АБВ - Въпрос на оцеляване

Преди четири месеца на първото си участие в избори, без дори да бъде учредена официално, АБВ на Георги Първанов спечели около 90 хил. гласа. Не успя да получи нито един от 17-те мандата за България в Европейския парламент, но показа потенциал. Оттогава досега партията официално се учреди и структурира, започна да изгражда организации по места или да приобщава вече съществуващи такива на БСП или различни социалдемократически формации.

В изследванията си към средата на септември социолозите отчитат за АБВ или че е "на границата на изборния праг с 3.9%" ("Алфа рисърч"), или че "имат шансове да са в следващия парламент с 3.6%" ("Галъп интернешънъл"), или че са почти сигурен участник с 5.3% ("Афис", "Екзакта"). Доброто представяне на формацията на Георги Първанов е свързано с по-голям протестен вот срещу БСП и предимно на досегашни симпатизанти на левицата. Ако успее да влезе в парламента, това ще е първият успех след 1997 г. на партия вляво извън социалистическата.  В  периода на катастрофата, предизвикана от Жан Виденов, Александър Томов, заедно с няколко млади и добиващи популярност лица в левицата като Николай Камов, Елена Поптодорова, Бойко Радоев и Ивайло Калфин създадоха Евролевицата и успяха да спечелят парламентарно представителство. Нещо повече, за определен период от време те станаха част от т.нар. реформаторско мнозинство, което подкрепяше някои от решенията на кабинета на Иван Костов, докато БСП беше в глуха опозиция. Възможно е ситуацията от 1997 г. да се повтори. Иронията е, че някои от тогавашните реформаторите днес са в АБВ.

При провал, оставане под бариерата за парламент, АБВ най-вероятно няма да може да продължи в политиката самостоятелно. Социалисти твърдят, че заради негарантираното политическо оцеляване някои от учредителите и първоначалните активисти на партията вече са се отдръпнали. Включването им в някаква форма на подкрепа за кабинет на ГЕРБ обаче при вариант, ако са в парламента, отново ще постави на риск самостоятелното им бъдеще, тъй като ще потвърди едно от насажданите от БСП обвинения към формацията на Първанов - че откъсвайки избиратели от БСП, работи за Бойко Борисов.

Още от Капитал