С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
9 24 апр 2013, 8:21, 4719 прочитания

Какво ни обещават партиите: здравеопазване

Сравнение между платформите на шестте политически сили, които според социологическите проучвания имат най-големи шансове да влязат в следващия парламент

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
В няколко поредни броя "Капитал Daily" ще представи подробно сравнение между платформите на шестте политически сили, които според социологическите проучвания имат най-големи шансове да влязат в следващия парламент (ГЕРБ, БСП, ДПС, "България на гражданите", "Атака" и ДСБ).

Българите винаги водят класациите в ЕС по неудовлетвореност от здравната система. Вече дори е срамно да се каже, че тя е в процес на реформа, която започна през 1999 г. и след това спря, а основният обществен фонд – Националната здравноосигурителна каса, беше практически одържавен. Бюджетът й е нараснал 10 пъти за 10 години, но това не означава, че българите се лекуват по-качествено.


Въпреки че плащат осигуровки, пациентите трябва да доплащат за избор на екип, лекуващ лекар, импланти, допълнителни изследвания, лекарства, процедури и т.н., като средствата за това са почти равни на обществените фондове за здраве – около 3 млрд. лв.

Осигуряващите се нямат никакъв контрол върху това как се харчат техните вноски, тъй като тази роля е иззета от държавата. Държавните болници са натрупали над 600 млн. лв. дългове, като около 150 млн. лв. от тях са просрочени, годишно около 1000 специалисти напускат България.

В предизборните си програми повечето партии залагат на електронното здравеопазване като панацея за контрол върху сектора и неговото реформиране, а то е само инструмент от цялостната политика, и то отдавна готов и неизползван. Много малко от партиите предвиждат истинска, задълбочена реформа на здравния сектор.
 
ГЕРБ
Подобряване на детското здраве чрез комплексни профилактични и здравни грижи и рационалното хранене и физическа активност; своевременна спешна помощ, достъпна до всяко населено място, чрез кадрово обезпечаване и модернизиране на транспортната и медицинската техника; високотехнологично оборудване за българските болници за ранна диагностика и лечение на заболяванията; въвеждането на електронно здравно досие за по-ефективна, контролирана и прозрачна система.
 
Коментар:
В предизборната си програма ГЕРБ не обещава никаква реформа на здравния сектор и преамбюлът й изглежда все едно системата е отдавна реформирана и има само няколко детайла за донастройване. Първият от тях – детското здраве, за което плаща здравната каса, е допълнено с рационално хранене и спорт – дейности, които не засягат системата на здравеопазването. ГЕРБ предлага модернизация на Спешната помощ, но не посочва колко би струвало това. Електронното здравно досие, което според партията е начин за по-ефективна и контролирана система, е готово. Същото може да се каже и за високотехнологичното оборудване на българските болници – повечето от тях бяха обновени с пари от еврофондовете. Проблемът е, че в много градове липсват лекари, които да работят с ултрамодерната апаратура.
 
БСП
Държавата да започне да плаща в пълен размер здравните вноски на осигуряваните от нея - пенсионерите, децата, студентите, майките; акцент върху майчиното и детското здравеопазване – директен достъп до специалисти; въвеждане на електронно здравеопазване и премахване на лимитите за направления при специалист и делегираните бюджети за болниците; улесняване на специализацията на младите лекари;  въвеждане на финансови стимули за работа в отдалечени и труднодостъпни райони; лечението на инфекциозните, психичните и други социално значими заболявания, лечението в чужбина да се поемат от държавния бюджет – сега те са прехвърлени към НЗОК; пререгистриране на държавните болници от търговски дружества в нонпрофит организации; връщане на таксата от 1 лв. за преглед при лекар за пенсионерите, като разликата до пълната такса се поема от държавата; по-голямата част от цената на предписаните лекарства за хронично болни да се изплаща от здравната каса – БСП ще се опита да увеличи покриваните от НЗОК медикаменти.
 
Коментар:
БСП залага на електронното здравеопазване и повече държава в сектора, а не на радикална реформа, и това не е изненада. В нито една от програмите си досега партията не е предлагала осигурените да могат да избират между повече здравни каси, тъй като вярването в левицата е, че по този начин ще се разпилеят средствата и трудно могат да бъдат убедени работещите в частния сектор да се осигуряват в държавната здравна каса.
Идеята държавата да плаща пълните вноски на осигурените от нея е правилна, защото така се осигурява солидарност с останалите работещи. Това означава допълнително 500 млн. лв. годишно. Тази мярка, подпомагането на специализацията на младите лекари, болниците в отдалечените райони (10 млн. лв. годишно), възстановяването на поликлиниките, намалените такси за преглед (около 15 млн. лв. годишно) и увеличеното плащане на лекарства обаче струват около 600 млн. лв. От БСП коментираха, че ще финансират "държавата в сектора", като намалят парите за подслушване  и намалят контрабандата. Съществуването на системата в този й вид обаче е трудно оправдано, особено ако болните трябва да разчитат за лечението си на държавната администрация, която доказано работи бавно и неефективно. Точно по времето на тройната коалиция множество пациенти осъдиха държавата за липса на лечение.
 
"Атака"
Съкратеният вариант на предизборната програма на партията - планът "Сидеров" - не предвижда специален акцент върху здравеопазването. В програмата на партията е записано, че "българската държава е длъжна да осигурява здравето, социалната сигурност и условията за духовен и материален просперитет на всички българи с всички средства на държавната власт".
 
ДПС
Възстановяване на доверието в системата на здравеопазването чрез създаването на условия за реална конкуренция, ефективен контрол и качество на медицинските услуги; корекция на финансовия модел – демонополизация на здравната каса, въвеждане на единна интегрирана информационна система и работеща система на електронно здравеопазване; възстановяване на баланса и взаимовръзката между отделните звена на здравната система, извеждане на профилактиката, скрининга и ранната диагностика като приоритетни принципи на съвременното здравеопазване; фокусиране върху проблемите на детското здравеопазване;  възстановяване на прекъснатото през последните три години субсидиране на общинските лечебни заведения, разположени в отдалечени планински и полупланински райони.

Коментар:
ДПС има сравнително обрана здравна програма, която обаче включва и досега исканата от партията демонополизация на здравната каса. В документа също е записан акцент върху електронното здравеопазване, субсидирането на общинските болници в отдалечените райони, което беше прекъснато през последните години, фокус върху детското здраве и профилактиката. В програмата няма развити конкретни стъпки за цялостна реформа на сектора.
 
"България на гражданите"
Електронно управление и контрол в здравеопазването – електронен здравен паспорт, електронна рецепта, електронен контрол за проследяване на използваните медицински услуги; използване на всички пари от здравни вноски за здравеопазване; поставяне на акцент във финансирането върху доболничната и извънболничната помощ; реално остойностяване на медицинските дейности; регламентиране на доплащането в доболничната и болничната помощ; ясни критерии, стандарти и обеми за категоризация на лечебните заведения; реформиране на спешната помощ така, че линейката да идва за не повече от 30 минути до всяка точка в страната; осигуряване на лечение на всички социално значими заболявания до определена месечна стойност; нова лекарствена политика;  увеличаване на профилактичните дейности в първичната и извънболничната помощ; разширяване на скрининговите програми за ранна диагностика; създаване на възможност за развитие на допълнително задължително и доброволно здравно осигуряване; заплащане на пълния размер на здравната вноска на осигуряваните от държавата лица.
 
Коментар:
"България на гражданите" не обещава директна реформа на НЗОК, а само "създаване на възможност за развитие на допълнително задължително и доброволно здравно осигуряване".  Освен електронно здравеопазване и реално остойностяване на медицинските услуги, нова лекарствена политика и акцент върху извънболничната помощ и профилактика, което само по себе си е добър акцент, в програмата има едно добро обещание – държавата да заплаща пълния размер на здравната вноска на осигуряваните от нея лица, и две изключително притеснителни обещания. Първото от тях е, че всички социално значими заболявания ще се лекуват до определена месечна стойност, което означава лимит за тежкоболни и би било дискриминация. Второто е регламентиране на доплащането в извънболничната и болничната помощ. Повечето от осигуряващите се са против това да доплащат извън здравните осигуровки, които са внесли в НЗОК или допълнителен фонд. Идеята линейката да стига до 30 минути до всяко населено място е добра, но изисква подмяна на парка, персонал, който да работи в Спешната помощ, добри пътища и болници, в които болният да бъде приет.
 
"Демократи за силна България"
Възстановяване на справедливостта и солидарността чрез увеличаване на разходите за здравеопазване в рамките на мандата от 4.1 на 6% от БВП, без да се вдига здравноосигурителната вноска, а чрез повишаване на събираемостта и намаляване на броя на неосигурените. Никой български гражданин не може да бъде принуждаван да плаща за здравни услуги при ползването им освен минималната потребителска такса, след като вече е платил авансово здравните си вноски.

Раздържавяване и демонополизация на НЗОК - премахване на монопола на касата и въвеждане на конкурентни принципи между лечебните заведения с цел осигуряване на качество на медицинската помощ, ефективност на лечебния процес за пациентите и пазарно разпределение на ресурсите. Нулева ставка на ДДС за държавните, общинските и частните лечебни заведения; премахване на корпоративното данъчно облагане върху държавните, общинските и частните лечебни заведения – така, както беше направено през 2000 г. премахване на ДДС за лекарствата, финансирани от НЗОК и други здравни фондове; създаване на индикативни стандарти и нива за заплащането на труда на лекарския и нелекарския персонал в лечебните заведения; възстановяване правото на всеобща, достъпна, качествена и навременна спешна помощ за всички български граждани без изключение, която да се финансира чрез държавния бюджет, увеличаване възнагражденията на заетите в Спешната помощ; продължаване  финансирането на съществуващите програми в областта на ранното откриване на заболяванията, промоцията на здравето, профилактиката и рехабилитацията; специално внимание на кадрите в здравеопазването; облекчаване на процесите на регулация от страна на Министерството на здравеопазването.

Коментар:
Програмата на ДСБ е най-пълната, задълбочена, конкретна и реформаторска програма в здравеопазването, като с нея партията предлага да продължи започната през 1999 г. здравна реформа. В програмата е записано реалистично, че "някои от описаните цели могат да бъдат започнати и до голяма степен постигнати в рамките на един мандат, но развитието трябва да продължи във времето, за да се постигне очакваният резултат". Премахването на монопола на НЗОК, неплащането на други суми извън осигуровките, финансирането на програмите за превенция и скрининг, реформата на здравния сектор и приватизацията са положителни предложения. ДСБ се отказват само от една първоначална точка във вижданията си за реформа - преди години при синьото управление държавните болници бяха преобразувани в търговски дружества, като целта беше повечето от тях да бъдат преструктурирани и приватизирани. Сега ДСБ видно смята, че това е грешка, и планира да ги превърни в нонпрофит организации, както и да въведе облекчение със здравни вноски да не се плаща ДДС.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Европа е пред "изгубено десетилетие" на растяща бедност 6 Европа е пред "изгубено десетилетие" на растяща бедност

Според неправителствената организация Oxfam правителствата рискуват още повече да увеличат пропастта между бедни и богати

12 сеп 2013, 4805 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Избори 2013" Затваряне
Избори 2013: Атака

Най-важното от кампанията и обещанията на партията за парламентарния вот

Още от Капитал
Българският автопазар: Расте, но и старее

През 2019 г. делът на старите дизелови двигатели продължава да се увеличава, както и на колите над 20-годишна възраст

Андон Балтаков: Не искам да звуча като прогноза за облачно време

Генералният директор на БНР пред "Капитал"

(Не)възможната столица на културата

"Пловдив 2019" премина с повече скандали, отколкото културни новини, бе недофинансиран и неглижиран от властта

Вирусът, който смрази света

Епидемията от коронавирус за по-малко от месец запали Китай и уплаши целия свят с пандемия, която не е виждана от десетилетия. Рисковете са много, но и възможностите да бъдат избегнати още са живи и съвсем реални

От Маракеш до Париж и обратно

Писателят и художник Махи Бинбин за живота между две култури и социалната си дейност в Мароко

Оскари в преход

На еклектична церемония Академията балансира между сигурността и риска. "Паразит" направи история. Брад Пит, Лора Дърн, Хоакин Финикс и Рене Зелуегър спечелиха при актьорите

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10