Избори 2013 - популизъм и реализъм в действие
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Избори 2013 - популизъм и реализъм в действие

Избори 2013 - популизъм и реализъм в действие

Бисери и смислени изказвания от предизборната кампания

54348 прочитания

© Юлия Лазарова


Предизборната кампания е времето за големи обещания. Въображението на кандидатите за депутати и управници така се развихря, че голяма част от казаното от тях достойно може да съперничи на кандидатстуденсктите бисери. Разбира се, не всичко е плява - има сериозни и изпълними цели, които заслужават да се превърнат в реални действия. Проблемът идва при изпълнението. А и симпатизантите на партиите рядко се сещат да попитат кандидатите за управници как пороят от обещания ще бъде изпълнен, още повече, че всички големи партии досега са били във властта и виждаме какво е състоянието в държавата.

В тази рубрика ще ви представим популистки и смислени части от изказвания по време на предизборната кампания. Едно от най-точните определения за това финално набдягване между политиците е на премиера на Люксембург Жан-Клод Юнкер: "Ние много добре знаем какво трябва да се направи, но не знаем как след това да спечелим изборите." И това е огромната разлика между политици и държавници. А именно дефицитът на държавници е огромният проблем на България и на Европа.

10 май

Пламен Орешарски, кандидат за депутат от БСП, 24 часа

Ако фокусът не бъде насочен към мерки за икономичекса стабилизация, ни предстоят още по-трудни години.

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ, bTV

Аз не искам да правя програмно правителство. Ако не ни стигат гласовете да направим самостоятелно правителство, като видим какво ни е дал народът, тогава ще върнем мандата за втората партия.

Марко Арндт, ръководител на софийското бюро на фондация "Кондрад Аденауер", агенция "Фокус"

Правителството на ГЕРБ беше много успешно по време на мандата си, което е и причината предизборната кампания да е съсредоточена върху очерняне.

Иван Костов, лидер на ДСБ

Без върховенство на закона никой няма да инвестира, без сигурност от насилие и рекет никой няма да предприеме каквито и да е бизнес проекти, това ни обрича на бедност и нищета. Най-належащата мярка е възстановяване на убедеността, че МВР и прокуратурата са на своите места като правоохранителни органи. Ако не е така, няма да има възстановяване на държавата.

9 май

Сергей Станишев, лидер на БСП, bTV

В нощта на изборите ще отида и ще разговарям с всички лидери на партии, които влязат в парламента, още в нощта на изборите. Ще отида и ще им кажа "Искате ли вие да подкрепите едно правителство, в което ще бъде водещо експертното начало с ясна програма - как да извадим икономиката от кома, създаването на работни места и граждански контрол на властта".

Анализ на Economist Intelligence Unit за резултатите от изборите, "Дневник"

Резултатът от парламентарните избори в България остава трудно предвидим и след вота в неделя може да последва продължителен период на политически преговори, от които вероятно ще се роди нестабилна коалиция. Заради критиките към управлението й от 2005-2009г. опозиционната БСП така и не успява да се превърне в очевидния избор на избирателите, искащи да изразят недоволството си от ГЕРБ. В новия парламент вероятно ще влязат пет партии (ГЕРБ, БСП, ДПС, Атака и България на гражданите), като сценариите засега изглеждат за коалиция, предвождана или от ГЕРБ, или от БСП и включваща ДПС или България на гражданите. Но следващото правителство ще бъде под обществен натиск и ще бъде по-нестабилно.

Целият текст може да прочетет тук.

8 май

Делян Пеевски, кандидат за депутат на ДПС, на митинг, "Дневник"

След 12 май ДПС взима властта, което значи, че вие ще бъдете добре, ще се грижиме за вас, ще имате работа. Нали искате да имате работа. Другото най-важно е, че на 12-ти измитаме ГЕРБ. ГЕРБ си отиват. Искате ГЕРБ, да си отидат, нали?

Иван Костов, лидер на ДСБ, vesti.bg

Ние сме единствените, които не обещаваме доходи и не обещаваме заетост, а казваме как ще го постигнем - като променим обстоятелствата, като защитим пазара, като елиминираме злоупотребата с власт на политици, на администрация, като дадем финансови облекчения. И особено сега - в последната част на кампанията, като показваме как ще гарантираме върховенството на закона.

Владислав Горанов, кандидат за депутат от ГЕРБ, агенция "Фокус"

Екипът на Бойко Борисов е прочистен от нечистоплътните за бъдещото управление на страната при съставяне на правителство от ГЕРБ. Най-важното нещо за България е да не остане без управление след изборите. Това ще е пагубно за бизнеса и хората и лош знак към чуждите инвеститори.

7 май

Иван Костов, лидер на ДСБ

Ако България започне да излиза от кризата, това означава, че ДСБ е в управлението.

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ, в. "Труд"

Много ме е страх да не дойдат хора, които в следващата година, година и половина ще изпълнят обществените очаквания за големи доходи и след това фалитът на страната е гарантиран.

президентът Росен Плевнелиев, агенция "Фокус"

Сега отправям един апел към българските граждани, а именно – "Моля, гласувайте! Гласувайте по съвет, гласувайте за когото решите, но моля гласувайте. Каквито и компромати да залеят последните дни на предизборната кампания, няма да се промени важният за хората дневен ред.

премиерът Марин Райков, агенция "Фокус"

Българинът вече е достатъчно зрял и той знае много добре, че потенциал да решават проблемите на страната имат тези политически сили, които излизат с градивна, ясна програма, а не тези, които обясняват, че другите опции са неприемливи. Има тенденция да се прибягва към компромати, да се използва черен пиар. Тя няма да доведе до дивиденти на тези, които прибягват към това.

6 май

Владислав Горанов, кандидат за депутат от ГЕРБ, агенция "Фокус"

Доказахме, че можем да управляваме в условия на криза и да усвояваме европейски пари. Признаваме грешките си, които допуснахме. Всеки, който обещава много, трябва да каже как и откъде ще го осигури. Задължение на държавата е да осигури условия, правила, спокойствие и перспектива за работа. Само чрез осигуряване на заетост доходите и пенсиите могат да се повишават. ГЕРБ гарантира този процес с договорените 32 милиарда от ЕС.

Сергей Станишев, лидер на БСП, в. "Труд"

ГЕРБ доказаха, че не могат да развиват икономика и да създават работни места, но могат да газят и мачкат хората, за да се обогатяват те самите. Стотици българи излязоха на протест и казаха: "Стига на ГЕРБ!"

Дора Янкова, кандидат за депутат от БСП, 24 часа

Трябва да дадем въздух на малкия и среден бизнес, който да диша спокойно, за да създава работни места. Това е начинът, по който ще спрем обезлюдяването. При управлението на Борисов 600 000 българи останаха без работа, 200 000 от които заминаха на гурбет. Това става в момент, в който той казва, че върне сънародниците ни по родните си места. За да имаш здрава държава, са ти нужни качествени хора, но всички бягат.

4 май

Владислав Горанов, кандидат за депутат от ГЕРБ, агенция "Фокус"

В малките общини трябва да има базово ниво на лекарско обслужване, а не да се извършват сложни операции. За болниците в малките общини вече няма специалисти и трудно се намира персонал. Освен това не могат да се самоиздържат и задлъжняват. Трябва да се спре натрупването на огромни разходи от болниците, защото това води до тяхното затваряне.

3 май

Пламен Орешарски, кандидат за депутатна БСП, в. "Труд"

На първо място е необходимо прекратяване на административно силовия, рекетьорски натиск върху бизнеса и успокояване на цялостната икономическа обстановка; в съкратени срокове е нужно разплащане на държавата по неизпълнени нейни ангажименти към бизнеса, включвам в това число и регулярно възстановяване на ДДС и преустановяване на практиката бюджетът да се финансира безлихвено чрез задържане на различен вид плащания, в това число и връщане на ДДС. Многократно бяхме свидетели как на териториалните данъчни им се определяха лимити, до които могат да връщат ДДС, независимо от общия размер, който подлежи на връщане. В тези условия звучи малко иронично да се обещава ДДС да се връща за 7 дни. На някои фирми и досега се връщаше за 7 дни. Въпросът е да се направи системата така, че да се връща ДДС на всички или на преобладаващата част.

Лютви Местан, лидер на ДПС, "Днвеник"

Възможно е погнусата от разразилите се скандали с подслушванията да се отрази на активността на вота. В такъв случай на 12 май ни очаква челен сблъсък на твърдите електорати, а това ще е лошо развитие на политическите процеси у нас. Ако много хора изберат чрез негласуване да изразят позицията си, рискът е малък процент твърди поддръжници да дадат на своята партия солидни, но незаслужено високи резултати.

2 май

Николай Цонев, лидер на "Нова алтернатива", агенция "Фокус"

Българската икономика се нуждае от шоково възстановяване. Това може да стане, чрез налагане на седем годишен мораториум върху повишаването на данъците, стартиращият бизнес да бъде освободен от административни и лицензионни такси, да има търговска дипломация, от оперативните програми да бъдат заделени 30% портфейл за реализиране на проекти на младежи до 29 години, както и обществените поръчки да бъдат прозрачни.

Цветан Цветанов, зам-председател на ГЕРБ, Дарик радио

Политическа партия ГЕРБ има ясна визия какво трябва да прави и затова е силна.

Reuters: Бедните българи са готови веднага да тръгнат за чужбина

Беднотията в България толкова е отчаяла хората, че те са готови при най-малката възможност да потеглят за чужбина. Управлението на предходното правителство да се държи ниска задлъжнялостта на държавата предизвика протести и вещае нестабилен парламент и въпроси относно икономическата политика, на която се основава валутният борд.

1 май

Иван Костов, лидер на ДСБ, Днес.бг

Наблюдава се наистина и криза на държавността, защото в последната фаза на изборите се вижда отказ на политиците да дебатират проблемите на хората. Изборната кампания вероятно съзнателно се тласка в посока на компроматни битки и войни. Това не прави чест на политиците, тъй като хората действително не виждат себе си в тази изборна кампания.

Яне Янев, лидер на РЗС, агенция "Фокус"

Законодателната активност на РЗС в новия парламент ще започне с антикризисен закон за най-бедните райони в България, сред които са Видин и Силистра... РЗС стои зад идеята за фермерски тип земеделие и не подкрепя латифундисткия подход, поради което в друг закон предвижда граница на европейските субсидии за декарите обработваеми земи.

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ, Дарик радио

Без магистрала "Хемус" няма бъдеще за Варна.

Цветан Цветанов, зам.-председател на ГЕРБ, агенция "Фокус"

Политическа партия ГЕРБ доказа, че може да управлява и има воля да продължи напред... За първи път в 23-годишния преход в България има партия, която след управлението си, застава пред избирателите си и прави отчет на свършеното.

30 април

Ханес Свобода, председател на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, Дарик радио

За нас е неприемливо, че демократичното развитие в страни като България е разрушено и предвид случващото се напоследък е много трудно да си представим това, което се случва и да го приемем.

Пламен Орешарски, кандидат за депутат от БСП, "Преса"

Рестартирането на АЕЦ "Белене" ще стане, ако проектът е все още икономически изгоден.

Сергей Станишев, лидер на БСП, Дарик радио

Естествено, че проектът "Белене" трябва да се анализира на ново, защото имаше инвеститор, който беше готов да вложи много сериозни средства. Аз съм убеден, че проектът е икономически обоснован. За съжаление много време беше пропиляно. Анализът трябва да бъде актуализиран и след това, на базата на волята на българските граждани, изразена в референдума, да се предприемат конкретни действия. Те изискват усилия, трябва да се търси нов инвеститор без съмнение. Аз не се съмнявам, че този анализ би бил положителен, защото съм изучавал много внимателно параметрите на Белене в икономически план, сравнявал съм ги с други подобни проекти в Европа. Естествено задължението на едно правителство е да направи такъв анализ.

29 април

Лютви Местан, лидер на ДПС, "Труд"

Сменят се политическите пластове, ГЕРБ и Цветанов са в бунището на историята, там ще отидат и патериците на ГЕРБ, Движението за права и свободи с цялата си сила се връща в управлението на страната за да бъдем свободни и сигурни едновременно, въпрос на чест е да бъдем заедно и единни от всякога, когато се завръщаме в управлението на страната.

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ, агенция "Фокус"

Сега, когато видях и магистрала "Тракия" как върви към Бургас, съм убеден, че Ямбол ще има пристанище след около 35-40 дни. Това каза председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов в Ямбол, предаде репортер на Агенция "Фокус". "С магистрала "Тракия", а малко по-нагоре и с "Марица" Ямбол вече е центърът на България, Ямбол не е отдалечена, крайна точка.

Сергей Станишев, лидер на БСП, Дневник

Една партия не може да реши проблемите на хората сама. Трябва да има национална програма с ясни приоритети и отчетност за действията и резултатите.

28 април

Сергей Станишев, лидер на БСП, в. "Труд"

ГЕРБ не предлагат нищо ново, а само повече от същото. Ние не даваме празни обещания, а поемаме конкретни ангажименти.

Цветан Цветанов, зам.-председател на ГЕРБ, в. "Труд"

Важно е да изпълним основната си цел - самостоятелен мандат. Трябва да победим за България

27 април

Иван Костов, лидер на ДСБ, в. "Труд"

Тези компромати, с които сега се замерят в кампанията, по скоро имат задачата да скрият обстоятелството, че не се предлагат решения, а се дават някакви голи обещания. Искам да се обърна към хората и да им кажа да гледат с отворени очи и да си правят изводите, защото те с бюлетината си предопределят бъдещето.

26 април

Пламен Орешарски, кандидат за депутат от БСП, 24 часа

Крайно време е държавата отново да стане изряден платец и да се издължи на фирмите, участвали в обществените поръчки... В по-дългосрочен план трябва да се овладее контрабандата, която е взела такива размери, че приходите от акцизи върху цигарите през 2012 г. е равен на постъпленията от 2008 г., когато налогът беше с 50% по-нисък.

Делян Добрев, кандидат за депутат от ГЕРБ, пред симпатизанти в Харманли, в. "Труд"

В бъдещ мандат на ГЕРБ министерството на икономиката, енергетиката и туризма ще бъде преструктурирано. Ще бъдат създадени две отделни министерства... Предвиждаме, ако администрацията не спази срока за издаване на документ, например разрешително за строеж, то тя да е задължена да върне таксата.

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ, пред симпатизанти в Смолян 24 часа

Погледнете на първите 10 реда средната възраст сигурно е 15- 20 години така, че за президентските избори виждате каква маса ще гласува за мене. Нито Станишев, нито Местан, нито Костов могат да ви вземат.

Сергей Станиешев, лидер на БСП, в Лисабон, 24 часа

Сега е времето да се стимулира икономическият растеж, да се създават нови и по- добри работни места, да се насърчава Европа на иновациите и справедливото икономическо развитие.

25 април

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ, в Кърджали, в. "Труд"

В живота има думичката "отговорност". В партиите това е политическата отговорност. Понеже Станишев питаше кой гарантира за мен, мога да му кажа, че за мен гарантира народът. Всички, които идвате по площадите, гарантирате за мен. Спокойствието в държавата е най-важното. Само така можем да продължим да строим.

Цецка Цачева, кандидат за депутат от ГЕРБ, в Ловеч, агенция "Фокус"

Преди да дойдем на власт, на картата на страната нямаше магистрала в Северна България. Правителството на ГЕРБ и лично премиерът Бойко Борисов и транспортният министър Ивайло Московски извоюваха тя да се строи с европейски средства

24 април

Мартин Шулц, председател на ЕП, след среща с Пламен Орешарски в Брюксел, от пресцентъра на БСП

В трудни моменти нациите трябва да търсят съгласие по важните цели и да застават зад личности, които могат да обединяват хората, да разширяват обществената подкрепа. Струва ми се, че ако българите се доверят на г-н Орешарски, то България ще бъде в ръцете на компетентен, подготвен и честен мъж.

ГЕРБ вкара и чуждите туристи в агитацията

"Първите туристи в Слънчев бряг хвалят ГЕРБ, че разширява пътя към курорта", пише в съобщение до медиите пресцентърът на партията. "На път от летището към Слънчев бряг видяхме, че правите пътя двойно по-широк. Продължавайте все така, това е важно. Преди години със съпруга ми почивахме в България и още помним колко бавно стигнахме до хотела. Курортът много ни харесва и затова се върнахме отново", насърчила австрийска пенсионерка кандидат-депутатите от ГЕРБ в Бургас Ивелина Василева и Димитър Бойчев.

Владислав Горанов, кандидат депутат от ГЕРБ, в. "Труд"

Ако ГЕРБ е на власт с пари от бюджета ще бъдат гарантирани безлихвени заеми за саниране на жилищата или къщи. Средствата за санирането ще се отпускат от банки под формата на заеми, но лихвите ще се поемат от държавата.

Нено Димов, Движение България на гражданите, пред сипматизанти в Сливен, в. "Труд"

Престъпният сговор на ГЕРБ и БСП ни тласка към нов тоталитарен режим от типа на този в Беларус - само защото Европа не би допуснала да се появи европейска Северна Корея.

Емил Кабаиванов, лидер на СДС, агенция "Фокус"

Няма универсално лекарство, което може да реши проблемите с кризата, но трябва да се направят няколко решителни стъпки, за да заработи българската икономика. Държавата трябва да даде възможност на тези, които искат да правят бизнес, при облекчени условия да получат кредитиране.

23 април

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ, "Стандарт"

Готови сме да помагаме и подкрепяме всички - малки и средни, едри земеделци, стига да са изрядни към държавата.

Сергей Станишев, лидер на БСП, от пресцентъра на партията

Нашите експерти казват – червеното позеленява. Това се случва навсякъде в Европа. Става дума за естествен процес на съчетаване на нашите социални политики с ценностите, които са особено важни за младото поколение, свързани с екологията.

Днес обаче Европа игнорира. Хората възприемат ЕС като наказатален ескадрон. Затова гражданите излизат на улицата и търсят решения на своите проблеми.

Лютви Местан, лидер на ДПС, в. "Труд"

В Родопите ГЕРБ загубиха изборите политически, обачи искат да ги спечелят полицейски. От два дена сме тук и вече разбираме изключителнопритиснителна информация, че е започнало привикване на бизнесмени, за да им се упражни натиск.

22 април

Сергей Станишев, лидер на БСП, 24 часа

Разумно е да се върне предишното положение, когато ресторантите имаха зали за пушачи и за непушачи. Това трябва да е така, поне докато ресторантьорите си върнат инвестициите, вложени в изграждането на тези зали, а след това с диалог следва да определим накъде да вървим.

ГЕРБ създават хаос в енергетиката, защото много крадоха и продължават да крадат. Намерението на ГЕРБ е да раздаде мините на частни ТЕЦ-ове, след което хиляди ще останат без работа.

21 април

Лютви Местан, лидер на ДПС, в. "Труд"

За да може и родопчанинът да възприема силовите структури на държавата като гаранти на правата и свободите, а не като инструменти за насилие върху етно-религиозните различия, е необходимо секторът "Сигурност" - МВР, армията, ДАНС и другите специализирани служби, да се отвори радикално за представителите на етническите и религиозните малцинства в България.

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ, пред симпатизанти във Враца и Видин

"Враца ще стане център на Вселената, след като на 20 май пуснем Дунав мост 2 и построим магистралата до Ботевград".

"За 10 дни съм раздал над 50 000 картички. Това е истинската социология. Докато ми се радват тези деца, аз ще продължавам да работя за тях."

Сергей Станишев, лидер на БСП, пред сипматизанти, 24 часа

Още 4 години управление на ГЕРБ означава фактическа диктатура, съсипване на държавата и икономиката. ГЕРБ ще заложат на репресии.

20 април

Хасан Адемов, ДПС, в. "Труд"

Тази енергия и ентусиазмът, който виждам на площада, ще пометат местната власт в лицето на ГЕРБ на следващите избори... Каква воля имат тези, които са изхарчили 26.2 млрд. лева повече от тройната коалиция и въпреки това сринаха социалната система в страната.

Сергей Станишев, лидер на БСП, от пресцентъра на партията

Помолен от медиите да коментира темата с кредитните милионери, Станишев ги попита дали са чували за фирмата "ТЕО Интернешънъл", в която съдружници са Бойко Борисов, Цветелина Бориславова, Румен Николов-Пашата, както и един плевенски кандидат за депутат от листата на ГЕРБ – Пламен Тачев. "Тази фирма, освен че беше уличена преди години в незаконно производство на цигари, е взела кредит от 1.5 млн. долара. Моето предложение към Борисов е да отиде при главния прокурор, да даде показания и да върне парите"

Илияна Йотова, водач на листата на БСП в Пазарджик, от пресцентъра

Не са един и два случаите в които бизнесмени споделят, че ако нямат членска карта на ГЕРБ, няма бъдеще за бизнеса им. Споделят също, че не са редки случаите, в които приближени фирми принуждават хората да продават бизнеса си или са рекетирани за пари. И днес страхът на хората е голям, защото ако не си с ГЕРБ, в най-добрия случай те "тръшват качулките".

19 април

Томислав Дончев, кандидат за депутат от ГЕРБ, агенция "Фокус"

Европейските пари ще останат основния мотор на развитието на страната и това не е обезателно лошо. Нова държава членка неслучайно има достъп до такъв огромен ресурс, а минимум 7.2 млрд. евро без националното съфинансиране ще бъдат парите само по оперативните програми. Огромна част от инфраструктурата ще продължи да се прави с европейски пари и подозирам, че до 2020 г. минимум 50%, вероятно 60% от всички инфраструктурни подобрения ще бъдат финансирани именно от европейските фондове.

Стефан Данаилов, кандидат за депутат от БСП, на среща в Пловдив, агенция "Фокус"

Най-важната задача в тези трудни за България времена е да се мотивират младите хора, че има смисъл да учат. Важно е да се замислим какво става с тяхната реализация, аз понеже съм от по-старото поколение, мога да споделя, че държавата мислеше как да осигури работа на завършващите, каза Данаилов. Сега в Академията по театрално изкуство, където преподава, не влиза нито един директор на театър, за да види какво подготвят студентите и да поиска да работи с тях. Дано не е така и в бизнеса.

Пламен Орешарски, кандидат за депутат на БСП, на среща с бизнеса в Шумен, в. "Труд"

Нужно е възстановяване на коректността на държавата към бизнеса и отказ от популистко говорене на икономически теми.

Намеренията на БСП да се разкрият 250 хил. работни места и минималната заплата да стигне 450 лв. не са неизпълними.

Прошко Прошков, "България на гражданите", пред в. "Стандарт"

Не може да има ръст на доходите, ако няма по-образована нация, липса на политически натиск върху съдебната система, върховенство на закона, стимуларине на преките чужди инвестиции. Сега всичко това е задушено.

Ако едно правителство спре да се занимава с подслушване и прекъсне контрабандните канали, може да намери средства за здравеопазване.

18 април

Даниела Савеклиева, кандидат-депутат от ГЕРБ, пред OFFNews.bg:

Както България вече е различна – модерна, обновена и красива, така и градът Ви е различен. Банско е първенец по спечелени проекти, което се дължи не само на ръководството на общината, но и на всички Вас – тези, които повярваха в политиката на ГЕРБ. Единствено това правителство пое ангажимент към най-важния проект за бъдещото развитие на града Ви, а именно изграждането на втора кабинкова линия. Следващото правителство на ГЕРБ ще има волята да довърши останалото и в най-скоро време Банско ще докаже, че заслужено носи титлата "Зимна столица на Балканите".

17 април

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ, пред симпатизанти в Плевен:

БСП искат да опорочат изборите с компромати. Те знаят, че ще загубят, били сме ги седем пъти досега. И понеже трябва ад се обяснят на симпатизантите си защо губят, ще кажат, че вотът е нечестен. Но не обръщайте внимание на компроматите. Няма как да изкарат всички маскари като тях. Всички служби по света са ни признали.

Ако БСП върнат всички пари, които са откраднали, заплатите ще станат по 5000 лева.

Даниел Вълчев, зам.-председател на движението "България на гражданите", пред протала "Култура":

Голямо е желанието ни да си легнем със скъсани потури и да се събудим с дантели без особени усилия от наша страна. Докато това е водещ, винаги ще се появи някой, който да ни го обещае.

16 април

Сергей Станишев, лидер на БСП:

След 4 години мракобесие, тотална некомпетентност, монополизация на власт и икономика, така повече не може да се живее и трябва да продължим да се борим. Защото в действителност ГЕРБ не са политическа партия, а организирана престъпна група.

15 април

Цветан Цветанов, председател на предизборния щаб на ГЕРБ, в интервю по ТВ7:

Има вече доказали се хора във всички секторни политики, има сериозна база данни от лица, които могат да управляват и могат да бъдат на възлови позиции в държавното управление, и ви гарантирам, че няма да допуснем тази грешка, която допуснахме в първия мандат.

13 април

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ, при откриването на кампанията в Пловдив:

Както БСП сега обещава, но все пак си слага запетайка, ако стане грешка да спечелят, всичко, което обещават, че ще го направят в края на мандата. Ние вече изядохме дървото така - на последното заседание на Министерски съвет вдигнаха пенсиите, ние ги плащаме четири години. Казват "ГЕРБ изядоха фискалния резерв", не - изядоха го българските пенсионери. 4 млрд. от фискалния резерв заминаха в увеличенията на пенсиите.

11 април

Иван Костов, лидер на ДСБ, пред в. "Преса":

Винаги съм част от решението, а не от проблема. България в момента пак има проблем и всички останали са част от него. Само аз и хората от екипа ми - някои бивши министри, можем да кажем, че не сме.

6 април

Иван Костов, лидер на ДСБ, пред Дарик радио:

Всеки политик, който казва че ще създаде заводи и работни места, лъже брутално хората, гледайки ги в очите. Не може защото няма пари. Той може да създава предпоставки предприемачеството да се развива.

Предизборната кампания е времето за големи обещания. Въображението на кандидатите за депутати и управници така се развихря, че голяма част от казаното от тях достойно може да съперничи на кандидатстуденсктите бисери. Разбира се, не всичко е плява - има сериозни и изпълними цели, които заслужават да се превърнат в реални действия. Проблемът идва при изпълнението. А и симпатизантите на партиите рядко се сещат да попитат кандидатите за управници как пороят от обещания ще бъде изпълнен, още повече, че всички големи партии досега са били във властта и виждаме какво е състоянието в държавата.

В тази рубрика ще ви представим популистки и смислени части от изказвания по време на предизборната кампания. Едно от най-точните определения за това финално набдягване между политиците е на премиера на Люксембург Жан-Клод Юнкер: "Ние много добре знаем какво трябва да се направи, но не знаем как след това да спечелим изборите." И това е огромната разлика между политици и държавници. А именно дефицитът на държавници е огромният проблем на България и на Европа.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

130 коментара
 • 89
  ajsaider avatar :-?
  ajsaider

  [quote#20:"anastas_kar"]Капиталът на партиите –наследници на БКП не свършва. Като се добави и европейски капитал [/quote]
  а Атака колко места мисли че ще вземе ...
  Не се заяждам с вашата партия , просто ми е интересно .. и не съм решил аз за кого да съм ..
  Вие сте една от алтернативите ми!
  Та как виждате нещата , самите вие ..

 • 90
  ajsaider avatar :-?
  ajsaider

  До коментар [#88] от "ilieva123":

  Атака? ..
  .. помня след едни избори, как всички се облещиха ..

 • 91
  forumer avatar :-|
  forumer

  ГЕРБ са като проказа за демокрацията. Те прояждат нейната тъкан. Дамгосани са и всяка нормална и демократична партия ще бяга от тях. С тях дори и програмен кабинет е невъзможен.
  ГЕРБ са недемократична партия, която е пред разпад. Пропука се фундаментът, на който е изградена. Вече не може и страх да внуши, тъй като се спука балонът за недосегаемите Цветанов и Борисов. Те се търкалят по склона и летят със страшна сила към политическото небитие.
  Програмен или експертен кабинет е реалната алтернатива за България. По този начин ще бъде изолирана партия ГЕРБ, която извън властта е обречена на разпад.

 • 92
  atcomtatz avatar :-|
  Уточнител

  О, Санкта симплицитас! Човек трябва да е много тъп за да не схване каква е играта. Червената Мафия (деца, внуци и роднини на АБпФК, заедно с клиентелета и слугите, вкл. агентурата на КДС/КГБ и РУМНО/ГРУ) на всяка цена трябва да спечели Първото място в изборите, за да прибере гласовете на некласиралите се партийки и организации. В противен случай ГЕРБ, ако реши да остане в опозиция ще има блокираща квота в Парламента. И тогава – край на АЕЦБелене, край на нефтопроводите и далаверите в енергетиката, край на сладките мечти за лапане, а пък Големите Лъжици, раздавани и продавани на Позитано ще станат просто ненужни. Затова и бе създаден НОФ (Нов Отечествен Фронт: БСП/БКП +ДПС + БнГ + Атака + ДСБ + лъжеВМРО + и т.н., подкрепяни от медиите на АБпФК, вкл. Червенотрактортните - с позивни К2 и К3, подкрепяни и от ФСБ и цялата местна агентура). Прочее лозунгът на Борбата е един: „ПОБЕДА ЗА ПАРТИЯТА И ПАРТИЙНИЯТ БИЗНЕС ИЛИ СМЪРТ (от глад)“. Създаден беше оперативен Щаб и спомощта на братските служби беше измислен перфектен план. Тази операция, беше изпипана съвършено до най-малки подробности и програмирана да засилва натиска непекъснато и равномерно, както и да манипулира чуствата на хората, така, че изобщо да не се сетят да размишляват. Червената колона в МВР и Прокуратурата беше активирана и планът задействан. Една от крайните цели беше гениално осъществена: началниците отговорни за подслушването („законното“), бяха ловко и светкавично обвинени, защото фактите за нарушенията в тези сектори се знаят поне от 15-тина години. Естествено, силно и мигновено притиснати, те явно са били персонално поставени пред избор: „или топите Ц. Ц или отивате в пандиза“. Познайте какъв е резултата – светкавично обвиняване на Ц.Ц. само 10 дни преди изборите (едва ли съществуват писмени документи, в които Ц.Ц. да нарежда нарушаването на закона – просто такива глупаци няма). Изключително щедър подарък на Прокуратурата за НОФ, просто БЕЗЦЕНЕН. Това сигурно означава някой и друг процент в повече за БСП. Което е и целта на тази част от операцията.
  Забележка1: ТАЗИ ОПЕРАЦИЯ НЕ Е ПО СИЛИТЕ НА БСП И НА ЦЕЛИЯ Нов Отечествен Фронт (срещу Бойко), като ресурс, организация и кадрово обезпечаване. Това е процедура изпълнявана от професионалисти: ТАЙНИ СЛУЖБИ НА ЧУЖДА ДЪРЖАВА, фатално заинтересовани - икономически и политически от победата на Червената мафия. ДОСЕТЕТЕ СЕ КОЯ Е ДЪРЖАВАТА. Забележка2: За тези, които още не са разбрали – битката за България е може би пред финалното сражение, страните са ясно разграничени, позициите уточнени, подготовката и разгръщането на силите приключва, разузнаването и диверсионните групи действат с пълна мощ, осигурена е решаваща външна подкрепа.
  БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ

 • 93
  mersault avatar :-|
  mersault

  Най-честното нещо, което може да изрече един политик в предизборната си кампания е: "Ще бъде много трудно." Когато започнем да изискваме от себе си, тогава и ще осъзнаем, че не може да решим проблемите си лесно. "По магически начин може само да се обеднее."

 • 94
  bezrazlichen avatar :-|
  bezrazlichen

  В момента никой не го интересува държавата ще помага ли, или не. Всички искат държавата да не пречи. А преченето и е най-сладкото. Тя няма да спре да пречи. Какво повече?

 • 95
  ajsaider avatar :-|
  ajsaider

  [quote#93:"mersault"]Най-честното нещо, което може да изрече един политик в предизборната си кампания е: "Ще бъде много трудно." [/quote]
  Яне Янев! .. той ще се пребори и с лъжите на Марешки!

 • 96
  ajsaider avatar :-?
  ajsaider

  [quote#60:"superbg"]БСП - партия,която върна хиляди декри българска гора на "Царя" [/quote]
  Костов върна имотите на царя .. що ти трябва да лъжеш ...

 • 97
  goblenka avatar :-|
  goblenka

  " Николай Цонев, лидер на "Нова алтернатива", агенция "Фокус"
  Българската икономика се нуждае от шоково възстановяване" Да! Трябва, но чрез приоритетно извеждане на една възрастова група! пък и, какъвто опит имам с приоритетите, те едва ли ще са ефективни!


  "Цветан Цветанов, зам-председател на ГЕРБ, Дарик радио
  Политическа партия ГЕРБ има ясна визия какво трябва да прави и затова е силна." Наистина? Ако е силна, то е заради алтернативата, властта да иде в опозиционните сили, които ни отвратиха тотално! Но, посочената причина няма общо с реалността! Не знаят какво да правят!

  " Reuters: Бедните българи са готови веднага да тръгнат за чужбина
  Беднотията в България толкова е отчаяла хората, че те са готови при най-малката възможност да потеглят за чужбина." Не бойте се! Не за чужбина, а за бунтове се готвят хората!

  " Иван Костов, лидер на ДСБ, Днес.бг" Както винаги, точно в десятката! Но, нищо за намеренията.

  " РЗС стои зад идеята за фермерски тип земеделие и не подкрепя латифундисткия подход, поради което в друг закон предвижда граница на европейските субсидии за декарите обработваеми земи." Хубаво! Как обаче ще ги създаде без реална власт и без наивници, готови да хлътнат в поредния проект, без гаранции за успех и бъдеще?

  " Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ, Дарик радио
  Без магистрала "Хемус" няма бъдеще за Варна.

  Цветан Цветанов, зам.-председател на ГЕРБ, агенция "Фокус"
  Политическа партия ГЕРБ доказа, че може да управлява и има воля да продължи напред... За първи път в 23-годишния преход в България има партия, която след управлението си, застава пред избирателите си и прави отчет на свършеното." Какъв отчет? С колко забогатяха висшите държавни служители и свързаните с тях, с колко обедняха хората, колко работни места изчезнаха... Не знам какво си мислят, че са доказали, но Варна не е център на света, Хемус се отлага от много мандати на сам. От него зависи цялата икономика на северна България! А, тя отдавна е повече в смета на мъртвите, от колкото на живите!

  "Ханес Свобода, председател на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, Дарик радио" Прав е! дали опозицията на ГЕРБ го осъзнава?

  "
  Пламен Орешарски, кандидат за депутат от БСП, "Преса"
  Рестартирането на АЕЦ "Белене" ще стане, ако проектът е все още икономически изгоден" Ха? леко отстъпление? И, за кого трябва да е икономически изгоден? Ясно е, че към този момент, в контекста на сегашната ни енергетика не е изгоден!

  Лютви Местан, лидер на ДПС, "Труд" Наистина ли мисли така? ГЕРБ може и да бъде загробен, ма ДПС във властта - ТЦ! Може и да влязат в парламента... Ще влезе, със сигурност, но като опозиция! А, ГЕРБ едва ли ще иде в опозиция. Може да не управлява, но ще е в Парламента.

  Няма да цитирам повече, защото са празници, а настроението ми се съсипа! Но, това не е проблем за кандидатите за власт! Какво са едни празници пред един 4 годишен мандат?!

 • 98
  lisav avatar :-|
  Vasil Georgiev

  афера.бг
  НА КОГО ЩЕ ЗАЛОЖИТЕ НА ПРЕДСТОЯЩИТЕ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ?

  БСП (31%, 4 895 Votes)
  ГЕРБ (17%, 2 717 Votes)
  ДСБ (11%, 1 712 Votes)
  АТАКА (8%, 1 309 Votes)
  НЯМА ДА ГЛАСУВАМ (6%, 924 Votes)
  БЪЛГАРИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ (5%, 738 Votes)
  ДРУГИ ПАРТИИ (5%, 716 Votes)
  ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА НЕЗАВИСИМИ КАНДИДАТ-ДЕПУТАТИ (4%, 659 Votes)
  ДПС (2%, 367 Votes)
  ГОРД (2%, 342 Votes)
  НОВА АЛТЕРНАТИВА (2%, 270 Votes)
  СДС (2%, 257 Votes)
  ВМРО (1%, 230 Votes)
  ПАРТИЯ "ГЛАС НАРОДЕН" (1%, 199 Votes)
  ПАРТИЯ НА ЗЕЛЕНИТЕ (1%, 195 Votes)
  РЗС (1%, 132 Votes)
  МАРЕШКИ (1%, 107 Votes)
  Общо гласували: 15 835

  Гласувайте!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK