Гражданите на ДПС

Лютви Местан при преставянето на листите на ДПС за парламентарните избори

Гражданите на ДПС

В движението навлиза нова вълна политически номади

Велина Господинова
14259 прочитания

Лютви Местан при преставянето на листите на ДПС за парламентарните избори

© Надежда Чипева


Когато в началото на седмицата за пръв път се появи информацията, че бившият финансов министър Петър Чобанов може да се кандидатира за депутат с листа на ДПС на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври, това прозвуча като от "Не!Новините". Само допреди година Чобанов стоеше от дясната страна на тогавашния лидер на БСП Сергей Станишев при представянето на гражданската квота в депутатските листи на социалистите и слушаше суперлативите за решението в червената парламентарна група да присъстват хора, необвързани с партията. "С тези граждански листи искаме да дадем стабилни знаци за бъдещето. Гражданската квота е съставена от личности, които имат собствена биография, професионална компетентност и позиция", каза тогава Станишев.

В четвъртък Чобанов не беше до лидера на ДПС Лютви Местан, когато той представи листите на движението, но със сигурност след това е прочел думите му, че бившият финансов министър е "един от най-ярките представители на гражданската квота на движението", докато обявяваше водачеството му на две листи на ДПС – тази в 25-и МИР в София и в Монтана.

Квотата като прикритие

За ДПС "гражданска квота" е доста условно понятие. В парламентарната група на движението почти винаги досега е имало депутати, които не са били членове на партията, но за тях се знае, че са там за "заслуги" към ДПС. За пръв път понятието беше вкарано в употреба покрай двата депутатски мандата на Делян Пеевски по-скоро за "прикритие". Преди да влезе в парламента "по заслуги" обаче, Пеевски първо премина през зам. министерското кресло в оглавяваното от тогавашния зам.-председател на ДПС Емел Етем Министерство на бедствията и авариите по време на управлението на тройната коалиция. А ресорът му като заместник на Етем включваше контрола над ресурсното ведомство "Държавен резерв". Впоследствие под прикритието на гражданската квота много бързо стана медиен магнат и концентрира икономически и кадрови ресурс както в изпълнителната власт, така и в съдебната.

Проформа от гражданската квота беше и бившият народен представител, сега евродепутат от движението, Искра Михайлова. Нейната кариера тръгна от сдружението на ДПС "Толерантност", в което членуват общини, управлявани от кметове на ДПС. Неправителствената организация се прочу с участието си в строителството на хотела на ДПС в столичния квартал "Бояна", където от години живее почетният председател на движението Ахмед Доган. Съпругът й пък оглавяваше държавния резерв, когато Пеевски беше зам.-министър и срещу него имаше няколко дела за злоупотреби, едното от които завърши с осъдителна присъда. От времето на тройната коалиция започна и шеметната кариера на Михайлова по високите етажи на властта. Тя първо беше зам.-министър в регионалното министерство. След това два мандата беше депутат от ДПС, а в правителството на Пламен Орешарски стана министър на екологията. След изборите за европарламент Делян Пеевски се отказа от евродепутатското си място в нейна полза.

Какви са заслугите на Петър Чобанов към ДПС засега си остава загадка. Преминаването му в редиците на движението на практика потвърждава съмненията, че след разрива между икономическото лоби, което на практика моделира кабинета "Орешарски" - Делян Пеевски - Цветан Василев, довел до разрива в отношенията между БСП и ДСП и до падането им от власт, по-голямата част от кабинета мина под пълния контрол на движението. Най-видимата страна на преобръщането беше по време на актуализацията на бюджета малко преди разпускането на парламента. Тогава Чобанов внесе в Народното събрание актуализацията на приходната част на бюджета и вдигане на лимита на дълга. Зад това застанаха депутатите от ДПС. Социалистите обаче бламираха законопроекта.

Докато беше финансов министър, могат да се открият и други решения на Чобанов в полза на хора от движението. Назначената от финансовия министър управа на Българската банка за развитие финансира няколко компании, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски. Кредит беше отпуснат на "Булгартабак холдинг", с което той рефинансира задълженията си към КТБ, преди Пеевски и мажоритарният собственик на банката Цветан Василев да влязат в открит конфликт. Също така банката финансира и "Лодис инвест", което изкупи мандрите на "Лакрима" и "Дядо Либен". Управител на фирмата тогава беше Силвия Ботева, която се е явявала като пълномощник на търгове от името на свързваната с Пеевски строителна компания "Водстрой 98". През есента на 2013 г. Чобанов изрази подкрепа и за единствения законопроект, под който седи името на Пеевски в съавторство с председателя на бюджетна комисия в предишния парламент Йордан Цонев, който трябваше да уреди отношенията между държавата и офшорните компании.

При представянето на Чобанов като водач на две листи на ДПС Лютви Местан заяви, че се запознал с него, когато бил избран за финансов министър. Социалисти предполагат, че той се е решил да приеме офертата на ДПС след като станало ясно, че няма шанс да бъде предложен за депутат отново от БСП.

От гражданската квота на Местан

Когато Мариана Георгиева влезе в правителството на Орешарски като министър на младежта и спорта, в ДПС не бяха изненадани от това предложение. Макар че тя също не е член на движението, за връзката й с формацията се знаеше отдавна. От 2001 г. тя работи в Министерството на образованието като директор на дирекция "Студенти и специализанти". От ДПС твърдят, че е помагала със съвети на Лютви Местан, който като депутат по време на тройната коалиция беше председател на парламентарната комисия по образование. При сформирането на кабинета "Орешарски" народни представители от движението твърдяха, че първоначалното намерение е било Георгиева да стане министър на образованието. Едно от първите й назначения, когато оглави Министерството на младежта и спорта, беше да сложи за началник на кабинета си Николай Боршуков, който също беше директор на държавния резерв по времето, когато Делян Пеевски беше зам.-министър на бедствията и авариите.

Подобно на Петър Чобанов и Мариана Георгиева присъства в две листи на ДПС за сегашните парламентарни избори. Тя е начело на листата в 23-ти МИР в София и е поставена на второ място в листата в Пазарджик след водача Делян Пеевски.

За разлика от Георгиева назначението на Венцислав Каймаканов за областен управител на Пловдив дълго време тънеше в догадки по чие предложение той зае този пост. От БСП бяха категорични, че той е назначен на мястото от квотата на ДПС. Депутати от движението твърдяха, че изобщо не го познават, и отричаха той да е тяхна кандидатура. Местни политици от Пловдив пък го сочеха като близък до различни политически сили – до СДС по време на тяхното управление и до лидера на БСП в Пловдив, бизнесмена Георги Гергов. Покрай назначението му за областен управител имаше информации за даден от него заем на сериозна сума на депутата от ДПС Джевдет Чакъров. Тогава Каймаканов потвърди това, но обясни, че двамата са в приятелски отношения. Отрече обаче изборът му за областен управител да е станал заради това. И през цялото време твърдеше, че е назначен на поста от бившия премиер Пламен Орешарски. Според депутати от ДПС сега обаче Каймаканов дължи мястото си на областен управител именно на приятелството си с Чакъров. Покрай него той се запознал и с лидера Лютви Местан и това е причината сега да е поставен начело на листата на ДПС В Пловдив.

Местан представи водача на листата на ДПС в един от софийските райони – бившия началник на отбраната ген. Симеон Симеонов, като друга ярка кандидатура от гражданската квота на движението. Той беше начело на армията допреди няколко месеца и напусна поста поради излизане в пенсия. За привличането му в ДПС няма обяснение, но не е изключено целта на вкарването му в листата на ДПС да е чисто имиджова. Движението няма позиции сред военните, въпреки че за трите си мандата присъствие в изпълнителната власт винаги е имало зам.-министър в Министерството на отбраната.

При първия мандат на бившия президент Георги Първанов ДПС издигна за негов вицепрезидент ген. Ангел Марин срещу подкрепа за бившия държавен глава на изборите. За пръв път обаче ще има депутат генерал в парламента, ако Симеонов бъде избран за народен представител в 24-ти МИР в София. С такава цел е и привличането на едно от лицата на февруарските протести срещу правителството на Бойко Борисов - Кристиян Коев с прякор Златната флейта, за говорител на ДПС. Първоначално името му беше спуснато като евентуален водач на листата на движението в Перник, но в последствие той не попадна сред кандидатите за депутати с аргумента, че има професионални ангажименти с концерти в чужбина на година напред. На предишните избори Коев беше кандидат за народен представител от партия "Средна европейска класа" на бургаския бизнесмен Георги Манев.

Квота на подмяната

Сред обявените водачи на листи на ДПС доста любопитно е присъствието на лидера на ромската партия ДРОМ Илия Илиев. Той ще води листата на движението в Ямбол и е поставен на второ място в 25-и МИР в София. До 2009 г. той беше общински съветник в София, избран с листата на ГЕРБ. Преди това партията му ДРОМ беше коалиционен партньор на СДС, когато лидер на синята партия беше Надежда Нейнски. Официалното обяснение на Лютви Местан за включването на Илиев в листите на движението беше за увеличаването на присъствието на етническите роми в движението. Неофициално обаче се счита, че целта на привличането на ромски формации е да послужи като алиби и оправдание на ДПС за купуването на ромски гласове. На изборите за европарламент се видя, че движението чувствително разширява географията си в региони, в които досега партията няма присъствие. Това става за сметка на привличането на ромски гласове. Такъв например е случаят в Монтана, където на вота за евродепутати преди няколко месеца ДПС се оказа втора политическа сила благодарение на гласовете в ромските секции.

Когато в началото на седмицата за пръв път се появи информацията, че бившият финансов министър Петър Чобанов може да се кандидатира за депутат с листа на ДПС на предсрочните парламентарни избори на 5 октомври, това прозвуча като от "Не!Новините". Само допреди година Чобанов стоеше от дясната страна на тогавашния лидер на БСП Сергей Станишев при представянето на гражданската квота в депутатските листи на социалистите и слушаше суперлативите за решението в червената парламентарна група да присъстват хора, необвързани с партията. "С тези граждански листи искаме да дадем стабилни знаци за бъдещето. Гражданската квота е съставена от личности, които имат собствена биография, професионална компетентност и позиция", каза тогава Станишев.

В четвъртък Чобанов не беше до лидера на ДПС Лютви Местан, когато той представи листите на движението, но със сигурност след това е прочел думите му, че бившият финансов министър е "един от най-ярките представители на гражданската квота на движението", докато обявяваше водачеството му на две листи на ДПС – тази в 25-и МИР в София и в Монтана.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


45 коментара
 • 1
  galla avatar :-?
  Γαλλα

  Граждани по Конституция, Селяни по душа...

 • 2
  krastitel avatar :-|
  krastitel

  Очаквам от ДПС да поканят и ББ за кандидат-депутат, да води листата им в Бургас. Така добре си взаимодействат там с общинските поръчки, а иначе са в неявен сговор в съдебната система...

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  apollo avatar :-|
  apollo

  Гражданска квота = лице на задкулисието

 • Михал Мишкоед

  Първо, "изборната" система въобще НЕ ПРЕДОСТАВЯ право на избор. Греша ли като считам, че избор все пак е АЗ да избера, дори от определена партия, а не да узаконя вече избран от кликата некадърник?! Е, как и защо да гласувам? Пълен цирк, глупост, узаконяване на беззаконие е това мероприятие! Не е ли нагло точно хората, подали си оставка за несправяне с работата си / Чобанов/ отново да са ПЪРВИ, тоест със сигурност избрани вече, в листите? Значи, той казва: " Ето, аз не мога, давам си оставка, ама изберете ме отново, за да не мога по същия начин и пак да си подам оставка" ЗАЩО и ДОКОГА ОТНОВО ПРОВАЛИЛИТЕ СЕ НЕСПОСОБНИЦИ ОТИВАТ ПАК ДА УПРАВЛЯВАТ? За да си подадат оставката след поредната разсипия на каквото е останало? Пълен и доказан политически боклук : ГЕРБ, БСП, ДПС, АТАКА и който се сетите. КЪде са достойните люде - с чест и морал? ПС Нали се сещате защо Чобанов е отново депутат - ами на ГЕРБ ще им бъде назначен фин.министър от коал.им партьор ДПС и отсега финансите на държавата трябва да е ясно кой ще разпределя порциите и обръчите. Друга причина не виждам това послушно и некадърно пионерче да депутатства. А че е глупак, то е видно от км - читав и достоен човек не би се вързал на мръсотиите на ДПС.

 • 5
  venelingeologia avatar :-|
  venelingeologia

  Най-добре водената партия в България. Перманентно в бон тон за всеки политически сезон. Без агресия към "опонентите", с добре подбрани фигури в тестето, с жетони заложени на всички цветове... Учете се, некадърници!

 • 6
  niakoi_si avatar :-|
  niakoi_si

  Никоя партия не може да се мери с кадровата машина на ДПС. Те си отглеждат кадрите от малки. Всички други партии отглеждат просто партийни функционерчета. Жалка картинка е тази държава, щом ДПС е най - европейски държаща се партия.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 7
  aleko avatar :-|
  aleko

  Чобанов в ДПС /заедно с Пеевски и Емил Иванов/ показва стремежа на партията да вземе първо място по дебилност в Югоизточна Европа.
  Много скоро ще се разбере срещу какви услуги е придобил избираемо място. Няма да са малки.

 • 8
  regular_observer avatar :-|
  regular_observer

  Българската банка за развитие е създадена на кредитира малкия и средния бизнес в България.

  С помощта на политиците родните бизнесмени, направили големи пари от държавни поръчки, ще я изцедят, както изцедиха КТБ. И БНБ отново ще бъде силно изненадана и неадекватна.

  Знаем какво следва нататък.

 • 9
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Не особено кадърните,но много амбициозни,избират ДПС.Там веднага те изстрелват на висок пост.На България никога не са и липсвали предатели.

 • 10
  cinik avatar :-|
  cinik

  Българска банка за развитие, Държавен резерв, международните грантове за "етническа толерантност" и "интегриране на ромите". Все около държавния казан ги тегли....Всеки вижда, че народът е прост като гъдулка и чака някви държавни тецове, държавни ерп-та, държвен резерв, държавна банка да му напълнят трапезата, той да лежи на дебела сянка и като си отвори устата, да му капе в нея наготово. Социопатът от село Дръндар бързо напипа този дамар, за да се гаври с него до все по-високи нива на адреналина. Логично, предизборният лозунг на неговото протеже, обявен тази сутрин, гласи: "„Държава с грижа за народа“ ще е мотото на ББЦ"


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Тази седмица в Light

Тази седмица в Light