ГЕРБ и ДПС поеха курс към ликвидация на съдийската независимост

Преструвайки се, че подставят под контрол главния прокурор, двете партии всъщност подчиниха върховните съдилища

Председателят на правната комисия в парламента Стою Стоев и служебният министър на правосъдието Крум Зарков.
Председателят на правната комисия в парламента Стою Стоев и служебният министър на правосъдието Крум Зарков.
Председателят на правната комисия в парламента Стою Стоев и служебният министър на правосъдието Крум Зарков.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Председателят на правната комисия в парламента Стою Стоев и служебният министър на правосъдието Крум Зарков.    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дни след като ГЕРБ се обяви за дълбока и радикална съдебна реформа, а впоследствие от партията се представяха като репресирани от прокуратурата и поеха курс към правителство с ПП-ДБ, хората на Бойко Борисов в парламента постъпиха по обичайния начин. В четвъртък ГЕРБ и ДПС, при това с непробиваемо мнозинство, поеха курс към ликвидация на съдийската независимост.

"Ако ще правите това - по-добре да остане сегашното положение", призова ги заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев. Думите му обаче останаха нечути, а единствените контрапредложения срещу опита на ДПС и ГЕРБ да направят върховните съдилища зависими - тези на Надежда Йорданова, бяха отхвърлени.

Дни след като ГЕРБ се обяви за дълбока и радикална съдебна реформа, а впоследствие от партията се представяха като репресирани от прокуратурата и поеха курс към правителство с ПП-ДБ, хората на Бойко Борисов в парламента постъпиха по обичайния начин. В четвъртък ГЕРБ и ДПС, при това с непробиваемо мнозинство, поеха курс към ликвидация на съдийската независимост.

"Ако ще правите това - по-добре да остане сегашното положение", призова ги заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев. Думите му обаче останаха нечути, а единствените контрапредложения срещу опита на ДПС и ГЕРБ да направят върховните съдилища зависими - тези на Надежда Йорданова, бяха отхвърлени.

Правната комисия в парламента разгледа на второ четене промените в НПК, предлагани от Министерството на правосъдието. Проектът беше представян и от политици, и от медии като "законът, който дава възможност за контрол над главния прокурор". И действително - основните текстове в процесуалния закон са такива. Те бяха приети с огромно мнозинство.

Както обикновено обаче, дяволът е в детайлите, а когато става дума за законодателство - в преходните и заключителни разпоредби. В случая с тези разпоредби се предлагат изменения на Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се определя редът за избор и отстраняване на главния прокурор и двамата председатели на върховни съдилища в България.

Гласуваните от комисията текстове дават възможност с елементарна аритметична операция да бъдат отстранявани председателите на върховните съдилища.

Какво беше прието

Вземайки част от текстовете на Министерство на правосъдието и модифицирайки други, от ГЕРБ и ДПС направиха най-сериозните досега крачки към ликвидация на съдийската независимост.

Всичко започна с подкрепа за странната идея на правосъдното министерство - 13, а не 17 гласа във Висшия съдебен съвет (ВСС) да стигат за избор и освобождаване на председателите на Върховния касационен съд (ВКС), на Върховния административен съд (ВАС) и на главния прокурор.

Приравняването на съдии и прокурори беше остро критикувано от Съюза на съдиите в България и от различни магистрати, сред които бившият председател на ВКС Лозан Панов.

Тезата застъпи по време на заседанието на правната комисия и Надежда Йорданова (ДБ), а заместник-министърът на правосъдието Емил Дечев коментира, че даже би било по-добре да се подкрепи идеята със 17 гласа да се освобождават и назначават шефовете на върховните съдилища, а с 13 да се решава за главния прокурор. "Това обаче е политическо решение", каза Дечев, чието мнение очевидно не съвпада с това на служебния министър Крум Зарков, който приравнява позициите.

Все пак обаче в проекта на Зарков има изискването за двамата председатели на съдилища и да има и мнозинство от членовете, избрани пряко от съдиите. ДПС и ГЕРБ обаче гласуваха против и така съвсем уеднаквиха изискванията за "тримата големи".

"Трима големи няма, разберете. Има съд - той е арбитър и е над прокуратурата, а прокуратурата е страна в процеса", чу се в комисията. Служебният зам.-министър дори напомни, че е "дълбоко грешно" съдии и прокурори да се приравняват.

Но ГЕРБ и ДПС не обърнаха внимание и продължиха в тази посока. Двете партии гласуваха и против т.нар. двойно мнозинство в Пленума на ВСС, с което да се избират и освобождават председателите на ВКС и ВАС.

Под "двойно мнозинство" се разбира както общото мнозинство в Пленума на двете колегии (13 гласа), така и мнозинството в рамките на професионалната квота в съдийската колегия, т. е. мнозинството сред съдиите, избрани от съдии.

Това означава на практика, че и главният прокурор, и председателите на двете върховни съдилища ще се отстраняват само с 13 гласа в пленума на двете колегии.

Какво означава на практика

Ако гласуването се повтори и в пленарна зала в петък, занапред председател на ВКС и ВАС ще може да се избере или освободи с гласовете на прокурорската колегия (11) плюс само още два гласа от съдийската колегия. Само за пример - те могат да са от парламентарната квота.

Тази възможност ГЕРБ и ДПС дават в разгара на скандалите, които тресат върховете на правосъдната система в България. От размяната на обвинения в прокуратурата пък стана ясно, че нито Гешев, нито ВСС имат съмнение, че кадруването в съдебния съвет става от ГЕРБ, а главният прокурор се избира политически.

Единственият депутат, който правеше насрещни предложения на ГЕРБ и ДПС, беше Надежда Йорданова. Гласовете обаче оставаха непроменени: представителите на двете партии в правната комисия ги отхвърляха, БСП и "Възраждане" се въздържаха, а ПП подкрепяха идеите на Йорданова, без да се изказват.

Стигна се дотам, че Емил Дечев от правосъдното министерство призова депутатите, ако са решили да приемат такива текстове, по-добре да оставят съществуващото положение. И Хамид Хамид (ДПС), и Радомир Чолаков (ГЕРБ) опитваха да приключат дебата бързо с аргумента, че "само подкрепят проекта на Министерския съвет". Останалите юристи на БСП, Възраждане и ПП мълчаха.

"Орязахте много съществено съдийското самоуправление", каза Йорданова в края на заседанието. Никой не пожела реплика, а председателят на комисията Стою Стоев (ПП) благодари на колежката си и призова към преминаване към следващата точка.

1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 1

  Много сладки глупости!

  Промяната (и то само в комисия!) в системата за детрониране на двамата председатели на ВАС и ВКС да се представя като "ликвидация на съдийската независимост" е тежко изнасилване на истината.
  Или неразбиране какво е съдийска независимост.
  Или незнание на елементарни постановки на правото.
  Или поредното тукашно поръчково пропагандно нагнетяване на напрежение.

  Така се получава, когато случайници в НС по партиен диктат без дебати (просто защото представа нямат от материята, която "обсъждат") коват закони по името на жертвата. Не на поста, който особата, посочена за отстрел, заема, а поименно.

  Всъщност в правната комисия съставиха законопроект "Гешев", чиято единствена цел е да могат (законово) да се отърват от станалия изведнъж токсичен дори и за предишните му господари Иван Гешев.

  И тъй като неподготвени хора могат да правят единствено папие маше закони, и този е неадекватен, без перспектива, без стратегия, без логика или обществена полза - закон-еднодневка, който ще бъде праменен веднага щом си свърши работата. Защото е сътворен, за да реши един-единствен казус - Гешев! Но за да не бъдат обвинени "законотворците", че правят закон "Гешев", набутаха в него и двамата върховни съдии. За разводняване...

  Всъщност безкрилата правна мисъл на депутатите стигна до там! И - за жалост, както чета горе - не само тяхната...

  На никого ли продължава да не хрумва изключително съществената функционална разлика между длъжността гл.прокурор и тази на двамата върховни съдии, за да ги бута в една кошница!?
  Главният прокурор на РБ има задължение да следи работата на ВСИЧКИ прокурори в ПРБ и да им дава МЕТОДИЧЕСКИ указания при нужда. Разбирай: да им "внушава" какво и как да правят в конкретни дела - кого да ударят, кое да сложат на трупчета. И това е записано в Конституцията и в ЗСВ!!

  Председателите на ВКС и ВАС са просто административни ръководители на съдилищата, пръв сред равни. Те нито имат право да се бъркат в работата на подчинените си, нито се е чуло да го правят.

  И ако се замислим, казусът, раздухавн в случая е, че прокурори от прокурорската квота във ВСС могат при единодушие с двама съдийски гласа от съдийската квота да сменят председателите на върховните съдилища. Т.е. прокурори да махат съдии... О, Боже!

  Не, проблемът, мисля, е другаде. Разделянето на ВСС на две квоти (съдийска и прокурорска) по предложение на тогавашния (2015 г) министър на правосъдието на Борисов 1.0 - Христос Иванов, просто превърна прокурорската квота в центурионите на властта. И те продължават да бъдат такива фурнаджийски лопати и при смяната на властта. И ще продължават, защото механизмите за избор на членове на прокурорската квота остават непроменени, т.е. партиите във властта ще продължават да кадруват там и да изискват от назначенците си "правилните" действия.

  Всъщност това е проблемът.
  А че Капитал не го вижда - нищо ново...

  Нередност?
Нов коментар