Новият брой: Магистрален грабеж

На ваш номер, наш номер

На ваш номер, наш номер

Има ли значение кой срещу кого ще се изправи като водач на листа от кандидат-депутати

Елена Старидолска
5153 прочитания

© Вихър Ласков


Когато преди последните парламентарни избори през 2013 г. председателят на БСП Сергей Станишев е избирал къде да води листа, се спрял на традиционния за него 25-и софийски район и Стара Загора. Твърди се, че второто място било по съвет на Красимир Янков, тогава активен член на предизборния щаб на левицата, защото партийното разузнаване показало, че лидерът ще се изправи срещу Бойко Борисов. В крайна сметка обаче водач на ГЕРБ в Стара Загора стана Лиляна Павлова, а след този случай звездата на Янков започна да залязва.

Дали обаче си заслужава дебненето на политическия противник, за да се нагласят листите с кандидати за депутати според него. Ако се съди по последните няколко предизборни кампании - едва ли. Дебатите между водачите по места липсват, като дори лидерите отказват да влизат в сблъсъци на национално ниво. За убеждаването на избирателите се разчита на медиите (най-голямото перо в разходите на партиите), както и на традиционните си избиратели и партийните събрания (най-вече ДПС и БСП), тук-там придружени от концерти и други забавления по площадите. Към това трябва да се прибавят и неконвенционалните методи като купуването на гласове, контролирания вот и т.н.

Факт е, обаче, че и за предстоящата кампания има концентрация на председатели (и формални и не толкова партийни лидери) в един и същ избирателен район - 25-и софийски, а на други места в страната се очертават привидно интересни сблъсъци (вижте картата). Ако някъде те са търсени умишлено,  това е в столицата, на останалите места по-скоро партиите са намествали кандидатите в търсене на баланс между собствените си структури и вътрешни интереси.

Сблъсък на "титани"

На пръв поглед изглежда, че "естественото" място на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е точно в този столичен район, защото в него гласуват избирателите от град Банкя наред с тези в кварталите "Люлин", "Красна поляна", "Илинден", "Овча купел", "Надежда" и др., но пък това беше запазено място и за Сергей Станишев още от 2001 г., когато оглави БСП (а Борисов най-вероятно дори идея е нямал да става депутат) до миналата година. Сега по наследство начело на листата в 25-и район застана новият председател на левицата Михаил Миков, който пък няма нищо общо със столицата, след като е роден в гр. Кула и пет пъти вече е избиран за депутат от Видин. В битката за гласоподавателите от западните столични квартали влизат още Меглена Кунева от Реформаторския блок, Ивайло Калфин от АБВ и Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт. Изненадата е първото място в листата на ДПС на бившия министър на финансите и депутат от миналия парламент, но от групата на БСП Петър Чобанов.

"Идеята най-вероятно на тази концентрация на определена територия е лидерите да се измерят чисто психологически, да се персонализира противопоставянето, а и след като станат ясни числата с резултатите, по-ясно ще се изговаря "надмощието" на единия или другия", коментира за "Капитал" политологът и експерт по избори Димитър Димитров. Може да се предположи, че ефектът ще се измери в много по-голяма мотивация на избирателите в съответното място. Вторият аргумент в полза на 25-и избирателен район е, че излъчва цели 14 депутати в Народното събрание подобно на Варна и Бургас, както и на останалите два в София (за сравнение, Видин има само четири мандата, т.е. конкуренцията там е по-ожесточена). Водачите освен това с малки изключения са презастраховат с участие в още един район - Борисов води и в Пловдив, Миков - и във Видин, Чобанов - и в Монтана, Калфин - и във Варна, Каракачанов - и в Плевен.

"Лидерът, който е да е той, по този начин има още един ресурс - може да избере откъде да влезе в парламента и съответно да "разшири" с едно място избираемата зона на съответната партия. Въпреки че имаме и печален пример - през 2013 г. Цветан Цветанов избра да влезе от Благоевград вместо от Велико Търново, а оттам в парламента попадна депутат, който по-късно напусна ГЕРБ - Георги Марков. По смисълът на тази възможност Марков стана личен избор на Цветан Цветанов", твърди Димитър Димитров.

Едва ли точно така приемат в ГЕРБ ефекта от миналогодишното решение на Цветанов, защото той отново ще има възможност да избира, и то точно един от тези същите райони Велико Търново или Благоевград. На първото място ще е интересно какви усилия и енергия ще сблъска с Камен Костадинов от ДПС - известен с изненадващото си влияние в нетрадиционни райони за ДПС, като Враца, например, откъдето влезе като депутат през 2013 г. А на второто - с Кристиан Вигенин от БСП, попаднал там въпреки недоволството на местните социалисти. За цвят в Благоевград водач на листа от АБВ е певицата Николина Чакардъкова, а допълнителна интрига ще се получи, ако реформаторите заложат там на бившия директор на контраразузнаването Атанас Атанасов.

В ДПС очевидно също харесват работата на Делян Пеевски, който ще води отново в Стара Загора и Пазарджик. Засега изглежда, че ГЕРБ и БСП нямат много кандидати с опит в пазарджишкия регион, които да се изправят срещу него. Бившият началник на Военномедицинска академия в София и настоящ зам.-кмет в столицата ген. Стоян Тонев за пръв път ще опита да стане депутат от партията на Бойко Борисов, а социалистите поставиха начело на листата Янаки Стоилов, след като той беше прогонен от структурата в Благоевград. През 2013 г. листата на БСП в Пазарджик се водеше от Илияна Йотова, а два мандата преди това - от Георги Пирински. Пеевски вече има отгледани фенове, предимно в ромските махали на общините в района. 

Той най-вероятно няма да е толкова концентриран в Стара Загора, където освен това бившият министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев (БСП) се изправя срещу бившия министър на регионалното развитие Лиляна Павлова (ГЕРБ), или по друг начин казано - интересите на миньорите и въгледобива от басейна на "Марица-изток" срещу магистрала "Тракия". В Пловдив-област пък има концентрация на специалисти по тайни служби - бившият председател на комисията по досиетата Методи Андреев (ГЕРБ) срещу бившия главен секретар на МВР Валентин Петров (АБВ) и бившия председател на комисията за контрол над специалните служби в миналия парламента Димитър Дъбов (БСП). Може да се каже, че от тях само Дъбов случайно се озова в този избирателен район, след като традиционно водеше в Шумен, но част от социалистите в града организираха и изпратиха подписка срещу него на "Позитано" 20.

С малки изключения местни лица оглавяват листите на основните партии и в Кърджали. През 2013 г. пробивът на партиите извън ДПС в района се разшири, след като през 2009 г. Вежди Рашидов (ГЕРБ) беше първият кандидат от друга партия, станал депутат от там. Най-вероятно затова ГЕРБ и БСП заложиха отново съответно на Цвета Караянчева и Милко Багдасаров. В района специфичното е, че за да имат успех, трябва да изоставят противопоставянето помежду си, а да обединят усилия срещу ДПС. 

Конкуренция между подобни

С появата на конкурент с перспектива вляво - АБВ на бившия президент Георги Първанов, сигурно ще има места в страната, в които битката няма да е между ГЕРБ и БСП, а между формациите, които на практика се стремят да почерпят от един и същ резервоар с избиратели. "Ако АБВ успее да влезе в парламента, със сигурност ще има райони, в които БСП няма да излъчи нито един депутат", прогнозира член на Националния съвет на социалистите. Най-вероятно това ще стане в Търговище, откъдето влизат четирима народни представители, а силни позиции има ДПС, както и партията на Първанов. На "Позитано" 20 даже съществуват подозрения, че председателят Миков нарочно не е поставил силни фигури начело на листите в подобни райони, за да улесни бившия президент. За Сливен и за Плевен това важи в пълна сила с Таско Ерменков и Румен Гечев.

Подобни антагонистични отношения, но в доста по-малък мащаб, се очертават и при реформаторите, за които изглежда съществен въпросът дали и как да се разграничат от партията на Бойко Борисов.

"БСП ще запази добрия тон към АБВ", коментира Кристиан Вигенин още при представянето на листата в Благоевград и предупреди, че "хората трябва да помислят, преди да вземат решение, за да не останат разочаровани от това, че вотът им пак ще остане нечут, както се случи на последните избори". Намекът е очевиден - на първите избори, в които участва - тези за Европейски парламент през май 2014 г., формацията на Първанов не успя да спечели мандат. "По-добре е да подкрепят нашата коалиция, за да има силно представителство на левицата в следващия парламент, защото разпиляването на левите гласове работи за десницата и конкретно за ГЕРБ", каза Вигенин - линия, която се очаква да поддържат и на други места социалистите.

Интересно ще е в Плевен, където АБВ ще се представя от бившия вътрешен министър и бивш кмет на града Румен Петков, а БСП изпрати начело на листата бившия министър на икономиката от времето на Жан Виденов Румен Гечев, известен като "поразяващата уста". Гечев стъпва за пръв път в Плевен, след като през 2013 г. беше в една от софийските листи, и то на място, считано за неизбираемо. Реформаторите и ГЕРБ също предпочитат местни - традиционната десница най-вероятно ще разчита на бившия кмет на Плевен Найден Зеленогорски, а формацията на Борисов вече определи за водач бившия председател на парламента Цецка Цачева. 

Истинското премерване на силите вляво обаче ще е в Монтана. Структурата на БСП, начело с областния председател Емил Константинов премина в АБВ още в началото на годината. Сега той оглавява листата на партията на Първанов, а БСП изпрати начело на нейната бившия зам.-министър на здравеопазването Емил Райнов, който е нов в района. Изненадващо обаче на евровота социалистите получиха най-много гласове от всички формации в Монтана - над 16 000 гласа, следвани от ДПС с наполовина по-малко. Движението обаче е първенец в ромския вот - близо 3000 от избирателите им са били в секции от махалите. Тази инерция едва ли ще се запази, след като партията на Лютви Местан постави начело на листата си неопитен в изборните хитрини човек като Петър Чобанов. ГЕРБ пък се очертава като трета сила в Монтана - районът, известен някога като бастиона на Искра Фидосова, влиятелният бивш зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ. Празнината след оттеглянето й би трябвало да запълни бившият здравен министър Десислава Атанасова, за която това ще е първо стъпване на това място.

"Около 10 процента от всички гласуващи и на всички избори решават в последния момент за кого да гласуват и дали изобщо да идат до урните", твърди социологът Живко Георгиев. Те обаче едва ли се влияят от личностите на водачите, още повече че с промяната в Изборния кодекс вече е възможно те да бъдат изместени чрез т.нар. преференция. Истинската надпревара за одобрението на избирателите, извън тези от твърдите ядра, би трябвало да е с помощта на идеите и платформите, предложенията за реформи и управленски политики. Малко повече от месец преди изборите нито една от партиите, на които социолозите дават шанс да попаднат в парламента, няма такива.

Когато преди последните парламентарни избори през 2013 г. председателят на БСП Сергей Станишев е избирал къде да води листа, се спрял на традиционния за него 25-и софийски район и Стара Загора. Твърди се, че второто място било по съвет на Красимир Янков, тогава активен член на предизборния щаб на левицата, защото партийното разузнаване показало, че лидерът ще се изправи срещу Бойко Борисов. В крайна сметка обаче водач на ГЕРБ в Стара Загора стана Лиляна Павлова, а след този случай звездата на Янков започна да залязва.

Дали обаче си заслужава дебненето на политическия противник, за да се нагласят листите с кандидати за депутати според него. Ако се съди по последните няколко предизборни кампании - едва ли. Дебатите между водачите по места липсват, като дори лидерите отказват да влизат в сблъсъци на национално ниво. За убеждаването на избирателите се разчита на медиите (най-голямото перо в разходите на партиите), както и на традиционните си избиратели и партийните събрания (най-вече ДПС и БСП), тук-там придружени от концерти и други забавления по площадите. Към това трябва да се прибавят и неконвенционалните методи като купуването на гласове, контролирания вот и т.н.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  izabell avatar :-P
  izabell

  Станишев няма шанс в Стара Загора,дано му провърви в София:)

 • 2
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  Според мен малцина гледат водачите на листи и почти само медии и ангажирани с темата партийци следят по-изкъсо този въпрос. Огромното мнозинство хора акцентира най-вече върху имената на партиите, имената и изявите на партийните лидери, сблъсъците между партийните лидери и тук-таме - изявите на и сблъсъците между по неколцина по-популярни представители от всяка от партиите с потенциал да влязат в Парламента.

 • 3
  nyagoslav avatar :-|
  Уроци Варна

  Откога Ангел Джамбазки е кандидат на РБ? :)

 • 4
  estaridolska avatar :-|
  estaridolska

  До коментар [#3] от "Уроци Варна":
  Прав сте, грешката е техническа - Ангел Джамбазки е водач на листата на Патриотичния фронт (ПФ) в Благоевград, а на Реформаторския блок (РБ) е ген. Атанас Атанасов.

 • 5
  nyagoslav avatar :-|
  Уроци Варна

  Благодаря за отговора, г-жа Старидолска. Моля, поправете инфографиката, защото конкретната грешка може да окаже силно негативно влияние върху репутацията на РБ.

 • 6
  dohoditednes avatar :-|
  dohoditednes

  Интересно, защо не са проследени и други евентуални кандидати, например тези на "ББЦ". Ако се следи за обективност, трябва да се включат още както техните кандидати, както и тези на "Атака" поне.
  Иначе статията навежда на мисълта, че е поръчкова.

 • 7
  klimentm avatar :-|
  klimentm

  " неопитен в изборните хитрини човек като Петър Чобанов."
  Само прави впечатление на неопитен прогомназист.Всъщност изобщо не е такъв!

 • 8
  ahp43355407 avatar :-|
  ahp43355407

  Два дни по-късно инфографиката все още не е поправена, Ангел Джамбазки е изписан като кандидат на РБ в Благоевград. Два дни много ли са за да отвори някой от редакцията файла във фотошоп и да го смени името?

 • ddj29393868

  НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ НА 05.10.2014

  Предлагам да организираме национален протест в деня на изборите! Нека покажем на всички антибългарски политици предатели, че са нежелани от народа ни! Нека вместо да гласуваме за изменниците, мафиотите и източвачите ни , да протестираме и да саботираме избирането на нова политико-енергийна мафия в парламента!

  Не може да произвеждат ел.енергия на 6.00 стотинки, да я продават навън за 8,00 стотинки, а да искат народа ни да я плаща по 26.00 стотинки!

  Нека прокуратурата и ДАНС, да разкрият колко продажни досегашни депутаи имат соларни и ветро паркове, дори чрез подставени лица!

  Народе, ако сега не ги зашлевим, ще направят цената на тока по лев за киловат и не стига ,че са ни отнели елементарни човешки права, на лечение, здраве и работа, но ще отнемат и възможността ни за елементарно човешко съществуване!

  Нека Плевнелиев отговори на въпроса, защо се е срещал със представител на ЕВН? Какво са се договорили и защо протежето му Захариева е председател на енергийния борд и лобира за повишаване цената на тока, а не за защита на народа ни? Защо неграмотна юристка е вицепремиер, в области от които нищо не разбира? Чии интереси защитават тези хора?

  ВСИЧКИ ДРУГИ, НО НЕ И НА НАРОДА НИ!!!!

  НАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ НА ИЗБОРИ - 05.10.2014

  НЕКА ГИ ЗАШЛЕВИМ В ЛИЦЕТО!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Тази седмица в Light

Тази седмица в Light