По програмите им ще ги познаете: Всички искат демонополизация на здравеопазването


Какво предлагат основните участници в изборите в платформите си

След дълги години отлагане на здравната реформа, политическите партии предлагат радикални промени в модела. С малки изключения те планират да стимулират осигуряващите се в частния сектор, които в момента възприемат плащанията за здраве като още един данък. Партиите предлагат първо да увеличат вноските на държавата за осигурените от нея 4.5 млн. души, а след това да демонополизират здравната каса и да допуснат частните фондове до вноските за здраве. Единствените изключения са ГЕРБ, при които липсва конкретен текст в програмата, но за сметка на това всичките й кандидати обясняват на срещите с избирателите, че са за демонополизация на касата и дори представят конкретни планове за това. БСП предвидимо са против. По традиция ДПС и Реформаторският блок настояват за частни здравни каси, изненадващото е, че към тях се присъединява и АБВ.

Партиите са единодушни в това, че трябва да създадат условия да задържат лекарите в България и всяка една от тях си поставя това за основна цел, като АБВ е най-радикална и обещава обвързване на следването по държавна поръчка с работа в страната. В програмите на всяка от партиите е залегнало като приоритет решаването на проблемите със Спешната помощ.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
8 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  today avatar :-|
  today
  • + 3

  На предизборни обещания може и да искат, но после забравят.

  Нередност?
 • 2
  daskal1 avatar :-|
  daskal1
  • - 2
  • + 5

  Само да не копират американската система за финансиране на здравеопазването, защото тогава наистина ще се объркат нещата. Има отлични системи в Европа, например немската, където държавата определя цените на специфичните услуги (операции), останалоте е дело на над 160 частни затрахователни компании, работодатели и клиенти. Френската система е дори по-социална. Скоро един колега ходи да си оперира/постави тазобедрена става в Белгия, където плати $13,560 - в Щатите му искаха $134,000, почти десетократна разлика. Накъсо, правото за получаване на основните здравни услуги трябва да действа за всеки гражданин, а не като привилегия на дълбокия джоб. За тази категория нека има луксозни частни клиники.

  Нередност?
 • 3
  longin avatar :-(
  longin
  • + 5

  РБ:

  "Въвеждане на 2-ри доброволен стълб от конкуриращи се частни фондове, покриващ сегашните дефицити на НЗОК" - втф?? покриващ дефицити? кой псевдо десен имбецил в РБ го е писал това и какво значи?!!!

  ето едно ясно и ДЯСНО написано намерение - но е от програмата на АБВ!!!

  "Обособяване на два здравни пакета – основен, поет от НЗОК и допълнителен – поет от частните здравноосигурителни фондове;"

  Нередност?
 • longin
  • - 2
  • + 5

  програмата на ГЕРБ- в 6 точки не се казва нищо конкретно - само общи приказки!!! все едно програма на БКП от 1980 г - функционираща в икономическа система с неограничен ресурс, фиксирани цени и тотален административен контрол!!

  "Утвърждаване" "повишаване събираемостта " "единни стандарти" "максимално равномерно покритие на територията на страната" "Фармако-икономически анализ" "Функционално коопериране " булшит до булшита!! нищо за интереса на гражданина да избира, нищо за интереса на фирмите да предлагат услуги срещу стойност, нищо за фондовете-застрахователите


  "Решаване на проблема с кадровото обезпечаване "!!!

  умници герберски - Държавата не МОЖЕ да го реши това, не го ли разбрахте - вижте секторите/услугите където държавата се намесва, контролира и регулира - например -ЖП, ПОЩИ,Енергетика - спрямо секторите с услуги където не се намесва или се намесва минимално - Интернет доставчици, мобилни оператори, тв и филмов и музикален пазар, застрахователен пазар , частни спедитори, и т.н. и т.н. - получаваме все конкурентен и качествен продукт/услуга

  Нередност?
 • 5
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658
  • + 5

  Някои ,ора не са слушали добре : " ...Всички искат демонополизация на здравеопазването " , казват .
  Аз не чух такова нещо.
  Един напр . каза : ние с 1 каса не можем да се оправим, а представете си с 5. Напр. едни каси ще почнат да вземат здравите ,накрая за болните няма да остане лимит .
  Аз също мисля , че не сме дорасли до 5 каси напр. в Здравеопазването.
  Ми, представете си само : Ако сега ми правят 2 х /год. проверки , тогава ще са поне всеки месец .
  То и сега ,когато се отчитам ежемесечно ,пиша ЧЕТИРИ ФАКТУРИ , 15 листа в 2 екземпляра разни отчети и отчетчта.
  Една ф-ра под индиго и 6 листа отчети пиша само за да ми се приведат 1 лв 87 ст /Български/ . То Касичката плаща и преводна такса. Аз ако объркам давам още 5 лева.Искам да се откажа от 1,87, но не мога . Даже в Банката ми се смеят какви са тези преводи по 1,87 БГ лв. Ми такива са.За една българка ,която взе осигуряването на съпруга си , който почина .И така ще я караме до като съм жив .
  А колко дървета ще изрежем- смятайте за таз хартия.

  Аз за проверките и за отчетите ли ще работя или за Здравето на пациентите.

  Нередност?
 • 6
  bozkata avatar :-(
  bozkata
  • - 2
  • + 2

  Всеки негласувал българин фактически подарява гласа си на Лютви Местан. Нормално, турците гласуват 100% т.е. 200 турци - 200 гласа! Сега малко аритметика според Галъп : от 1000 българи 340 (34%) ще отидат за гъби, на риболов или разходка ; 240 (24%) ще гласуват за ГЕРБ ; 150 (15%) ще гласуват за БСП, а останалите 270 (27%) „интелектуално“ ще гласуват за измислени „реформаторски” партийки. Става ли ви ясно драги патриоти, защо Доган и Местан ви управляваха, ви управляват и ще ви управляват … ако им позволите ?!

  Нередност?
 • 7
  damianrm1 avatar :-|
  damianrm1
  • + 2

  Да изместят от болниците в другите - то и с частните лекари такава беше идеята, с катострофални последствия! Има ли поне един българин, който не се е питал - за какъв ... ми е джи пито , само един човек който ме препраща /ако има направления/ и му плащам такса, а и вися с часове ...

  Нередност?
 • 8
  oyh53308658 avatar :-|
  oyh53308658

  До [#7] от "damianrm1": ОООООООООООО, колега ,то пък твоята услуга. Айде ,айде, като ти гледам майсторлъка , че за защо ли при теб дойдох . Иване ли да ти казвам,Стояне ли,ма,сторе ли...

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал