Хронология: Избори 2014
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Хронология: Избори 2014

Хронология: Избори 2014

ГЕРБ спечели, но ще й е трудно да състави правителство, БСП губи подкрепа, а ДПС й диша във врата, реформаторите се представят много силно, ББЦ и Патриотичният фронт влизат в парламента, "Атака" и АБВ засега също, макар и на границата

53686 прочитания

© Надежда Чипева


Паралелно преброяване на Алфа рисърч (100%)

ГЕРБ - 32,9% - 85 мандата

БСП - 15,4% - 40

ДПС - 13,5% - 35

РБ - 9% - 23

ПФ - 7,5% - 19

ББЦ - 6,1% - 16

Атака - 4,4% - 11

АБВ- 4,3% - 11

Избирателна активност: 49%

Днес се провеждат предсрочните парламентарни избори за 43. Народно събрание. Гласуването започна в 6 часа и приключи в 19 часа.

Данните показват, че ГЕРБ печели категорично, но с недостатъчен брой гласове, БСП губи подкрепа, а ДПС диша във врата на левицата. Реформаторският блок отбелязва много силно представяне, "България без цензура" със сигурност влизат в парламента, "Патриотичен фронт" също. На границата на 4-процентовата бариера са и "Атака" и АБВ. В тази ситуация "Капитал" очерта основните сценарии за правителство след изборите и какво трябва да стане днес, за да се стигне до всеки от тях.

По-долу можете да видите хронология на най-важното от изборния ден.

2:00 Най-вероятно останалите партии, които влизат в парламента, - ГЕРБ, "Патриотичен фронт", "Атака" и АБВ, ще дадат пресконференции утре. С това лайв блогът на "Капитал" приключва, очаквайте в понеделник още коментари и анализи на резултатите от вота.

1:30 ГЕРБ са в правото си да определят както персоналния състав на правителството, така и с кого ще преговаря, заяви Божидар Лукарски на въпрос дали РБ ще продължи да настоява за това Бойко Борисов да не е премиер в евентуално правителство на двете партии.

1:20 "Този резултат освен сериозен успех, е и сериозна отговорност", заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев. Той беше категоричен, че РБ няма да участва в правителство, зависещо или подкрепяно от ДПС.

В този парламент идеална коалиция не може да има и това показва кризата на доверие в обществото, допълни още Радан Кънев и напомни, че от РБ са предложили следващото правителство да бъде с двегодишен мандат, а партиите да се обединят около конкретна програма за реформи.

Фотограф: Георги Кожухаров

1:13 "Ако за втори път ГЕРБ не успее да състави правителство, въпреки че е първа политическа сила, значи нещо дълбоко не е наред", коментира лидерът на "България за гражданите" Меглена Кунева. Тя допълни, че РБ има приоритети в програмата си, които отстоява. В следващите дни партиите от РБ ще се съберат, а председателският съвет ще определи предстоящите стъпки.

1:07 Започва пресконференцията на Реформаторския блок "Удвояваме резултата на РБ в сравнение с евроизборите. Имаме изключително добри резултати по места", започна лидерът на СДС Божидар Лукарски и допълни, че блокът очаква да вдигне още резултата си с гласовете от чужбина.

0:59 "Разговорът за Пеевски го започнахме със законодателната си инициатива", каза Местан, визирайки проектозакона за КТБ, написан от Йордан Цонев и Делян Пеевски.

0:56 Лютви Местан: "Трябва да бъде успешен първият проучвателен мандат. Всички останали сценарии вкарват България в режим на криза. Избори до дупка е най-безотговорното политическо решение." Според него България има нужда от "реално коалиционно управление, без пропорции във властта, без формули 7-3-2, без управления, които да не е ясно на какви принципи стъпват".

0:49 Лютви Местан: "Moжем да бъдем ефективни гаранти за демократичната система, независимо дали сме в управлението на страната, или в опозиция. Думите ми за стабилното мнозинство не трябва да се считат за заявка за вечно участие във властта. Говорим за ценностно мнозинство."‏ Той допълни, че без ДПС е възможно да се съставят и "аритметически мнозинства", но "ценностно мнозинство без ДПС е трудно мислимо".

Местан засегна и проекта "Южен поток" като каза, че "всички страни по проекта трябва да се върнат в измеренията на европейското право".

0:37 "От нас няма да чуете тази вечер заклинания за неподкрепа и непартниране." Така Лютви Местан отговори на въпрос дали ДПС ще подкрепи евентуална коалиция след изборите.

0:33 "Готови сме да кажем, че е време да взривим задкулисието", заяви Лютви Местан по отношение на казуса с КТБ. Той каза, че законопроектът на ДПС за разкриването на банковата тайна на всички публични фигури, свързани с КТБ, е знак за тази готовност. "Дължим прозрачност, ДПС няма проблем с истината, няма страхове", добави Местан.

Фотограф: Георги Кожухаров

0:15 Започва пресконференцията на ДПС "Трябва да бъдем много прецизни в анализа и в посланията си, за да не затрудним процеса на намиране на изход от сложната ситуация." Така започна изказването си лидерът на ДПС Лютви Местан и уточни, че до последно движението не е било сигурно дали да дава пресконференция тази вечер.

"Тази вечер не поставяме условия пред никого, още по-малко пред партията, която е първа по резултат", коментира Лютви Местан. Той допълни обаче, че ДПС ще работи за "модерно, евроатлантическо по съдържание и национално по своята същност" следващо управление. Такова управление "не предполага участие на крайно националистически формации", добави Местан и каза, че ДПС ще отстоява този "евроатлантически концепт" независимо дали има отношение към управлението или е в опозиция.

Той повтори, че ДПС увеличава доверието на избирателите си с над 20% и се надява, това да се "оцени подобаващо". Силният вот за ДПС не е проблем за България, каза още Местан.

23:58 "Еми защото съм учил аритметика" - така Миков обясни липсата на увереност, че БСП ще получи мандат за съставяне на правителство като втора политическа сила и ще успее да направи кабинет, както се случи в предишния парламент.

23:50 Малко повече анализ на фрагментарния парламент от страна на Миков - "Появата на три националистически формации е белег върху европейското лице на България. Посяването на национал популизъм бързо се разраства в зараза. Стимулирането на процеса е част от онова голямо етническо, а напоследък и езиково разделение в кампанията на ДПС. Това има ефект и върху хората, които не го приемат. Никой не трябва да си затваря очите за това". 

23:43 "При тази тежка фрагментация на представителство в парламента зависи кой каква позиция ще избере в него и дали правителството, дай Боже да се излъчи, ще уважава Народното събрание, за да може да реставрираме доверието в институцията Народно събрание", опита да обясни още веднъж позицията си Миков. "Ако се търси подкрепа за решения, взети някъде другаде, парламентът няма да има дълъг живот", прогнозира още той. Според него АБВ не е заявила ясно своята лява ориентация, а БСП "не се разпада".

23:35 "Нося отговорност за представянето, както и цялото ръководство, което стои отпред", твърди Миков без да отговори дали ще свика конгрес. "Резултатът е такъв, какъвто е" - поне за трети път тази вечер използва тази формулировка.

23:30 "Ще комуникираме не само с АБВ, но и с други партии вляво, но те трябва ежедневно да се доказват", каза Миков в отговор на въпрос дали са изгубили монопола вляво. "Дори да мисля няма да го споделя" - попитан дали мисли, че поведението на Сергей Станишев е довело до този резултат. Дотук Миков демонстрира чувство за хумор и хлъзгаво отношение към ролята на БСП в новия парламент -  едновременно в опозиция и подкрепяща законодателни решения на ГЕРБ. На практика дава шанс за по-дълъг живот на 43-то Народно събрание.  

23:21 "Не мисля, че нови избори ще се отразят добре, особено, ако след тях следват нови и нови избори", каза Миков в отговор на въпрос. Той съобщи, че по предварително преброяване се очертават около 480 000 гласа за БСП при 950 000  през 2013 г. "Нямаме покана да подкрепяме кабинет с мандат на ГЕРБ", уточни Миков. Той не отговори на въпрос за евентуална оставка от председателския пост, като маркира само - "Този въпрос много закъсня тази вечер".  

23:17 Михаил Миков, БСП: "Дали сме втори или трети в парламента, това не променя отношението на избирателите към нас. Процентите са оценка за участието ни в предишния мандат и отношенията ни с партньора ни в него. Това  обаче не е тенденция". По въпроса за цената, която са готови да платят, за да са във властта - "Няма цена заради участието във властта да измениш на тези, които са те подкрепили с гласа си. Много ще се радваме да подкрепяме политики, в които присъстват основни въпроси от нашата предизборна платформа".

23:15 Михаил Миков, БСП - "Всички структури на БСП са със съзнание за необходими промени в партията, но още не сме коментирали. Ако АБВ бъде парламентарно представена, отношенията ни ще се определят от мястото й в парламента. Ако не е, ще обсъдим допълнително отношенията с нея".

Фотограф: Георги Кожухаров

23:05 Започна пресконференцията на БСП, която засега е втора политическа сила. Председателят Михаил Миков - "Избирателите ни отредиха мястото на опозиция в този парламент. Това повелява да бъдем конструктивна и лоялна опозиция, която ще подкрепя необходимите за повечето българи решения в законодателството. Трябва да видим как ще започнат разговорите за съставяне на правителство. Отговорността е на победителя ГЕРБ. Ще участваме в разговорите за националните приоритети, но не и в скрити преговори за подялба на властта". Що се отнася до позицията на БСП вляво - "Първостепенна задача е да бъдем представители на автентичната левица", каза Миков.

22:10 Около 37% са използвали преференция, по данни на "Алфа рисърч". Най-голям дял е измерен при гласоподавателите на РБ (55%), следват ги АБВ (44%), ГЕРБ (39%), БСП (38%), ПФ (38%).

21:55 "ДПС регистрира над 20% ръст в сравнение с предишните парламентарни избори", заяви лидерът на ДПС Лютви Местан. "Нямаме право да кажем да суверена "яви се на поправителен", допълни той и каза, че следващото правителство трябва да стъпи на "ясна евроаталантическа програма и профил". На въпрос за евентуална коалиция с ГЕРБ, Местан отвърна, че трябва да се видят окончателните резултати.

21:30Лидерът на "България за гражданите" Меглена Кунева (РБ) определи условието, което Реформаторският блок постави през август по повод евентуална коалиция с ГЕРБ - Бойко Борисов да не е премиер, като не "най-разумния ход". Тя заяви, че ако се стигне до някакъв вид коалиция, ще направи вътрешнопартиен референдум.

21:2844% от ромите са гласували за ДПС по данни на "Алфа рисърч". 17% са подкрепили БСП.

21:20 Политологът Огнян Минчев заяви пред БНТ, че на тези избори се е увеличил купеният и контролиран вот и даде за пример повишаването на подкрепата за ДПС в Западна и Северозападна България.

21:09 Резултатите на "Алфа рисърч" по възрастови групи показват, че сред най-младите значителен превес има ГЕРБ, следвана от ДПС и РБ.Анализите на Галъп интернешънъл и на Алфа ръсирч на подкрепата по възрастови групи показват сериозно отстъпление на БСП в сегмента на младите - сред най-младите социалистите са на пето място, дори. Капсулирани са в подкрепата на хората над 60 години, но дори и там са на трета позиция.

20:50 Ивайло Калфин, АБВ пред БНТ - "Политиците, във всичките им формати, не  успяха да съберат 50% подкрепа, което означава тотално недоверие на българските граждани. Ако някой започне да прави партийно правителство - дясноцентристко или лявоцентристко, е обречен. Политическите сили трябва да потърсят възможно най-широка коалиция. Бойко Борисов е длъжен да преглътне егото си този път. Негова е отговорността да направи широка коалиция. Процесите в левицата тепърва предстоят".

20:34 "Не виждам мандат за Бойко Борисов да бъде премиер", заяви пред журналисти лидерът на ДСБ Радан Кънев (РБ), цитиран от "Фокус", но уточни, че евентуалната коалиция ще бъде предмет на разговори, след като съставът на следващия парламент е ясен.

20:25 Корнелия Нинова, бивш депутат от БСП, пред bTV - "Това е тежка загуба за БСП. Хората с този резултат ни пращат в опозиция, но да изчакаме официалната пресконференция на партията". Георги Кадиев, бивш депутат от БСП - "За мен Бойко Борисов върви към връщане на мандата, което ще е пагубно за България. Аз лично не искам нови избори след три месеца". 

20:15 "При тази ситуация аз не виждам как ще се направи правителство", каза Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ. "Българският народ, както и преди две години, ни гласува най-голямо доверие, виждате с колко пред останалите", каза Борисов след обявяването на резултатите. "Не мога да отговоря на този въпрос", каза Борисов, в отговор на въпроса как ще управлява - самостоятелно или в коалиция. Според него, това ще се решава утре от изпълнителната комисия на ГЕРБ. "Не може да имаш 7-8% и да имаш претенции, че си най-великия", допълни той, явно визирайки Реформаторския блок. Борисов. "Те не могат лидер да си изберат. Ако не искат да съм премиер, да спечелят изборите", заяви той. Според него РБ и ГЕРБ не правят стабилно правителство към момента.

"Ние с ДПС няма да можем да управляваме заедно, както заявихме вече", каза лидерът на ГЕРБ, добавяйки че "за съжаление партията не би го позволила". "Видно е, че Станишев не е проблемът на БСП. Резултатите им се влошават", каза Борисов и допълни, че сближаването на резултатите на ДПС и БСП е "проблем за България."

"Искам да кажа, че инцидентът в Горни Лом не е случайност", каза Борисов, визирайки трагедията в завода за боеприпаси, където загинаха 15 души.

20:10 Изключително интересно е гласуването по населено място. В София Реформаторският блок взима второ място и трето в областните градове. ГЕРБ печели навсякъде, освен в селата, където ДПС доминира. Вижте разпределението тук.

 

19:00 Данните от екзит пол на "Алфа рисърч" към 18 часа показват следното разпределение:

33.2% - ГЕРБ / 90 мандата

16,5% - БСП / 45 мандата

14,1% - ДПС / 38 мандата

8,7% - РБ / 23 мандата

6,3% - ББЦ / 17 мандата

6% - Патриотичен фронт / 16 мандата

4,1% - АБВ / 11 мандата

3,9% - Атака

Избирателна активност към 19 ч.: 49%

Екзит пол на "Галъп" към 18 часа:

33,9% - ГЕРБ / 83-91 мандата

16,1% - БСП / 38-44 мандата

14% - ДПС / 34-38 мандата

8,6% - РБ / 22 мандата

6,3% - ПФ / 16 мандата

5,6% - ББЦ / 14 мандата

4,9% - Атака / 13 мандата

4,4% - АБВ / 11 мандата

Трябва да се има предвид, че данните от екзит пол не включват гласовете от чужбина.

20:10 77 059 български граждани са упражнили своя вот в изборите за Народно събрание в чужбина до 19 ч. българско време. Най-много са гласувалите в Турция – 38 766 души.

6 419 са българските граждани, които са отишли до урните до този момент в Испания, а във Великобритания - 5 560.

В Германия гласоподавателите до 19.00 ч. българско време са 3 455, а в Гърция – 3 148.

Изборният ден приключи в Русия с 378 гласували, както и в Афганистан с 307. Избирателната секция в Дубай също затвори врати с  296 гласували.

19:50 Според данните на "Екзакта Рисърч Груп" ГЕРБ води с 35%. На второ място е БСП с 15%, ДПС е на трето място с 14%. Следват Реформаторският блок с 9,5% и "Патриотичен фронт" с 6,5%. ББЦ и "Атака" взимат по 5%, а АБВ - 4,4%.

19:30 Данните на "Алфа рисърч" за гласуването в големите градове показва, че ГЕРБ води категорично във Варна (37%), Пловдив-град (37%) и 25 МИР-София (38%). В 25 МИР-София, където имаше лидерска битка между партиите, втора политическа сила е Реформаторският блок с 14%.

Избирателната активност в Кърджали е по-ниска от очакваната. Там ДПС взима 70%, ГЕРБ - 12%, а БСП - 5%.

"Галъп" дава следното разпределение на гласовете в 25 МИР-София: ГЕРБ с водач на листата Бойко Борисов: 37%, РБ (водач Меглена Кунева) - 16%, БСП (водач Михаил Миков) - 14.9%, ПФ (водач Красимир Каракачанов) -  6% и "Атака" (водач Волен Сидеров) - 6%.

19:22 Социологът от АССА М и председател на ГИСДИ Михаил Мирчев заяви пред БНТ, че има два устойчиви, основни варианта на мнозинство - ГЕРБ плюс "Реформаторски блок" плюс "Патриотичен фронт". Това той нарече "българска коалиция". Вторият вариант е ГЕРБ плюс РБ плюс ДПС, което според него е "протурска коалиция" заради партията на Касим Дал, която е част от РБ‏.

19:14 Първите реакции на политиците "Посоката е дясноцентристко управление", каза членът на ИК на ГЕРБ Румяна Бъчварова пред БНТ. Същото заяви и лидерът на СДС Божидар Лукарски. Бъчварова допълни, че ГЕРБ изключват разговори с ДПС и "България без цензура".

БСП претърпя тежка загуба, резултатите са разочароващи, коментира пред БНТ членът на ръководството на БСП Атанас Мерджанов. Илияна Йотова (БСП) заяви, че явно срещу партията "има наказателен вот" и тепърва ще се правят изводи.

"Няма място за лични нападки, държавата трябва да се управлява стабилно", заяви Ангел Джамбазки, зам.-председател на ВМРО, част от ПФ, пред БНТ. На въпрос с кои партии не биха преговаряли той изреди ДПС и "други етнически партии, които има и в коалиция "Лява България". "Ще бъде много трудно, да не кажа невъзможно, подкрепа за правителство на ГЕРБ и РБ", допълни Джамбазки. Но все пак уточни, че ПФ е за правителство на националното спасение и, че България има нужда от управление, а не от избори до дупка‏

18:50 "Ако има правителство, формирано само за една седмица, това ще означава нещо много лошо - че олигархията продължава да ни управлява. Не може да има едновременно преход и стабилност", твърди политологът Евгений Дайнов пред Нова тв. Татяна Буруджиева се съгласи и даже каза, че ще означава, че картелите и по-точно двама-трима души са се разбрали предварително. 

18:30 Ако се чудите как ще бъдат разпределени мандатите в новия парламент, може да си поиграете с ново безплатно приложение. Приложението "Ще гласувам" е разработено от Мариела Станчева и може да бъде изтеглена през мобилната версия на уебсайта на Капитал (ето тук). То ще ви даде бърз отговор, ако знаете процентите за всяка от партиите.

18:15 Ако се съди по активността към 16:30 часа, в последните три часа на изборния ден трябва да гласуват поне още 800 хил. души, за да се сбъднат очакванията на социолозите за 3.2-3.3 млн. българи, решили да изберат свои представители в Народното събрание.

Това изчисление обаче не включва избирателната активност в чужбина, където днес са разкрити рекордните 426 секции (над една трета от тях са в Турция). На парламентарните избори през 2013г. 40% от гласовете от чужбина отидоха за ДПС, малко под 21% - за ГЕРБ, а близо 8% за "КП Център - свобода и достойнство" на Касим Дал.

18:00 В репортажи на bTV от секциите в Турция - в Бурса и Измир, в следобедните часове там се наблюдава оживление. Репортерът в Измир прогнозира, че е възможно разликата между втория и третия в досегашната класация за парламента да се стопи и дори позициите им да се разменят. В Бурса, където има 41 секции, по данни от консулството към 15 ч. са гласували 24 000 души. Навсякъде в Турция прави впечатление, че има стройна организация - на повечето места гласоподавателите не знаят български език и за това на входовете на секциите има представители на изселнически организации, които им помагат да попълват декларации, че не са гласували на друго място. Тези документи са задължителни за гласуването зад граница. 

17:40 Фейсбук страницата на Дневник пусна следващите предварителни резултати към 16:30. Можете да ги видите тук.

17:20 35,3% е избирателната активност към 16.00 часа по данни на "Галъп Интернешънъл", цитирани от БНР. Според агенцията близо 50% от гласувалите са използвали преференция, като за Реформаторския блок процентът е най-висок.

Математикът Михаил Константинов прогнозира пред агенция "Фокус", че засега в парламента влизат най-вероятно осем партии, като е възможно осмата да отпадне, след като дойдат гласовете от чужбина.

17:14ЦИК образува производства срещу още два новинарски сайта, които обявяват резултати преди приключването на изборния ден - pik.bg и petel.bg. Във връзка с подадена жалба от гражданин за агитация в полза на "България без цензура" избирателната комисия е възложила на СДВР да установи собственика и главния редкатор на сайта silnabulgaria.com‏.

17:10 Социологът от асоциация "Прозрачност без граници" Огнян Минчев коментира пред БНР, че има сериозно увеличение на контролирания вот и на купуването на гласове спрямо предишни избори. Почти 50% от нарушенията са в тази посока, допълни Минчев.

16:40 Гласуването в Австрия за първи път става в седем секции.  Във Виена са три, а освен тях има в Линц, Грац, Брегенц и Винер Нойщат. Въпреки, че е малък град, Брегенц е удобен за българите, които живеят в Швейцария.

Около 12 ч. гласуването в основните две секции в българското консулство протичаше по-спокойно от обичайно. Събираха се опашки, на които обаче се чакаше не повече от 15-тина минути. При минали избори чакането по това време на деня обикновено беше по-дълго. Интересна е секцията във Винер Нойщат – малко градче на около 60-тина км от Виена, в което за първи път секция беше отворена на изборите за Европейски парламент. Подадените заявления тогава бяха около сто и почти всички на граждани с турси имена. Гласуваха 118 човека, от които 98 за ДПС.

На сегашните избори секцията съществува "по наследство", а в страницата на СИК се вижда, че за нея има подадени само три заявления. Според източници на "Капитал" до обяд през нея бяха минали не повече от 20 човека.

16:30 Според Министерството на външните работи към 14 ч. българско време общият брой на гласувалите зад граница е 32 598 души. В Австралия вече са затворили секциите, общо 313 души са участвали във вота там. В Япония и Република Корея също вече не се гласува. Към 14 ч. в Турция гласувалите българи са 17 197, в Испания - 3 078, а във Великобритания – 1 224, в Белгия - 1 159 души, в Гърция 1 170 са пуснатите бюлетини. Още 1 535 българи са гласували в Германия.

16:15 Социологът Живко Георгиев коментира пред БНТ, че очакванията са за 7 или 8 партии в парламента, което не е нещо изненадващо на фона на прогнозите. Той обаче отбеляза, че за разлика от последните избори за Народно събрание през 2013 г., този път над 90% от избирателите ще бъдат представени в законодателния орган. 

16:05 "Нова телевизия" съобщи за раздаване на храна на гласоподаватели пред столичното училище "Братя Миладинови" в "Люлин". Според зрители на телевизията мъж е раздавал храната по списък, признал е, че работи за политическа партия, но не уточнил за коя.

В ЦИК досега са били подадени 133 жалби и сигнали, като най-голям брой от тях са за действия на секционните комисии.

До данни на "Алфа рисърч", цитирани от "Нова телевизия" до 14:30 са гласували 30,9% от имащите право на глас.

14:58 Фейсбук страницата на Дневник пусна следващите предварителни резултати към 14:30. Можете да ги видите тук.

14:50 23.24% е избирателната активност за страната към 13 ч. или около 1 604 000 гласували, съобщиха от ЦИК. От комисията заявиха, че най-ниска е активността в столичния 24 МИР - около 19%, а най-висока в Търговище около 28%.‏

14:38 ЦИК ще състави акт на сайта blitz.bg заради обявени резултати от класации. Избирателната комисия е била сезирана от граждани и е установила, че на сайта се "публикуваната информация и данни съдържат внушения за извършено допитване за резултатите от гласуването в изборите". Жълтият сайт не е единственият, който публикува резултати, въпреки забраната.

13:55 Трети човек е бил осъден за купуване на гласове. На 13 месеца пробация е бил осъден 39 г. мъж от Плевен днес по весено обвинение за купуване на гласове съобщиха от прокуратурата. Вчера бяха осъдени двама човека - един в Плевен и друг в Кнежа. От прокуратурата не съобщават за коя политическа партия са били купувани гласовете. От държавното обвинение съобщават още, че към този момент са образувани общо 64 досъдебни производства за престъпления против избирателните права на гражданите са образувани на територията на цялата страна. По тях са привлечени общо като обвиняеми седем човека. Най-много са в Апелативен район София (21), Велико Търново (16), Пловдив и Бургас (11).

Фотограф: Юлия Лазарова

13:50 Бойко Борисов: Ще участваме само в стабилно управление "Ние ще участваме само, ако можем да участваме в стабилно управление. Такива разни Орешарски тип коалиции не би трябвало да се получават и ако днес не се изпълни тази задача, това означава след това нови предсрочни избори", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след като гласува в секцията си в Банкя. Той допълни, че ако има нови предсрочни избори няма да допусне ГЕРБ да участва в кампанията. Все пак Борисов уточни, че такъв сценарий "ще е непоправим". "Сега пак може нещо да се спаси с всеобщи усилия, с много работа, ако щете и с компромиси", каза лидерът на ГЕРБ, цитиран от агенция "Фокус".‏

Председателят на БСП Михаил Миков заяви, че е гласувал за "по-справедлива България". Той допълни, че е използвал възможността за преференция и че "високата избирателна активност ще реши всичките ни проблеми".

12:50Към 10 часа 3 242 български граждани са гласували в чужбина Изборите вече се провеждат и в Франция, Германия, Испания, Гърция, Афганистан, Молдова. Към 10.00 ч. българско време общият брой отворили секции е 381.

Най-много са гласувалите в Турция – 1 740. Към 10 часа българско време в Испания са гласували 229 души. Гласувалите в Австралия са също 229, в Гърция – 203, в Афганистан – 169, а във Франция са 107.

12:45 Фейсбук страницата на Дневник пусна първите предварителни резултати към 11:30. Можете да ги видите тук. Според решение на ЦИК от тази седмица, социалните мрежи не подлежат на същата регулация, на която медиите.

11:507,81% е избирателната активност до 10 часа сутринта, съобщи ЦИК. 536 хил. човека са гласували до момента. В Дарик има разбивка на активността по региони. Най-висока активност, над 12%, има във Варненска област.

Фотограф: Надежда Чипева

11:50 Още един много силен знак, че ДПС играе за бъдеща коалиция с ГЕРБ. Лютви Местан заяви, след като гласува, че "днес трябва да бъдем много прецизни с изказа си, за да не попречим на коалиция за реформи".

11:20 Студенти от УНСС не могат да гласуват Един от първите сигнали до ЦИК е за невъзможност за студенти от УНСС да упражнят правото си на глас. Днес се е оказало, че студентските им книжки са задържани за заверка в университета и така те нямат необходимия документ (студентите гласуват със студентска книжка там, където учат, дори и това да не е адресът, на който са регистрирани). Говорителят на ЦИК Александър Андреев обясни, че комисията е изпратила писма до ръководствата на висшите училища с молба да създадат организация всички студенти да си получат днес книжките.

Фотограф: Георги Кожухаров

11:15 Росен Плевнелиев: Гласувайте всички "Моят апел към българите днес е: моля гласувайте мощно, гласувайте всички, гласувайте масово, защото тези избори са важни и те определят бъдещето на България за много години напред", заяви президентът Росен Плевнелиев, цитиран от агенция "Фокус".

Служебният премиер Георги Близнашки също призова гражданите да гласуват и заяви, че страната има нужда от стабилно правителство, което да извърши спешни и тежки реформи.

Фотограф: Velko Angelov

10:45 Ключови политици гласуват"Имаме всички шансове да сформираме кабинет и очаквам това да се случи", коментира Румяна Бъчварова, член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Лидерът на ДСБ Радан Кънев даде своя глас във Варна и заяви, че гласува "винаги за промяната", а председателят на "България за гражданите" Меглена Кунева, която е водач на листата на Реформаторския блок в 25 МИР-София каза, че ще използва възможността за преференция. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров заяви, че гласува за увеличаване на пенсии и заплати, по-ниски цени на тока, отваряне на заводи и фабрики, а не само на "казина и бардаци". А още към 9 сутринта пресцентърът на ДПС разпространи във Facebook снимка на почетния председател на движението Ахмед Доган, който е гласувал в София.

10:40 Изборният ден започна нормално Говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев съобщи пред агенция "Фокус", че изборният ден е започнал нормално.

Паралелно преброяване на Алфа рисърч (100%)

ГЕРБ - 32,9% - 85 мандата

БСП - 15,4% - 40

ДПС - 13,5% - 35

РБ - 9% - 23

ПФ - 7,5% - 19

ББЦ - 6,1% - 16

Атака - 4,4% - 11

АБВ- 4,3% - 11

Избирателна активност: 49%

Днес се провеждат предсрочните парламентарни избори за 43. Народно събрание. Гласуването започна в 6 часа и приключи в 19 часа.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

51 коментара
 • 1
  dragon_reborn avatar :-|
  The Dragon Reborn
  • -26
  • +176

  Ако "Атака" влязат в този парламент въпреки всичко, което се случи, ще си заслужаваме всичко, което ни предстои.

 • 2
  omgraptors avatar :-|
  omgraptors

  Най-важната задача за тези избори е да не допускаме Атака да влезе в парламента. Всички останали партии, горе-долу стават. За мен лично е най-важно Атака да не влезе и след това всичко ще си дойде на мястото си.
  Атака е най-виновна за положението в което е сме от 25 години.

 • 3
  nkp33315911 avatar :-|
  alabam4eto

  По мое лично наблюдение и това на различни мои приятели в различни градове, активността е доста висока има опашки пред урините! Дано хората да са излезли масово да гласуват!

 • 4
  xqv31309910 avatar :-|
  Just Бахур

  До коментар [#2] от "omgraptors":

  Атака е виновна само за последните 2 правителства! За останалото болният й лидер е прав!

 • 5
  gorskiq1 avatar :-|
  gorskiq1

  А купуването на гласове от дпс си върви с пълна сила

 • 6
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  Най-важното е всеки да отиде да гласува!!!!

 • 7
  galbi avatar :-P
  galbi

  До коментар [#1] от "The Dragon Reborn":
  То по принцип ,както и да го кажем, който влезе или не в управлението ,то всичко си го заслужаваме.
  Но идеята всичките ни политици да научат на Изуст предсмъртното писмо на Левски.
  И всеки ден да им започва с цитирането му.


 • 8
  info111 avatar :-|
  info111

  Не само Атака, и АБВ трябва да са вън. Георги Първанов и Румен Петков са завършени престъпници, сериозни играчи в политическото представителство на мафията.

 • 9
  zlr avatar :-|
  zlr

  До коментар [#2] от "omgraptors":

  Партия „Атака“ е създадена на 17 април 2005 г...

  оттам нататък си ясен - мормот ли беше, трол ли :)

 • 10
  zlr avatar :-|
  zlr

  До коментар [#8] от "info111":

  А Бойко Борисов и мекерето му Цветанов не са ли още по-големи престъпници и мафиоти!?!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Тази седмица в Light

Тази седмица в Light

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK