По програмите им ще ги познаете: Правосъдие и общи приказки
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

По програмите им ще ги познаете: Правосъдие и общи приказки

По програмите им ще ги познаете: Правосъдие и общи приказки


Какво предлагат основните участници в изборите в програмите си за съдебната система и службите за сигурност

7500 прочитания

© Анелия Николова


Колкото и да е ключова темата за реформата на системата за правораздаване, прокуратурата и правоохранителните институции, тя рядко може да попада в политическия и предизборен дебат, а в случай, че я има – тя се плъзга повече по повърхността – популистки тези и общи заключения.

С малки изключения тази посредственост се вижда и в програмите на политическите партии в сферата на "Правосъдие и вътрешен ред" за парламентарните избори. И пак добре, защото втората политическа сила – БСП въобще не е намерила за необходимо да коментира въпроса в програмата си.

Реформаторския блок: реформа на ВСС


Встрани от дежурните "премахване на политическото влияние върху съда и прокуратурата" и "операция чисти ръце", Реформаторския блок е след малкото участници в парламентарните избори, които влизат с конкретни предложения за съдебната реформа - избор на главния прокурор от Народното събрание с възможност за предсрочно прекратяване на мандата, гарантиране на пряк избор на ВСС и ВПС от квотите на съдиите и прокурорите, разделяне на Висш съдебен съвет и Висш прокурорски съвет, активна роля по изграждането на Европейска прокуратура и гражданска защита извън МВР, гарантиране на принципа на случайно разпределение на делата, парламентарен контрол за отчетност на съда, ВСС и прокурорите, като целите могат да бъдат постигнати с промяна на Конституцията.

По отношение на службите за сигурност от РБ предлагат намаляване на администрацията в полицията и увеличаване на действащите полицаи, пак - операция "Чисти ръце", oсвобождаване на МВР от несвойствени функции – например служба "Гражданска защита" да е извън МВР, разширяване на разследващите функции на Агенция "Митници" и предоставяне на такива на НАП и КФН и засилване контрола при прилагането и ефективността на наказанията, въвеждане на реално конкурсно начало за издигане в кариерата и заемане на ръководни длъжности, осигуряване на полицейско присъствие в малките населени места – във всяко населено място полицай и накрая - "Пълна законова регламентация на дейността на специалните служби и координацията между тях. Създаване на единна разузнавателна служба."

ГЕРБ: Електронно правосъдие и акция "Гуми"


Българските граждани очакват от съдебната система да бъде справедлива, бърза, прозрачна и достъпна. Първата и най-съществена крачка за приключване на законодателната рамка на съдебната система е въвеждането на електронното правосъдие по граждански, административни и наказателни дела. Опитът на европейските държави доказва, че доверието в съдебната система нараства в държавите, в които има електронно правосъдие, защото то рязко повишава качеството на предоставяните услуги" така започва програмата на ГЕРБ в частта "Правосъдие и вътрешен ред", където темата за електрoното правосъдие заема 2/3 от приоритетите. 
ГЕРБ предлагат "въвеждане на електронен достъп и управление първо за гражданските, търговски и административни дела, а след това и за наказателни дела" и т.н.

Друга идея е "създаването на възможност гражданите да влияят и да контролират хода на наказателния процес чрез реформа на института на съдебните заседатели." 
От ГЕРБ също са за приемането на нов Наказателен кодекс, който "съчетава приемствеността и модернизацията на наказателното правова осигуряване на справедлива и ефективна наказателна политика на държавата", като идеята е "декриминализиране на деяния, загубили престъпния си характер, и криминализиране на новите форми на престъпно поведение: осигурителна измама, компютърни престъпления, пране на пари, търговия с влияние, сексуална експлоатация на деца, организирана престъпна дейност и др."


По отношение на службите за сигурност от ГЕРБ предлагат "отмяна на реформата "Бисеров-Йовчев" от 2013/2014 г. и възстановяване противодействието на тежката организирана престъпност" като на практика 
предлагат възстановяване на ГДБОП и изграждане на самостоятелна държавна агенция с контраразузнавателен профил, която няма разследващи правомощия.

От ГЕРБ правят заявка да върнат правомощията на държавния глава по назначаване на ръководителите на службите за сигурност 


В програмата се посочва като приоритет изграждането на звена на "Общинска полиция" в по-малките общини, както и осигуряването на повече униформени полицаи "чрез преструктуриране на щатове и обявяване на конкурси за полицаи от охранителния състав."

ГЕРБ посочват като приоритет и "продължаване прекъснатата реформа на разузнавателните служби" - приемането на четирите закона за службите, "изграждане и адаптиране към новата нормативна база на съвременни държавни агенции в сферата на цивилното външно разузнаване, военното външно разузнаване и за държавна охрана на висши държавни служители" и "структуриране на ефективен извънведомствен контрол върху разузнавателните служби."

Въпреки, че ГЕРБ имат сътрудници на ДС в листите си, от партията посочват като принцип "въвеждане на задължителна предварителна проверка за принадлежност към тоталитарните служби за всички лица, които кандидатстват за постъпване на служба в МВР и в другите служби за сигурност, както и при растеж в кариерата.

От партията на Бойко Борисов са единствените, които говорят за пътна безопасност, която трбява да се осъществи чрез кампаниини действия: "провеждане на кампании през цялата година – акция "Светлина", "Гуми", "Абитуренти", "Ваканция", "Децата тръгват на училище", както и "усъвършенстване на нормативната уредба, включително осигуряване на контрол на пътя чрез увеличаване на броя мобилни и стационарни камери, както и чрез предприемане на мерки за обезопасяване на най-критичните точки от пътната мрежа с концентрация на ПТП."

АБВ: Избираемост на съдиите

В програмата си АБВ на Георги Първанов, който като държавен глава имаше възможността да посочи веднъж главен прокурор и председател на ВКС, се посочва нуждата от "премахване на политическите назначения във ВСС чрез парламентарната квота", а като конкретни мерки - спорното решение за въвеждане на избираемост и мандатност на съдиите, както и намаляване на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години и избирането му от парламента (все мерки, за които са необходими конституционни промени). 
АБВ посочват като свой приоритет борбата с битовата престъпност и още  "оптимизиране на щата на МВР, подобряване на материалното осигуряване", "преразглеждане на мястото и организацията на службите за борба с организираната престъпност и с тероризма", "активна роля на силите на МВР по опазване на държавната граница и ефективна борба с незаконната имиграция", "ограничаване на трансграничния трафик и контрабандата, включително чрез ангажиране на чуждестранни партньори" и "въвеждане на строги изисквания за професионализъм за ръководните кадри в системата на МВР, откъсване от партийните влияния на управляващите, безкомпромисни наказания за изтичане и злоупотреба с информация."


ДПС: по собствените си грешки

Програмата на ДПС, която през години засилва все повече влиянието си над системата за правораздаване звучи абстрактно и пожелателно: "За ефективно функциониране на съдебната система, което е изключително важно условие за развитието на едно демократично общество, е необходимо повишаване на доверието в съдебната власт чрез гарантиране на независимостта на магистратите. Нашата съдебна система се нуждае от модернизация. Това може да се постигне и с по-широко участие на гражданското общество в съдебния процес и изпълнение на препоръките на ЕК". 
Като конкретни мерки в тази посока от ДПС посочват "финализиране на процедурата по избор на главен инспектор в Инспектората към ВСС", това, което са спестили е, че процедурата не беше финализирана в предишния парламента и заради отказа на ДПС да я придвижи в дневния ред на парламента. В програмата е посочено, че "към края" на 2015 година парламентът ще трябва да проведе и процедура по избора на членове на ИВСС. 
В програмата си ДПС посочват нужда от "изготвяне в кратки срокове на обстоен анализ за необходимостта от актуализация на Стратегията за съдебната реформа, в която да се изведат ясно приоритетите", като единствената конкретна идея в тази посока е "законодателна инициатива за въвеждането на електронното правосъдие."
Като приоритет е посочено и приемането на нов Наказателен кодекс, като същевременно бъдат променени и Наказателнопроцесуалния кодекс, и в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража.

По отношение на сектора за сигурност от ДПС посочват като приоритети борбата срещу битовата престъпност, "престъпността с негативен фискален ефект (контрабанда, измами, данъчни престъпления, пране на пари)". 
От ДПС настояват за приемането на "рамков закон за националната сигурност, който да регламентира взаимодействието между цивилното и военното разузнаване, службите за сигурност, армията и местната власт".

Колкото и да е ключова темата за реформата на системата за правораздаване, прокуратурата и правоохранителните институции, тя рядко може да попада в политическия и предизборен дебат, а в случай, че я има – тя се плъзга повече по повърхността – популистки тези и общи заключения.

С малки изключения тази посредственост се вижда и в програмите на политическите партии в сферата на "Правосъдие и вътрешен ред" за парламентарните избори. И пак добре, защото втората политическа сила – БСП въобще не е намерила за необходимо да коментира въпроса в програмата си.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

18 коментара
 • 1
  stanchokd avatar :-|
  stanchokd

  На 05.10 има избори защото БСП и ДПС извършиха най-голямато предателство към народа бягайки от отговорност оправдавайки се с резултатите от евровота!!!! Поеха обещания за които знаеха, че не могат да изпълнят!!!!!

 • 2
  blockblock avatar :-|
  block

  правосъден борд. както валутния.

 • 3
  zenola avatar :-|
  zenola

  Истината е, че много са малко смислените предложения.
  Очакванията (поне моите) по отношение на програмата на РБ бяха големи, реалността направо срина със земята всичко. По отношение на съдебната система няма особени разлики.
  Да се избира прокурор от НС е меко казано безумно предложение, най-малкото се нарушава основополагащия принцип за разделение на властите.
  Що се отнася до европейската прокуратура, която РБ я бленува отдавна, то тя първо е само на идейно ниво и второ кръгът й от правомощия ще се ограничава до разследването на злоупотреби с евро-пари, така че няма по никакъв начин да реши нашенските проблеми.
  доста по-високи очаквания имаше към програмата на партия, оглавявана основно от юристи.

 • 4
  deaf avatar :-|
  deaf

  До коментар [#1] от "stanchokd":

  Нещо си се объркал! Борисов е този,който ДЕЗЕРТИРА от властта...

 • 5
  mitkovasilev avatar :-?
  Митко Василев

  Правосъдие и не общи приказки, а правосъдие и електронно правителство. Особено от Реформаторите.

  Много го бленуват и аз им вервам, защото виждам как вече са го постигнали в собствените си партии - всичко е електронно, видимо и много прозрачно.

 • 6
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Чета "програмата" на ГЕРБ и ми става тъжно.
  Става ми тъжно, защото на хартия нещата може и да изглеждат добре, но на практика са неприложими - нито съдебните заседатели ще "завлияят" (онова от американските съдебни трилъри е друго - англосаксонската съдебна система няма нищо общо с традиционната континентална, приложима в Европа), нито нещо електронно ще мине, след като ЕС отдавна ни размахва пръст по отношение неспазването на случайния принцип при разпределяне на делата. Защо делата срещу Цветан Василев, например, се "падат" все на една и съща съдийка - забравих й името?
  А като стигнах до катаджийските "акции" светлина, абитуриенти и пр. кампанийни глупости, приключих с четенето...

  За изпълнението на каква програма говорят от тази партия, след като Лидерът им отново започна да прави словесни салта и вчера четох, че вече праща добронамерени сигнали към БСП в стил: "било каквото било, да седнем заедно и..."!

  Г-н Борисов е уплашен, че макар и победител на изборите, ГЕРБ ще изпадне отново в положението никоя от големите партии да не подкрепи тяхно правителство и такова пак ще съставят "битите" от г-н Борисов партии.

  А иначе програми - дал Господ, само че с козметични общи приказки няма как да се изстърже тинята от съдебната система.


 • 7
  rapidfire avatar :-|
  gigabyte

  По програмите и ала-балите вътре едва ли ще ги познаете. По-лесно се познава по делата: кражби, неизгодни държавни поръчки, заменки едно към гьотере в полза не на държавата, замяна на дълг с нов при "по-добри" условия, и още, и още. Как ми се иска да има и положителни примери!

 • 8
  zuk_trombon avatar :-|
  Рун Дьо Решетникоу

  Политическа програма на
  “Зелените”
  Правосъдие
  В сферата на правосъдието „Зелените” сме за изграждането на независима, отговорна и
  ефективна съдебна система чрез:
  • Намаляване на контрола на Президента върху съдебната власт и отслабване на правомощията му при назначаване и освобождаване на административните ръководители (председателите) на съдилищата.
  • Намаляване на контрола на Парламента върху съдебната власт и свеждането му до минимално необходимото влияние, за да има взаимен контрол между трите власти, съобразно принципа за “разделение на функциите” в държавното управление. “Зелените” считаме, че приемайки закони, Парламентът има достатъчно влияние върху съдебната власт и лостовете му за кадруване в съдебната система трябва дабъдат отслабени.
  • Намаляване на квотата на Парламента във Висшия съдебен съвет (ВСС) до по-малко от 1/3 или изобщо премахване на тази квота.
  • Премахване на квотата на прокуратурата и следствието във ВСС, тъй като е недопустимо и несправедливо страна в процеса да кадрува и да влияе върху съдиите.
  • Всички членове на ВСС, или поне 2/3 от него, да се избират единствено от органите на съдебната власт (общи събрания на съдилищата) и от обществено значими организации. Под “обществено значими организации” разбираме съсловните организации (съдийски организации, организациите на прокурорите, Висшият адвокатски съвет, Нотариалната камара, Съюзът на частните съдебни изпълнители и др.), които да имат до един представител максимум. Необходимо е да участват и представители на правозащитни организации с нестопанска цел, регистрирани в обществена полза, за да има външен контрол.
  • Мандатност и ротация на съдиите в районните, окръжните и апелативните съдилища;
  • Назначаване от ВСС на съдиите в Конституционния съд (КС), Върховния административен съд (ВАС) и Върховния касационен съд (ВКС).
  • Премахване на прокурорските правомощия за вземане на решения без съд в наказателния процес (задържане, мерки за неотклонение, ограничаване на свободата на придвижване, разпореждане с доказателствата). Прокурорът следва да бъде страна в процеса, един вид адвокат на обществото и обществения интерес, равнопоставен на гражданина и неговия защитник. Прокурорът иска и предлага, но съдът решава.
  • Къс мандат и намаляване на правомощията на главния прокурор за сметка на засилено влияние на Министерството на правосъдието над прокуратурата. “Зелените” виждаме прокуратурата като активен изпълнител на наказателната политика.
  • Лустрация въз основа на принадлежност и/или сътрудничество към структурите на тоталитарния режим.

 • 9
  info111 avatar :-|
  info111

  Аз също съм убеден, че е необходимо извънредно законодателство стещу организираната престъпност и особено тази във властта, прокуратурата, главна прокуратура, МВР и службите - тоест МАФИЯТА - било то "Чисти ръце", или "Чисти хидромелиоративни проекти", "Чисто разпределяне на порции", "Чисти преуспяващи катарзиси", лидери на генно-инженерни проекти и пр.
  И РАЗБИРА СЕ И ПРАВЕН БОРД, който рано или късно ще бъде очевидно въведен, защото страната ни е на ръба на всестранна катастрофа.

  Но аз съм много учуден и маистина озадачен как един разумен човек, още повече група хора, партия ЩЕ ТРЪГНЕ ДА ОПРАВЯ ЕДИН ГОЛЯМ СИСТЕМЕН ПРОБЛЕМ БЕЗ ПЪЛНА И ТОЧНА ДИАГНОЗА И СНИМКА НА СИТУАЦИЯТА, НА ГЕНЕЗИСА И РАЗВИТИЕТО НА ПРОБЛЕМА, БЕЗ ТОЧНО ДЕФИНИРАНЕ НА ПРИЧИНИТЕ!
  Как ще се бориш с организираната престъпност и мафията, ако не я посочиш като главният проблем и не анализираш и посочиш генезиса й, развитието й, структурите и състава й, БОСОВЕТЕ Й, мрежите и контактите й вътре и извън страната, ФИНАНСОВИТЕ Й АКТИВИ, ПОТОЦИ, ИЗТОЧНИЦИ, ЦЕЛИТЕ...?

  И тъй като очевидно е дошло време разделно, апогеят на мафията срещу българския народ и държава - НА ВОЙНА КАТО НА ВОЙНА - ИЛИ СИ ПРОТИВ МАФИЯТА И ЗА БЪЛГАРИЯ И С НАТОДА, или си с МАФИЯТА И Я ПОДКРЕПЯШ, приплаквайки за национално обединение, национално спасение, за борба с реваншизма и пр. много прозрачни опорни точки, които кукловодите са спуснали.
  Те откраднаха над 120 милиарда долара и разрушиха държавността, разсипаха държавата и природата, подлудиха народа - и сега плачат за помирение и обединение, за национално спасение и против реваншизъм - демек търсене на престъпниците.
  НАЦИОНАЛНО СПАСЕНИЕ?!?
  Тяхното спасение, когато опре ножът до кокала Е ВИНАГИ ИНДИВИДУАЛНО - като братя БЕГАЛЕВИ, ВЕСКА МЕДЖИДИЕВА, ДОЙНОВ, МИРОНОВ, като лайното Симеон и много други "доасители".

 • 10
  info111 avatar :-|
  info111

  Може ли да има законова и истински демократична държаеа, добро правосъдие БЕЗ ДЕМОКРАТИЧНИ ПАРТИИ, С ЛИДЕРСКИ ПАРТИИ, В КОИТО КОЛИ И БЕСИ ЕДИН ЧОВРК, ЛИДЕРЪТ, на когото са му спетнали партия кукловодите му?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Тази седмица в Light

Тази седмица в Light

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK