LIVE: Избори 2013

LIVE: Избори 2013

ГЕРБ печели изборите, БСП, ДПС и "Атака" влизат в парламента, Националният фронт за спасение на България и Движение България на гражданите са малко под 4%

170407 прочитания

© Георги Кожухаров


Днес България избира предсрочно народни представители за 42-то Народно събрание. До тях се стигна след като правителството на ГЕРБ подаде оставка през февруари под натиска на улични протести. Кампанията протече безинтересно, без истински дебати между опонентите. Тук можете да намерите важна информация за процеса на гласуване и акценти от програмите на основните партии.

Екипът на "Капитал" ще ви информира за всичко по-важно през деня и нощта. Тук ще получавате информация за протичането на вота, избирателната активност, сигнали за нарушения и коментари на политици и експерти. Първи резултати от екзит половете на социологическите агенции се очакват след 21 часа. По-късно вечерта ще намерите и най-важното от пресконференциите на партиите в НДК, както и информация от щабовете им там.

 

Резултати

ГЕРБ 30.7%

Коалиция за България 27.02%

ДПС 10.59%

"Атака" 7.3%

"Национален фронт за

спасение на България" 3.72%

Движение "България

на гражданите" 3.26%

ДСБ - БДФ 2.935%

"ВМРО - БНД" 1.9%

РЗС 1.69%.

според ЦИК, при обработени 96% от протоколите, към 10.50

11:18 ГЕРБ увеличава преднината При 96.1% обработени протоколи от секционните избирателни комисии ГЕРБ печели 30.7% от гласовете, БСП - 27.02 на сто, ДПС - 10.59 на сто, "Атака" - 7.3 на сто. Това показват междинните данни, публикувани на страницата на Централната избирателна комисия. Все още не са обработени окончателно протоколите в Благоевград, Велико Търново, Перник, Русе, Сливен, 23-ти избирателен район в София, София-област,  Стара Загора, Търговище, Хасково и данните от чужбина. Междинните резултати показват, че в следващия парламент ще има само 4 партии.

При 31.71% обработени протокол-грами от чужбина водеща сила е ДПС - с 34.96%. Следва ГЕРБ - с 25.1 на сто, БСП - с 8.03 процента, коалицията между НДСВ и партията на Касим Дал - със 7.52%.

По предварителните данни БСП е първа във Видин, Враца, Монтана, Велико Търново, Кюстендил, Ловеч, Плевен, Перник, Смолян и Ямбол. В двата смесени района - Кърджали и Разград, традиционно ДПС е първа, следвана от ГЕРБ, която е с шанс да има по един депутат от двата района отново. БСП обаче е с шанс да има депутат от Търговище, където при 70% обработени протоколи води ДПС с 35.4%, а левицата има 21.74%.

При 24% обработени протоколи в София-област слаба преднина има БСП, но прогнозите са ГЕРБ и БСП да имат по трима депутати.

В София и другите големи градове Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора първа по резултат е ГЕРБ.

08:46 ГЕРБ води с 4.04 пр. пункта при 69 на сто обработени протоколи от ЦИК Преднината на ГЕРБ при обработени 69% от протоколите е 4.04 пр. пункта, съобщиха от Централната избирателна комисия. На изборите вчера ГЕРБ са получили 31.38% от гласовете, Коалиция за България - 27.34 на сто, ДПС - 9.15 на сто, "Атака" - 7.60 процента. Засега няма други партии, които да са преминали 4-процентната бариера, като най-близо до нея са "Национален фронт за спасение на България" - 3.69 на сто и Движение "България на гражданите" - 3.36%.

3:10 Да обобщим приключилия дълъг изборен ден. Предварителните резултати показват, че ГЕРБ печели предсрочните парламентарни избори, като в Народното събрание засега се очертава да влязат още три партии - БСП, ДПС и "Атака". Много близо до бариерата от 4 процента са Националното движение за спасение на България и "Движение България на гражданите". За първи път една управляваща партия успя да спечели последователно втори избори. Но и за първи път в парламента няма да има представители на т.н автентични десни партии, след като гласовете на СДС и ДСБ не им стигат, за да влязат в Народното събрание. Избирателната активност беше доста по-ниска - около 50%, като по изчисления на "Капитал" това се очертават като изборите, на които най-голям брой гласували ще останат непредставени в парламента. Към момента според екзит пола на "Алфа рисърч" около 24% от пусналите глас ще останат без представителство в парламента. За сравнение - през 2009 г. този процент е бил под 15%, а през 2005 - под 9%.

Съставянето на правителство ще е изключително интересно, тъй като поне в първите часове след изборите БСП, ДПС и "Атака" обявиха, че няма как да се коалират с победителите от ГЕРБ. За първи път след победа на избори ГЕРБ не обяви намеренията си с оправданието, че ще го направи след обявяването на окончателните резултати от ЦИК. От своя страна БСП поиска ГЕРБ да се откаже от своя мандат за съставяне на правителство и обяви, че ще инициира още в понеделник преговори във формат "всички без ГЕРБ" за съставяне на програмно правителство. ДПС поиска и извънпарламентарни партии да участват в съставянето на следващото правителство и обяви, че ще работи за разкъсването на обръчите от фирми, с които са обгърнати всички политически партии.

Желаем ви лека нощ и в понеделник ще продължим да следим резултатите от предсрочните парламентарни избори и очакваните разговори за съставяне на новото българско правителство.

2:20 Волен Сидеров: Доказахме че национализмът е незаобиколим фактор в политиката "Не успяват опитите да бъде подменена или елиминирана "Атака", заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров, чиято партия засега е четвърта политическа сила в новия парламент. Според него такива опити е правила управляващата партия. Той допълни, че "Атака" е била коректив на управлявалите досега партии и ще продължи да бъде този коректив. "Силно съм разтревожен, че лидерите на основните партии нямат яснота за програмните си цели", каза Сидеров и допълни, че не вижда начин да се конструира работещо правителство, особено това, което трябва да свърши необходимите неща и то бързо.

"Въпросът "Г-н Сидеров, кого ще подкрепите" за мен не стои", категоричен беше лидерът на "Атака" и подчерта, че държи на предизборната платформа на партията си - планът "Сидеров" срещу колониалното робство. "Няма да се коалирам с никого, ще се коалирам с плана "Сидеров" срещу колониалното робство", каза той. Сидеров допълни, че би заел премиерския пост при условие, че ще може да изпълнява предизборната програма на "Атака".

1:30 Лютви Местан: Резултатът на ДПС ни отрежда сериозна отговорност за намиранеот на изход от кризата "Резултатът на ДПС ни отрежда сериозна отговорност за намирането на изход от кризата", заяви на пресконференция в НДК председателят на ДПС Лютви Местан. Според него зад бъдещия кабинет трябва да стои широко политическо и гражданско съгласие и ДПС ще улесни процеса на намиране на това съгласие. Местан обаче отхвърли възможността ДПС да подкрепи ГЕРБ, защото според него това няма да се приеме добре от гражданите. Като условие за преговорите Местан посочи на първо място българският бизнес да диша спокойно. "Следващият кабинет трябва да представя интересите и на онези български граждани, които нямат своето парламентарно представителство", допълни Лютви Местан.

ДПС ще работи за разкъсване на обръчите от фирми, с които са обгърнати всички български партии, каза още Местан. Той подчерта, че на тези избори автобуси с избиратели не е имало. Няколко пъти лидерът на ДПС повтори, че на тези избори идентичността на партията е била поставена пред изпитание. "Заложихме на идентичността си, инвестирахме много в образа ни на нормална, национална партия и се надявам да е започнал процесът на обръщането на отношението към ДПС", допълни Местан. Според него съществува "грешна рецепция на реалната същност" на ДПС.

01:19 Станишев ще разчита на "Атака" за програмно правителство Резултатът на БСП не е този, към който се стремяхме, но дава възможност да се поеме отговорност за съставяне на правителство, призна по време на пресконференцията Сергей Станишев. Той нарече "дребни политически партийни игри" поисканата му оставка от бившия депутат Румен Петков. Председателят на БСП още веднъж обясни, че партията му ще разчита и на подкрепата на "Атака" в парламента за съставяне на правителство. "Това няма да е идеологическа коалиция, а програмно правителство", обясни той и очерта темите, по които с "Атака" имат общи позиции - демонополизацията на икономиката, засилената роля на държавата в нея, доброто управление на държавната собственост, промените в здравеопазването. Що се отнася до въвеждането на прогресивен подоходен данък, което БСП обеща в кампанията, сега Станишев каза, че ще разговарят с потенциалните партньори за "конкретните технически решения" и че Пламен Орешарски, като номиниран за кандидат премиер на програмното правителство, ще намери общите позиции в икономиката.

00:58 Орешарски: Първо трябва да спрем натиска върху бизнеса Необходими са силни икономически действия, които да спрат в краткосрочен план негативните тенденции в страната, а в по-дългосрочен - да се формират темпове на растеж. Това заяви соченият за премиер от Коалиция за България Пламен Орешарски на пресконференция в НДК след изборния ден. Според него на първо място трябва да се стопира "прилаганият в продължение на четири години натиск върху бизнеса". Сред предложените от Орешарски мерки са в съкратени срокове разплащане на държавата на всички неразплатени средства към частния сектор, подобряване на събираемостта на приходите и борба с контрабандата. Той се обяви и за повече координиращи функции на държавата за насърчаващи местни и чужди инвестиции, по-ефективна борба с монополите, стабилизиране на здравната система, подобряване на образователната система. Орешарски заяви още, че трябва в най-краткосрочен план да се помогне на най-бедните български граждани през следващия есенно-зимен период.

00:46 Първа прогноза на SORA Австрийската фирма SORA, която беше наета от пет партии да извърши паралелно преброяване, представи първата си прогноза, съобщи "Труд". Сайтът на компанията за преброяването беше хакнат късно в неделя и това доведе до забавяне. Първите резултати на SORA покават, че ГЕРБ печели 30.1%, БСП - 26.1 на сто, ДПС - 11.6 на сто, и "Атака" -7.8 процента. Досега са анализирани 1.5% от подадените гласове, като възможността за грешка е плюс, минус 2%.

00:31 Станишев: Остава опасността от манипулацията на изборите Две трети от гласуващите казаха "не" на ГЕРБ. Това заяви лидерът на БСП по време на пресконференция в НДК след рпиключване на предсрочните парламентарни избори. Той обаче призна, че "не можахме да реализираме мащабната промяна, към която се стремяхме" и отбеляза, че всички е трябвало да се борят с държавната машина и контролирания вот. Според него остава опасността от манипулация на изборите.

"Правителството на Бойко Борисов падна от власт и няма да се върне. Те номинално са първа сила с купен и контролиран вот. Те са в тотална изолация. Не знаем каква част е купен вот, но ако не беше контролираният вот, ГЕРБ щяха да са втора политическа сила", заяви Станишев. Би било обида и унижение за достойнството на всички български граждани, ако ГЕРБ се признае за политически победител в тези избори, каза още лидерът на БСП.

Той призова ГЕРБ да се откаже от мандат за съставяне на правителство, за да "спести време". Лидерът на БСП заяви,че Коалиция за България ще инициира още в понеделник преговори във формат "всички без ГЕРБ" за съставяне на програмно правителство, което да изведе България от кризата, в която са я оставили  предишните управляващи.

00:22 ДПС ще настоява и партии извън парламента да участват в следващото правителство Ние ще настояваме следващото правителство да бъде отворено и за непарламентарно представените политически сили. ДПС ще улесни постигането на съгласие. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан при влизането си в НДК. "Ние сме готови на съгласие, но категорично няма да влизаме в каквото и да е съглашение. Сега е време за възстановяване на държавността, сега не е време за тясно партийни интереси", допълни Местан.

00:14 ГЕРБ ще коментира само официалните резултати ГЕРБ ще коментира единствено и само официални резултати от провелия се вот, оповестени от Централната избирателна комисия. Това се посочва в прессъобщение на партията, цитирано от агенция "Фокус". Задължение на национално отговорните партии е да гарантират спокойствието в страната и авторитета на държавата си и да съдействат за запазването на социалния мир, пише още в него.

00:06 Агенция "Алфа рисърч" обяви резултати от паралелното преброяване при 98% обработени протоколи и 53.5% избирателна активност. Според тях ГЕРБ печели 30.1%, Коалиция за България има 26.1 на сто от гласовете, ДПС - 12.3 на сто, а Атака - 7 процента. Най-близо до прага от 4 процента е Националният фронт за спасение на България - с 3.7%, и Движение България на гражданите - с 3.4 процента.

Според агенция "Сова Харис" при 96% паралелно преброяване и 50.5% избирателна активност ГЕРБ има 31.6%, 25.6 на сто печели "Коалиция за България", ДПС има 12.2 на сто, а "Атака" - 7.3%.

Понеделник 13 май

23:42 Лидерите на партии все още ги няма в НДК За първи път в най-новата история на България броени минути преди полунощ след парламентарните избори все още не са започнали пресконференциите на ръководството на на партиите, които засега влизат в Народното събрание. В НДК продължава да няма никой от лидерите на партии, освен Волен Сидеров.

Вместо това част от представители на протестиращите успяха да влязат в НДК и дори седнаха на масата за пресконференции, където вече трябваше да правят изказванията си политическите партии. Уредниците на залата не включват микрофоните и трудно се разбират изявленията на демонстрантите. В щаба на БСП има няколко души, сред които членове на Висшия съвет и бивши депутати, но ръководството е събрано на ул. "Позитано" 20 и чака предварителни резултати, за да дойде на пресконференцията. Слуховете оттам са, че БСП очаква не само да стопи разликата, но и да преобърнат резултата.
Според Цветелин Кънчев, лидер на Евророма и коалиционен партньор на БСП, навсякъде, където партията му има влияние, БСП води. Това са по-малки селища в Пловдив област, в Сливен, в Каварна и на други места. От БСП твърдят, че бият ГЕРБ в Кюстендил и Перник и очакват по два мандата оттам

Под въпрос засега остава дали партията Национален фрон за спасениена България влиза в парламента. Очакванията им са в Бургас да имат 4 депутата, в Хасково - 2, София област - 3, Добрич - 2.

23:23 Според "Галъп" шансовете на Движение България на гражданите намаляват ГЕРБ печели 29.6%, а БСП - 25.7 на сто на извънредните парламентарни избори. Това показват резултатите от 95% от паралелното преброяване на "Галъп интернешенъл". ДПС взема 13.4 на сто, а "Атака" - 7.3 процента. Националният фронт за спасение на България изпреварва Движение България на гражданите с резултат от 3.6%, а партията на Кунева е с 3.1 процента.

23:21 Приключи гласуването на българите в 41 държави Гласуването на българите в чужбина приключи в 41 държави, като общо гласувалите към 22.00 ч. българско време са 107 799, съобщи МВнР. Според получените данни от секционните комисии в чужбина в Турция са гласували 63 152-ма български граждани, а във Великобритания - 4851, от които 3119 са упражнили правото си на глас в Лондон. В Испания са гласували 9988 български граждани, във Франция - 2764, а в Белгия - 3169. Гласуването приключи и във всички избирателни секции в Кипър и Гърция, като гласувалите в Кипър са 3376, а в Гърция - 2925. 100 са гласували в Сърбия, а 598 - в Македония. В Република Южна Африка своя вот са упражнили 91 български граждани, а в Нигерия - 38. Изборният ден продължава в САЩ, Канада, Аржентина, като към този момент в САЩ са гласували 1294 наши сънародници, а в Канада - 646.

23:11 НЦИОМ вижда пета партия в парламента Пета партия може да влезе в парламента, сочат данните от 86% извадка от паралелно преброяване на НЦИОМ, съобщи директорътна центъра Лидия Йорданова пред БНР. Според тях ГЕРБ получава 32.06%, БСП - 26.22 на сто, ДПС - 9.93 процента, "Атака" - 8.5 на сто, и Национален фронт за спасение на България - 4.11 процента.

22:48 "Алфа рисърч": ГЕРБ леко увеличава преднината Според резултати от паралелното преброяване при 50 процента от извадката ГЕРБ получава подкрепа от 30.9%, а "Коалиция за България" печели 25.8 на сто, съобщи по "Нова телевизия" социологът от "Алфа рисърч" Станислав Стоянов. Той каза, че при паралелното преброяване ДПС получава 11.5 процента, а "Атака" - 6.9. Според паралелното преброяване ГЕРБ ще има 99 мандата в бъдещия парламент, "Коалиция за България" - 82, ДПС - 37 мандата, а "Атака" - 22. Все повече се очертава вероятността в Народното събрание да влязат само тези четири партии, каза Стоянов.

"Сова Харис" представи по БНТ резултати при 62.2% предварително преброяване и активност 49.2 на сто. Според тях ГЕРБ печели 30.6 на сто, което им осигурява 96 депутатски места. "Коалиция за България" получава 25,8 процента или 81 места в парламента, ДПС - 13.2% е подкрепата за ДПС и 41 места, и "Атака" - 7.2% или 22 народни представители.

22:25 ЦИК обяви края на изборния ден, като това стана над два часа след приключването на гласуването в 20.00 часа.

22:11 Волен Сидеров няма да влиза в коалиция с ГЕРБ Няма как да стане "Атака" да подкрепи ГЕРБ, заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров. На въпрос ще подкрепи ли БСП Сидеров каза да не го питат дали ще подкрепя партии, защото ще подкрепя политики. "Атака" поставя условия - да се променят условията в България", подчерта той.

21:39 Протест пред НДК Петдесет - шестдесет човека се събраха на протест пред НДК минути преди да бъдат обявени предварителните резултати. Поводът да се съберат отново е фактът, че през последния месец на предизборна кампания политиците на са чули техните искания. След сигналите за нарушения от вчера и днес много от протестиращите поискаха касиране на изборите, насрочване на нови - по-демократични според тях, на които да се гарантира истинността на вота. Протестът започна мирно, но в последните минути няколко от протестиращите се опитаха да пробият кордона от метални ограждания.

21:19 Всеки печели "Чувстваме се морални и политически победители. ГЕРБ имаха на своя страна всички способи за контролиране на гласове, натиснаха кметове, зад тях бяха всички структури на властта". Това заяви Мая Манолова от БСП пред bTV след обявяването на първите предварителни резултати. Бившият регионален министър Лиляна Павлова защити ГЕРБ и заяви, че не може да се говори за загуба, когато формацията им е получила "най-силната подкрепа на хората. "Очевидно сме се справили. Ние сме държавници и гледаме напред", на няколко пъти заяви тя.

"Очевидно не сме разпознати на този етап", каза Прошко Прошков от "Движение България на гражданите. Постоянното оцеляване води до озверяване", коментира той. На въпрос дали хората на Меглена Кунева биха се коалирали с някого, той заяви, че е много трудно да се разговаря с "тези, които манипулират избори". "Вотът се опорочава. Въпросът за коалициите още не стои пред нас", допълни той. По думите му партиите, събрали най-много гласове, са се разбирали много добре задкулисно или не. "Нашата роля може да бъде опозиция, но истинска", категоричен бе Прошков.

21:07 Янаки Стоилов вижда вариант за коалииця без ГЕБ Вариант БСП-ДПС-"Атака" не е лош за България, заяви по БНТ Янаки Стоилов. "В него има един добър момент, че БСП може да стои в центъра на два типа национализъм и да защитава българските интереси в Европа", каза той.

20:58 Най-много гласували няма да имат представители в парламента Това се очертават като изборите, на които най-голям брой гласували ще останат непредставени в парламента. Към момента според екзит пола на "Алфа рисърч", около 24% от пусналите глас ще останат без представителство в парламента. За сравнение - през 2009 г. този процент е бил под 15%, а през 2005 - под 9%.

20:55 Пълна извадка от екзит пола на "Галъп" Според 100 процента от екзит пола на "Галъп" ГЕРБ води с 30.4%, а за БСП са получили 26.5 на сто, съобщи bTV. ДПС получават 10.5 процента, а "Атака" - 7.5 на сто. Непосредствено под чертата от 4% е Движение "България на гражданите" с 3.9 на сто.

Първи прогнози

"Алфа рисърч"


ГЕРБ 31%

БСП 27%

ДПС 11%

"Атака" 7.3%.

"Галъп интернешенъл"

ГЕРБ 30.3%

БСП 27%

ДПС 10.7%

"Атака" 7.5%

НЦИОМ

ГЕРБ 33%

Коалиция за България 26%

"Атака" 8.5%

ДПС 6.5%.

"Сова Харис"

ГЕРБ 31%

БСП 25.3%

ДПС 10.3%

"Атака" 7.3%

"Медиана"

ГЕРБ 30.5%

Коалиция за България – 27.7%

ДПС 10.7%

"Атака" 7.8%

МБМД

ГЕРБ 31.4%

Коалиция за България 26.2%

ДПС 11.5%

"Атака" 8.2%

20:33 Цветанов е готов да преговаря с всяка партия от парламента "От утре ние сме длъжни да си говорим с всички, които са в българския парламент. Трябва да загърбим всичко, аз съм готов да загърбя всичко, което изливаха по мен, обяви председателят на предизборния щаб  на ГЕРБ Цветан Цветанов.

20:28 Петър Курумбашем засега отхвърля вариант за касиране "Към този момент не коментираме вариант, в който да искаме касираме резултатите. Ако се махне купеният и корпоративен вот, БСП ще бъде на първо място", заяви пред bTV Петър Курумбашев от Коалиция за България.

20:07 "Галъп": ГЕРБ печели, четири партии влизат в парламента ГЕРБ печели изборите с 30.3%, показват резултатите от първия екзит пол на "Галъп интернешенъл" към 19.00 часа. БСП е втора с 27 на сто, ДПС - 10.7%, и Атака" - 7.5 процента. Така засега в новия парламен ще влязат 4 партии. С 3.9 процента България на гражданите е близо до бариерата от 4 процента за влизане в парламента. За "Национален фронт за спасение на България" са гласували 2.8%, а за коалицията ДСБ-Български демократически форум - 2.6 на сто. Според данните на агенцията час преди края на изборите активността е била 47.4%.

20:02 Първи прогнози: Според "Алфа рисърч" ГЕРБ печелят изборите с 31%. На второ място остават БСП с 27% . В парламента влизат още ДПС и Атака, съответно със  11% и със 7,3%. Местата в парламента се разпределят съответно 97 за ГЕРБ, 85 за БСП, 34 за ДПС и 24 за "Атака". Това е първи екзит пол, направен един час преди затваряне на урните, при втория ще има по-точни резултати за близките дограницата от 4 процента партии. След това ще бъде направено паралелното преброяване, преди да се обяват окончателните резултати.

При този вариант, съставяне на правителство ще е изключително интересно, тъй като ГЕРБ и "Атака" - въпреки, че и двете партии преди изборите отрекоха да имат такива намерения, могат да съставят заедно кабинет. Това е най-малкият възможен вариант - само 4 формации влизат в парламента. Под чертата остават България на гражданите на Меглена Кунева и Коалицията "Демократи за силна България - Български демократичен фронт". Компания им прави "Национален фронт за спасение на България". И трите формации имат между 3 и 4%, като най-близо е ДБГ с 3,8%. Приятна изненада е единия процент, който хващат "Зелените".

19:49 Гласуването в чужбина и отразяването му в социалните мрежи Във Facebook се появиха снимки на дълги опашки пред секциите за гласуване в Лондон. Гласоподаватели се оплават, че им се наложило да чакат към 2-3 часа, за да упражнят правото си на глас. Снимка на чакащи под дъжда има и от Виена. В Брюксел, където са открити две секции (т.е. предварителните заявления за гласуване са били над 1000) към 14.00 часа също е имало опашка от около 40-50 човека, съобщават гласоподаватели оттам. Хората, кито предварително са подали заявления за гласуване, са насочвани да застават в началото на опашката, тяка че поне за тях процедурата отнема не повече от 5 минути.

19:23 "Алфа рисърч": Избирателната активност е била 46% в 18.30 часа Данните на социалогическата агенция "Алфа рисърч" показват, че избирателната активност към 18.30 часа е била 46%, съобщи БНТ. Тя е по-ниска от парламентарните избори през 2009 г. Очакванията на агенцията са до края на изборния ден да достигне 52-53 %.

18:55 Избирателната активност към 17:30 часа е 41,30% От ЦИК съобщиха, че избирателната активност в страната към 17:30 часа е 41,30%, предава "Фокус". Към момента най-висока е тя в един от трите софийски избирателни района, а най-ниска - в Кърджали. До 17:30 часа общият брой на упражнилите правото си на глас е 2 829 937.

18:50 Гласовете в чужбина са по-малко в сравнение с изборите през 2009 г.  На предишните парламентарни избори през 2009 г. в чужбина гласуваха малко повече от 156 000 души. От тях най-много гласове получи ДПС – 93 926, които дойдоха основно от българските изселници в Турция. Впоследствие обаче Конституционният съд касира вота 23 от изборните секции в югоизточната ни съседка и отне един мандат от ДПС в полза на ГЕРБ. За ГЕРБ в чужбина бяха подадени 33 426 гласа.

18:20 71 821 българи са гласували в чужбина до този момент Гласувалите в чужбина досега са 71 821 души, като най-много са гласувалите в Турция – 42 226 (но въпреки това много по-малко в сравнение с предишни избори). Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи, цитирани от "Фокус". В Испания са гласували 7020 души, във Франция  - 1623, в Германия - 1896, в Гърция – 2005.

18:10 "Алфа рисърч": Четири партии имат шанс за парламента, три са на ръба 38,3% е избирателната активност към 16:30 ч., след 17 часа се очаква да мине 40%. Това коментира социологът от "Алфа рисърч" Станислав Стоянов пред "Нова телевизия". Според данните на агенцията четири политически сили имат шанс да влязат в новия парламент и още три са на ръба.

18:00 За сигнали На fairelections.eu/reports има пъстра сглобка от сигнали - 362 на брой досега, които засягат всичко: от неотворени входове на училища, до заснемане на бюлетини вътре в стаичката. Приятен интерфейс ви показва къде по страната какви сигнали има, като са обозначени потвърдените и непотвърдените. Можете да качите и вашия там.

17:50 Над 15 хил. души са гласували в Турция До 13 ч. 15 461 български граждани са упражнили правото си на глас в Турция, по данни на Министерството на външните работи, цитирани от "Дневник". Според информация на БНР в повечето от 86-те изборни секции в страната има опашки.

17:48 Мъж в Поморие е задържан за купуване на гласове, съобщи bTV.

17:40 Първи резултати от паралелното преброяване ще излязат между 22 и 24 часа. Австрийският институт SORA, който прави паралелно преброяване на резултатите от изборите, ще публикува пъва прогноза между 22 и 24 часа на сайта http://fairelections-bulgaria.eu.

17:00 Множество сигнали при наблюдателите Към 14.00 часа в офиса на Асоциация "Прозрачност без граници" са обработени общо 144 сигнала от наблюдатели и граждани, съобщиха от организацията. По техни данни продължават проблемите с регистрацията на представителите на политически партии като наблюдатели (Сливен, София) и с масовото присъствие на представители на партии без обозначителни баджове (Перник, Кърджали). Прави впечатление увеличаване дела на сигналите за контролиран вот. Докато в първата част на деня делът на организационните нарушения е бил 67%, а контролираният вот – 15%, то към 14 ч. делът на сигналите за контролиран вот се увеличава до 21%, организационните нарушения съставляват 57%. Регистрирани са и случаи кметски наместник да присъства в избирателната секция, без да има някаква регистрация (Вълчидол, Варненско).

Сред другите опити за въздействие върху избирателите са постъпили сигнали за: провеждане на инструктаж от страна на кмета и секретаря на кметството за кого да се гласува (Кърджали), застъпници придружават гласоподаватели до СИК и провеждан инструктаж в двора на училището (Кюстендил); необясним брой ефективно упражнили правото си на глас избиратели в рамките на кратко време (в секция в Плевенско за по-малко от два часа са гласували близо половината от над 900 избиратели), присъствие на едно и също МПС в близост до избирателни секции в рамките на целия изборен ден и опит да се разпитват гражданите за кого са гласували (Плевен). Продължават и проблемите с незаконна агитация в изборния ден – от директна реклама с тениски на конкретни партии (с. Радовене, Враца), до агитация с рекламни автомобили на политически партии и раздаване на специални скреч карти с информация за кого да се гласува (Русе).

Сигнали за купуване на гласове са регистрирани за районите на Кюстендил, Сандански, Левски. Зачестяват и сигналите за нарушаване тайната на вота (София, Велико Търново). Друга основна група организационни нарушения е свързана с предварителното отделяне и подпечатване на бюлетините (Стара Загора, Хасково).

16:30 Бойко Борисов: Намерените бюлетини са били за БСП и ДПС Според бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов намерените 350 хил. бюлетини в печатницата в Костинброд, собственост на общински съветник от ГЕРБ, са били за БСП и ДПС. Това коментира той пред журналисти след като гласува на изборите.

"Защо прокуратурата не е в Демакс, на депутата от БСП Петър Кънев? Дайте си сметка. Цял месец работят по оперативни сигнали. Ако те си бяха провели всички оперативно издирвателни процедури, ние нямаше да гадаеме", попита Борисов. Според него ако е имало съмнения за бюлетини извън предвидения брой, е трябвало да се оставят да излязат от печатницата и да се проследят. "Толкова е елементарно - слагаш джипиесче, проследяваш палета, виждаш хората, хващаш бюлетините попълнени, виждаш на кой номер 5 е сложено в бюлетината и казваш коя е партията", каза Борисов, цитиран от "Фокус". На въпрос защо напада главния прокурор Сотир Цацаров, след като се е говорело че той е човек на ГЕРБ, Бойко Борисов отговори: "Една птичка пролет не прави. Цялата система е от 20 години такава. Толкова се надявах да има промени, но да видим. Той никога по никакъв начин не е бил наш човек. Надявам се да попита защо в деня за размисъл позволи на всеки час да говорят."

"ГЕРБ води и тези няма с какво да си оправдаят загубата. Не вярвах, че ще стигнат до такива крайности и такава мърсотия и истерия. Държавата е обща на всички хора", заяви още Бойко Борисов.

15:40 Сотир Цацаров не коментира скандала с бюлетините Главният прокурор Сотир Цацаров отказа да коментира пред "Дневник" казуса с намерените в Костинброд 350 хил. бюлетини с аргумента, че днес е изборен ден. По думите му данни за разследването ще бъдат предоставени през следващата седмица.

15:20 Между 27 и 30% избирателна активност Бисер Троянов, говорител на ЦИК, съобщава за БНР, че към 13:30 часа избирателната активност в страната е между 27 и 30%. Най-висока е регистрирана в Сливен, а най-ниска - в Кърджали, съобщава "Фокус".

14:40 ЦИК санкционира ТВ7 и Николай Бареков Централната избирателна комисия наказва ТВ7 за нарушаване на изборния кодекс в деня за размисъл, съобщава "Дневник". През нощта телевизията е пуснала повторение на сутрешен блок, в който като гост е участвал лидерът на БСП Сергей Станишев, което е вид предизборна агитация преди деня за гласуване.

13:55 Повече нарушения В сравнение с предходни избори много по-висок брой подадени сигнали за изборни нарушения са постъпили в неправителствената организация "Прозрачност без граници", съобщи БНТ. Два от тях са за купуване на гласове в Добрич и Сандански. 13 сигнала за контролиран вот във Варненско, Монтана, Кюстендил, Пловдив и Плевен вече са препратени към прокуратурата и МВР. Впечатление прави, че в 366 секции в цялата страна са регистрирани над хиляда души - това означава, че на практика времето няма да стигне за всички да отразят правото си на вот.

Междувременно стана ясно, че мъж в Плевен е осъден на пет месеца затвор и глоба от 10 хил. лв. за купуване на гласове в Плевен.

13:00 Къде е по-топло Изборният кодекс забранява през деня на изборите да се обявяват резултатите от проучването на екзит половете. Затова в електронните медии излизат различни класации на комикси, температури, пътникопоток, мачове, градуси, билети за кино, местонахождение на крайслер, македонски антикварни книги и луди жаби. (Няма информация кои агенции са източници на различните класации и достоверността на данните не може да бъде гарантирана.)

12:50 Казусът с откритите в Костинброд бюлетини остава неясен От Върховната касационна прокуратура са съобщили за bTV, че 350-те хиляди бюлетини в печатницата в Костинброд не са технологичен брак. Според информацията е образувано досъдебно производство за престъпление по служба, но името на отговорното лице няма да бъде споменато до приключване на детайлния оглед, който ще започне утре. Експертизата на бюлетините е поверена на печатницата на БНБ. Иззети са всички видеозаписи от печатницата.

Все още не е ясно обаче за кой район са били предвидени бюлетините, ако действително са били подготвени за експедиция, както твърди прокуратурата.

12:40 Лидерите на основните партии призоваха хората да гласуват Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, лидерът на БСП Сергей Станишев и този на ДПС Лютви Местан призоваха за висока избирателна активност в изявления след като гласуваха.

@@galwidg:[email protected]@

12:35 12% избирателна активност към 10:30 часа Към 10:30 часа избирателната активност общо за страната е 12,17% по данни от РИК, съобщи за агенция "Фокус" говорителят на ЦИК Бисер Троянов. Най-висока е избирателната активност в 26 МИР София област - 16,39%. Най-ниска е тази в 1 МИР Благоевград - 8,76%.

12:30 bTV: Няма данни за изборен туризъм в Кърджали bTV съобщи в обедните си новини, че засега няма данни за изборен туризъм в района на Кърджали. Не се виждат автобуси както при предишни избори, а по данни на Гранична полиция трафикът на границата дори е слаб за почивните дни.

11:25 Избирателната активност е между 10 и 16% Между 10 и 16% е избирателната активност към 10:30 часа, съобщи говорителят на ЦИК Бисер Троянов за БНР.

Според националното радио, цитирано от "Фокус", в първите часове на изборния ден се наблюдава висока избирателна активност в Турция.

11:20 17 досъдебни производства за купуване на гласове Прокуратурата е образувала 17 досъдебни производства за разследване на сигнали за предлагане или даване на имотна облага с цел склоняване на лица да упражнят избирателното си право в полза на определен кандидат или партия, съобщава агенция "Фокус".

11:00 Меглена Кунева се надява на висока избирателна активност Лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева се надява избирателната активност днес да е висока, съобщи пресцентърът на партията. По повод акцията на прокуратурата с откритите бюлетини Кунева заяви: "Фактите могат да се коментират само през погледа на Наказателния кодекс. В съобщението на прокуратурата са посочени два текста от НК, за мен това е много сериозно основание на прокуратурата да направи преценка и да предприеме действия".

10:35 Росен Плевнелиев призова българите да гласуват "Направете информиран избор и гласувайте", призова президентът Росен Плевнелиев след като гласува. Според него институциите работят по казуса с намерените бюлетини и ще посочат, ако има нередности. Плевнелиев подчерта, че прокуратурата не е дала достатъчно информация по случая и че вчера не е имало причина за свикване на КСНС. "Вчера не всички уважиха деня на размисъл", допълни президентът.

10:15 Марин Райков: Вотът не може да бъде манипулиран Според служебния премиер Марин Райков, който гласува преди малко в Княжево, реакциите вчера след намерените бюлетини в Костинброд са били "истерични". "Няма по-голяма лъжа от тази, че вотът ще бъде манипулиран", коментира Райков пред журналисти и припомни, че подробностите около случая все още не са ясни и няма доказано нарушение. Той призова ЦИК да даде ясен отговор на въпроса дали вчера беше нарушен денят на размисъл и ако има нарушение, кой го е извършил.

9:15 Иван Костов гласува за работа и по-голяма сигурност "Гласувах за работа и по-голяма сигурност, тъй като изпитах на гърба си, какво значи несигурност", заяви лидерът на ДСБ Иван Костов, цитиран от "Фокус", след като гласува в Драгалевци. Според Костов има риск изборите да бъдат опорочени и оспорени заради намерените вчера бюлетини.

7:00 Начало на изборния ден 11 635 секции в цялата страна вече са отворени. В полунощ българско време започна гласуването в Канбера, Австралия. Последните секции в чужбина, които ще затворят, са тези в Лос Анджелис и Сънивейл.

Според ЦИК, цитирани от агенция "Фокус", откритите 350 хиляди бюлетини в печатница в Костинброд не могат да доведат до опорочаване на вота, защото с тях няма да се гласува. Същото твърди пред агенцията и математикът Михаил Константинов, който е член на борда на директорите на "Информационно обслужване". "Откритите вчера бюлетини нямат никакво отношение към днешния изборен процес. Те могат да променят вота на българите, само ако някой се подаде на тази манипулация", коментира той и допълва, че изборният процес изключва възможността някой да внесе бюлетини, освен тези, които са раздени вече на секционните избирателни комисии.

Днес България избира предсрочно народни представители за 42-то Народно събрание. До тях се стигна след като правителството на ГЕРБ подаде оставка през февруари под натиска на улични протести. Кампанията протече безинтересно, без истински дебати между опонентите. Тук можете да намерите важна информация за процеса на гласуване и акценти от програмите на основните партии.

Екипът на "Капитал" ще ви информира за всичко по-важно през деня и нощта. Тук ще получавате информация за протичането на вота, избирателната активност, сигнали за нарушения и коментари на политици и експерти. Първи резултати от екзит половете на социологическите агенции се очакват след 21 часа. По-късно вечерта ще намерите и най-важното от пресконференциите на партиите в НДК, както и информация от щабовете им там.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


74 коментара
 • 1
  za6 avatar :-|
  za6

  В избирателната бюлетина партиите с номера 8,10,27,33,34,35,45 са изписани с по-малък шрифт, което манипулира избора, подобно на ситния шрифт в някои договори.... Дано това, да не е направено със съгласието на самата партия.

 • 2
  eskimos avatar :-P
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X

  "9:15 Иван Костов гласува за работа и по-голяма сигурност"
  --------------------------------------------------

  Добър избор на Костов, макар че утре става безработен!

 • 3
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  [quote#1:"za6"]В избирателната бюлетина партиите с номера 8,10,27,33,34,35,45 са изписани с по-малък шрифт, което манипулира избора, подобно на ситния шрифт в някои договори.... Дано това, да не е направено със съгласието на самата партия.[/quote]Вие очевидно не разбирате от шрифтове. :)

  Всяко число са изписано в квадрат така, че най-горният и най-долният му край да са на едно и също разстояние от очертанията на квадрата при всички едноцифрени и двуцифрени числа. Погледнете внимателно бюлетината и ще се убедите сами. :)

 • 4
  rembrandt avatar :-|
  rembrandt

  Бюлетина номер 33 за прогрес на българското образование.

 • 5
  daks avatar :-|
  ДАКС

  ''От Главната прокуратура са съобщили за bTV, че 350-те хиляди бюлетини в печатницата в Костинброд не са технологичен брак. Според информацията е образувано досъдебно производство за престъпление по служба, но името на отговорното лице няма да бъде споменато до приключване на детайлния оглед, който ще започне утре.''

  Аве тия от прокуратурата обикновено спят и си затварят очите пред какво ли не, ама ей на, когато има избори и в Неделя ''работят''.
  Простно недопустимо вмешателство на прокуратурата в изборния процес !! Интересно чии интереси се опитва да защити Цацаров?

 • 6
  pavla avatar :-|
  ПАВЛА

  Безпристрастно отразяване.

 • 7
  beriya avatar :-|
  beriya

  До коментар [#6] от "ПАВЛА - Sorrylol":

  Те и Макгахан тогавашните местни са го обвинявали, че не е безпристрастен, като ще си позволя да го цитирам :
  „Това, което видяхме вътре, бе твърде страшно, ако човек задържеше погледа си ..."
  „Човек не би могъл да си представи чак такъв ужас. Всички отвърнахме поглед отвратени и замаяни и се заклатушкахме навън ..."
  Е как да си безпристрастен?

 • 8
  krasi_kara avatar :-|
  krasi_kara

  Въпреки че подредбата не е изненада и се знае от седмици, направо ми иде да се пукна откъм гърба като гледам резултатите.

  Зае@и, явно има мноооого прост народ по тези ширини....

 • 9
  dobrygb avatar :-(
  dobrygb

  Прокурор от печатарство не разбира. При нас брака е 7% и сега ще трябва да го намаляме до показаните 2-3%. Въпреки старите машини.

 • 10
  gretna12 avatar :-|
  Alexander Boyanov

  Ще има още едни избори скоро, до два месеца.
  Ще спечели БСП с 40-41%
  Герб ще са втори с 22-25%
  ДПС ще са трети с 10-11%
  другите нямат значение.
  След тези втори избори ще има коалиция с мнозинство на БСП и ДПС.
  Герб изигра своята роля и не даде власта да премине при друг вече 12 години.
  Евала за сценката и за това, че целият просст народ повярва ( включително и аз до скоро)
  Между двата избора ще има още по-жестоки компромати срещу Борисов и Цветанов и други министри. Ще се покаже "корупция" и "рекет".
  Не ме плюйте а си го запазете това което написах и след два месеца го прочетете. Ако е вярно значи съм новият месия и ще се покажа. Ако ли не значи съм поредният льо-льо който говори с вятъра и мидите на плажа


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал