ГЕРБ - Предизвестеният победител

Ако има нещо сигурно в предстоящия парламентарен вот, това е победата на ГЕРБ, при това с внушителна преднина пред сочената от социолозите за втора политическа сила – БСП. Очакванията, че след загубата на властта и едногодишния престой в опозиция в партията ще настъпят процеси на разцепление или отлив от симпатизанти, не се оправдаха. Напротив, ГЕРБ не само че отива на тези избори в добра кондиция, но седмица преди вота социолозите регистрират максимална мобилизация на привържениците й. Във формацията няма сериозни вътрешнопартийни проблеми, които биха могли да се окажат такива, че да доведат до спад в гласовете на вота. Поредната победа на ГЕРБ на тези избори просто ще затвърди факта, че партията разполага с доста голямо твърдо ядро избиратели във всички населени места в страната, разпределени равномерно между различните социални групи, които не се влияят нито грешките на формацията, докато беше в управлнението, нито от разнопосочните и понякога взаимноизключващи се изявления на лидера Бойко Борисов по ключови управленски въпроси, като големите енергийни проекти "Южен поток" и АЕЦ "Белене" например.

Опасностите за ГЕРБ на изборите обаче от гледна точка на увеличаване на подкрепата в оставащите дни до вота могат да дойдат от две посоки. Част от избирателите на формацията от 2009 г., които след това се разочароваха главно от "полицейския стил" на управление, едва ли са забравили това за краткото време, в което партията беше в опозиция. Със сигурност това помнят и представителите на бизнеса, върху които беше оказван натиск. Именно тези хора е много трудно сега да бъдат убедени, че ГЕРБ отново трябва да получи цялата власт. Твърде вероятно е по тези причини те да се пренасочат към други формации.

До случаи като този от предходните избори, когато в деня за размисъл гръмна скандалът с печатницата в Костинброд и намерените количества бюлетини в нея, едва ли ще се стигне. Не е изключено обаче на финала на кампанията да има опити за използване на компромати. Спирачка за привличане на още гласове може да се окажат и подозренията, че Борисов е сключил сделка с ДПС и се готви да управлява с негласната подкрепа на движението. Всичко това няма да е фатално за победата на ГЕРБ, но може да се окаже решаващо за това в каква конфигурация след вота ще управлява Борисов. И да му се наложи да търси подкрепата на повече от една политическа сила.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  ГЕРБ победител, само ББ да спре да си сменя мнението през 5 минути, и да пие редовно хапчета против популизъм.

 • 2
  ss avatar :-P
  SS

  Колкото и да не им се ще на някои , явно пак ще ручат "Тиквеник" !!!


  ПП. А и асфалт ще има

 • 3
  stela_ivancheva avatar :-|
  stela_ivancheva

  "Поредната победа на ГЕРБ на тези избори просто ще затвърди факта, че партията разполага с доста голямо твърдо ядро избиратели във всички населени места в страната, разпределени равномерно между различните социални групи"

  Какво точно му е "просто" на това? Сигурна съм, че всеки амбициозен политик (а не е да липсват) би искал да разбере как се печели такъв "твърд" електорат, който не се влияе от грешките ти, и нито е етнически закрепостен към теб, нито живее със спомените от социалистическите си младини.

 • 4
  kitenik avatar :-|
  Натътрузен десебар, слуга на БСП

  До коментар [#3] от "stela_ivancheva":

  Да бе... много лесно и просто било. Ми като е лесно нека старите партии да си направят голямо твърдо ядро. Или нови партии да го направят. Щом било просто.

 • 5
  strongest avatar :-|
  strongest

  Малко е не е сигурно, сигурното избиране на ГЕРБ, много хора видяха колко им липсва политическа воля и какви интереси обслужват

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Дано победата да донесе позитиви за България. Това е една от малкото партии, които са носили позитиви за България в международен план (изключвам Русия).

 • 7
  dragozow avatar :-|
  dragozow

  Като гледам кои са другите е логично да подкрепя Герб. Вярно че си имат трески за дялане и са допускали грешки, но имат и положителни страни.

 • 8
  janeausten avatar :-|
  janeausten

  До коментар [#3] от "stela_ivancheva":

  Аз съм прост и вие сте прости - затова се разбираме
  Цитат от изказване на самия ББ
  Известно е че простот(и)ата е разпространена в различни социални групи и със сигурност присъства във всички населени места
  Освен това е бронирана здраво в главите и обикновено е агресивна

 • 9
  wyg53365051 avatar :-|
  Българофилъ

  Прост народ - прост кумир. Споко, не сме единствените. И другите народи са прости. В Тибет, разправят, били по-сложни, ама те избори нямат.

 • 10
  plamen_hristov avatar :-|
  plamen_hristov

  Бойко Борисов, Валентин Николов и други основаха тази партия. Те са вече опитни общественици, както и много други хора от другите партии. Те намериха най-важната посока през 2006-та година. Наистина става дума за "цивилизационен избор", а той в момента е десен:
  - Закона важи за всички еднакво, бързо и безкомпромисно;
  - Първата работа на държавата като админстративна организация е да осигурява горната точка още по-безкомпромисно;
  - Живота и просперитета на гражданите си е тяхно дело. Най-добре е просперитета да се постигне с лични усилия. Съвременното развитие обаче налага единодействие между хората в обществото - най-добре на малки групи, като фирмени колективи и кооперативи, а също засилено взаимодействие като съседи в общината в името на общия и личния интерес. Така нарастващата комплексна автоматизация няма да води до структурна безработица;
  - Досегашните форми на "социална държава" и "социално пазарно стопанство" вече са на своя край;
  - Нашата Родина изостава с някои базови елементи като транспортна инфраструктура, енергийна ефективност и се налага да ползва "европейска солидарност" в тази насока;
  Ако последната точка се обедини с горните, то може да се постигне растеж на икономиката над 3 % в следващите 7-8 години, да се намали безработицата.
  За мен е време да спрем със "станишевата злоба"...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал