Избори 2013: Атака
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Избори 2013: Атака

В дясната си ръка Сидеров държи листовката, която партията е раздавала през 2005 г. , в която лозунгът е "Да си върнем България"<br />

Избори 2013: Атака

Най-важното от кампанията и обещанията на партията за парламентарния вот

Елена Старидолска
7188 прочитания

В дясната си ръка Сидеров държи листовката, която партията е раздавала през 2005 г. , в която лозунгът е "Да си върнем България"<br />

© Надежда Чипева


В няколко поредни статии ще представим платформите и основните послания на политически партии за предстоящите предсрочни избори на 12 май. Ще прочетете какво и как обещават да изпълнят на избирателите БСП, ГЕРБ, ДПС, ДСБ, "Атака", "България на гражданите", Зелените и нови организации, появили се след протестите от началото на годината.

На пръв поглед "Атака" запази подкрепата си на едно и също ниво от 2005 г., когато за първи път влезе в Народното събрание, до 2009 г., когато повтори същия резултат, измерен в брой депутатски места - точно 21. Гласовете й обаче нараснаха с около 100 000 за този период - от малко под 300 хил. на почти 396 хил. Но това е като във футбола - крайният равен резултат, например не дава представа как са се развивали нещата в мача - кой е повел, с колко и как се е стигнало до изравняването.

От 2005 г. досега "Атака" премина през най-различни метаморфози - първо беше коалиция между партии, които нямаха нищо общо със сегашния водач Волен Сидеров, после групата му в 40-то Народно събрание се разпадна. През 2009 г. с помощта на собственика на телевизия "Скат" Валери Симеонов пак се възроди до парламентарно представена партия, но малко след това двамата се превърнаха в непримирими врагове, като разделителната линия мина през подкрепата за правителството на ГЕРБ. Симеонов остана твърдо в опозиция. След флирт с ГЕРБ и опасността да изгуби последователите си и Сидеров накрая финишира в този отбор. В началото на 2013 г. групата на "Атака" отново беше пред разпад, а скандалите бяха сринали доверието към партията дотолкова, че социолозите не прогнозираха отново да влезе в Народното събрание.

Няколко месеца по-късно и няколко седмици улични протести докараха резултата дотам, че проучванията с днешна дата изравняват подкрепата за "Атака" с тази на ДПС, а някои й дават шанс дори да е трета политическа сила след ГЕРБ и БСП. Между другото Валери Симеонов също има някаква малка възможност с новата му формация да са отново колеги със Сидеров, но само по парламентарни банки.

Един от възможните изводи е, че въпреки скандалния водач, въпреки безумните и нереалистични обещания и послания, в България има почва за национал-популизъм, има избиратели, готови да тръгнат зад каквито и да е идеи, стига да звучат прекрасно и да са анти.

В 42-то Народно събрание присъствието на "Атака" може да внесе по-скоро проблеми, отколкото възможност за партньорство или стабилно управление. Ако изобщо някоя от двете големи партии - ГЕРБ и БСП, я поканят да участва в правителството под някаква форма, със сигурност ще е с планове след време да я изолират или поне да разпаднат парламентарната й група. За да се елиминира едната опасност, е важно как председателят е подредил кандидат-депутатските листи. Сидеров изглежда е научил урока си от мандата на Бойко Борисов, когато преживя нещо подобно, което едва не го унищожи. Председателят сега твърди, че не би влязъл с никоя от партиите в коалиция, а той самият е готов за премиер. От близките му съветници дори се чуват коментари, че е по-добре да не помогнат нито на БСП, нито на ГЕРБ да съставят правителство, а да се стигне до нови избори наесен, когато "Атака" ще се превърне в незаобиколим фактор за следващо управление.

Волен Сидеров дори доразви в 96 страници прословутите си 20 точки, с които се яви на изборите и през 2005 г., и четири години по-късно. Сега те се казват "Планът "Сидеров" срещу колониалното робство".

Допълнено

24 април - Волен Сидеров поиска оставката на премиера Марин Райков, защото няма намерение да предприеме мерки срещу публикуваната в турския вестник "Милиет" карта на "Нова Турция". Тя обхваща части от българската държава, като една от границите стига почти до град Варна. Премиерът Райков коментира в сряда, че "картата е толкова скандална, че дори не заслужава коментара на един министър-председател, единствено и само неговото презрение". Според него обаче "не може една държава да реагира на писанията на някакъв си вестник. Не за първи път подобни силно неуместни стъпки се правят от страна на едни или други журналисти в едни или други медии".

 

Акценти

Вътрешна политика

Мерките за посегателство над чужд имот и насилие над гражданите ще бъдат завишени. Ще се разреши ползването на огнестрелно оръжие за защита на собствените имот и семейство. Образуване на доброволчески отряди. Закон за МВР, който да защитава полицая и да гарантира правата му. Допитване до народа за въвеждането на изборни началнически постове в местната полиция от типа на шерифите. Създаване на полиция към прокуратурата. 

Здравна политика

Да бъде разрушен монополът на НЗОК, държавата да поеме тези функции, както беше до 2000 г. през държавен Фонд на народното здраве. Осигуряване на здравни грижи на всички граждани, независимо от социалния им статус. 10% от БВП за здраве. Въвеждане на подоходен данък "Здраве", както и процент от извънредните приходи, постъпващи от експропиацията на собственост, придобита по незаконен начин. Всички болници и поликлиники стават държавен фонд, премахва се статута им на търговско дружество, частните болници не могат да се финансират от бюджета. Заплащането на медицинските служители - според единен класификатор, съобразен с квалификацията и резултатите.

Прироритети - развитие на репродуктивната медицина, онкологична, хронични заболявания. Лекарствата не се облагат с ДДС. Държавата заплаща тези за деца до 8-годишна възраст и онкоболните. Фиксирани цени на лекарствата, безплатни лекарства при раждане, безплатно ин витро, здравните осигуровки на хората, доказано без доходи, се поемат от държавата, посегателствата срещу лекари и медицински сестри да се криминализират.

Земеделие

Увеличение на субсидиите за млекопроизводителите, ревизия на сделките със земи и гори, фирми да могат да обработват земи само под наем, абсолютна забрана за смяна на статута на пасища и ливади. Горите да са само публична и изключителна държавна собственост, а смяната на статута на земеделска земя да става по изключение - за военни обекти, строежи с изключително икономическо значение, за комуникации и инфраструктура. Не на концесиите на язовирите, извънправителствена агенция за еврофондовете. Без ДДС за произведените в България мляко, пшеница, яйца, риба, плодове и зеленчуци, а за останалите продукти - 5%, вносните да се облагат с ДДС и акцизи. Мито от 100% за процукция, извън ЕС, национална земеделска борса и др. 

Икономика, енергетика, туризъм

Протекционизъм за произведените в България стоки. Извънреден закон с обратна сила за ревизия на приватизационни сделки, одържавяване на ЕРП-тата, още два реактора на АЕЦ "Козлодуй", ускорено изграждане на АЕЦ "Белене". Облекчено кредитиране на малките и средни предприятия от държавната банка, частична компенсация от бюджета на част от лихвите по кредитите им, лихвена ваканция от една година за бизнес кредити на малки и средни предприятия. Съкратена процедура при издължаване на държавата, приоритет за българския бизнес в държавните поръчки, големите инфраструктурни проекти да се изграждат от български фирми, ускоряване на процедурите по несъстоятелност. Електронно правителство. Нова държавна авиокомпания, не на приватизацията на БДЖ.

Финанси и данъци

ДДС да се внася на касова основа - при получено плащане, а не при фактуриране за малките и средни предприятия. Служителите на НАП да връщат бонусите, които са получили, когато актовете им паднат в съда. Малките и средни предприятия да носят отговорност за данъчния кредит само за първия доставчик по веригата. Такса "Смет" да се изчислява върху количеството отпадък, а не промил върху балансовата и данъчната оценка на активите. Семейно подоходно облагане, при което 700 лв. на човек от семейство да са необлагаеми, данъкът да е върху горницата. Еврозоната не ни трябва, правителството да си върне контрола върху БНБ и да я разследва за зловредната й роля в последните 23 години. Международна контролна комисия да разследва кой, кога и с каква цел е взимал кредити от името на България. Премахване на плоския данък, както и данъка върху лихвите, инкриминиране на злоупотребите с ДДС като особено жестоко престъпление. Създаване на държавни банки за целево кредитиране - малък и среден бизнес, земеделие, производствени мощности. Регулация на лихвите към понижаване с 2 процентни пункта. Фискалният резерв да може да се ползва с предимство при изграждане на заводи и фабрики в страната. 

Труд и социална политика

Отмяна на повишаването на възрастта за пенсиониране за 10 години, отмяна на т.нар. точкова система, минимална пенсия 500 лв. и тя да се покачва заедно с минималната работна заплата. Пенсиите да се индексират ежегодно според инфлацията. Държавният песионен фонд, гарантиран с недвижимо държавно имущество, да се попълва от процент от ДДС, от такси върху банковите транзакции, от данък върху телевизионните реклами, хазарта и процент от акцизите от алкохол и цигари. В семейства, в които поне единият родител е студент, месечните надбавки за дете да са 1000 лв. за първите две години. Без детски надбавки за родители, които не искат да работят, не изпращат децата си на училище или ако родителите нямат поне основно образование. Минимална заплата - 1000 лв.

Образование

Държавата да осигури места в детските градини и училищата на 4-годишните. Ново учебно съдържание и нов учебен план, мандатност на директорите, задължителен предмет вероучение, не по-малко от 5% от БВП за образование, без ДДС върху учебниците за основните училища, за средните - 3-5% ставка. Намаляване на големия брой висши училища, без платено образование в държавните университети, европейско заплащане на преподавателите. Кредитиране на студентите през държавната банка - ако кредитираният остане да работи в страната не по-малко от 10 години, заемът се опрощава. Не по-малко от 2% от БВП за научни изследвания.

Околна среда и води

Пълна карта на природните богатства, България е на първо място в Европа по залежи на злато - има 13 хил. т. злато - незабавно ще се прекратят концесиите върху него, както и за добиването на други редки метали, както и за нефтените и газовите находища, минералните извори. Печалбата от тях ще гарантират държавен пенсионен фонд и държавен здравен фонд. Край на антиприродното крайморско и планинско застрояване.

Отбрана

Въвеждане на ограничена наборна военна служба, цялостно превъоръжаване на армията (за 4-6 млрд. лв. за 10 години). Ядро от напълно професионални формирования, наборни сили, резервисти и др. Разходи - 2.5% от БВП. Около 300-500 млн. лв. годишно да се заделят за превъоръжаване. Използване на офсетови споразумения.    

Външна политика

Военен неутралитет - неучастие във военни блокове по подобие на Швейцария и Австрия, против присъствието на чужди военни бази в страната, за референдум за членство в международни съюзи, вкл. в ЕС. Ако Македония не прекрати антибългарската си пропаганда, финансирането на сепаратистки организации у нас, фалшифицирането на историята и др., да прекъснем дипломатическите отношения и да не я подкрепяме за членство в ЕС.

Незабавно обезщетение от страна на Турция за имотите на тракийските бежанци на стойност 10 млрд. долара. Строг контрол на товарите и повишаване на таксите за турските превозвачи, извинение от страна на Анкара за геноцида над българите по време на турското владичество. Закони, които да спрат нахлуването в страната на ислямитски емисари. 

Отмяна на затварянето на блоковете на АЕЦ "Козлодуй", защото е договорено с измама. Пред Брюксел "Атака" ще настоява за непризнаването на Ньойския договор след разпада на Югославия и връщането на Западните покрайнини на България. Улеснен режим за работа, учене и заселване на бесарабските, молдовските и украинските българи у нас.

Чувствително преориентиране към Русия, Китай, Индия, Бразилия и др. 

Правосъдие

Нов закон за съдебната власт, ясни критерии за магистратите, достъп на гражданите до Върховния касационен съд.
Волен Сидеров е неизменно начело на "Атака" вече осем години
Фотограф: Надежда Чипева
Волен Сидеров е основният автор на т.нар. управленска програма на партията в 96 страници
Фотограф: Надежда Чипева

В няколко поредни статии ще представим платформите и основните послания на политически партии за предстоящите предсрочни избори на 12 май. Ще прочетете какво и как обещават да изпълнят на избирателите БСП, ГЕРБ, ДПС, ДСБ, "Атака", "България на гражданите", Зелените и нови организации, появили се след протестите от началото на годината.

На пръв поглед "Атака" запази подкрепата си на едно и също ниво от 2005 г., когато за първи път влезе в Народното събрание, до 2009 г., когато повтори същия резултат, измерен в брой депутатски места - точно 21. Гласовете й обаче нараснаха с около 100 000 за този период - от малко под 300 хил. на почти 396 хил. Но това е като във футбола - крайният равен резултат, например не дава представа как са се развивали нещата в мача - кой е повел, с колко и как се е стигнало до изравняването.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

17 коментара
 • 1
  euronymous avatar :-|
  Euronymous

  Разбрахме, че не са платени тези статии ама няма нужда от тях

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  cuam4o avatar :-|
  Ангел

  Сидеров "назначи" доведеният си син за евродепутат. Каквото и да направи от там насетне, вече е ясно какъв човек е.

 • zaza

  Още ли има хора, които му вярват на този лицемер след това
  http://www.youtube.com/watch?v=c-lIJNDy9TI

  И това
  http://www.youtube.com/watch?v=am20csPgx7k

  Фалшив герой http://www.youtube.com/watch?v=eUuVcWw5bkw

  А тук лицемерно говори за доходите на българите и французите...
  http://www.youtube.com/watch?v=YVuoaUt8Ifw Дори биха журналист в народното събрание, който се опита да им зададе въпроси. Не случайно го напуснаха толкова много хора.

  Ако започнем с инцидента на магистрала тракия, където волен стреляше и после караше павел чернев да лъжесвидетелства и всички останали мними "конспирации" срещу него... Напуснаха го всички евродепутати, които беше избрал и на плаката пишеше, че стои зад тях и те зад българия... Глупости Слави бинев си купи евродепутатското място, а волен продължава да се издържа от държавната субсидия и купените гласове в народното събрание. Определено не подкрепяше Бойко безплатно половин мандат...

 • 4
  2.5 avatar :-P
  2.5

  Сидеров показва как може да се печели от чист популизъм.
  При това доста добре.
  Засега никой не е показал, че знае как да яхне вълната поне толкова добре, колкото него.
  Самият факт, че опитите на ГЕРБ да изтеглят електората му се оказаха безплодни доказва, че не е достатъчно да бъдеш "просто лъжец" за да си Волен Сидеров. Трябва и още нещо, което вероятно се крие в епикризата на вожда Сидеров...

 • 5
  pavla avatar :-|
  ПАВЛА

  Имат някои интересни идеи. Само да си сменят лидера и ще си увеличат симпатизантите.

 • 6
  bz avatar :-|
  bz

  Човека на снимката е болен, крадлив, поврътлив и много опасен за България.

 • 7
  beriya avatar :-|
  beriya

  Много добри идеи, зад които обаче стои твърде съмнителен... изобщо какъв е смисъла от писане, респективно четене на дадена платформа след като декларираното няма юредическа стойност. В този контекст бих попитал всеки един стоящ начело на партия- ако не изпълни обещаното (както и ще стане), то какво?

 • 8
  nuzzo avatar :-|

  Всичко звучи като музика за ухото на по първично сигналният българин, но Сидеров, от къде ще вземеш парите ?!??!
  От национализация, експроприация, админитривен натиск на бизнеса, увеличаване на данъците на "богатите" ?!?!?

  От тебе ли зависи управлението и чрез изнудване да прилагаш малоумната си програма, се отказвам, от българското си гражданство.

 • 9
  yotata avatar :-P
  йотата

  Уха! Каквито проблеми има Унгария сега с ЕК при сегашното си правителство, същите ще ни ги натътрузи Сидеров след изборите. Ако Атака имат думата, де.
  Не че не са правилни повечето от намеренията му по принцип (...и за ситуацията към края на 19 век).
  Подходящи са в по-мека форма за сравнително затворени, сравнително богати икономики на сравнително самостоятелни държави. (И не "самостоятелни" тип Северна Корея, или Сомалия.)
  Така че първо да каже къде ще ни прилепи - към кой Съюз - веднага след като ни изритат от ЕС/ ни спрат "жизненонеобходимите" фондове и почнем да сриваме към диктатура тип Кастро/Чавес.

 • 10
  nik666 avatar :-|
  Strygalldwir

  Влизането на тези психопати в парламента ще е поредното доказателство, че сме най-простата нация не само в Европа.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK