По програмите им ще ги познаете: Ниско напрежение в енергетиката
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

По програмите им ще ги познаете: Ниско напрежение в енергетиката

По програмите им ще ги познаете: Ниско напрежение в енергетиката


Какво предлагат основните участници в изборите в платформите си

5728 прочитания

© Георги Кожухаров


В енергийния сектор партиите не предлагат революционно нови неща - нещо, което, разбира се, е добре – в последното десетилетие повечето от смелите идеи за реформи, нови енергийни мощности и какво ли още не се превърнаха в тежки провали. Но не се и отказват от също толкова очевидно провалени идеи. В същото време всички говорят за европейски правила и практики, спиране на ежедневното източване на енергийните дружества, но никой не отговаря на логичния въпрос защо това не се случило докато самите те са били на власт (като изключим тук партиите от Реформаторския блок, които доста отдавна не са били част от управляващото мнозинство).

Повечето програми са доста схематични и пълни с общи фрази, като в тази на БСП едва се събира един абзац конкретно за енергийния сектор. Всички искат енергийна ефективност, контрол над разходите на енергийните дружества, местен добив на конвенционален газ и газови връзки (без, разбира се, да казват откъде ще идва газът за тях). Логично, програмата на ГЕРБ, които се готвят да съставят правителство, е най-подробна.

Големите проекти

БСП предвидимо иска да строи "Южен поток" и АЕЦ "Белене" (a проектът за 7-ми блок на "Козлодуй" на американската Westinghouse e завоалиран като "нови мощности"). АБВ на бившия президент Георги Първанов е съгласен със своята партия-майка, но набляга на "Белене" и отрича новата мощност в "Козлодуй".

ДПС е загърбила "Белене" за сметка на "изграждането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" с възможно най-високите технологии в света" (разбирай американската Westinghouse). В същото време дебело подчертава, че "проектът "Южен Поток" е възможен само при тотално съответствие със законодателството на ЕС". Последното е любопитно, тъй като подизпълнител в строителството на газопровода, след съмнителен търг, за който сега тече проучване на Европейската комисия, се оказаха няколко фирми, близки на депутата от ДПС Делян Пеевски.

ГЕРБ има най-хлъзгава позиция, тъй като именно те нито спряха навреме АЕЦ "Белене", нито приведоха "Южен поток" в съответствие с европейските норми, а на всичкото отгоре и стартираха проекта за нов блок на АЕЦ "Козлодуй" с американската Westinghouse, без да е напълно ясно има ли България нужда от него.

По отношение на новата мощност в "Козлодуй" партията на Бойко Борисов предвижда анализ на подписаното акционерно споразумение с Westinghouse "с оглед финансовите ангажименти и риска за българската страна". Програмата на партията обявява, че на проекта няма да се дават гаранции, "както държавни, така и корпоративни или други обезпечения". Ако това е така, това ще бъде край на идеята за нова мощност в АЕЦ "Козлодуй", тъй като е трудно ядрена централа да се изгради само с имплицитната подкрепа на държавата (ясно е, че няма как работеща АЕЦ да бъде оставена да фалира). Въпросът е какво точно ГЕРБ разбира под гаранции.

За "Южен поток" ГЕРБ смята, че трябва да има "възстановяване на диалога с Европейската комисия по прилагане на европейското законодателство при строителството и експлоатацията". Това е старата теза, че проектът трябва да се изпълнява, спазвайки европейските норми. ГЕРБ обаче не казва как това да стане.

Най-категорични са реформаторите – те искат преустановяване на "Южен поток" до привеждането му в съответствие с европейското законодателство и постигане на доказана икономическа полза за България.

Цените

Както може да се предполага, няма партия, която да каже, че цените на електроенергията трябва да покриват разходите за производството й – т.е. сериозно да нараснат. Политиците се състезават да обещават по-големи енергийни помощи за нуждаещите се. Това може и да е популизъм, но може и да е знак, че те все пак осъзнават неизбежността на резкия скок.

ГЕРБ обещават трикратно увеличаване на средствата в бюджета за енергийни помощи, които биха гарантирали подпомагането на над 500 хил. домакинства, т.е. удвояване на досегашния им брой. ДПС само споменават необходимостта от подобряване на системата за енергийно подпомагане, без да стигат до конкретни числа, РБ отбелязват нуждата от енергийно подпомагане на бедните. Либерализация и дългосрочни договори

Най-любопитният момент в програмите на политическите партии е любовта към либерализирането на енергийния пазар, т.е. цените в него да се формират на базата на търсенето и предлагането, вместо да се определят административно. В момента вече 40% от пазара е свободен, което доведе до относително по-ниски цени за бизнеса, отколкото за домакинствата. Проблемът е, че ако пазарът се освободи, при условие, че има много дългосрочни договори с фиксирани цени по тях (за около 40% от електроенергията), това няма как да доведе до свободна конкуренция, нито пък ще понижи цените. Партиите обаче мълчат как точно да стане либерализацията.

Например ГЕРБ твърдят, че либерализацията на пазара на електроенергията и газа ще гарантира конкурентни цени на енергийните ресурси, по-лесен достъп на бизнеса и гражданите, както и ще се прекрати зависимостта от монополите. В програмата на партията само се казва, че има необходимост от предоговаряне на дългосрочните договори "по отношение на цена и ангажимент за разполагаемост", както и намирането на допълнителни приходи за компенсиране на разходите за зелена енергия (от т. нар. гаранции за произход, което обаче е пожелателно твърдение, тъй като за тях няма реален пазар в рамките на ЕС). Освен това ГЕРБ искат и въвеждането на горна граница на добавката "разходи на обществото" за големите индустриални консуматори, т.е. ограничаване на техните разходи за зелена енергия, по дългосрочните договори на НЕК и за изкупуване на електроенергията от когенерациите. Това може да е добре за индустрията, но тези разходи трябва да бъдат поети от някого непропорционално на неговата консумация, което отново поставя под съмнение "свободата на пазара".

ДПС пък смятат, че трябва да се намерят други източници за подпомагане на зелената енергия, така че нейната цена да не тежи на потребителите, но отново не влизат в детайли.

От Реформаторския блок са за създаване на борса на електроенергия и природен газ, както и пълното освобождаване на електроенергийния пазар и премахване на ролята на НЕК като единствен купувач. Това отново е добро пожелание, но не е ясно как то може да бъде изпълнено, ако на борсата има ограничен кръг продавачи, а НЕК не е освободена от дългосрочните си договори.

БСП и АБВ не се занимават с този проблем.

Особеностите на партийната енергетика

ГЕРБ, които особено се гордееха с провеждането на търга за търсене и проучване на газ в Черно море, са отделили доста място на продължаването на този процес. По-интересно е обещанието за заделяне на средства от 2 млрд. лв. за енергийна ефективност за многофамилните жилищни сгради и то само в първата фаза на проекта. Това е има-няма 15% от всички средства, които ЕС отпуска на България за периода 2014-2020 г. На този проблем е отделена цяла глава в програмата на ГЕРБ.

От партията, която според социологическите проучвания ще спечели изборите, предлагат смислената идея съставът на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране да се избира от Народното събрание. Предложението за въвеждане на персонална отговорност на членовете на регулатора за вземаните от тях решения обаче е меко казано спорна. И сега членовете на колективните органи носят отговорност за злоумишлени действия от тяхна страна. Ако се въведе и лична отговорност за действията им, това ще ги направи буквално кукли на конци, които във всеки момент могат да се чудят кое тяхно решение може по-късно да бъде оценено като грешно. Това е видно в управлението на държавните дружества, чиито мениджъри мислят единствено за това как да оцелеят, а не да вземат отговорни корпоративни решения.

От ГЕРБ предлагат и спешни мерки (законодателни и управленски) за спасяването на Националната електрическа компания и Електроенергийния системен оператор. Не става ясно какви обаче са те.

РБ искат борсова приватизация на миноритарен пакет – до 33% от акциите на избрани държавни енергийни дружества. Това е стара идея, която не се осъществява, тъй като политиците не искат да се разделят с възможността си да прокарват собствените си интереси през изцяло държавните дружества.

Както може да се очаква, партията на бившия президент Георги Първанов има някои специфики, които са като ехо от времето, когато той обитаваше "Дондуков" 2. АБВ призовава за "утвърждаване на ролята на България като енергиен фактор в региона и в Европа".


12 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today

  Със стари к. - нов бардак не става! Пределно ясно е, че БСП и АБВ защитават руските интереси, за Атака да не говорим, ДПС дрънкат общи приказки, пък и няма значение какво казват, техните избиратели така или иначе гласуват за тях. Остават ГЕРБ, обаче ББ не е много наясно с тия неща, и пак ще си сменя мнението през 10 минути, и няма да остави експертните въпроси да се решават от експертите.

 • 2
  sephiroth avatar :-|
  Oberyn

  Кога ще проумеете, че Южен Поток не е руски проект, а Европейски? Независимо каква е редакционната политика на Капитал за добро, или лошо този проект ще се изпълни, когато ЕС и Русия се разберат.

 • 3
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Вчера вечерта в Референдум по БНТ се видя доста ясно, че няма и не може да има големи и драстични разлики в декларираната позиция на 8 от партиите в предстоящите избори. Може да се каже, че с изключение на Атака и в някои сегменти БСП, по всички въпроси имаше единодушие и дори нещо като консенсус по въпроса за енергеин борд и/или устойчива политика в енергетиката, вкл=чително и по отношение на вече сключените договори за ВЕИ, които дали ни харесва или не, но не могат да се променят, без големи загуби за всички нас.
  Между другото, не е лошо, ако редакцията на Капитал например, ни покаже кога изтичат договорите на разните привилигеровани при изкупуването производители - не поименно, а като тренд в престоящите години
  На "Мариците" не трябва да им остават още много години, а за другите ВЕИ-та годините са повече, но дела им не е чак толкова значителен и разбира се, нови такива повече не трябва да се сключват, поне по този душмански начин.
  Още нещо в тази посока, веднъж за винаги да се спре/забрани, въведе мораториум за мегаломанските проекти.
  Няколко пъти съм писал, че ако се сравним с една Австрия, която е с подобна територия и население, има многократно по-голям БВП, климата е една идея по-хладен от нашия, няма никакви огромни съоражения и се справя без никакви проблеми. Защо да не следваме подобен модел?
  В тази връзка, дали два, дали повече милиарди, но ако се вложат дори в частично саниране ( имам предвид саниране от енергийна гледна точка, пълното саниране е важно, но няма как да стане и без участие на собствениците), страната ни ще стане в пъти по-красива, дори само заради външния вид на сградите, а разходите на енергия гарантирано ще намалеят. Ако към това добавим уличното осветление и обществените сгради и учебни заведения, свръх производството ни ще стане още по-голямо.
  Така че, в средносрочен план, няма за къде да се изхвърляме със заеми и заробващи проекти, а в дългосрочен план, има ли човек, който да е в състояние да направи свястна прогноза, разбира с малки изключения, като Р.Овч., Стойнев и некои други видни познавачи в областта:).

 • 4
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  До коментар [#2] от "Oberyn":

  Вероятно сте прав, че на етапа на който се намира, едва ли въобще ще отпадне.
  Но ако сравните цената на километър, дори с днешната цена на километър, която ще струва газопровод със същата пропусквателна способност - Сибир-Китай - при това строежа ще бъде при много по-тежки климатични от нашите условия, ще видите за какъв пладнешки грабеж става дума.
  Та освен европейските изисквания, за възможност за ползване на тръбата и от друго доставчици, без нов, истински търг за строежа, с грабителски цени и заеми от не безисвестния Газпром, ние сме на твърда и дългогодишна загуба. Губим досегашната такса за пренос, за да изплащаме изкуствено и умишлено надутите от руски и наши грабители цени, до изплащането на инвестициите, при това само ако капацитета се използва в достатъчно висока степен. Ами представете си, че "глупавите" поляци, започнат да добиват шистов газ, в добри количества, цената и пшотреблението на ЮП падне и какво правим - може би пореден арбитраж, та да погасим "загубите" на Газпром.
  Само една добра и аналитична оценка, ще покаже дали въобще и при какви параметри, няма да сме на дебела загуба от използването на природния газ за политически цели от Русия.

 • 5
  blondy2323 avatar :-|
  blondy2323

  БСП не говорят, те показаха, че може

 • 7
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Първо,изгонете мафията от енергетиката.Дайте да видим на кой политик роднините имат ВЕИ-та или фирми за изкупуване и износ на ток.Защо включихме в енергиината система толкова много ВЕИ-та ,със скъп ток за дълъг срок от време,когато този % трябваше да го стигнем до 2020 година.И още много въпроси има,но поне на тези да отговорят.

 • 8
  strongest avatar :-|
  strongest

  Само БСП води правилна енергийна политика в полза на хората

 • 9
  lean753 avatar :-|
  lean753

  И аз ще гласувам за тях - само те ще свалят тока

 • 10
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#9] от "lean753":

  Болен мозък. После с заеми ще плащат дефицитите на БЕХ за да не ти сложат режим. Аман от късомислие.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Тази седмица в Light

Тази седмица в Light

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK