Седем реплики, които може да ни притеснят в нощта на изборите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Седем реплики, които може да ни притеснят в нощта на изборите

Седем реплики, които може да ни притеснят в нощта на изборите

11950 прочитания

Нощта на изборите освен яснота за това кой ще управлява държавата често дава и яснота с каква нагласа тръгват към властта новите (или недотам нови) печеливши. Преди година и половина например Сергей Станишев и Лютви Местан ясно заявиха, че има нужда от експертно правителство и така формулата на тяхното управление беше ясна още часове след приключването на изборния ден.

На тези избори конфигурацията на властта може и да не стане ясна толкова бързо, но има няколко реплики, които, ако се чуят от лидера на спечелилата партия, ще дадат притеснителни сигнали.

"Няма да коментирам "Пеевски"

Превод: Схемите за източване на държавата няма да бъдат развалени, ще се краде както преди.

Мнозинството в предишния парламент беше скандално, не защото си позволи да прави нещо невиждано до момента. Скандални бяха откровеността и мащабът, с който се наложиха различни схеми за източване на публични активи. Назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС го превърна в символ на злоупотребата с власт. Отказът да се коментира депутата от ДПС всъщност би бил публичен отказ да се правят усилия за това държавата да се отвоюва от олигархията и да се върне на хората. Ако някой не може да назове проблема с истинското му име, как тогава да го реши?

"Няма да има реваншизъм"

Превод: хората, назначени от Доган/Пеевски и Станишев, ще продължат да работят за тях на ниско ниво.

Още от първите си дни кабинетът "Орешарски" започна систематично овладяване на държавната администрация по всички нива - от областни управители, през шефове на по-важни дирекции чак до началниците на горските стопанства. Всички позиции, от които зависи някакво разпределение на публични средства, бяха завзети от ДПС и вероятно отчасти БСП. Очакването на голяма част от хората е те да бъдат сменени с чиновници, които работят за общия интерес, а не за този, който ги е назначил. Махането на съмнителни държавни служители, които са провеждали например нагласени обществени поръчки, не е реваншизъм, а нещо естествено и нормално. Ако няма промяна в администрацията, как тя ще заработи по друг начин?

"Първо да стабилизираме държавата, после реформите"

Превод: Няма да правим нищо сериозно, само ще отлагаме проблемите, за да се държим на власт.

Идеята, че по време на криза не се правят реформи, беше редовно оправдание на Бойко Борисов по време на неговото управление след 2009 г. Тогава той изпадаше в конфликт между нуждата от сериозна промяна във важни сектори и нежеланието да плати политическата цена за напрежението, което тя първоначално ще предизвика.

Всъщност обаче липсата на реформи причинява кризата и отлагането им само задълбочава проблемите. Те, разбира се, могат да бъдат заметени под килима за още година-две, като се запушат краткосрочно някои по-едри дупки, но цената за това ще бъде много висока. Понякога буквално - с нови дългове, които трябва да се вземат, а понякога с още по-голямата криза, която предполага отлагането на решенията.

"Ако оставим КТБ да фалира... (по избор нещо за щети за бизнеса, системна важност или Вежди Рашидов)"

Превод: 6 млрд. лв.

Смислените аргументи КТБ да бъде спасявана с публични средства, особено при очертаващата се капиталова дупка, вече са практически изчерпани. След като една банка стои затворена над три месеца, без да има катаклизъм, не може да се приеме, че тя е жизненоважна за банковия или който и да било сектор на икономиката. Ако цената за грешките на политици, регулатори и големи вложители (предполага се, че ако притежаваш над 196 хил. лв., можеш да си позволиш някой да те консултира как да ги управляваш) бъде прехвърлена на данъкоплатеца, това не просто ще е нечестно, но и ще е изкривен стимул за всички депозанти да търсят само високи лихви и да не се съобразяват с риска. Отговорното поведение би било да се търси минимизиране на разходите за бюджета и отговорност от институциите и лицата, допуснали балона КТБ и предизвикали спукването му.

"България има едно от най-ниските нива на дълг в ЕС"

Превод: Пригответе се да изтеглим няколкомилиарден заем от ваше име, с който да си купим нашето спокойствие.

Финансовата стабилност е едно от малкото конкурентни предимства на страната и разклащането му може да има шоков ефект. Ако рейтинговите агенции върнат оценката си за България отново в неинвестиционен клас, това ще се отрази на всички чрез по-скъп кредит, по-нисък растеж, отлив на капитали и всички предизвикани от тях ефекти.

Всъщност относително ниският държавен дълг е доста илюзорен, като вследствие на дългогодишно повсеместно бездействие секторите на икономиката с имплицитни дефицити, които почти сигурно ще се превърнат в дълг рано или късно, не са малко. Затова и всяко необосновано и непродуктивно поемане на заеми отнема от дългосрочния потенциал на държавата да реформира проблемните области. Но, разбира се, при правителства с очакван жизнен цикъл от година това остава на заден план, а водещи са следващите избори.

"Цената на тока няма да се увеличава"

Превод: Правителството на лошия президент увеличи цените, но сега всички си е постарому, докато всички фалират.

Ясно е, че увеличението на цената на електроенергията е мързеливото решение за решаването на натрупаните проблеми в енергетиката. Наливането на пари не запушва пробитата каца. Проблемът е, че каквито и реформи да се предприемат, увеличението на цените е неизбежно. Ако се мине със сегашното увеличение само, енергийните предприятия по веригата ще започнат да окапват едно по едно. Реално трябва бързо да се правят реформи за освобождаването на пазара от регулация (т.е. да се развържат част от дългосрочните договори, за да не скочат рязко цените) и след това да се допусне свободно определяне на цените.

"Трябва правителство на националното съгласие"

Превод: Търсим алиби за коалиция с ДПС и евентуално с БСП.

Това, което правителството на Пламен Орешарски показа, е, че липсата на политическа отговорност води  тотално до вакуум във властта, тя се отваря не към данъкоплатците, а към всеки достатъчно бърз да осребри някоя своя позиция. Каквито и недостатъци да имаше кабинетът на ГЕРБ, там поне беше ясно кой е отговорен и няколко пъти правителството променяше свои решения под обществен натиск. Правителство на националното съгласие вече сме виждали, такова в известна степен беше това на Симеон Сакскобургготски (тогава само СДС отказаха да участват). Единственото положително в него беше, че диверсифицира достъпа до държаните ресурси към всички, които искат да имат достъп до държавната баница.

Нощта на изборите освен яснота за това кой ще управлява държавата често дава и яснота с каква нагласа тръгват към властта новите (или недотам нови) печеливши. Преди година и половина например Сергей Станишев и Лютви Местан ясно заявиха, че има нужда от експертно правителство и така формулата на тяхното управление беше ясна още часове след приключването на изборния ден.

На тези избори конфигурацията на властта може и да не стане ясна толкова бързо, но има няколко реплики, които, ако се чуят от лидера на спечелилата партия, ще дадат притеснителни сигнали.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • 1
  wds23355772 avatar :-|
  wds23355772

  Добро анализче. Особено това:
  "Ако оставим КТБ да фалира... (по избор нещо за щети за бизнеса, системна важност или Вежди Рашидов)"
  Превод: 6 млрд. лв.

 • 2
  kitenik avatar :-|
  Натътрузен десебар, слуга на БСП

  Глупости.

 • THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT

  Спрях да чета след глупостта с областните управители - статута им по ЗАКОН обуславя и смяната им при ВСЯКО ново правителство.

 • 4
  krastitel avatar :-|
  krastitel

  Внимателно да слушаме водещият политик след 05.10 и да помним горния текст ...

  Публикувано през m.capital.bg

 • 5
  demos20002000 avatar :-|
  demos20002000

  В БЪЛГАРИЯ отдавна няма политическа алтернатива на създаденото на " Кръглата маса " статукво. Така че, каквото и да е разпределението в парламента , няма значение за нас обикновените хора. Всички крадат, Някои само Че брутално. Хубавото е че хората са бедни и вече са готови да излязат на улицата. Само с истински натиск ще се случи някаква промяна. Иначе няма как да очакваме крадеца сам да се вкара в затвора. Клишета : " Да оставим Съдебната система сама да се реформира " , познато ли ви е?

 • 6
  sarssaraktos avatar :-|
  Sars Saraktos

  "Очакването на голяма част от хората е те да бъдат сменени с чиновници, които работят за общия интерес, а не за този, който ги е назначил." Тоест като сменим депесарите, (това е задължително) с нови от ГЕРБ, това по дефиниция означава, че те ще работят не за назначилата ги партия, а за обществените, националните и държавни интереси... Ех мечти....

 • 7
  sultana avatar :-|
  султана глаушева

  Цитат:"Ако оставим КТБ да фалира... (по избор нещо за щети за бизнеса, системна важност или Вежди Рашидов) Превод: 6 млрд. лв."

  Въпрос: Ако фалираме КТБ, колко ще струва?

 • 8
  cuam4o avatar :-|
  Ангел

  До коментар [#7] от "султана глаушева":

  Не задаваш въпроса коректно. Би трябвало да е "Колко ще НИ струва". Защото ако ще и 60 милиарда да струва фалита, ако не ги плати българското общество - не ме интересува, да си фалира.

 • 9
  sultana avatar :-|
  султана глаушева

  До коментар [#8] от "Ангел":
  А ти как мислиш? Марсианското общество ли ще ги плати? Нали ще стане верижен фалит на фирми, нали и ще са засегнати вложители! И за точност - проблемите на ктб ги създадоха не проблеми в ктб, а делян славчев пеевски и прокуратурата - единият се изжалва, че искат да го убиват, а прокуратурата това го обяви във всичките медии, че даже и командоси прати и точно това докара опашките пред банката! Ти на делян защитник ли се явяваш - развитието на събитията е или-или! Няма друга алтернатива- прас прес в лицето на прас тръгна да сурва банката! Аз изобщо не знам дали ктб е читава или не, не знам и цветан василев дали е читав, или не. Но ако не е, действа се иначе - с кадифени ръкавици в интерес на вложителите в частност и на цялата държава в общност. Разследвай си цв, разследвай си ктб, но не пращай вложителите й панически да теглят, защото това сурва всяка банка. С две думи:не съм адвока нито на ктб, нито на цв, но това, което 100% виждам с двете си очи,е ДОПС - държавна организирана престъпна група, дето организирано фалираше една банка, застрашаваше сигурността на държавата и никому нищо не пукаше, освен малко пускане на пара по форумите ! Висшите институции на държавата действаха като мафия! И от това не последва нищо! И от това ми настръхва косата!

 • 10
  salavdor avatar :-|
  salavdor

  До коментар [#3] от "Ну что мне делать?":

  Не зле да се върнеш и да прочетеш докрай, че заради откровените тъпотии, които твърдиш, не бива да не запомниш тези важни реплики.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Тази седмица в Light

Тази седмица в Light

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK