм

В доклада се посочва още, че условията в страната продължават да влияят негативно на медийния плурализъм.

Цитирани са също заключения, които констатират високо ниво на политическо и икономическо влияние върху медиите в комбинация с високи нива на концентрация на собственост.

Посочват се и притеснения за независимостта на обществените медии и "недостатъчна редакционна независимост при всички видове медии".

Като проблем са отбелязани и дела за клевета срещу журналисти, които публикуват статии с обвинения в корупция. В документа се обръща специално внимание на класическия пример за SLAPP дело - на съдията Светлин Михайлов срещу Mediapool и журналиста Борис Митов ("Свободна Европа").

Малцинствата и националистически партии

Като проблеми са отбелязани и достъпът на малцинства до медиите.

В доклада са представени и случаи на антисемитизъм, като се допълва, че "антисемитска риторика продължава да се появява редовно по социалните мрежи и под формата на коментари под медийни статии онлайн".

Oт друга страна, се отбелязва, че националистически партии, в това число "Възраждане" (наречени "ултранационалисти" - бел. ред.), редовно сипят обвинения срещу защитниците на човешките права.

По отношение на расовите малцинства се изтъква, че дискриминацията може да бъде наказана със "скромна глоба", като законите в тази сфера не се прилагат ефективно. В документа се споменава и предполагаема връзка между "Възраждане" и прокуратурата. Американските власти се позовават на публичното признание в България, че представителите на обвинението са ползвали именно националистическата партия, за да внасят свои законодателни предложения.

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  lpt1538034286580763 avatar :-|
  Цветан Ефтимов
  • + 2

  Къде са тия ултранационалисти?

  Нередност?
 • 2
  BBB avatar :-|
  D.r D
  • - 1
  • + 2

  И къде са т.нар. "дела-шамари" срещу медии?
  По едното "дело-шамар" Медияпул беше призната за виновна и осъдена да заплати иска. Демек искът е бил основателен. По второто да изчакаме произнасянето на съда, а?

  И после - каква е работата на чуждо министерство да си вре носа навсякъде?
  Или защото става реч за медия, която е "грантирана" от прочутата фондация с райетата и ката такава трябва да е гарантирано под чадър ли?

  Нередност?
 • 3
  scuby avatar :-(
  scuby
  • - 2
  • + 4

  Заглавието ако бяхте обективна медия трябваше да е съвсем друго, поне в Дневник сте се отсрамили.
  Държавният департамент на САЩ ясно посочва с пръст незакония арест на лидер на най-голямата и силна опозиционна партия в България. Замисълът на закона Магнитски е точно да защитава човешките права по света. Ще има ли за това Магнитски за измамника и шарлатанин Киро? Ще има ли Магнитски за строителя ви на капитализма Рашков??

  Нередност?
 • 4
  kuranakyumura avatar :-P
  kuranakyumura
  • + 3

  До коментар [#3] от "scuby":

  Руснаците пак са ги хакнали и за доклада или пък Рашков преди 20 години не беше заклеймяван като символ на корупцията от Капитал, когато беше още от "неправилната страна". Хм, не знам, не знам.

  Нередност?
Нов коментар