Преференцирай това
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Преференцирай това

За брошурите и другите агитационни форми кандидатите плащат сами

Преференцирай това

Каква стратегия избраха, за да агитират за себе си, някои от кандидадите за депутати

Елена Старидолска, Велина Господинова
8204 прочитания

За брошурите и другите агитационни форми кандидатите плащат сами

© Надежда Чипева


Из дискусия във facebook

Ивайло Дичев: Г-н Кадиев, лично за вас с удоволствие бих гласувал, но не и за партията ви. Какво очаквате от мен 1/ да се подмамя и да пусна за БСП заради вас или 2/ да ви използвам, за да подкопая БСП? Има нещо абсурдно и в двете. Все пак ще ме управлява партия и желателно е в нея да има някакъв център. Единственото, което се случва, е, че се засилват позициите на ГЕРБ и ДПС, които излизат на изборите единни. Ако не можете да се преборите вътре в тази партия, по-добре я напуснете, щеше да е добре да ви видим до г-жа Дончева или г-н Калфин, а най-добре и тримата заедно.

Георги Кадиев: Преференцията не е наказание за ръководството, а негово подобрение. Когато един мъж се жени, също дава преференция на една жена, не наказва останалите 3 млрд. жени, нали? Поздрави.

Ивайло Дичев: Ако развия метафората ви за жената, преференцията е все едно да се оженя за бюста и готварските й способности, без да харесвам краката и говоренето й...

Преференциалното гласуване, както всеки нов и непознат инструмент, може както да навреди, така и да помогне - това ще стане ясно едва след 5 октомври. И докато досега публично по-скоро преобладаваха позициите в подкрепа на тази възможност, десетина дни преди изборите за Народно събрание все повече хора открито се осмеляват да изразяват съмненията си за ползата от нея.

"С преференцията човек поставя под съмнение офертата на партията си – хубаво ли е това? Ако просто искаш да коригираш листата, да помогнеш на своите хора, променяйки нещо малко – да, хубаво е. Ако обаче изначално смяташ, че тия в партията са идиоти и ти знаеш по-добре кой трябва да бъде издиган, преференцията само усилва недоверието ти." Това казва проф. Ивайло Дичев, културен антрополог, в коментар за сайта "Дойче веле". Тома Биков от ръководството на "Движение България на гражданите" (част от Реформаторския блок (РБ) пък написа - "преференцията е поредната пълна глупост, която първо ще направим с радост, а след това ще хвърлим всичките си усилия да поправим. Няма по-тъпо нещо от половинчатата работа – хем гласуваме за листа, хем сме в мажоритарна кампания... прилагаме сложна политическа технология в условия на неразвита и направо примитивна демокрация".

Имат ли основание скептиците

РБ и БСП са двете формации, в които тече най-активна битка за вниманието на избирателите и изместването на водачите в листите. В ДПС и ГЕРБ почти няма такова съревнование. Социалистите обаче решиха да ограничат евентуалните поражения, като ръководството на партията прие решение - инструкция към регионалните структури да пресекат "тези негативни явления", т.е. превръщането на останалите другари в листата в противници, а всички подобни случаи да се докладват на "Позитано" 20. Членове на БСП, които участват активно в предизборната кампания, твърдят, че наистина зачестяват случаите, когато техни привърженици се оплакват, че се чувстват объркани - получават брошури с най-различни номера в бюлетината и не разбират кой е "истинският". Повод за това решение е конкретна случка с рекламен материал на бившия депутат Георги Кадиев, който сложи билборд с призив да се гласува за номер 9, който отговаря на позицията в листата му в 23-ти софийски район, но в квадратче - което пък отговаря на номера на ГЕРБ в бюлетините в цялата страна. Още същия ден грешката беше поправена, но понеже стана медийно достояние, това вбесило ръководството на БСП. Кадиев обаче не е пример за некоректна към съпартийците кампания - няма собствен слоган, дори няма снимка на рекламните си материали. Има обаче други случки, които са на ръба на комичното - Иван Ченчев например, кандидат на БСП на шесто място в 24-ти район в София, раздава... крушки от 75 W, облепени с бяла хартия с червен надпис - "Гласувайте за политика на светло. Издава Иван Ченчев". Общият слоган в кампанията на БСП едва се чете.

При реформаторите комичното е и на ръба на закона - Настимир Ананиев, пети в 23-ти столичен район, предложи на трима фена на ПФК "Лудогорец" "от неговия избирателен район" да присъстват на мача с "Реал Мадрид". Условията, разпространени през социалната мрежа facebook, бяха да са над 18 години, с постоянен адрес в един от кварталите в 23-ти избирателен район и да изпратят съобщение в страницата му. Единият трябваше да го придружи лично в ложите, а другият да получи два билета за места в сектор Б. Офертата много напомня купуване на гласове - билетите в сектор Б бяха по 50 лв., а тези в ложите - от 350 лв. нагоре. Жребият беше изтеглен персонално от него и публикуван на страницата му. "Искате ли да живеете нормален живот?", е един от въпросите-призиви в листовката му. 

Ананиев се включи и в друга нестандартна кампания - тази на съпартиеца му Антони Тренчев. Той е поставен на четвърто място в листата на реформаторите в столичния 24-ти район. Тренчев покани всички политици, които искат "да докажат своите безкористни действия", да се подложат на детектора на лъжата, като отговорят на въпроса "Изкарахте ли пари от политиката?". Тренчев се обърна персонално към лидерите на основни партии, които се очаква да имат депутати в следващия парламент – Бойко Борисов, Михаил Миков, Лютви Местан и Николай Бареков. Детекторът на лъжата ги очакваше в началото на седмицата на пл. "Александър Невски" в столицата, но нито един от тях не се яви с изключение на Настимир Ананиев. Двамата се подложиха на полиграфа, като отговориха отрицателно на въпроса "Участвал ли сте някога в корупционни схеми с държавни служители?".

Иначе в кампанията си за преференциален вот Антони Тренчев набляга на обновление на лицата в политиката. "Аз съм Антони Тренчев и съм за нови, необременени, енергични и оптимистични хора с идеи и визия в българската политика!", пише на плаката му, който призовава освен за РБ хората да отбележат преференциално и номера, под който е.

Надеждата на оптимистите

"Наричат това (преференцията - бел. ред.) мажоритарен елемент, но мажоритарният избор е нещо съвсем друго - там партията застава изцяло зад един кандидат, когото предварително е издигнала по своите си механизми. Личността, разбира се, е много важна, но тя не влиза в конкуренция с други личности от същата партия", казва още Дичев.

"Преференциалният вот е революция на масите срещу недосегаемите. Той преподрежда не просто имената, а приоритетите. Целта вече не е да станеш член на нечие ръководно тяло, за да водиш листа. Целта е да направиш неща, заради които хората ще те изберат", е задочният отговор на Кадиев. Той, както и други, които досега все пак са имали шанс да покажат какво могат, имат "привилегията" да агитират за преференция заради постижения и обещания за нови инициативи. Бившият зам.-министър на финансите например предлага ставка от 10% ДДС за лекарствата, въвеждане на единна такса за обслужване в аптеките вместо процент от цената на лекарството, забрана за производители да притежават аптеки и търговци на едро, собствениците пък задължително да са само фармацевти и т.н. Освен това позицията му е, че данъците не трябва да се увеличават, както и осигуровките, трябва да има диференцирана ставка на ДДС и за учебниците и др. Част от тези идеи той няма как да реализира, защото влизат в противоречие със собствената му партия - ще трябва да търси лоби сред останалите депутати, което може би в най-голяма степен се доближава да идеята за мажоритарност, но пък ще се сблъска с ограниченията на българската политическа система, където партийната дисциплина е най-важна. Не случайно в последните години в парламента се изпробваха различни механизми, за да се ограничи т.нар. номадство - напускането на парламентарните групи заради разминаванията във вижданията с ръководството. Дали пък преференцията не е също вид номадство? "Ако наистина 30% от народните представители са избрани преференциално, твърди Кадиев, тогава вече няма да се налага да се мисли за широка коалиция БСП - ГЕРБ, а ще се мисли как хората, които носят "особен" вот, могат да се обединят и да направят нещо", казва Кадиев.

Понякога посланията обаче не са прицелени точно. Борис Цветков от листата на БСП в 24-ти район например със слоган "Гласът на хората от квартала" е изключително популярен в "Дружба" още от времето, когато беше общински съветник в София. "За да не загубим връзка, ви напомням моя телефон" - и следва номерът на мобилния му телефон в брошурата, която разпространява. Но и в тази кампания не може да излезе от обещанията, характерни за местните избори - заедно с още двама съмишленици лично монтираха 34 рампи към тротоарите в квартала за придвижване с колички, агитира за повече референдуми и граждански инициативи, обещава да се отчита редовно в района. Радослав Каратанчев пък разчита на късметлийското си място - 22, което като число съвпада с номера на БСП, а и на своите "постижения" - четири дъщери тенисистки. "Никой не може да ни бие", пише в неговата листовка.

Усилена кампания за преференциално гласуване правят и членовете на гражданския съвет на РБ Мартин Димитров и Петър Славов. Преди това двамата бяха във формацията на Надежда Нейнски "Синьо единство", но след като партията напусна десния съюз, двамата останаха като представители на гражданите в блока. Димитров е трети в листата в 24-ти МИР, а Славов е четвърти в 23-ти МИР в София. "Гласувайте за Мартин Димитров преференциално" е плакатът, с който бившият председател на СДС агитира избирателите да отбележат неговия номер в листата."За реформи, с които да си подредим държавата, гласувайте за Петър Славов преференциално", пише на брошурата му. Мартин Димитров раздава на симпатизантите си и фланелки със същия надпис като на плакатите му.

"Само преференциите могат да спасят реформаторите. Партиите предлагат кандидати, но вие решавате, вие избирате вашите представители в парламента", казва той в клип, който той е публикувал на страницата си във фейсбук. По-нататък бившият лидер на СДС изтъква, че десните са се противопоставили на руската агресия в предишния парламент. "Тя беше икономическа, политическа и енергийна. Спряхме "Белене". Решението за това беше внесено в предишното Народно събрание от мен и от Иван Костов." (Тогава двамата бяха съпредседатели на "Синята коалиция".) Руските енергийни проекти за АЕЦ "Белене" и "Южен поток" са основният лайтмотив в кампанията му. Бившият лидер на СДС има и брошура, в която са изброени законодателните промени, които е внесъл като депутат от 40-ото и 41-ото Народно събрание, сред които въвеждането на плоския данък и безплатният достъп до Държавен вестник в интернет.

Заедно с това в кампанията на Мартин Димитров присъства и личен момент. Чрез страницата си в във фейсбук Димитров пуска видео от youtube, на което той и съпругата му отговарят на въпроси за съвместния си живот и за дъщеря им. 11-минутното видео е озаглавено "Мартин Димитров и Стела по пантофи".

"На избори с пропорционални листи обикновено се състезават отбори, а не отделни кандидати. Сегашната парламентарна кампания прилича на футболен мач, в който отборите имат по единадесет нападатели и всеки от тях брои головете, които вкарва, в личната си сметка, а не в сметката на отбора. Проблемът е, че заради липсата на защитници, халфове и вратар нито има кой да прави пасове, нито има кой да спасява голове", твърди Биков, според когото "загубата на отборите, които са тръгнали да играят само с нападатели, е гарантирана". "Ще спечелят партиите, които са успели да озаптят кандидатите си да се потопят в собствената си кампания."

Социолозите от "Екзакта" и "Афис" (в отделни изследвания) изчисляват, че "озаптилите" кандидатите си са представителите на ДПС и отчасти на ГЕРБ и ББЦ, но като цяло има ръст на желаещите да използват преференция. Според агенцията на Лидия Йорданова за една трета от българите преференциалният вот е стимул да участват изобщо в изборите. Привържениците да демонстрират личните си предпочитания се откриват сред високообразованите, хората над 40-годишна възраст, жителите на областните центрове. "Социално-демографският прочит на данните показва, че предимно представители на елитните обществени прослойки избират да гласуват преференциално. Това прави основателно допускането, че гласуващите преференциално имат и ресурса да влияят на хората около тях", твърдят от "Екзакта". Анализът им към 20 септември показва, че за някои партии този вот може да се окаже спасителен - "силно да мотивира избирателите им да прередят листите на своите партии, вместо да отидат и да гласуват за други партии".

Рискът при употребата на този нов инструмент е, че най-вероятно ще нанесе "поражения" на тези, които, случайно или не, са позволили той да съществува в Изборния кодекс. Гафът 15/15 от евровота за БСП щеше да е достатъчно основание за социалистите в миналия парламент да променят така условията за преференциите, че да ги превърне в неработещи, но времето не им стигна. Най-вероятно, особено ако след 5 октомври в Народното събрание се появят прекалено много "неформали", това все пак ще се случи с подкрепата на ГЕРБ и ДПС. Ако обаче дотогава избирателите покажат, че интересът към този инструмент е масов, може би няма толкова лесно да им бъде отнет. 

Из дискусия във facebook

Ивайло Дичев: Г-н Кадиев, лично за вас с удоволствие бих гласувал, но не и за партията ви. Какво очаквате от мен 1/ да се подмамя и да пусна за БСП заради вас или 2/ да ви използвам, за да подкопая БСП? Има нещо абсурдно и в двете. Все пак ще ме управлява партия и желателно е в нея да има някакъв център. Единственото, което се случва, е, че се засилват позициите на ГЕРБ и ДПС, които излизат на изборите единни. Ако не можете да се преборите вътре в тази партия, по-добре я напуснете, щеше да е добре да ви видим до г-жа Дончева или г-н Калфин, а най-добре и тримата заедно.

Георги Кадиев: Преференцията не е наказание за ръководството, а негово подобрение. Когато един мъж се жени, също дава преференция на една жена, не наказва останалите 3 млрд. жени, нали? Поздрави.

Ивайло Дичев: Ако развия метафората ви за жената, преференцията е все едно да се оженя за бюста и готварските й способности, без да харесвам краката и говоренето й...

Преференциалното гласуване, както всеки нов и непознат инструмент, може както да навреди, така и да помогне - това ще стане ясно едва след 5 октомври. И докато досега публично по-скоро преобладаваха позициите в подкрепа на тази възможност, десетина дни преди изборите за Народно събрание все повече хора открито се осмеляват да изразяват съмненията си за ползата от нея.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

16 коментара
 • 1
  sweet_candy avatar :-|
  sweet_candy

  ББЦ е най-истинската партия за сега.

 • 2
  tonio26 avatar :-|
  tonio26

  Партиите от статуквото са бездарни и безполезни!!!

 • 3
  2.5 avatar :-|
  2.5

  “Рискът при употребата на този нов инструмент е, че най-вероятно ще нанесе “поражения" на тези, които, случайно или не, са позволили той да съществува в Изборния кодекс."

  Ще го повярвам, ако Манолова го отнесе благодарение на преференцията!

 • 4
  kireto avatar :-P
  Кирето

  Хаха, това с облепената кутия на крушката щеше да е смешно, ако не беше жалко и трагично....

 • 5
  dragoman avatar :-|
  dragoman

  Да няма изненадани пак като щастливеца 15?

 • 6
  kireto avatar :-P
  Кирето

  До коментар [#1] от "sweet_candy":

  Сладко, мило бонбонче, объркал си медията и форума с глупавата ти агитация...
  Тук са мислещи и знаещи хора, не дядовците и бабичките на площада.
  Така, че не се хаби...

 • 7
  anitamihaylova avatar :-|
  anitamihaylova

  Преференциите са хубаво нещо - това показва, че хората искат изборът им да е мажоритарен!

 • 8
  subaru avatar :-|
  subaru

  Зглавието много ми напомня за "ваканцуването" на идин бивш делутат от ДПС/оказа се филолог/.

 • 9
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Преференцията в партийни листи е срамежлив опит за мажориторност в рамките на партийната линия.

  Какво пречи, например, на г-н Георги Кадиев, като е толкова недоволен от партията си, достойно да си хвърли книжката и да се яви сам на избори?
  Пречи това, че няма никакви шансове да се класира, а партията - добра или лоша - ще го вкара.

 • 10
  bora_bora avatar :-(
  bora bora

  Една преференция, пък смешници много!

  Представям си ако минем изцяло на мажоритарен вот , какъв цирк ще бъде!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Тази седмица в Light

Тази седмица в Light

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.