Какво ни обещават партиите: образование

Сравнение между платформите на шестте политически сили, които според социологическите проучвания имат най-големи шансове да влязат в следващия парламент

   ©  Цветелина Белутова

В няколко поредни броя "Капитал Daily" представи подробно сравнение между платформите на шестте политически сили, които според социологическите проучвания имат най-големи шансове да влязат в следващия парламент (ГЕРБ, БСП, ДПС, "България на гражданите", "Атака" и ДСБ).

В последната статия от поредицата разглеждаме плановете за образователната политика на партиите за следващия управленски мандат. Отделно ще бъдат обобщени и възгледите на по-малките партии, които засега са с малки шансове за парламента.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  daks avatar :-|
  ДАКС
  • + 11

  Партиите не ви предлагат нищо повече от това да изберете избраниците им за народни представители. Това правило винаги е било валидно, но има още по-голяма тежест в сегашната ситуация, от която е видно, че никоя партия няма да има парламентарно мнозинство и следователно каквото и да Ви обещае няма как да го изпълни без и други партии да са съгласни.

  Съвсем отделен въпрос е доколко са искрени обещанията на политиците, колко от тях са премислени и пресметнати до какви плюсове и минуси би довело изпълнението им, и дали изобщо са се замисляли дали и как биха могли да бъдат изпълнени.

  Нередност?
 • 2
  chichi01 avatar :-|
  Чичи (Ice Man's fan)
  • + 6

  Иначе казано, продължаваме да вървим "по пътя към ада" на образованието, постлан за сега само с добрите намерения на водещите партии.
  Например политиката на ГЕРБ за дългосрочни инвестиции и непрекъснато подобряване на материалната база е необходимо, но съвсем недостатъчно условие за обръщане на посоката в която плава за сега кораба на образованието ни. Също толкова, ако не и по-важно е да се стимулират самите кадри, да останат и да работят мотивирано в тази сфера.
  Най-важното е да се предвидят и изпълнят спешно икономически механизми и мерки, които да се отразят пряко в заплащането на труда, на тези които изпълват със съдържание образователната ни система. Колкото и да лежим на аксиомата, че "учителството не е професия, а призвание", цинично е да се игнорира реалността по този въпрос!
  За разлика от здравеопазването, което страда хронично от подобни проблеми, породени от подобни липси на политики, аварийни изходи за българското образование просто няма. Ако в резултат на мизерното заплащане и хаос здравеопазването продължи стремглаво да се оголва от към кадрови потенциал, съществува макар и ужасно безпомощната идея, да се "внесат" лекари и сестри от държави от третият свят.
  Що се отнася до образователната система, такова нещо е извън всякаква възможност - няма откъде да се внесат български учители, друга България няма!!!

  Нередност?
 • 3
  daskal1 avatar :-|
  daskal1
  • + 2

  Обвързване на образователната политика с бизнеса е възможно, но реалността в България свежда въпроса до професионалното образование на малкия и среден бизнес, останалото е свързано със социалната политика - лекари, учители, полицаи и т.н. Няма много големи бизнеси в страната със стратегически планове за развитие и готовност за инвестиции.
  БСП предлага традиционна платформа. Професионалното образование несъмнено трябва да се възстанови и развие. Въпросът с финансирането на частните училища опира до данъчното облагане и правата на гражданите. Ваучерната система, т.е. гласуването на гражданите за образователни учреждения с парите си може да стимулира "гнезда на качество", извън масовия конвейр с известните му слабости.
  ДПС се опитват да завоалират основната си идея - турски език в местните училища. Имахме такава система (турски и цигански основни училища с преподаване на турски) до началото на 60-те години. Иван Костов и принципа "парите следват ученика е за ваучерната система."
  Атака - планът е "да обещаем пък после ще видим".
  Общо взето "кьор фишеци" дал господ.

  Нередност?
 • 4
  rembrandt avatar :-|
  rembrandt
  • + 3

  По образователната политика ще ги познаете! Ако трябва да сме честни това е най-важното нещо във всяко едно общество... колкото по-образовани са младите на една държава толкова по успешна е държавата. Даниел Вълчев е най-успешния министър на образованието в демократичната история на България. Той вкара матурите, той вкара делегираните бюджети, което увеличи заплатите на учителите от 500-600лв. до 700-900лв. в зависимост от стажа. Смятам че най-силната страна на движение "България на гражданите" е именно Даниел Вълчев, изключително умен човек винаги се аргументира и най-важното той е цивилен, НЕ милиционер.

  Нередност?
 • 5
  istorik avatar :-?
  ISTORIK
  • + 3

  Четете предизборните обещания на партиите и коалициите.

  Най-добрата и най-добре аргументираната програма за образование, наука и култура не ще откриете в партиите на статуквото.

  Обърнете внимание на програмите и на извънпарламентарните партии.

  ---

  Най-добрата предизборна програма в сферите наука, образование и култура е тази на ПП "Глас народен" на Светослав Витков (певецът на група "Хиподил").

  Идеите, от която “Глас народен” се ръководи, са: смяна на модела на управление, нови лица и принципи. Премахване на монополите, свободно интернет пространство, подобряване на методиките на преподаване в образователната система, възможности за развитие на науката и иновациите, стимулиране и защита на културата и изкуствата, превръщане на спорта в държавна политика - ето малка част от целите и каузите на партията.

  Предварително трябва да отбележим, че въпросът със сроковете предполага и „приемственост” на тяхната (на ПП "Глас народен) политическа линия.

  Дори ако партията има възможността за 4 години да осъществи своята политическа програма, ще бъдат необходими най-малко 12 години (от 1-ви до 12-ти клас), за да се решат проблемите в образованието, поне - в основни линии. Колкото и песимистично да звучи подобна констатация, именно тя е оптимистичната.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал