ГЕРБ ще се опита да направи правителство на малцинството

Формацията на Борисов започва първо разговори с БСП

На пресконференцията на ГЕРБ присъстваха Йорданка Фандъкова, Цветан Цветанов, Димитър Николов и Румяна Бъчварова
На пресконференцията на ГЕРБ присъстваха Йорданка Фандъкова, Цветан Цветанов, Димитър Николов и Румяна Бъчварова    ©  Дневник
На пресконференцията на ГЕРБ присъстваха Йорданка Фандъкова, Цветан Цветанов, Димитър Николов и Румяна Бъчварова
На пресконференцията на ГЕРБ присъстваха Йорданка Фандъкова, Цветан Цветанов, Димитър Николов и Румяна Бъчварова    ©  Дневник

Голямото наддаване кой да бъде премиер в новото правителство на ГЕРБ започна. След като в нощта на изборите сочените най-често за коалиционни партньори на победителя във вота – Реформаторският блок (РБ) за пореден път поставиха като условие за започване на разговорите за съвместно управление с ГЕРБ лидерът на формацията Бойко Борисов да не бъде премиер, днес от спечелилата изборите партия отговориха, че са готови да започнат разговори с всички останали политически сили в новия парламент за съставянето на кабинет на малцинството. И предупредиха, че ако продължи извиването на ръце, ще има нови избори по Коледа.

Това стана на първата пресконференция на ГЕРБ ден след вота, за която журналистите бяха уведомени от пресцентъра на партията едва 15 минути преди началото й. А малко преди започването й Бойко Борисов напусна партийната централа по анцуг и маратонки и не присъства на пресконференцията, на която бяха членовете на изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Разговори за подкрепа

"Ще направим всички възможни усилия да се разберем по основните приоритети с останалите политически сили. Ако това не се случи, отговорността ще разпредели между тях", каза членът на ИК на ГЕРБ Румяна Бъчварова. Тя уточни, че разговорите ще започнат от втората политическа сила. И определи поведението на РБ и условията, които поставят от десния съюз като "неприемливи". От ГЕРБ за пореден път дадоха да се разбере, че няма да отстъпят от позицията лидерът на формацията да бъде и премиер. Зам.-председателят Цветан Цветанов припомни европейската практика председателят на най-голямата партия да получава мандата за съставяне на правителство. От ГЕРБ определиха условието на РБ Борисов да не е отново министър-председател като "предложение за възстановяване на задкулисието на кабинета "Орешарски".

Или подкрепа, или вот по Коледа

Евродепутатът Томислав Дончев заяви, че при разговорите с останалите политически сили "аритметиката няма да бъде водещият принцип", а принципите. Като такива той посочи външнополитическата ориентация на страната и финансовата стабилност. "Няма да бягаме от отговорността за сформиране на правителство, но и няма да участваме във властта на всяка цена", добави той.

От ГЕРБ за пореден път посочиха БСП и ДПС като неприемливи коалиционни партньори. Томислав Дончев очерта различията така: "За нас са абсолютно неприемливи практиките на ДПС във властта, а с БСП различията ни са принципни", каза той.

Румяна Бъчварова посочи, че при разговорите с останалите политически сили ГЕРБ ще се опита да получи максимална подкрепа над 120 депутати. "Всичко под 110 ще е рисково", добави тя. А кметът на Бургас и зам.-председател на ГЕРБ Димитър Николов заяви, че, ако "извиването на ръце" за това кой да бъде премиер продължи, изходът са нови избори по Коледа. И увери, че ръководството на партията има готовност за рамката на преговорите по останалите приоритети. Има определен и преговорен екип.

 

Патриотичният фронт поиска кабинет без ДПС

Сочените като евентуални партньори на ГЕРБ в следващото правителство Патриотичният фронт ще настояват за съставянето на програмно правителство на националните интереси, съставено от експерти, а не от партийци. Коалицията спечели 7.29% и стана пета политическа сила. Лидерите на коалицията Валери Симеонов и Красимир Каракачанов обявиха позицията си също на пресконференция в понеделник. От обединението бяха категорични, че няма да преговарят единствено с ДПС. Те не изключиха обаче разговори с бившите си партньори - Волен Сидеров и Николай Бареков, както и с Реформаторския блок, въпреки присъствието там на формацията на Корман Исмаилов НПСД. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов призова всички партии да се обединят в правителство без ДПС.

Още от Капитал