Какво ни обещават партиите - малките

Сравнение между платформите на по-малки партии, които или са били в предходните управления, или са с някакви шансове за влизане в парламента

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

В няколко поредни броя "Капитал Daily" представи подробно сравнение между платформите на шестте политически сили, които според социологическите проучвания имат най-големи шансове да влязат в следващия парламент (ГЕРБ, БСП, ДПС, "България на гражданите", "Атака" и ДСБ). Днес разглеждаме и по-малки партии, които или са били в предходните управления (СДС и НДСВ), или са с някакви шансове за влизане в парламента.

СДС

Платформа

Приоритет на СДС и партньори е стимулиране и изграждане на активната и предприемчива средна класа. Коалицията е за облекчаване на всички режими, които спъват предприемчивостта, премахване на дублиращите се длъжности в администрацията. Основното в данъчната и икономическата политика е запазване на плоския данък, мерки срещу корупцията, борба със сивата икономика, премахване на валутния борд и влизане в еврозоната. Предвижда се и премахване на минималната работната заплата, но запазване на минималните прагове и въвеждане на почасово заплащане. Развитие на електронното правителство и намаляване на административния апарат също са посочени като приоритет. И още - облекчаване на лицензионните режими, приемане на закон за личния фалит и облекчаване на кредитирането. Подобно на повечето партии се посочва либерализация на енергийния пазар, освен това - развитие на екологичен, спортен културен и селски туризъм. Предвижда се и отделно министерство за сектора. Сините предвиждат и по-голяма автономност на общините и регионите, интегрирано развитие и закон за София. Предлага се и пакет от мерки за обновяване, модернизация и разширяване на железопътната база. В сферата на социалното дело и здравеопазването приоритет е премахване на монопола на здравната каса и въвеждане на втори стълб при осигуряването за болест, закон за Спешната помощ. В образованието се предвиждат стимули с преразпределяне на част от парите за МВР.

Коментар

Доста от приоритетите в платформата си СДС предлагаше и защитаваше по време на предходния парламент, когато беше част от "Синята коалиция". Една от партиите с най-смислените предложения. Дясното пространство обаче вече е силно фрагментирано и разединено, което прави добрите идеи в него със слаб потенциал за изпълнение.

Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

9 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  trakerbg avatar :-?
  TrakerBG
  • - 1
  • + 23

  Кой им пише програмите на тия хора... Половината неща са практически неосъществими без погазване на десетки закони. Как точно ще подобрят съдебната система - ще изберат/назнача нови съдии ли? На какво основание? Трябвало административна реформа. Да, трябва, а някой да посмя да каже, че в тая реформа 100-200 хил. чиновници трябва да отидат на улицата, защото никаква работа не вършат? Популизъм и празнословие навсякъде. Един не излезе с готов проектозакон за нещо. Включително и "големите" партии. Тресат се от страх да не им скочи народът и пак не виждат правилния път...

  Нередност?
 • 2
  vjacho avatar :-|
  Вячеслав Атанасов
  • - 10
  • + 7

  За мое огромно съжаление след 2 седмици само програмата на ГЕРБ ще е меродавна.Тази на НДСВ е перфектна,антикризисна,но господарите не толерират такива неща.НФСБ нямат нищо като хората,вероятно,подобно на Атака,тези са бизнес-проект.

  Нередност?
 • 3
  pavlov10 avatar :-?
  pavlov10
  • - 8
  • + 8

  Колеги от "Капитал",не мога да спя от политика.Още не съм станал
  и отварям фейса и какво виждам,народно твор4ество Бойко Борисов.
  И вие се убеждавате,4е независимо аз не се интересувам от политика,
  политиката се интересува от мен.И защо?За да ми вземе цървулите,дето
  ги нямам.До този 4ас от деня,няма нищо за подслушванията.Явно днес
  пло4ата е сменена.

  Нередност?
 • 4
  nuzzo avatar :-|

  До коментар [#1] от "TrakerBG":

  За съжаление всички партии разчитат на късата памет на избирателя и пишат и обещават всякакви, вкл. и неизпълними, от гледна тачка на членството ни в ЕС, мерки за "подобрения", според тях, на живота на българите.
  Та, търси се(да изберем), тази която най-малко ще ни излъжи :)

  Нередност?
 • 5
  trakerbg avatar :-P
  TrakerBG
  • + 4

  До коментар [#3] от "pavlov10":

  Е, не съвсем, има много хубава галерия с лалета по случай празника :)

  Нередност?
 • 6
  offshore avatar :-|
  Offshore Banking
  • - 2
  • + 13

  Партията на СКАТ, е партия на руската енергиина мафия.

  Публикувано през m.capital.bg

  Нередност?
 • 7
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити
  • - 1
  • + 10

  Партиите нищо ново не могат да ни обещаят. Не са в състояние.

  Нередност?
 • 8
  hristo3 avatar :-|
  Hristo Hristov
  • + 1

  ……
  СПРАВЕДЛИВОСТ – да вършиш нещата с ПРАВДА.
  СПРАВЕДЛИВО1 ли е “топлофикация” да стане собственик на жилището ми за което съм работил цял живот, заради 2 тръби, които също влизат в цената му ?
  Закона за енергетиката в тази му част /чл153, ал.1 и 6 отЗЕ/ е насилие върху беззащитния българин на всички нива на управлението години наред при 3/три/ /анти/Народни събрания – едно го прие а 2 мълчаливо го утвърдиха за ограбване и насилие на народа.
  Законът за енергетиката в сегашния му вид е повече от грабителски закон.
  Той е и скрито расистки закон, целящ да изгони сиромасите (хора с ограничени доходи или почти без доходи) от жилищатата им в големите градове да отидат по селата или другаде.

  СПРАВЕДЛИВО2 ли е за МОТОРНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО (МПС) което е спряно от движение и се съхранява в частен имот (не се движи по улиците и пътищата на страната- тоест не се ползува от собственика му), да се плаща на държавата данък (по-точно на общината) – определена такса?
  „Автоматично” сменя името си от МПС-“имот движим” на „недвижим имот” за който се дължи данък…..

  СПРАВЕДЛИВО3 ли е за “винетка” – вместо 5,58 лв на месец /това е ПРАВДА/, искат по 25 лв на месец ?
  Пътищата не са частни – защо държавата изнудва и тормози гражданите си?
  “винетка” -вид такса за движение по пътищата от републиканската пътна мрежа - 67лв за лек ав-л за 1/една/ година.

  СПРАВЕДЛИВО4 ли е да има Закон за „заглушаване” жалбите на гражданите.
  След като веднъж или два пъти народ. представители или държавни чиновници са отговорили на дадена жалба, но без да са направили нищо по решението на проблема на гражданите, те повече не желаят да слушат жалби по нерешения проблем.
  Затова са си приели закон,”чл124,ал1 от административно-процесуалия кодекс на последващи жалби по тези въпроси, нямат да бъдат разглеждани” съгласно който жалби по повдигнатия проблем вече не се приемат в деловодствата.
  Това им осигурява спокойствието и получаването на заплатата, а жалбите по нерешения проблем остават за следващото „народно” събрание и т.н……


  СПРАВЕДЛИВО5 ли е да има задължителна застраховка - узаконено икономическо насилие и ограбване на масите/народа/.
  И защо ако колата ми се повреди и не се движи, никой няма да ми удължи срока на застраховката, нито да ми върне парите за времето, през което колата не се е движила?
  И защо трябва да плащам такава големи суми години наред почти равни на годишния ми данък за жилището?
  И защо застраховката да не бъде изцяло доброволна, без изнудване и насилие, а според желанието и възможностите ми?
  И като давам тия пари, къде отиват и за какво служат, след като т.н.застрахователен бизнес е частен. Преди години това ставаше „доброволно” с бухалки, а сега с „бухалката” на закона – от кой приет и как приет – вие си отговаряйте… но това е пак НЕПРАВДА.


  СПРАВЕДЛИВО6 ли е инициативни и работливи хора да не могат да развиват малък бизнес честно, спазвайки законите, поради тежестта на законите, които като че ли умишлено ги карат да лъжат и крадат за да могат да оцеляват…

  СПРАВЕДЛИВО7 ли е да се приемат закони, които са в рязко противоречие с БОЖИИТЕ ВЕЧНИ И НЕПРОМЕНИМИ ЗАКОНИ(узаконяване и насърчаване да се върши нещо, за което Библията казва, че е грях, т.е. беззаконие) и след това да се търсят средства, програми, директиви и др.подобни за: увеличаване парите за здравелечението и полицията /здравни каси, психиатрични клиники и други подобни заведения за изолация и грижа за душевно болни хора и т.н./; „самотни майки”; „деца без родители”; „деца и хора в неравностойно полжение”; „хора социално слаби”; засилване охраната и при по-обикновени обществени мероприятия/ непрекъснато увеличение броя на хората които искат да вършат зло – т.н. „агресия”/ и т.н.

  Уважаеми народ. представители и държавни чиновници , спрете, осъзнайте се и почнете да вършите ПРАВДА/но не комунистическа, нито капиталистическа /, защото дните ни на тази грешна земя са много кратки и иде ден на СЪД за през вечността:

  „И тия ще отидат във вечно наказание/КОИТО ВЪРШАТ НЕПРАВДА И ГРАБЯТ СИРОМАСИТЕ/, а праведните във вечен живот.” Матей 25:46.

  Нередност?
 • 9
  rozovtaliban avatar :-P
  РОЗОВ талибан
  • + 1

  Ето я истината за ПП Зелените, не ни лъжете. Ние не сма на билки и нямаме намерение да ви позволим да съсипвате децата ни с наркотици. Това ли е новото гражданско общество? Общество на болни и зависими? Аман от червени номера - и зелена кора да си сложиш, пак си оставаш червена любеница!
  http://goo.gl/qghQY

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал