Повторно преброяване

Австрийският институт SORA ще проверява изборните резултати по поръчка на пет опозиционни партии, водени от социалистите

Подизпълнител е българската "Тимекс-БГ", която ще има изчислителни центрове във всички 31 избирателни региона и ще събира в тях данните от протоколите
Подизпълнител е българската "Тимекс-БГ", която ще има изчислителни центрове във всички 31 избирателни региона и ще събира в тях данните от протоколите    ©  Юлия Лазарова
Подизпълнител е българската "Тимекс-БГ", която ще има изчислителни центрове във всички 31 избирателни региона и ще събира в тях данните от протоколите
Подизпълнител е българската "Тимекс-БГ", която ще има изчислителни центрове във всички 31 избирателни региона и ще събира в тях данните от протоколите    ©  Юлия Лазарова

"Доверието на българското население в коректното провеждане на парламентарните избори на 12 май е разклатено заради множеството нередности при предишния вот", "Паралелното преброяване се препоръчва като надежден метод, с който да се повиши доверието в изборите в трудна ситуация. Чрез независимото преброяване и обявяване на изборните резултати гражданите виждат явен контрол".

Тази категорична оценка за атмосферата около предстоящите избори в България стои на официалната страница на австрийския социологичен институт за SORA. Това е агенцията, за която стана ясно, че е избрана от опозиционните партии в България, за да направи паралелно преброяване на изборните резултати като знак на недоверие в официалната процедура. Заключенията по-горе, които насочват към липса на доверие в демокрацията, са част от съобщението, с което SORA обявява на страницата си за предстоящия проект.

Организирането на паралелно преброяване не е прецедент в България и такива се провеждат на всички важни вотове в политическия живот. С едно изключение от началото на демократичните процеси обаче задачата е поверена на чужда компания. Целта е да се гарантира обективност и неутралност на резултатите. "Тази безпрецедентна инициатива е пряко следствие от неизпълнените ангажименти на служебното правителство да създаде условия за честни и свободни избори – цялата изборна администрация, районните избирателни комисии, областните управители, областните дирекции на МВР остават под контрола на партия ГЕРБ и персонално на ръководителя на предизборния й щаб Цветан Цветанов", заявиха преди няколко дни в декларация от предизборния щаб на левицата.

Допълнителното преброяване е различно от мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която тази година изпрати значително по-голям брой свои наблюдатели, които да следят процесите и се убедят в тяхната неподправеност.

"Капитал Daily" потърси представителите на SORA, за да се запознае и разкаже за хората, на които така наречената опозиция ще повери паралелното преброяване в края на седмицата, и да покаже с какво австрийската компания е спечелила доверие.

При всички австрийски избори

SORA е основана през 1996 г. и оттогава прави преброяването и прогнозите на всички национални и регионални избори в Австрия. Това се случва по поръчка на един от основните й клиенти – националната телевизия ORF. Създателите на социалогическия институт Кристоф Хофингер и Гюнтер Огрис са познати лица: в деня на всички вотове именно те съобщават и коментират предварителните резултати в националния ефир. Институтът има вече над 50 избори в Австрия зад гърба си.

"Основният ни фокус са избори и анализи на обществото. В Австрия сме известни с това, че анализираме предварителните изборни резултати на всички избори. Паралелно с това изследваме качеството на живот в Австрия. Един от референтните ни проекти например е индексът на пазара на труда, който измерва доколко австрийските служители са доволни от работата си", разказа единият от съдружниците - Кристоф Хофингер.

Въпреки че се обявяват за политически неутрален институт, за агенцията се знае, че изпитва симпатии към социалистическата партия в Австрия SPOe. "Тенденциозно те се смятат за близки до SPOe най-вече заради дългогодишния шеф Гюнтер Оргис, който е известен симпатизант на социалистите", коментира пред "Капитал Daily" един от политическите журналисти в Австрия. Може би тази симпатия обяснява защо социалистическата партия в България е инициатор и организатор на така наречения проект за паралелно преброяване.

Опозиционна коалиция

Инициативата изборите да се преброят паралелно от външна агенция е на "Коалиция за България" и по-конкретно на нейния лидер Сергей Станишев. Към тази идея обаче се включиха и други партии, които оформиха своеобразна опозиционна коалиция около социалистите: ДПС, "Атака", ДСБ и партията на Меглена Кунева.

От SORA разказаха пред "Капитал Daily", че първоначалният контакт и последвалата комуникация с тях идва от Сергей Станишев, който стигнал до австрийския социологически институт чрез "общ познат", без да разкриват името му.

"Българската опозиция беше започнала да пита в Австрия кой може да направи паралелно преброяване на изборните резултати. Един мой познат ни препоръча и Сергей Станишев ми се обади. Преговорите минаха бързо", разказа Гюнтер Огрис. Според него обаче Австрия не е целенасочено търсена, а по-скоро е случайност.

SORA е голяма и известна в Австрия, но до момента не е имала множество международни проекти. През минали години е работила по избори в Чехия и Грузия, а тази година освен в България ще анализира резултатите и на изборите в Германия. В България са имали и други ангажименти, но несвързани с избори.

"Голяма чест е да работим по международен проект. За нас е стратегически важно да анализираме европейската демокрация и да се развиваме в другите страни", каза Хофингер. На двата си международни проекта през тази година компанията гледа като на шанс да порасне в Европа.

Пълно преброяване

Паралелното преброяване се прави там, където има съмнения в качеството на официалните резултати, обясняват австрийските социолози. Ролята на SORA в България ще е да преброи и анализира избирателните протоколи от всички около 11 600 избирателни секции. Технически проектът изглежда така: в него са включени три компании. Българската "Тимекс-БГ" ще осигури хардуеъра. Виенската Datenwerk е техническият партньор на SORA, който ще прави софтуерната обработка на данните и след това ще ги изпраща за анализ и оценка на SORA. Австрийците не се нуждаят от специална регистрация, тъй като са ангажирани от партиите и ще работят с информация от копираните протоколи, предоставени им от тях. Паралелно с това австрийците ще парвят експресно преброяване на протоколите от около 600 секции, които са предварително подбрани и за които се смята, че могат да дадат представителна картина. Официално избраната фирма преброител е държавната "Информационно участие". Тя единствено подаде оферта, въпреки че документи за участие купиха софийските ГЕД, "Джи Ди Би СОЛ" и "Форум Капитал", и вече известната SORA.

Финансирането на проекта идва по линия на опозицията, казаха от SORA, но не пожелаха да потвърдят сумата от 250 хил. евро, която вече се появи и беше цитирана в публичното пространство. "Дори и това да е бюджетът, за което аз не знам, той би бил за целия проект и трите агенции, включени в него", каза Кристоф Хофингер.

Първите резултати трябва да се появят още след 21 часа в изборната нощ, а преброяването на всички протоколи се очаква късно през нощта или на следващия ден, обясни Хофингер.

"Когато при паралелното проучване се установи, че резултатите съвпадат с официалните или разминаванията са минимални, тогава се затвърждава доверието на избирателите в демокрацията. Ако има големи разминавания, каквито аз не очаквам, но ако все пак ги има, трябва да се проследи от какво се поучават", коментира пред вестника Хофингер.

Австрийската връзка

Появата на външна агенция по избори не е прецедент. Предишният път беше в началото на демократичните промени през 1990 г. Тогава социалистическият лидер Андрей Луканов доведе в България германската агенция "Инфаса". Срещу хонорар от 300 хил. долара, платен от бюджета на националната телевизия, компанията обяви СДС за загубили изборите и потвърди победата на Луканов. Работата и методите на "Инфаса" станаха повод за скандали и съмнения в манипулация и изкривяване на преброяването.

Случайно или не, още тогава в случая имаше австрийска връзка. Смяташе се, че германската компания е препоръчана на Луканов от австриеца, социалист и бивш министър на вътрешните работи Карл Блеха. Блеха, който е женен за българка и има фирми, регистрирани в България, до ден днешен се появява по различни проекти в страната. Последно името му присъстваше в документите на Министерския съвет като съветник по проекта "Хохегер".

Още от Капитал