Синът на кмета на Хасково остава водач на листата на реформаторите

Председателят на общинския съвет на Димитровград Стефан Димитров е втори

Реформаторите си избраха за символ блокчето от конструктор, за да покажат как се изгражда коалицията
Реформаторите си избраха за символ блокчето от конструктор, за да покажат как се изгражда коалицията    ©  Анелия Николова
Реформаторите си избраха за символ блокчето от конструктор, за да покажат как се изгражда коалицията
Реформаторите си избраха за символ блокчето от конструктор, за да покажат как се изгражда коалицията    ©  Анелия Николова

Водач на листата на Реформаторския блок (РБ) в Хасково остава Станислав Иванов, а втори след него ще бъде председателят на Общинския съвет на Димитровград Стефан Димитров, въпреки недоволството и критиките към решението на привърженици на обединението, това казаха за "Капитал" от ръководството на десния съюз. Крайният срок за регистрацията на листите в районните избирателни комисии е днес.

Намерението на реформаторите да издигнат в листата си в Хасково хора, които не са свързани с нито една партия от блока, но по някакъв начин представляват местната власт и едрия бизнес в двата най-големи града в областта, предизвика брожение и критики най-вече в социалните мрежи.

Кой кой е

Водачът на листата в Хасково Станислав Иванов е син на кмета на Хасково Георги Иванов, който управлява областния град вече четири мандата. Досега той не е членувал в нито една партия и избощо не се е занимавал с политика. Собственик е на няколко фирми в сферата на строителството – има бетонов възел и концесия за добиване на инетртни материали в димитровградското с. Крепост. Местните в Хасково почти не го познават. Нямало е и досега публични скандали около него. Критиките по повод поставянето му начело на листата на Реформаторския блок са повече срещу баща му – кмета на Хасково Георги Иванов. Той управлява града вече 15 години и е избиран за кмет с подкрепата на различни политически сили. Спечели първия си мандат като кандидат от СДС. На следващите избори се кандидатира като независим кандидат, издигнат от инициативен комитет. На местните избори през 2007 г. зад него застава коалиция от партии, между които Български демократичен съюз "Радикали" на Евгений Бакърджиев. На последния кметски вот се кандидатира от името на коалиция "За Хасково", в която влизаха ВМРО-НИЕ, Обединени земеделци и Българска нова демокрация. Досега срещу кмета на Хасково е имало няколко дела – едното за рушвет, завършило с оправдателна присъда. И другото от търговската верига "Билла" заради дълг на общината към дружеството, заради което през 2008 г. бяха запорирани сметките на общината. През 2012 г. обаче Хасковския окръжен съд оправда кмета за безстопанственост.

През 2012 г. Георги Иванов осъди тогавашния телевизионен водещ, сега лидер на ББЦ Николай Бареков за клевета, а районният съд в Хасково му наложи административна санкция в размер на 2 500 лв.

Местни политици от ГЕРБ твърдят, че бизнесът на сина му - Станислав Иванов, се подпомага от баща му чрез предоставянето на обществени поръчки и чрез лобиране пред строителни фирми да закупуват бетон от бетоновия възел на Иванов-младши. Досега е имало само един скандал с обществена поръчка за фирма на сина на кмета от 2005 г., за строителство на бунгала и ремонт на почивната база "Смокините", според публикация на в. "24 часа". Изданието цитира доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, която е установила, че "Алфа С" на Станислав Иванов е получила от община Хасково 86 284 лв. за неизвършен ремонт на почивна станция "Смокините". Общите договори на фирмата на сина на кмета с общината, за почивната станция, тогава са на стойност малко под 1 млн. лв.

С представители на едрия местен бизнес е свързано и името на втория в листата на реформаторите – Стефан Димитров. Неговите родители са съсобственици на едно от най-големите и от малкото работещи предприятия в Димитровград "Неохим". Той беше кмет на града в предишния мандат. Отказа отново да се бори за поста на последните местни избори, но оглави листата на коалиция "Да за Димитровград", в която влизат редица десни партии, между които ДСБ, СДС, БЗНС. Обединението стана втора полтическа сила на вота след ГЕРБ и вкара 9 общински съветници срещу 11 за формацията на Бойко Борисов. На последния вот коалицията издигна за кандидат-кмет дъщерята на неформалния лидер на ДСБ в града Максим Господинов – Катя Панева. Димитров сега е председател на общинския съвет на Димитровград. Член е на партията на Стефан Софиянски – ССД, която на тези парламентарни избори се присъедини към коалицията на Николай Бареков "България без цензура".

Защо те

Местни политици от ГЕРБ твърдят, че първоначално сина на кмета на Хасково Станислав Иванов е водил преговори с местната централа да бъде включен в хасковската листа на формацията на Бойко Борисов, но получил отказ. Впоследствие той се регистрира в РИК-Хасково като независим кандидат за депутат чрез инициативен комитет. Като водач на листата на РБ попадна от квотата на ДСБ в десния съюз.

Едно от обясненията е свързано с гласовете, които двамата могат да спечелят на местно ниво в двата най-големи града в областта. Бегъл поглед върху резултатите на кмета на Хасково Георги Иванов показват, че за него са гласували между 18 и 20 хиляди души. Не по малък ресурс в гласове има и председателят на общинския съвет на Димитровград Стефан Димитров. На последните местни избори листата за общински съветници на коалиция "Да за Димитровград" е спечелила около 7 500 гласа. Като кандидат за кмет на града през 2007 г. Стефан Димитров спечели вота с 12 хил. гласа. Местни политици от града смятат, че, ако се беше кандидатирал на последните местни избори, Димитров би ги спечелил отново. Той обаче отказа да се включи в кметската надпревара след като преди това не пожела да се яви като кандидат за кмет от ГЕРБ.

Говорителят на РБ в оставка Радан Кънев обясни пред НоваTV, че атаката срещу съюза за листата в Хасково и в още няколко региона като Смолян (където водач е бившия депутат от ДПС Ариф Агуш), и Монтана (води бившият председател на парламента, сега лидер на БНД Борислав Великов), идва от партията на Ахмед Доган. "Скандалът е, защото видяха, че сме опасни. Скандалът е, защото видяха, че не сме интелектуалци, които случайно са объркали пътя към парламента. Видяха, че отиваме на битка и то на битка срещу ДПС", каза лидерът на ДСБ. "В Хасково ДПС няма да си получат мандата, който очакват, в Смолян ще им отнемем мандат, в Монтана ще отнемем мандат на БСП и те го виждат това. Свикнали са извън София да сме слаби, само че това няма да се случи и са много стреснати", добави Кънев.

Друг е въпросът обаче дали гласовете, получени от кмета на Хасково на местни избори и тези на Стефан Димитров, ще се проектират и при парламентарните избори.

Още от Капитал