Власт, но на каква цена

Какво са готови да жертват партиите в следващия парламент, за да са част от управлението

   ©  Shutterstock
   ©  Shutterstock

Ако не се случи някакво чудо, на изборите на 5 октомври ГЕРБ ще постигне лека победа. Трудното обаче започва след това - в атмосфера на недоверия и широко обществено разочарование от политиката, несигурност за бъдещето Бойко Борисов ще трябва да състави управляващо мнозинство, което не само да е стабилно, но да се ползва и с доверие. А след това, ще му се наложи да действа по начин, които ще го направи по-малко популярен, но от това ще има повече полза за страната.

Десетина дни преди вота най-сигурното нещо в прогнозите е, че партията му ще бъде първа политическа сила и ще е победила за пореден път социалистите. Разликата между нея и втората - БСП не само е нестопяема (между 14% и 17%), но е и почти в съотношение 2:1 в полза на предизвестения победител. Най-вероятно много по-малка ще е разликата между социалистите и очертаващата се на трета позиция партия ДПС. Заедно с Реформаторския блок това са четирите сигурни участници в следващото 43-то Народно събрание. Останалите около 4-процентовата бариера формации са Патриотичният фронт на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, АБВ на бившия президент Георги Първанов и може би ББЦ на Николай Бареков. При партията на бившия телевизионен водещ обаче социолозите регистрират тенденция на ерозия в подкрепата, което поставя под въпрос преминаването на прага за влизане в парламента. Прогнозите за ББЦ допълнително се затрудняват от неизвестността колко корпоративен вот може да мобилизира привлечената за коалиционен партньор в последния момент партия на Христо Ковачки ЛИДЕР, която разчита основно на гласовете на работещите в мините на бизнесмена. От това дали и колко от тези формации ще получат депутатски места ще зависи в голяма степен възможността на ГЕРБ да намери надеждни партньори и да състави стабилно правителство. Както и решаването на голямото неизвестно на този вот как ще се конструира следващата управленска конфигурация. Начинът за постигането й и цената, която са готови да платят евентуалните участници в него, обаче също са не по-малко важни.

"Залогът на тези избори за ГЕРБ е постигането на резултат за стабилно правителство. Игрите с кворума от предишния мандат, както и коалиционните проблеми показват, че въпреки че е електорално и политически логична коалиционната формула, може да доведе до провал на управлението. Особено ако в него участва ДПС. За да не стига до такъв род проблеми и за да гарантира устойчивост на политиката си в следващ мандат, ГЕРБ се нуждае от политически стабилна конфигурация", казва членът на изпълнителната комисия на партията Румяна Бъчварова. Като такава конфигурация от формацията виждат варианта еднопартийно правителство на ГЕРБ на малцинството, ако партията спечели между 115 и 120 мандата, подкрепено от отделни малки парламентарни групи или от техни части. От партията на Борисов допускат и възможността за съставяне на еднопартийно правителство с широко участие на експерти или представители на други политически сили като министри, но в лично, а не в партийно качество.

Стабилно, но нелегитимно

Идеалният вариант за партията на Бойко Борисов би бил в парламента да има по-малко формации, ако може само три, защото заради преразпределянето на депутатските места ще получи достатъчно мнозинство, близко до пълното. Затова и кампанията на ГЕРБ е насочена към максимална мобилизация и активност на избирателите. Агенция "Афис" изчислява при такъв вариант 121 места в парламента за ГЕРБ, 83 за БСП и 36 за ДПС. Това означава обаче, че Бойко Борисов би трябвало да се обърне към ДПС или БСП за подкрепа, което е малко вероятно да стане официално. "ГЕРБ с ДПС няма да управлява, няма и да сатанизира ДПС. Всяка партия има и лошо, има и добро, което е направила", каза Борисов в Бургас миналия вторник.

Според политолога проф. Евгений Дайнов обаче "има очевидна договорка между ГЕРБ и ДПС за срамежлива подкрепа от страна на ДПС на някакво управление начело с ГЕРБ". Аргумент в такава посока Дайнов вижда в декларацията на лидера на движението Лютви Местан, че следващото правителство ще има 300 дни подкрепа от страна на ДПС, тоест една работна година. "Всички са убедени, че всяко следващо правителство ще бъде начело с ГЕРБ", отбелязва политологът пред агенция "Фокус". Към това трябва да се прибави и фактът, че част от активистите на движението във втория ешелон на властта запазиха постовете си. Според някои това е част от негласното споразумение между движението и формацията на Борисов за оставката на кабинета "Орешарски". От движението засега отказват да коментират всякакви варианти на партньорство с когото и да било след парламентарните избори. Заради натрупаните през годините негативи обаче едва ли могат да се надяват на явен съюз с ГЕРБ и оставане във властта през парадния вход. Ход от страна на Борисов на явен съюз с партията на Лютви Местан също би бил самоубийствен. Въпреки че решенията в ГЕРБ се вземат еднолично от Бойко Борисов в ръководството на формацията, както и в местните структури има сериозна съпротива срещу всякакъв вид партньорство с ДПС. За тези нагласи сред членовете на ГЕРБ споменава и самият Борисов пред "Ройтерс". "Няма някъде организация в страната, която да не ме е буквално заклела да не направя коалиция с ДПС. С една дума - просто партията не я желае. Партията не желае такава коалиция и ще изпаднем в тежък риск за самата партия", казва той. Затова по-вероятно е движението официално да е в опозиция в следващия парламент, но да подкрепя негласно ГЕРБ. Такъв вариант устройва и ДПС, което след разрива с БСП са заплашени да изпаднат в тотална изолация. Такава роля движението вече игра веднъж по време на първия управленски мандат на Борисов, когато официално беше в опозиция, но подкрепяше ГЕРБ главно при прокарването на лобистки законопроекти, които устройваха тандема тогава Цветан Василев - Делян Пеевски.

Подобна оферта за подкрепа в ключови сфери Борисов отправи и към БСП в интервюто си пред "Ройтерс". Социалистите от своя страна засега реагират неофициално, като определят вероятността за евентуално партньорство с ГЕРБ като "много труден вариант, дори невъзможен". За БСП няма логика да играе ролята на петото колело в евентуално управление на Бойко Борисов - от това ще спечелят някой кадри, но за сметка на това социалистите тотално ще се обезличат. Единственият, който го допусна и застана с името си, е бившият директор на разузнавателната служба Бриго Аспарухов, който сега е член на Националния съвет на БСП.

"Управленски формат ГЕРБ - ДПС би страдал от липса на легитимност – хората просто не биха го приели. По сходен начин стои и въпросът с голяма коалиция ГЕРБ - БСП, която макар и математически възможна, би била твърде удобна реабилитация на БСП за провала на кабинета "Орешарски", твърди програмният директор на Центъра за либерални стратегии Даниел Смилов във фейсбук.

Нестабилно и "скъпо"

Ако в парламента обаче попаднат и формации като Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт, Бойко Борисов ще има по-малко места в парламента, но за сметка на това ще може да лавира с партньорството между по-малките формации. Този вариант вече беше игран от ГЕРБ след изборите през 2009 г., когато Борисов сформира правителство на малцинството, и през трите години, през които управляваше, беше подкрепян от РЗС на Яне Янев, "Атака" на Волен Сидеров, а преди да подаде оставка, и от независими депутати, напуснали парламентарните групи на тези две формации. Неизвестността коя от по-малките политически сили ще влезе в парламента е най-вероятната причина Борисов да дава разнопосочни сигнали по време на кампанията в посланията към евентуалните партньори. Един ден твърди, че естественият съюзник на ГЕРБ са реформаторите, а на следващия, че те ще са последната политическа сила, с която ще седне да разговаря след изборите. Отправя и директни обвинения към блока, че "не работят за десноцентристко правителство". Последното разминаване между него и десния съюз беше по предложението му Светослав Гаврийски да стане управител на БНБ. В същото време лидерът на ГЕРБ отправя знаци и към Патриотичния фронт. "Пожелавам успехи на Валери Симеонов, ако с Краси Каракачанов се справят добре, след това трезво да седнем и без политиканстване да се опитаме да стабилизираме държавата", каза той.

При този вариант най-логична и очаквана е коалиция с Реформаторския блок, ако двете формации имат достатъчно гласове да сформират самостоятелно правителство. Според Даниел Смилов "дясноцентристко управленско мнозинство около ГЕРБ и РБ е възможно. "Това е коалиция, която не е лесно да бъде реализирана, но пък би била идеологически по-кохерентна и с шансове да бъде възприета като легитимна." Отношенията между ГЕРБ и реформаторите обаче се развиват на приливи и отливи. От тотален отказ на десния съюз за партньорство с формацията на Борисов преди година, когато беше сформиран блокът и лидерът на ГЕРБ поиска да участва в обединение, през съвместни действия по време на протестите до заявки от страна на Борисов сега, че за него реформаторите са минало. Ситуацията с РБ допълнително се усложнява от вътрешните противоречия между партиите в него както по отношение на виждането как да се преструктурира блока, така и по стратегията на поведение на формациите спрямо ГЕРБ и Борисов. "Непостоянното поведение на РБ постави под съмнение партньорските отношения", казват от ръководството на ГЕРБ. От десния съюз пък подозират, че ако влязат в парламента, Борисов ще приложи стратегията на разцепление на парламентарната група спрямо тях, като се опита да привлече част от формациите на своя страна.

От ръководството на ГЕРБ определят възможността за партньорство с останалите потенциални малки формации с места в парламента - Патриотичния фронт, АБВ и ББЦ, така: "С изключение на Патриотичния фронт другите нови политически субекти като АБВ и ББЦ са неприемливи." Отношението на ГЕРБ към умерено националистическата формация между НФСБ и ВМРО не е изненада. Още на предишния вот партията на Валери Симеонов се сочеше като евентуален партньор на ГЕРБ, но съвсем малко гласове не й достигнаха, за да влезе в парламента. ВМРО на Каракачанов пък беше преди време коалиционен партньор на ГЕРБ, а зам.-предеседателят й, сега евродепутат Ангел Джамбазки беше общински съветник от партията на Борисов в предишния Столичен общински съвет. Пред "Капитал" лидерът на НФСБ Валери Симеонов не отхвърли такава възможност, като дори каза, че партията му няма непреодолими различия с ГЕРБ. Единствената забрана, която сама на себе си постави формацията на Георги Първанов за евентуално сътрудничество, е с ДПС.

Засега БСП изглежда изолирана и извън всякакви сметки. Амбицията й е да бъде незаобиколим фактор в следващата управленска конфигурация, но това едва ли ще се случи. В средите й дори съществува опасение, че може да се окаже трета сила, ако ДПС мобилизира избиратели, особено в чужбина. Процесите на ерозия при социалистите най-вероятно ще се задълбочат, особено ако АБВ покаже потенциал и влезе в парламента, а и ако "Движение 21" постигне приличен резултат, макар и под бариерата.

"След "златният пръст на "Атака" за управлението "Орешарски" – всяка коалиция е възможна, въпреки че нито една не е желана" казват от ръководството на ГЕРБ.

Броени дни преди изборите нито един от потенциалните участници в следващия парламент няма да признае готовност да си сътрудничи или съюзява с някоя от останалите формации. Просто такива са правилата на играта, когато се цели максимална мобилизация на избирателите и възможно най-добър резултат, измерен в проценти и депутатски места. Дори да има неявни договорки за съвместно управление, в каквито е подозирана ГЕРБ, те могат да бъдат променени, щом станат известни резултатите от изборите.

Залогът на ГЕРБ

В предстоящата политическа конфигурация ГЕРБ има уникалната възможност тотално да разбърка политическите карти в България. Която и партия да се съгласи на коалиция с него, тя рискува да бъде обезличена - едва ли някой се съмнява, че Борисов ще жертва възможността да реже лентички и да се тупа в гърдите, за да направи реверанс към своя партньор. Това вече се случи със "Синята коалиция" през 2009 г., които дори не бяха в официален партньор на ГЕРБ. След това последва "Атака", а БСП сама се жертва, подлагайки се в услуга на Делян Пеевски и Цветан Василев.

Опозицията също ще е трудна задача. В следващия си мандат популизмът на Бойко Борисов вече няма да бъде възпиран от бившия му икономически екип. Широкото харчене на пари силно ще удари БСП, защото ГЕРБ ще ги бие и в лявата писта. За реформаторите стоенето извън властта може да откаже кадрите им, търсещи реализация, което допълнително да свие партията. Освен ако те не преживеят някакво прераждане, което в българската политика изглежда невероятно.

В един момент ГЕРБ може да се окаже сама на върха, нещо, което се случи в Унгария. Оттам стъпката към "орбанизация", т.е. тотална държавна намеса за увековечаване на властта на спечелилата изборите партия, е много лесна. Правилният ход - стъпката към реални промени в България като скъсване с олигархичния модел на управление, прекъсване на кръвната връзка на голяма част от едрия бизнес с държавата, политически действия, подобряващи дългосрочното бъдеще на страната, за сметка на маневрирането по терена, което търси краткосрочна полза, изглежда много по-труден.

По темата работиха Елена Старидолска и Велина Господинова

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


69 коментара
 • 1
  forest avatar :-|
  Forest

  официална коалиция на ГЕРБ с ДПС няма да има, но ще има съглашение.
  ГЕРБ най-вероятно ще бъдат официално подкрепени от най-малката партия в парламента - ПФ или АБВ.
  силно се съмнявам, че Бойко Борисов ще подпише коалиционно споразумение с който и да било (примерно с РБ). ще каже 'който иска да ме подкрепя, да ме подкрепя, като не искате, отиваме пак на избори и пак ще ви бия'.

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Времето на официалните коалиции отмина с Тройната. Публичната договорка "3 - 5 - 8" беше колкото регламентирана, толкова и дразнеща.

  Оттам насетне постепенно започнаха да се прокарват задкулисните тематични договорки. Особено видими при избор от НС на кандидати за Конституционния съд, за членове на ВСС, за председатели на държавни агенции и комисии, когато от трибуната клеймящи се властници и опозиционери неочаквано гласуваха заедно...

  В 43-тото НС допускам, че няма да е по-различно. Надявам се РБ да влезе и да не се разпадне набързо покрай моркова на управлението с ГЕРБ.

  Не смятам ГЕРБ за конструктивна партия и не допускам, че ще се захване с непопулярни мерки в области като правосъдие, образование, здравеопазване, пенсионна реформа.
  Затова жертвана ще бъде тази партия, която се поблазни да влезе в това второ издание на колебливото популистко управление, което вече преживяхме..

 • 3
  today avatar :-|
  today

  Който и да дойде на власт ще трябва много сериозно да затяга колана. Тия обраха държавата, навсякъде са заложени бомби, положението е много тежко.

 • 4
  klimentm avatar :-|
  klimentm

  Борисов обаче не е по саможертвите.Може би ще се повтори сценария с 44 НС.

 • 5
  ikg29565817 avatar :-|
  Веселин Николов

  Прогноза: ГЕРБ ще има под 100 депутати, а в парламента ще влезнат 6 или 7 партии. Ще бъде почти невъзможно съставянето на правителство, освен в някаква имагинерна конфигурация - ГЕРБ-РБ-ПФ, но много по-вероятно е да има нови избори около Нова година. Вероятност: 95%

 • 6
  rage_against avatar :-|
  Rage Against

  ако ГЕРБ направи съглашение с Ахмед, това бързо ще се разбере от избирателите, то тогава ГЕРБ ще бъде поредната партия, която е била порязана и ударена в гръб от Ахмед.

  тогава и Ахмед ще затвърди името си на най-гнусния и мафиотски политик и измекяр в годините на прехода...

 • 7
  ss avatar :-?
  SS

  Пред "дребосъците" промъкнали се над чертата има две алтернативи - официално крепят Баце Боце с/у БСП/ДПС ?

  Или ще преболедуват епидемия от разпади и излюпването на Х на брой независими дупетати бранещи с цената на кожата си благинките и крепящи кворума ???

 • До коментар [#6] от "Rage Against":

  В интерес на обективната истина, колега, измекярът няма да е Доган, а в случая Борисов, пристанал за втори път на Доган - "най-успешният български политик", по думите на същият корифей Борисов.

 • 9
  rage_against avatar :-|
  Rage Against

  До коментар [#8] от "нуцо":

  е, нека първо Бойко пристане на Доган в този парламент, тогава ще го ругаем.

  иначе най-големи шансове има за коалиция между ГЕРБ и РБ. и искрено се надявам това да е управляващата коалиция с голямо мнозинство и с желание за реформи и пълен мандат от 4 години.

  а през това време трябва да разкатаят фамилията на сергишевци, първановци, догановци, пеевци и друга мулташка и доносническа измет!

 • 10
  nuzzo avatar :-|

  До коментар [#9] от "Rage Against":

  Аз следвах и оправих мисълта ви, колега(съзирайки противоречие в съждението ви). Нито повече нито по малко.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал