🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Властта и институциите в България след 1989 г.

Силата и "проклятието" на президентската власт

В самото създаване на институцията са заложени някои противоречия. Това води до конфликти между държавните глави и издигналите ги партии в годините

По време на мандата на Петър Стоянов за пръв път на посещение у нас дойде американски президент - Бил Клинтън
По време на мандата на Петър Стоянов за пръв път на посещение у нас дойде американски президент - Бил Клинтън
По време на мандата на Петър Стоянов за пръв път на посещение у нас дойде американски президент - Бил Клинтън    ©  Асен Тонев
По време на мандата на Петър Стоянов за пръв път на посещение у нас дойде американски президент - Бил Клинтън    ©  Асен Тонев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Капитал 30: Големите теми

През 2023 г. "Капитал" навършва 30 години. Вестникът помни първите стъпки на България в пазарната икономика и демокрацията, в опитите да ги създаде и опази. И съответно - провалите. По случай годишнината като журналисти ще направим опит да припомним кои бяха героите и злодеите на тези десетилетия, какви сюжети се развиваха, как стигнахме дотук и можеше ли и по-далеч.

Всеки месец екипът ще се рови в архива на "Капитал" по избрана голяма тема и ще опитва да разкаже поне значителна част от историята й в рамките на поредицата "Капитал 30: Големите теми". Четвъртата по ред тема посвещаваме темата за институциите и как се управляваха някои от тях. Първата част от темата е посветена на изпълнителната и президентската власти. В следващия брой очаквайте и частта за съдебната власт.

Вече разгледахме присъединяването на България към НАТО и ЕС, големите икономически кризи и отношенията на България с Русия.

Надяваме се, че за по-младите това ще е интересно, за да спорят по-информирано с родителите си, а за свидетелите на тези събития ще е полезно да си спомнят през какво са минали и да осмислят настоящето си.

На президентите в България от 90-те години на миналия век досега обикновено се гледа като на политически фигури, които имат малко правомощия, поради което нямат съществено влияние върху политическия процес. Причината е, че реалната власт е изпълнителната и е в ръцете на премиера, който пък се избира и контролира от парламента. От една страна това наистина е така. Според конституцията държавният глава представлява страната в международните отношения, има право на налагане на вето на приети от парламента закони и при правителствена и парламентарна криза назначава служебен кабинет, който управлява до провеждането на парламентарни избори и избора на редовно правителство от Народното събрание. Има и редица правомощия, които обаче са му дадени по закон - той подписва указите за назначаването на посланиците, шефовете на службите, на председателите на върховните съдилища и главния прокурор и има свои представители в Конституционния съд и някои регулаторни органи.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар