Избори 2013: "Зелените"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Избори 2013: "Зелените"

Избори 2013: "Зелените"

Най-важното от кампанията и обещанията на партията за парламентарния вот

9595 прочитания

© Юлия Лазарова


В няколко поредни статии ще представим платформите и основните послания на политически партии за предстоящите предсрочни избори на 12 май. Ще прочетете какво и как обещават да изпълнят на избирателите БСП, ГЕРБ, ДПС, ДСБ, "Атака", "България на гражданите", "Зелените" и нови организации, появили се след протестите от началото на годината.

На европейските избори през юни 2009 г. учредената само преди година и тогава все още малко известна формация "Зелените" успя с малко ресурс да привлече вниманието и гласовете на близо 18 500 избиратели, половината от които между 18 и 30 години. "Зелените" станаха алтернатива за много млади гласоподаватели, които не разпознават своите възгледи в програмите на традиционните партии. Акцентът на формацията е опазването на околната среда и активистите на "Зелените" са сред участниците на протестите за защита на природата през последните години.

С активна кампания в социалните мрежи и по улиците "Зелените" успяха да съберат необходимите подписи и депозит и за предсрочните парламентарни избори тази година. Сред целите на предизборната им платформа са пряката демокрация, премахване на монополите, опазване на природните богатства и достъпни здравеопазване и образование. Водачи на листите на "Зелените" са Борислав Сандов (София), Георг Тупарев (София), Петко Цветков (София), Петко Политов (Пловдив), Вера Петканчин (Русе), Димо Стефанов (Стара Загора), Калина Павлова (Варна). Сред симпатизантите на "Зелените" са политологът Евгений Дайнов, писателят Калин Терзийски и тенисистка Магдалена Малеева.

 
Акценти от предизборната платформа на "Зелените"

Пряка демокрация

- Иницииране на национален референдум с подписка от 50 000 избиратели, а на местен референдум – с подписка от 4% от избирателите в съответните райони. Пряка и незабавна правна сила на решенията, взети от гражданите на легитимен референдум.

- Въвеждане на референдум-вето за отхвърляне или потвърждаване на вече приет от законодателната или изпълнителната власт акт като средство за граждански контрол.

Съдебна система

- ВСС да бъде съставен от две камари: съдийска (съставена от съдии и обществена квота) и прокурорска (от прокурори, следователи и обществена квото) с различни правомощия за влияние върху кариерното израстване в системата.

- Осигуряване на възможността гражданите да сезират пряко конституционния съд.

- Реална атестация – оценка на качеството на работата на съдиите по делата.

Вътрешен ред

- Реформа на системата за допускане и използване на специални разузнавателни средства.

- Подробен закон за лобизма.

Икономика

- Преференции за развитието на екологично отговорна индустрия и зелен бизнес, биоземеделие, устойчив и алтернативен туризъм, ВЕИ, енергийна ефективност.

- Недопускане на фирми, регистрирани в офшорни зони, до участие в обществени поръчки и проекти, свързани с използването на обществено имущество, публични средства и природни ресурси.

- Гражданска квота в комисията за защита на потребителите.

- Въвеждане на пределни такси за различни банкови услуги.

- Приоритетно обновяване, модернизиране на жп мрежата и подвижен състав на БДЖ.

- Въвеждане на допълнителни стимули за използване на органични отпадъци за производство на биогаз, биогорива, както и насърчаване на домашното компостиране с цел оползотворяване на този пренебрегван до момента ресурс.

- Всеки гражданин да има право да избира доставчика си на енергия.

- Нови енергийни мощности, които да се изграждат предимно на базата на фотоволтаици, слънчеви термални, геотермални, вятърни, биомаса и биогаз технологии, а изграждането на нови ВЕЦ да бъде сведено до минимум.

Данъци

- Въвеждане на необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата. Запазване на нивото на облагане от 10% на доходи до 6000 лв. на месец. Прогресивна ставка за облагане на доходите над 6000 лв.

- Премахване на авансовия данък за бизнеса.

- По-високи данъци и мита за замърсяващи производства, продукти и услуги. Данъчни облекчения за зелени производства и услуги.

Селско стопанство

- Стимулиране на местното производство, местните пазари и премахване на пречките пред преките продажби на земеделска продукция.

- Пълна забрана и строг контрол за засаждане на култури от генномодифицирани организми (ГМО).

Здравеопазване

- Изработване на национална здравна карта, която да бъде осъвременявана ежемесечно и реално да показва картината на здравеопазването в страната. Това означава всеки гражданин да има възможността да види в района, в който се намира, какви специалисти работят, какви липсват, какви изследвания може или не може да си направи.

- Въвеждане на "електронно здравеопазване", лична електронна здравна карта, регистрация за лечение, пациентски информационни системи, здравна статистика и др.

- Подготовка и въвеждане на "диагностично-свързани групи" като система за отчитане на дейност и финансиране на здравните заведения, вместо сега съществуващата система на т.нар. "клинични пътеки".

- Създаване на пряка конкуренция и равнопоставеност между НЗОК и частните здравно-осигурителни фондове (ЗОФ), възможност за различно от НЗОК здравно осигуряване.

Образование

- Планирано преминаване от модел, основан на знания, към модел, основан на адаптивни и практически умения, целеви компетентности, ценности и екипна работа.

- Повишаване на заплащането на учителите спрямо техните квалификации и постижения.

- Повишаване на ролята на училищните настоятелства в дейността на училищата с активно родителско участие.

- Подобряване на кариерното ориентиране в средното образование чрез създаване на "кариерни центрове" във всяко учебно заведение, в които учениците да могат да се консултират с квалифицирани специалисти.

- Финансирането във висшето образование трябва да бъде по-тясно свързано с качеството на образователния продукт.

- По-адекватно разпределение на средствата за държавни поръчки на базата нуждите на икономиката.

Околна среда

- Реформиране и въвеждане на работеща система – управление и контрол по места и райони за спазване режимите на защитените територии и зони, и разпределяне на отговорностите на различните собственици за опазване на природата.

- Създаване на Агенция за защитените територии и зони, която да координира и направлява дейностите по управление, мониторинг и участие на различните собственици и други заинтересованите страни.

- Спиране застрояването на Черноморското крайбрежие и обявяване на парк Българско черноморско крайбрежие.

- Прекратяване на незаконното строителство и рекултивация на увредените терени в Пирин, Рила, Витоша, Родопите, Стара планина, Средна гора, Странджа и във всички останали горещи точки с висока природна значимост.

- Повишаване на финансовите стимули за собствениците, които опазват или отговорното стопанисват обекти и територии, попадащи в защитени зони и територии.

Цялата предизборна платформа на ПП "Зелените" можете да прочетете тук.

В няколко поредни статии ще представим платформите и основните послания на политически партии за предстоящите предсрочни избори на 12 май. Ще прочетете какво и как обещават да изпълнят на избирателите БСП, ГЕРБ, ДПС, ДСБ, "Атака", "България на гражданите", "Зелените" и нови организации, появили се след протестите от началото на годината.

На европейските избори през юни 2009 г. учредената само преди година и тогава все още малко известна формация "Зелените" успя с малко ресурс да привлече вниманието и гласовете на близо 18 500 избиратели, половината от които между 18 и 30 години. "Зелените" станаха алтернатива за много млади гласоподаватели, които не разпознават своите възгледи в програмите на традиционните партии. Акцентът на формацията е опазването на околната среда и активистите на "Зелените" са сред участниците на протестите за защита на природата през последните години.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

54 коментара
 • 1
  superbg avatar :-|
  superbg

  Зелените са си червените, при това на заплата при същия началник (Путин).

 • 2
  izabell avatar :-|
  izabell

  Aкцентите са добри,стига симпатизантите да се държат цивилизовано по улиците:)

 • 3
  hukuu avatar :-|
  hukuu

  От позицията на абсолютно безпартиен смея да твърдя, че точките под "Пряка демокрация" са популистки и подобно решение би било неправилно. Видяхме, какво представляваше референдумът за АЕЦ Белене. Какво означава "пряка и незабавна сила". Гласуваме, да речем, за строежа на АЕЦ Белене и той в момента, следващ обявяването на резултатите, трябва магически да се материализира на съответната площадка? Референдуми е редно да се използват изключително рядко и ефектът им да е в съответствие с активността. Правилно е да се отчете факта, че референдумът отразява позицията на по-активните граждани по дадена тема и то в определен момент, а не трайни и устойчиви идеи на обществото. Придавайки му твърде голяма сила и превръщайки го в средство за измиване на ръцете на тези, които по принцип трябва да взимат решението, е грешно.

  Също недоумение буди и точката за Конституционния съд. Той не е част от съдебната система, но систематическото поставяне на този акцент не е най-големият проблем. Разрешаването на гражданите да сезират КС ще създаде много проблеми в дейността му. Многократно ще се увеличи обема на несъщинската работа, а именно преценката, дали дадена жалба е допустима или не, което ще намали, разбира се, времето и възможността за работа по същество. КС ще започне да се използва като четвърта инстанция за протакане на дела, решенията по които са неизгодни за някоя от страните, което допълнително ще забави дейността и на съдебната система. Гражданите имат възможност да сезират КС, но непряко, опосредено чрез омбудсмана.

  В икономическата област не съм специалист, но ми се струва, че въвеждането на необлагаем минимум в размер на минималната заплата би било колосална грешка.

 • 4
  mims avatar :-|
  Mims

  И симпатизантите и лидерите са си много добри - умни и честни хора. Това не може да се види в платформите, но на лидерите на повечето други партии им липсва поне едно от качествата, а понякога и двете :-)

 • 5
  yotata avatar :-P
  йотата

  Ура!
  Имам за кого за гласувам!!
  Идеите им ми харесват, а относно референдумите само ще кажа - "спомни си Швейцария".
  И квото и да се случи гласът ми няма да е загубен: дори и да не вкарат никого, поне в последствие гласът ми ще се разпредели пропорционално между еднакво неприятно миризливи партийни неща. Но няма да дам никакъв превес на една единствена "партия".
  А те Зелените нека продължат да развяват идеите си независимо какво ще се случи сега.
  За следващите парламентарни избори доста чугуни ще са поомекнали - гарантирано от Йотата.

 • 6
  falcone avatar :-|
  falcone

  На миналите избори гласувах за ПП "Зелените". Към 19 000 гласа имаше за тях 2008 г. Очаквах, че това е едно начало и за 4 години движението ще стане по-стройно организарно, ще набре по-голяма обществена подкрепа (освен от нас, хората които сме загрижени за пиродата и протестираме против унищожаването й). Искаше ми се да видя сериозна партия, която се подготвя за избори не в последните 2 - 3 седмици а целенасочено и перманентно в последните 4 години. Вместо това - същата работа. Никаква реклама (с ваше изключение), парите, които декларират по сметка - 6000 лв.... За мен това е несериозно и само липсата на алтернатива сред участниците в изборите и идеята да се защитава българската природа ще ме накара и този път да гласувам за зелените. Но така просто не се прави партия и политика...

 • 7
  pavla avatar :-|
  ПАВЛА

  Има нужда от такава партия в парламента, за жалост са малко хаотични.

 • morf

  Всичко хубаво, но ще може ли да инструктирате сътрудниците си, да не лепят рекламните стикери по земята? От няколко дни, от където и да мина по тротоари и улици има налепени стикери на Зелените. Скоро след това стикерите се разлепят, хвърчат по улиците, а заради лепилото на мястото се получава черно петно.

  Да, дреболия е, но дразни и не е много зелено, нали?

 • 9
  atropin avatar :-|
  atropin

  Каква е позицията на Зелените за легализация на канабиса?

 • 10
  borabora54 avatar :-|
  borabora54

  В нито една програма не виждам - признаване на ДДС от всички сделки, автоматичното му връщане (ако има такова) без да се налага да пускам молба и да ме правят на луд с проверки и суканици от данъчни... Цялата каша в програмите на всички е, че има много общи неща (които очевидно няма да бъдат свършени...) и съвсем конкретни (за да измият очи с тях...)...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.