Избори 2013: БСП

Сергей Станишев откри кампанията на "Коалиция за България" с хепънинг в Южния парк

Избори 2013: БСП

Най-важното от кампанията и обещанията на партията за парламентарния вот

Елена Старидолска
9042 прочитания

Сергей Станишев откри кампанията на "Коалиция за България" с хепънинг в Южния парк

© Красимир Юскеселиев


В няколко поредни статии ще представим платформите и основните послания на политически партии за предстоящите предсрочни избори на 12 май. Ще прочетете какво и как обещават да изпълнят на избирателите БСП, ГЕРБ, ДПС, ДСБ, "Атака", "България на гражданите", Зелените и нови организации, появили се след протестите от началото на годината.

Най-малко 80 народни представители в 42-рия парламент. Това е количественото измерение на абстрактните заявки за победа на изборите от страна на БСП, под което партията в никакъв случай не трябва да пада. Всичко под това число би било катастрофа за Сергей Станишев и почти сигурно ще му коства председателския пост. Въпреки че устоя на лидерското място след няколко поредни изборни загуби, Станишев не успя напълно да неутрализира вътрешната опозиция. Допълнително масло в огъня добави и начинът, по който бяха определени водачите на листи с кандидат депутати - сред тях има хора от близкото обкръжение на Станишев, които не са от най-изявените политически лица. Формално и номинацията на Пламен Орешарски за бъдещ премиер не е преминала през нито едно гласуване в БСП. Станишев принуди да остъпят Румен Петков, Румен Овчаров, Емилия Масларова, Асен Гагаузов, които изобщо не намериха място в листите.

След четири години в опозиция социалистите очакваха, че "естественият" ход на политическия живот ще ги доведе отново на власт, тъй като останаха единствената сериозна алтернатива на ГЕРБ в парламента. Последните социологически проучвания обаче показват, че е възможно с неочакваната си оставка премиерът Бойко Борисов да провали плановете им. ГЕРБ не само остава първа политическа сила дори и след периода на уличните протести, но и увеличава дистанцията си от БСП. Разликата между двете формации е 5-6 процентни пункта от всички избиратели или над 10 депутатски места, превърното в позиции в следващия парламент.

Това, разбира се не гарантира, че първата политическа сила, която и да е тя ще може да състави правителство. Всички, които минат 4-процентната бариера извън БСП и ГЕРБ най-вероятно ще избират между "офертите" на двете големи. Така, ако ГЕРБ не успее да привлече "Атака", ДПС и/или Движение "България на гражданите", социалистите ще трябва да предложат тяхната формула. Тя е правителство на националното съгласие, експертно, програмно, национално отговорно или каквито и други етикети му залепят, което по същество означава - да бъдат излъчени за министри експерти от няколко партии, за да се избегне официалното сформиране на управленска коалиция. Сергей Станишев вече посочи бившия министър на финансите Пламен Орешарски за премиер.

За първи път от десетина години БСП има подробна предизборна програма, с числа по сектори в управлението на държавата.

 

Акцентите

Финанси Необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата, запазване на данъка от 10% върху доходите за по-голямата част от работещите и въвеждане на 20% за тези, които взимат повече от 3100 лв. месечно. До края на мандата въвеждане на семейно подоходно облагане, въвеждане на личния фалит, освобождаване от банкови такси при преводи към бюджета

Икономика и заетост Създаване на условия за разкриване на 250 000 работни места до края на мандата чрез вътрешни и външни инвестиции, работа за всеки млад човек не по-късно от 4 месеца след завършване на образованието му, специални условия за намиране на работа за младежи с увреждания и за хора в предпенсионна възраст, минималната работна заплата до края на мандата - 450 лв. От 2014 г. първото увеличение ще е 10% върху сегашните 310 лв.

Изготвяне на 10-годишна програма за реиндустриализация, финансирана от фонд с пари от европейски средства, търговски банки и държавния бюджет. До края на 2013 г. рестартиране на проекта АЕЦ "Белене", против приватизацията на "Български пощи" и на БДЖ. Разплащане с бизнеса в съкратени срокове; равностойно положение на българските производители с големите търговски вериги. Равнопоставеност на икономическите субекти - пресичане на тенденциозното толериране или санкциониране на някои от тях чрез НАП, МВР, агенция "Митници" и др. Забрана за офшорни компании да участват в приватизацията, да притежават финансови институции и медии.

Енергетика По-ниска тарифа за потребление на електроенергия до определен лимит. Разбиване на изкуствените монополи (при горивата чрез по-лесен достъп до акцизни складове напр., при лекарствата, съобщенията, търговията и финансите), контрол на естествените. 

Здравеопазване Държавно субсидиране на лекарските практики в малките населени места и в отдалечените райони, връщане на дейности в здравното министерство, премахване на делегираните бюджети, специално внимание на младите специализанти, създаване н фонд за подпомагане на социално слабите граждани и връщане на таксата от 1 лев за пенсионерите.

Регионална политика Проектно финансиране за всеки от икономическите региони, особено за изостаналите. Бюджетите на страната да отговарят на интересите на най-бедните региони - на Северозападния и на почти цяла Северна България

Демографска политика Обезщетението за отглеждане на дете от една до две години да е равно на минималната работна заплата, детските добавки да са съобразени с възрастта и да не са обвързани с доходите, стимули за раждане на трето дете

Пенсии Спиране на нарастването на осигурителния стаж и възрастта за пенсиониране, гъвкави условия за пенсиониране, когато не достигат две години, ежегодно осъвременяване на пенсиите спрямо инфлацията и ръста на осигурителния доход, връщане на стария ред за пенсиониране на военнослужещите, както и на отменените им социални придобивки.

Здравеопазване Премахване на лимитите за направления за специалист и делегираните бюджети на болниците, улеснение на специализацията на младите лекари, финансови стимули за работа в отдалечени райони, както и целеви субсидии за общинските болници там, прехвърляне на лечението на социално значими заболявания (инфекциозни, психични и др), както и дейностите за общественото здраве (ваксинации, асистирана репродукция) от касата към държавата, стимулиране на груповите медицински практики, средствата от здравни вноски да се използват само за здравеопазване, договорните партньори на НЗОК не трябва да получават допълнително заплащане от пациентите и др.

Образование Държавата да осигурява издръжката на държавните и общинските училища, а не на частните, осигуряване на хранене и ученическо облекло в училищата, за да се намали отпадането от обучение, училища "Втори шанс", въвеждане на държавен стандарт за учителски труд, университетите да използват финансови стимули, ако осигуряват стаж и практическо обучение на студентите, намаляване на таксите в държавните университети до 1/4 от издръжката на един студент. 

Земеделие Държавни помощи за отглеждане на плодове и зеленчуци, както и на животни, подкрепа за кооперациите, а не само за едрите земеделци; въвеждане на таван върху субсидиите, плащани на една земеделска фирма; минимално гарантирана рента.

Околна среда Отмяна на разрешенията за строителство в "зоната, непосредствено до Черноморския бряг"; забрана за проучване и добив на шиство газ чрез метода на хидравличното разбиване

Правосъдие и вътрешен ред Преодоляване на тенденциите на непрекъснато нарастване, утежняване и усложняване на престъпността, установяване на контрол над организираната престъпност – прекъсване на тенденцията на по-високата й организираност и транснационализираност; противодействие и ограничаване на битовата, "конвенционална" престъпност.

Оптимално разпределяне функциите между Министерството на правосъдието и ВСС. Пряк избор на членовете на ВСС от съдебната квота. Разширяване правомощията на Инспектората към ВСС – като обхват и съдържание. Продължаване тенденцията за обособяване на специализирани отделения – административни, търговско-стопански, трудови и осигурителни, данъчни, за непълнолетни. По-детайлна регламентация на военните съдилища. Възстановяване на двуинстанционното производство по определени категории дела и извънредните способи за преглед и др. Намаляване на масовата конвенционална престъпност с 4-5 пункта годишно, повишаване на реалната разкриваемост с 2-3 пункта годишно, а при структуроопределящите престъпления (кражби, убийства, грабежи, взривявания) - 4-5 на сто годишно, свиване на латентната престъпност под 30%. Установяване на контрол върху доходите от организирана престъпна дейност, ограничаване на сивата икономика в рамките на реалните за ЕС 20%, рязко ограничаване на черната икономика от 12-14% на 5-7%.

  

В няколко поредни статии ще представим платформите и основните послания на политически партии за предстоящите предсрочни избори на 12 май. Ще прочетете какво и как обещават да изпълнят на избирателите БСП, ГЕРБ, ДПС, ДСБ, "Атака", "България на гражданите", Зелените и нови организации, появили се след протестите от началото на годината.

Най-малко 80 народни представители в 42-рия парламент. Това е количественото измерение на абстрактните заявки за победа на изборите от страна на БСП, под което партията в никакъв случай не трябва да пада. Всичко под това число би било катастрофа за Сергей Станишев и почти сигурно ще му коства председателския пост. Въпреки че устоя на лидерското място след няколко поредни изборни загуби, Станишев не успя напълно да неутрализира вътрешната опозиция. Допълнително масло в огъня добави и начинът, по който бяха определени водачите на листи с кандидат депутати - сред тях има хора от близкото обкръжение на Станишев, които не са от най-изявените политически лица. Формално и номинацията на Пламен Орешарски за бъдещ премиер не е преминала през нито едно гласуване в БСП. Станишев принуди да остъпят Румен Петков, Румен Овчаров, Емилия Масларова, Асен Гагаузов, които изобщо не намериха място в листите.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


35 коментара
 • 1
  euronymous avatar :-|
  Euronymous

  Тези изборно-политическите статии платени ли са ?

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  plamkata_76 avatar :-|
  Пламката

  Стара плоча...
  Изтъркана

 • 3
  the_shadow avatar :-|
  The Shadow

  И 8 места са им много на тези хиени...

 • 4
  lyuba_yordanova avatar :-|
  Люба Йорданова

  До коментар [#1] от "Trollfest":

  Не са платени. Част са от поредица статии на журналистите на "Капитал", в които представяме най-важното около предизборните кампании на основните политически партии и движения. Целта е да съберем акцентите от предизборните програми в една рубрика - "Избори 2013", за по-лесно достъпна информация.

 • 5
  gesch18 avatar :-|
  Eisbär

  Някак си не им вярвам. ама хич.
  И доста глупости са написали

 • 6
  plamkata_76 avatar :-|
  Пламката

  "детските добавки да са съобразени с възрастта и да не са обвързани с доходите, стимули за раждане на трето дете"

  Дообре бе...
  Това ли ви е идеята, че тя действа и сега
  Циганките вече имат по 7-8...
  След време и те по 7-8, и те по 7-8 докъде и докога.
  Не разбрахте ли, че по този начин не оправяте последствията от демографската криза. Напротив задълбочавате го. Създава се една огромна маса от хора, които живеят на гърба на вече задъхващия се от данъци, осигуравки и цени нормален член на обществото.

 • 7
  cobourga avatar :-|
  cobourga

  Провалите на Групировката ГЕРБ
  Или защо партията на червената мутро-мафия бе принудена да напусне властта, в условия на финансова „устойчивост”, основаваща се на мизерия – икономика на лишенията, бедност и липса на перспектива. Ето основните провали:
  1. Обедняването на хората с около 21-22% за четирите ГЕРБави години, при отчитане на повишаването на цените на група от 20 основни потребителски стоки, в т.ч. увеличаването на цената на тока с общо 18 % /5+13/;
  2. Увеличаване на безработицата с над 40%, с нови над 400 000 безработни. Реалната безработица не е 12.4% /само за регистрираните, според МТ и НСИ/, а е близо 20% !!! Младежката безработица е по-страшна и тя е над 30% - протестиращите млади хора в страната ясно доказват това;
  3. Устойчива четиригодишна икономическа стагнация с ясно изразени елементи на рецесия, свито потребление, силно намалени външни инвестиции и оттегляне на големи чуждестранни инвеститори;
  4. Липса на политики за развитие на бизнеса, съсипване на дребните и средните фирми, десетки хиляди фалити и загуба на над 400 000 работни места;
  5. Заграбване на общо над ДВА милиарда лева от резерва на НЗОК, лични здравни вноски на осигуряващите се Българи, създаване на хаос и объркани политики, с които Българското здравеопазване бе поставено на колене. За тази кражба Бойко Борисов, Симеон Дянков и ръководството на НЗОК трябва да бъдат разследвани и осъдени;
  6. Въвеждане на данък върху лихвите по депозитите на гражданите, с аргументи за някаква справедливост, без даване на реципрочната възможност на хората, изплащащи кредити, да приспадат лихвите по тях при данъчно облагане;
  7. Недосегаемост на топ-групировките и олигарсите – ТИМ, Лукойл-Златев, Георги Гергов, Ганчев, братя Галеви и др., прикриване на определени незаконни дейности /случаи като Мишо Бирата, пристанище Росенец, Митниците и т.н./, нарастване на битовата и икономическата престъпност, безнаказаност на циганските банди по места, както и усещането за нарастнали несигурност и несправедливост у гражданите;
  8. За пръв път през последните 15 години Енергийната система на страната е пред срив: свръхизградени фотоволтаици/ВЕИ след 2011 година, чиято енергия се изкупува по доброжелателно приети от властта високи цени, намален в пъти износ на ток, принудително намаляване на производството, предстоящи съкращения на персонал, закриване на производства, нарастнала вероятност за аварийни ситуации в системата;
  9. Строежи на части от магистрали, пътища и други обекти не само с Европейски средства, но и с държавно участие като задължително съфинансиране. Обаче, парите от Брюксел често закъсняват или дори не идват. Поради това много строежи бяха авансово финансирани изцяло със средства от бюджета. Какъв бе контролът на тези съфинансирания и колко средства от бюджета бяха изхарчени ??? Много, но засега това остава неизвестно. Известни са само някои от печелившите лица и фирми.
  По качество на пътищата сме на 129 място в света. Трагедия !!! Но мутрата комунист Бойко Борисов ЧЕТИРИ години режеше ленти „на всеки киломитър” и се мислеше за Кольо Фичето...... ГЕРБ - Граждани за Европейско Развитие на Бандитизма !!!!!

 • 8
  superbg avatar :-|
  superbg

  БСП - партия на популизма и демагогията
  БСП = флашки + задължителни изнудвания и безкрайни компромати (някои от тях измислени и фалшифицирани)
  БСП - партията създала лагерите на смъртта в Белене,Скравена,Персин за собствения си народ
  БСП - партията, която източи България и открадна средствата на народа си заради това, че хората пожелаха и друго управление
  БСП - партия на терористичните актове (Доган, убийството на Георги Марков)
  БСП - партия заставаща зад казуса пушенето на обществени места-разрешено
  БСП - партия,която източва България чрез проектите за АЕЦ Белене и Бургас-Александруполис
  БСП - партия,през чийто мандат нашето черноморие се заля с бетон
  БСП - партия,която ще застрои"Камчийски пясъци" за да се превърне черноморието ни в абсолютна клоака
  БСП - партия,която върна хиляди декари българска гора на "Царя"
  БСП - партия през чийто мандат бяха спрени ВСИЧКИ европейски фондове
  БСП - партия,която постоянно излага България пред Европейския Парламент,само и само да спечели дивиденти

  БСП - партия,покровителка на престъпността (Ал. Петров, братя Галеви, Брендо, Р. Петков...)
  БСП - партия на Р.Овч.,Р.Петков и олигархията
  БСП - партия на "Килърите","Наглите" и "Братко и батко"
  БСП - партия заставаща зад хомосексуалистите
  БСП - списъкът е отворен за коментиращи........

 • 9
  gesch18 avatar :-|
  Eisbär

  До коментар [#7] от "cobourga":

  не уцели статията.
  тук става дума за другите загробници на България

 • 10
  rmarkov avatar :-|
  R VMarkov

  Тази партия трябва да се саморазпусне и да изчезне завинаги от политическата карта на България. Тя стартира уродливия преход, унищожаващ народа ни като чума, като зъл демон.

  http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2013/02/blog-post_4.htmlНов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал