Червеното домино

Ръководството на БСП регистрира коалиция "БСП Лява България" за изборите, но по-трудното предстои - да одобри и листите с кандидатите за депутати<br>

Червеното домино

Няколко грешни хода на председателя на БСП Михаил Миков увеличиха напрежението в партията

Елена Старидолска
11823 прочитания

Ръководството на БСП регистрира коалиция "БСП Лява България" за изборите, но по-трудното предстои - да одобри и листите с кандидатите за депутати<br>

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


"При нас е като домино - един като бутеш, започват да падат и другите." Така описа ситуацията в БСП народен представител от няколко мандата и бивш областен председател на неголяма структура в страната.

В последните седмици в левицата напрежението около кандидатдепутатските листи расте, а досега е минал само първият етап - посочването на водачите. В Благоевград скандалите отдавна не могат да се прикрият, в София-област се стигна до отказа на Кирил Добрев от листата. Окончателно списъците трябва да бъдат одобрени от пленума следващата седмица.

Изпитанието е първото по-сериозно за новия председател Михаил Миков, който на 27 август ще направи месец на поста. От една страна, той трябва да балансира между интересите на досегашните известни лица в БСП, а от друга, да покаже, че е по-различен от предшественика си Сергей Станишев. Първите му стъпки са противоречиви. Миков едновременно запази голяма част от ръководството на БСП и отказа на бившия председател да остане начело на коалицията, с която социалистите се явяват на изборите, като формално смени името й и я разшири, без да са ясни принципите за това. При налагането на водачите на листите обаче срещна сериозна съпротива, която най-вероятно ще доведе до демотивиция на активистите, работа за конкуренцията от АБВ и най-вероятно ще коства няколко мандата в и без това предполагаемата скромна група на БСП в следващия парламент.

С протекции и едно наум

Именно тук се прояви ефектът на доминото - когато Миков бутна единия, започнаха да падат и други. Председателят трябва да угоди на кръгове, които не се противопоставиха открито на избирането му или пък ще разчита на тях и в бъдеще, като тези около Янаки Стоилов, Димитър Дъбов и Георги Гергов например, както и на близките до Станишев предимно представители на т.нар. гражданска квота. За Стоилов беше намерено удобно място начело в Пазарджик, за Дъбов - в Пловдив-област, след като в Шумен организираха подписка срещу него, но пък там той се пребори за протежето си Иван Иванов, а Гергов - за своето, Георги Търновалийски, в Пловдив.

Заради конкуренцията на формацията около бившия президент Георги Първанов пък Миков взе спорно решение - превърна коалицията около БСП във всеядна, за да не остави и минимални, пък били те и номинални съюзници на АБВ. Въпреки недоволството на социалисти, че партията би трябвало да преразгледа тежестта дори на досегашните партньори, председателят прие да си сътрудничи с още две комунистически организации освен тази на Александър Паунов, една от които е Съюзът на комунистите в България, в който се вля крайното ляво движение "Че Гевара" (получило през 2013 г. малко над 6000 гласа в страната), с още две социалдемократически освен с тази на Георги Анастасов, една от които е с бивш председател Кольо Парамов, с "Екогласност" на Емил Георгиев. За тях също ще трябва да се търсят места във все по-отесняващите листи на левицата, а и да се заделят средства от държавната субсидия, а ефектът ще е спорен - много от действащите структури на "Обединени социалдемократи" например преминаха към АБВ.

Списъкът на Станишев пък включва бившите министри на здравеопазването и на регионалното ведомство Таня Андреева и Десислава Терзиева, за които също се очакват избираеми места. На "Позитано" 20 не знаят в него да фигурира бившият началник на кабинета му, политологът Татяна Буруджиева. Според информация на "Капитал" тя не е пожелала.

Случаят "Благоевград"

Друг човек от близкия кръг на Станишев обаче ще опита силите си, и то като водач. Бившият министър на външните работи Кристиан Вигенин беше посочен от Миков за първото място в Благоевград, което предизвика скандал на последния пленум на БСП, а и по-късно на местна почва. Благоевградската листа остана единствената (с изключение на тази на Габрово, защото определеният за водач Йордан Стойков междувременно катастрофира и се очаква възстановяването му), за която няма решение.

Първоначално "Позитано" 20 реши да изпрати в Благоевград Янаки Стоилов, а Вигенин беше "разпределен" в Пазарджик. Структурата в Пиринско обаче приела декларация срещу Стоилов и Миков разменил местата на двамата. Дали от наивност или пък умишлено, той изпрати бившия министър точно в мястото, откъдето през март поискаха оставката му. В декларация тогава общинската организация на БСП в Благоевград се разграничи от изявлението на Вигенин, че България не признава референдума в Крим, а заради посещението му в Киев и срещата с временния президент Олександър Турчинов поиска оставката му. За няколко часа над стотина души се подписаха под нея, каза тогава председателят на областния съвет в Благоевград и местен лидер на "Русофили" Юлиян Гошев. При първоначалното обсъждане на водача Гошев заплаши с оставка, ако Националният съвет не чуе и мнението на местната организация. Междувременно на заседание на областния съвет в града миналия вторник в присъствието на бившия външен министър алтернативните кандидати Корнелия Нинова и Емил Костадинов разделиха структурата на две и получиха съответно 22 гласа и 19 гласа, а пък Вигенин едва два. Правилата обаче изискват номинацията да става с подкрепата на повече от половината от гласувалите, а Нинова не получи такава. "Оттук нататък можем да се сърдим само на себе си", коментира Гошев пред "Капитал".

Този скандал се отрази и на листата в София-област. Заради възможността Нинова да бъде избрана начело в Благоевград Миков помолил социалистите в София-област да изчакат това гласуване, преди да вземат решение за техния водач. Причината е, че ръководството беше определило Нинова за това място, въпреки че повечето организации искат това да бъде Кирил Добрев. В крайна сметка в четвъртък на "Позитано" 20 беше решено Вигенин да остане в Благоевград, а Нинова в София-област. А пък Добрев отказа да се кандидатира за депутат. 

Случаят в Благоевград е показателен, защото Кристиан Вигенин, който беше поставен в изключително унизителна ситуация от новото ръководство, е и един от най-близките хора на Сергей Станишев. Това означава, че или бившият председател е изпаднал в абсолютна немилост и влиянието му в партията е сведено до нула, или Миков демонстрира сила и мускули, като отстранява едно от протежетата му. Като се има предвид съставът на ръководството, в което промените в сравнение с тези от времето на Станишев са минимални, по-скоро е първото - бившият председател не иска или не може да се застъпи за Вигенин. Членове на ръководството на БСП твърдят пред "Капитал", че Станишев все пак го е защитил, но Миков решава. По неофициална информация Вигенин дори е казал, че няма намерение на всяка цена да бъде народен представител, но е получил категорична подкрепа от председателя. Логиката е била, че ако начело застане който и да било от местните фаворити, това ще разцепи организацията и затова е по-добре да по-неутрална фигура. Чисто съвпадение е попадането на Вигенин там. "Ако беше друг, щяха да имат други аргументи срещу него. Декларацията срещу Янаки беше направо гадна", казаха от "Позитано" 20.

Бившият зам.-председател на БСП, а сега член на ръководството на АБВ Румен Петков вече прогнозира, че се очаква протестен наказателен вот към ръководството на БСП, защото според него начинът на определяне на водачите на листи е заради "стремеж за самосъхранение на един провалил се елит".

Противодействието

То се изразява в два типа поведение - отказ от участие (и съответно от работа в кампанията) или напрягане на всички сили и ресурси за използване на преференцията и придвижване към избираемата зона в листата.

Местата, които левицата очаква да получи в 43-то Народно събрание, са 40 - 50, като целта е да не падне под минимума от 2001 г. - 48 мандата. По оценка на местни активисти в София в 23-ти район избираемите места сега са четири, в 24-ти - по-скоро две, а в 25-ти, където ще води Миков - най-много три. А това са едни от най-дългите листи в страната, т.е. от столицата се излъчват по принцип най-много депутати в Народното събрание. В Разград, Търговище, Кърджали и може би Силистра левицата няма да може да вкара дори водача, твърдят местните, което означава, че Стоян Ненчев, Явор Куюмджиев, Милко Багдасаров и Антон Кутев може и да не седнат този път на банките. Показателно е, че дългогодишният депутат от Търговище Румен Такоров все още не е решил дали да се кандидатира, а Румен Овчаров отказа да води листа в София и ще пропусне втори депутатски мандат. В София-област се отказа и Кирил Добрев, когото структурата искаше да постави на първо място, но "Позитано" 20 реши постът да е за Корнелия Нинова. Там оценките са за максимум три избираеми позиции, като третата засега е определена за гражданска квота или коалиционен партньор. В Бургас най-вероятно бившият областен управител Любомир Пантелеев също няма да участва, макар че дори беше обсъждан за водач, но в крайна сметка начело застана Петър Кънев. Местната организация постави Пантелеев след четвърто място. В листата в Пловдив-област се отказа и бившият министър на транспорта Петър Мутафчиев. "Правя го, защото има 23-ма кандидати, а трябва да са 17", каза той за "Капитал", но подчерта, че "не се пенсионирам, не напускам политиката, ще работя с всички сили в кампанията и за листата, както и по транспортните теми на БСП".

Допълнителен проблем на социалистите създава конкуренцията на АБВ, защото ако успее да прескочи 4-процентната бариера за парламента, най-вероятно ще получи места от Търговище, Варна, Стара Загора, Плевен и София, където има относително стабилни позиции. С изключение на столицата БСП постави в останалите райони "парашутисти", т.е. хора, които не познават пряко местните структури - съответно Куюмджиев, Ангел Найденов, Драгомир Стойнев и Румен Гечев. Запълването на избираемата зона с хора извън регионите демотивира актива да работи за листата. Към това се добавя и "утежняващото" обстоятелство, че най-вероятно след 5 октомври за левицата ще бъде отредено непривлекателното място на опозиция. 

Конфликтите около нареждането на листите най-вероятно ще приключат в структурите до десетина дни - сега е вълната срещу водачите, а след седмица ще е и срещу останалата част от листите. Заради възможността да се използва преференция обаче напрежението няма да спадне до деня на гласуването. На практика дори одобрени и наредени от ръководството листи може да произведат неочаквани резултати в групата на левицата по примера 15/15 от европейския вот.

За парламентарните избори условията са малко по-различни. Номинално бариерата е по-висока - 7% (при 5% през май 2014 г.), но пък се изчислява от гласовете, подадени за партията или коалицията в съответния район, а не в национален мащаб. Ако се вземе за пример вотът през 2013 г., на кандидат на БСП от Благоевград ще са нужни 2244 гласа, за да се придвижи по-напред в листата. Той обаче трудно ще може да измести водача, защото другата особеност е, че този път бюлетини с непосочени преференции се считат за първия. На европейския вот средно 26% от всички гласували са използвали възможността да пренередят листите, в БСП - малко повече заради кампанията около номер 15 - 28%. За да проработи сега срещу водача, с преференция трябва да са гласували поне 50% от избирателите на съответната партия.

В БСП със сигурност тази възможност ще използва Георги Кадиев, поставен на място в 23-ти район в София. Бившият депутат, напуснал предсрочно парламента като жест към избирателите заради лошия резултат на социалистите на евровота, прави вече кампания във фейсбук. "Искам вълна от преференции и ще я направя", каза той за "Капитал". "Много от колегите кандидат-депутати ми казват, че няма какво да кажем на хората. Управлявахме слабо, провалихме се с Пеевски, провалихме се като надежда на обществото за нещо различно след ГЕРБ. Няма смисъл от обещания за "Белене", работни места и реиндустриализация - никой не вярва. Уважаеми колеги, единственото, което можем да кажем на хората, е: СЕГА ВЕЧЕ ВСИЧКО ЗАВИСИ ОТ ВАС! Дайте своя преференциален глас и променете БСП, променете и България", написа Кадиев в социалната мрежа.

В столицата пренареждането ще е по-сложно, защото гласуват повече хора. Според данните от последните парламентарни избори през 2013 г. в района на Кадиев ще му трябват 4347 гласа, за да се придвижи напред. Склонността на софиянци да използват преференцията обаче също е по-голяма от средната за страната - 36.5% от избирателите на социалистите на евровота са го направили.

"В този двубой могат да спечелят Миков и Дъбов, а аз и такива като мен да загубят. Може и обратното. Има обаче един, който печели при всеки вариант на развитие - БСП. Това е единственото, което може да увеличи избирателите ни. И ако ръководството на БСП вижда гората, а не дърветата, ще осъзнае този шанс", твърди Кадиев.

Владимир Пандев, общинският председател на БСП в Благоевград и трети в листата, също призова да се използва преференцията. "Наистина, аз съм много доволен, че има преференциален вот, защото това дава възможност на съответните хора с качества да покажат своя потенциал и, второ, дава възможност на хората да изберат своите лидери."

Очаква се в отговор на подобни кампании "Позитано" 20 да приеме правила за използването на преференцията, в които да се забраняват критиките към останалите в листата например или пък да се отпечатват лични агитационни материали.

След 13 години начело на БСП, в които Сергей Станишев постепенно запуши партията, като спря развитието на кадрите от местните структури, взимаше решения в тесен кръг хора извън социалистическата формация и обслужваше интересите на приближените си, смяната на председателя преди по-малко от месец създаде впечатление за някаква свобода. Потисканите амбиции на активисти, стояли по ъглите с годините, избуяха, но на този етап се оказва, че за тях няма достатъчно пространство. И докато Михаил Миков все още не е изчерпил кредита на доверие и може да понесе и това напрежение, при следващ провал директно мястото на председателя ще е вакантно.  

"При нас е като домино - един като бутеш, започват да падат и другите." Така описа ситуацията в БСП народен представител от няколко мандата и бивш областен председател на неголяма структура в страната.

В последните седмици в левицата напрежението около кандидатдепутатските листи расте, а досега е минал само първият етап - посочването на водачите. В Благоевград скандалите отдавна не могат да се прикрият, в София-област се стигна до отказа на Кирил Добрев от листата. Окончателно списъците трябва да бъдат одобрени от пленума следващата седмица.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


35 коментара
 • 1
  kk avatar :-|
  k

  ... отпадналите да отидат при ... РБ! :)

 • 2
  today avatar :-|
  today

  Таня Андреева толкова золуми направи, абсолютна подигравка е да я слагат изобщо в изборните листи. Станишев явно старателно взима пример от ДПС, които са известни точно с такова поведение, най-арогантно да си слагат "техен" човек независимо от знанията, уменията и репутацията му!
  Вече може да не питате КОЙ, отговора - Доган и Станишев.
  А станишката можеше да сложи и Пеевски, нали бил изживял катарзис, пък и щом е подходящ за шеф на ДАНС, защо да не е подходящ за депутат от БСП?

 • 3
  hmc12310991 avatar :-|
  hmc12310991

  Очертава се парламентарна група от провалени,втръснали и компрометирани чугуни...

 • 4
  mlu666 avatar :-P
  Сотир Методиев Пеевски

  Браво, Мише! Продължавай в същия дух!!! Затрий БСП - спаси България!

 • 5
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Специално Андреева и Терзиева ще искат и може би трябва да бъдат депутати, защото каквито и двете ги свършиха, може и малко да се притесняват от правосъдието. И като знаят как Цацаров е готов да полегне пред власт-имащите, които и да са и как демонстрира енергия и стръв към вече падналите...може и да се притесняват жените:).
  Както и да е, честно казано, грижите на столетницата, освен малко да ме забавляват, нямат друга роля за мен.
  Истинския проблем за хорат с по-дясно мислене, а и за цялата страна, продължава да бъде странното поведение на десните субекти, при това в момент, когато има всички шансове за съставяне на едно нормално и успешно управление, да се поддадват на всякакви междуособици и да редуцират собсвените си и на всички нас шансове, да станем свидетели и (съ)участници на едни полезни за всички действия. Не може да се пропусне, че и медийното пространство, по някакви странно свои разбиране ( е, не съвсем случайно:)), подминава меко и късопаметно безобразията на БСП (Станишев, Моника, финансите, здравеопазването, заменките и т.н.), ДПС (като почнем от Пеевски, минем през Бисеров, та опрем до бея в сараите), не ми се и говори за дребни изпълнители като Волен, Бареков, Ковачки и Ко и се е съсредоточило и преекспонира мними и реални недоразумения и сблъсъци в дясно, включително и в уж по-сериозни издания като Икономедия, които също не могат да "надскочат" темата "Ало Ваньо", сякаш всичко станало през последната година и половина беше просто така, за разгрявка:).
  С това искам да кажа, че няма как, пак ние, редовите данъкоплатци и избиратели сме на ход, всеки с неговата си глава и каквото се случи, това и ще сърбаме:).

 • 6
  sincere avatar :-|
  Коте

  До коментар [#3] от "hmc12310991":

  Очертава се парламентарна група от провалени,втръснали и компрометирани чугуни...

  Не виждам нищо лошо - тъкмо по скоро ще изчезнат като партия!

 • 7
  greengoblin avatar :-|
  greengoblin

  Специално Андреева и Терзиева ще искат и може би трябва да бъдат депутати, защото каквито и двете ги свършиха, .......


  ми по-добре в парламента. там поне няма да направят по-големи поразии.

 • 8
  foxa5 avatar :-|
  foxa5

  Какви чугуни слагат само, не е истина. Да кажем сбогом на БСП. Почивай в мир.

 • 9
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  БСП да не се пънат толкова - с кабинета Орешарски пак потвърдиха, че при всяко тяхно управление настъпва финансово бедствие за страната, а и тепърва ще излизат наяве още поразии. Единствено могат да разчитат Борисов да не състави кабинет след следващите избори и пак да успеят да се разберат с ДПС и този път с Бареков след връчването на мандата за кабинет на тях (тази маша на олигархията Бареков е като фурнаджийска лопата и ще се извърти след изборите натам, накъдето му се каже).

 • 10
  marksman avatar :-|
  marksman

  Бат Серго си кадрува.
  Мин. на здравето при 7 милиарда за лекарства и ВИС3 не може да го опази


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Тази седмица в Light

Тази седмица в Light