Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
5 25 апр 2013, 18:57, 4594 прочитания

Какво ни обещават партиите: образование

Сравнение между платформите на шестте политически сили, които според социологическите проучвания имат най-големи шансове да влязат в следващия парламент

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
В няколко поредни броя "Капитал Daily" представи подробно сравнение между платформите на шестте политически сили, които според социологическите проучвания имат най-големи шансове да влязат в следващия парламент (ГЕРБ, БСП, ДПС, "България на гражданите", "Атака" и ДСБ).
В последната статия от поредицата разглеждаме плановете за образователната политика на партиите за следващия управленски мандат. Отделно ще бъдат обобщени и възгледите на по-малките партии, които засега са с малки шансове за парламента.


Образователните политики на партиите са в дългия списък на тези, в които обикновено заявките преди изборите са много, а реформите след това - малко. С все по-стагниращ пазар на труда то започна да изплува в общественото пространство и като най-ефективното възможно решение на проблема със заетостта. Партиите също не пропускат да отбележат неговата важност в предизборните си платформи - голяма част от тях обещават щедро повече пари за наука и образование, а повечето са наблегнали и на необходимата връзка с бизнеса и нуждите на пазара на труда. Тези пожелания обаче са останали преобладаващо без конкретика в платформите на партиите. Маркирана е само крайната цел, но изглежда, пътят към нея остава неясен.ГЕРБ

ГЕРБ, както и повечето останали партии, обещават да работят за образование с практическа насоченост и в партньорство с бизнеса. Тази идея обаче не е приела конкретна форма в предизборната им програма и не става ясно какви мерки ще предприеме партията, за да постигне тази цел. Инвестициите в учителите е друга заявка, която партията дава, но не уточнява дали това ще се случи чрез увеличение на възнагражденията или чрез други мерки. Добро пожелание е индивидуалният подход към всяко дете.
В платформата си ГЕРБ са заложили и разработването на оперативна програма за насърчаване на науката, научните иновации и образованието. Подготовката й всъщност започна по време на предишния мандат и в момента се движи от служебното правителство. На този етап концепцията за програмата обхваща твърде много теми и има нужда от сериозна редакция.

Партията обещава обновяване на поне още 1150 детски градини и училища, както и приемане на нови закони за предучилищното и училищното и за висшето образование. Всъщност проектозаконът за предучилищното и училищното образование заседна в парламента в края на техния мандат и така и не беше приет.

Коментар

Реформата в образованието не беше една от силните страни на ГЕРБ през последните четири години. Правителството на Бойко Борисов не успя да приеме важния Закон за предучилищното и училищното образование, от който зависеха много промени. Обновяването на учебните планове и програми също вървеше изключително бавно и не успя да покрие всички класове. Както новият закон, така и практическата насоченост на образованието, присъстваха в програмата на ГЕРБ и през 2009 г. Сегашните им обещания са по-скоро в правилната посока, но не звучат много убедително на фона на свършеното през първия им мандат.

БСП

Според БСП професионалното образование трябва да се обвърже с икономическите и социалните потребности на регионите. Партията продължава и да отстоява тезата си, че държавата не трябва да издържа частните, а само държавните и общинските училища.

"Поставяме си като непосредствена задача рязко да намалим високата неграмотност и липсата на квалификация", е заявено още в платформата, но не са посочени конкретните стъпки, по които това ще стане. Обещанието им е образованието да бъде един от секторите, в които да бъдат насочени приоритетно публични инвестиции.

За разлика от повечето други партии социалистите все пак дават детайли за някои от заявките си. За да намалят броя на преждевременно напускащите образованието например, смятат да създадат училища "Втори шанс".

БСП обещават да увеличат възнагражденията на учителите, а също и да въведат държавен стандарт за учителския труд. Те искат също държавната поръчка във висшите училища да се определя от обществените потребности и качеството на обучение, без обаче да са обяснили как ще определят това. Във висшето образование смятат още да намалят дела на таксите в държавните университети, заплащани от студентите, до една четвърт от издръжката.

И БСП не са пропуснали да споменат взаимодействието между висшите училища и бизнеса, като смятат да въведат финансови стимули за това.
   
Коментар

Програмата на социалистите засяга два важни въпроса в сферата на образованието - отпадащите ученици и развитието на професионалното образование. Положително е, че се обмислят мерки в тези посоки, както и че присъства проблемът с неграмотността на населението. Не става ясно обаче откъде ще дойдат средствата за значителните публични инвестиции в образованието, на които БСП набляга. Намаляването на студентските такси например автоматично ще доведе до искания за по-голяма държавна субсидия и ще направи университетите още по-зависими от държавата.


"България на гражданите"

От движение "България на гражданите" са дали конкретно обещание с колко смятат да увеличат парите за образование - най-малко 500 млн. лв. годишно, но без да обясняват откъде ще вземат тези пари.
Повечето от останалите планове на партията звучат по-скоро като пожелания, например модернизация на професионалното образование, усъвършенстване на системата за външно оценяване, повишаване дела на обхванатите в училищната система деца. От ДБГ смятат да приемат нов закон в областта на училищното образование, както и да усъвършенстват законодателството в областта на висшето образование, но не са дали конкретна насока на тези свои планове.

В науката смятат да заложат на проектното финансиране и са дали заявка за създаване на университетски научноизследователски комплекси. Една от по-конкретните идеи на партията е да обедини на фонд "Научни изследвания" и Иновационния фонд.

Коментар

Платформата на ДБГ дава добри пожелания, но й липсват важните детайли как ще се осъществят тези цели. Частта за наука дава повече яснота за планираните мерки. Идеята за обединяване на двата фонда, които финансират научни изследвания и иновации, може да се отрази добре на връзката между науката и икономиката. Заявките за ново законодателство в училищното и във висшето образование са оставени без конкретика.

"Атака"

От "Атака" смятат да въведат задължителен предмет вероучение, а за атеистите – етика. Те са обещали още повишаване на доходите на преподавателите и създаване на държавно финансиране на високотехнологичен парк и държавен център за реализация на български изобретения и патенти, които ще носят "милиардни печалби".

В плана "Сидеров" срещу колониалното робство" се предвижда още ново учебно съдържание и нов учебен план, мандатност на директорите, не по-малко от 5% от БВП за образование, без ДДС върху учебниците за основните училища, за средните - ставка от 3-5%. Според "Атака" държавата трябва да осигури места в детските градини и училищата на 4-годишните. Големият брой висши училища трябва да бъде намален, но за сметка на това образованието в държавните университети да е безплатно. Партията на Волен Сидеров иска кредитиране на студентите през държавната банка и ако кредитираният остане да работи в страната не по-малко от 10 години, заемът да се опрощава.

Коментар

Платформата на "Атака" може би е най-пълна откъм конкретни идеи. Сред тях впечатление правят националистическите призиви като "легитимиране на вярната и доказана с модерни ДНК експертизи теория за автохтонния (местен) произход на българите" и прочистването на учебниците на всякакви теории, които вредят на славата на древната българска цивилизация. Извън тях програмата стъпва на традиционни леви идеи, в чиято основа е силната роля на държавата.

ДПС

От ДПС обещават да повишат инвестициите в образование и научни изследвания, за да достигне България средните за ЕС стойности. Те са дали заявка и за актуализация на мрежата от специалности и на учебното съдържание и осигуряване на връзка между образованието и пазара на труда, но също, без да навлизат в конкретни параметри. Според ДПС има нужда от нов законов статут на майчиния език, модернизиране на материално-техническата база на училищата и спиране на "финансовия геноцид върху БАН и другите образователни и научни организации".

Коментар

Идеите за актуализация на специалностите е интересна, но от партията на Лютви Местан не дават подробности как точно може да се осъществи. Както при всички останали партии, и при ДПС не е ясно откъде ще дойде планираното значително увеличение на средствата за образование и наука.

"Демократи за силна България"

Програмата включва основните въпроси на училищното образование, но не засяга проблемите на висшето и науката. Коалицията между ДСБ и БДФ предлага утвърждаване на матурите като критерий както за владеене на учебното съдържание и необходимите умения, така и за качеството на училищата. Идеята им е да има нови държавни образователни изисквания (ДОИ) и те да се актуализират на всеки десет години. Учебниците трябва да отговарят на ДОИ и могат да се избират свободно от училищата. Партията на Иван Костов залага на принципа "парите следват ученика" и обвързва делегираните бюджети на училищата и учителските заплати с успеха на учениците на матурите. Спомената е и квалификацията на учителите, но без конкретни идеи какво да включва тя. В платформата се предвижда гъвкава система за включването на децата със специални образователни потребности чрез диференциран подход според техните потребности. Интересни акценти са мерките за развитие на училищния спорт и контролът върху училищните бюджети отстрана на Сметната палата и общините.

Коментар

Платформата на ДСБ и БДФ засяга важни въпроси на училищното образование и дава добри идеи, но й липсват конкретни мерки за постигането им. Целта на образованието е формулирана точно - ученици с основни знания и умения за себереализация и граждани, вземащи самостоятелни решения и способни да носят отговорност за тях. В правилна посока са със сигурност и идеите за обвързване на финансирането с резултатите на учениците. Няма обаче конкретни предложения за промени в учебната програма и начините на преподаване. Както почти всички останали партии, и ДСБ пропускат огромния проблем с разликата в качеството на училищата от различните райони на страната. Щеше да бъде интересно да разберем и какви идеи има формацията на Иван Костов по отношение на висшето образование. • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Европа е пред "изгубено десетилетие" на растяща бедност 6 Европа е пред "изгубено десетилетие" на растяща бедност

Според неправителствената организация Oxfam правителствата рискуват още повече да увеличат пропастта между бедни и богати

12 сеп 2013, 4848 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Избори 2013" Затваряне
Избори 2013: "Движение България на гражданите"

Най-важното от кампанията и обещанията на партията за парламентарния вот

Още от Капитал
Наемопад при софийски жилища

Свитото търсене сваля офертните цени. При предоговаряне се стига до 20 - 30% отстъпка за период между един и три месеца

Ресторанти на корона диета

След нокдауна, който вирусът нанесе на заведенията, възстановяването ще е бавно и трудно, бизнес моделите ще се променят още, а доставките ще играят все по-важна роля

Финaнсови играчки за деца

Банките отдавна имат предложения за разплащания за най-малките, но в сегмента навлизат и финтех компании

Със 750 млрд. евро срещу корона кризата

Брюксел предлага амбициозен план за възстановяване. Битката предстои

Ако това е чалга – аз съм "за"

Защо Мила Роберт е явление на попкултурната сцена в България

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10