Балотажът: ниска активност в София, отново проблеми със сайта на ЦИК

На втория тур на местните избори 133 общини избират кметовете си като между тях са Пловдив, Плевен, Сливен и Хасково. В 16 столични района пък се гласува за районен кмет

Общините с избраните кметове и тези с балотаж (данните са от 26.10 при все още не изцяло обработени протоколи навсякъде)
Общините с избраните кметове и тези с балотаж (данните са от 26.10 при все още не изцяло обработени протоколи навсякъде)
Общините с избраните кметове и тези с балотаж (данните са от 26.10 при все още не изцяло обработени протоколи навсякъде)
Общините с избраните кметове и тези с балотаж (данните са от 26.10 при все още не изцяло обработени протоколи навсякъде)

Обобщение на изборния ден и първите прогнозни резултати можете да прочетете в този текст.

Днес се провежда балотажът на местните избори, на който в 133 общини се гласува втори път за кмет. Сред тях са Пловдив, Плевен, Шумен, Хасково, Ботевград, Сливен и Пазарджик. Все още неясни са и някои районни кметове във Варна, Пловдив и София.

По данни на ЦИК, съобщени от БНТ, към обяд избирателната активност за страната е 8,66%, в София - 2,29%, а в Пловдив - 3,77%. Към 13 ч. общата активност се повиши на 21%, в София - на 7,4%, но остава най-ниска, в Пловдив - на 19,7%.

Днес отново има проблеми с интернет страницата на Централната избирателна комисия, която в някои моменти се отваря по-трудно. В късния следобяд тя падна изцяло, заедно със сайтовете на ДАНС, парламента, транспортното министерство и "Информационно обслужване". Миналата неделя страниците на ЦИК, на служба ГРАО, на МВР и на външно министерство станаха обект на масирана кибератака от типа "разпределен отказ от услуга" или Distributed Denial of Service (DDoS), което спря достъпа до тях. 

Как се гласува

Както обикновено, изборният ден започва в 6 сутринта и продължава до 19 часа (освен, ако няма опашки пред секциите), когато ще бъдат обявени и предварителните резултати от вота.

За разлика от първия тур, този път бюлетините са по-малко - за кмет на община, кмет на кметство и районен кмет, в населените места, където такива няма избрани след вота миналата седмица. При гласуването в празните квадратчета на бюлетината избирателят може да отбелязва предпочитанията си за съответния кандидат за кмет със знаците "V" или "Х", със син химикал. Отбелязването в бюлетината на други знаци и символи, както и с друг цвят, я прави недействителна.

Заради по-малкото видове гласувания, на втория тур не се очаква подобен хаос като този с преброяването на бюлетините за София в зала "Арена Армеец". През седмицата членове на столичните секционни комисии трябваше да прекарат почти две денонощия в залата, заради струпване на много документи за обработка наведнъж. Това доведе до уволнението на председателката на Общинската избирателна комисия (ОИК) на София Диляна Иванова. От ГЕРБ предложиха за втория тур тя да бъде заместена от Полина Витанова, която беше в борда на директорите на "Софийски имоти". Всъщност, ситуацията в "Арена Армеец" лесно можеше да бъде предвидена и решенията й не са толкова сложни.

Репортаж на БНТ показа, че част от членовете на секционни комисии в София са се отказали да работят на втория тур, но масов отлив няма.

Председателят на парламента Цецка Цачева коментира след като гласува в Плевен, че може да се стигне до промени в Изборния кодекс заради затрудненията, които се получиха на първия тур на местните избори.

По-интересните битки

В Пловдив един срещу друг се изправят сегашният кмет Иван Тотев (ГЕРБ) и предишният Славчо Атанасов (Патриотичния фронт). Преди няколко месеца новият мандат на Тотев беше почти сигурен, но включването на останалите кандидати, както и предизборната кампания, в която срещу Тотев се включиха жълтите медии, обърнаха нещата.

34% срещу 33% е равносметката след първия тур в Сливен между кандидатите на ГЕРБ Стефан Радев и БСП Кольо Милев. Сливен беше един от малкото градове, които социалистите успяха да спечелят от ГЕРБ през 2011 г. и ако го загубят сега, това би било голям удар за БСП.

Оспорвана е и битката в Плевен, където досегашният кмет от ГЕРБ Димитър Стойков губи на първи тур с 31% срещу подкрепяния от Реформаторския блок и ВМРО Георг Спартански (33%). Оценката на Стойков не е висока дори сред редиците на ГЕРБ и Спартански има шанс да направи прецедент като измести кандидата на най-голямата партия.

В Хасково пък най-добре се виждат много от безпринципните политически похвати в България. Там претендентът на ГЕРБ Добри Беливанов (с близо 47% на първи тур) се изправя срещу досегашния кмет и подкрепян от Реформаторския блок Георги Иванов от "Коалиция за Хасково" (30% на първи тур). Около Иванов и бизнеса на семейството му има много въпроси, но разследванията на институциите досега не са успели да докажат нищо, което да е извън закона. ГЕРБ пък сериозно са се заели да вземат града и водиха сериозна кампания, по време на която прокуратурата повдигна обвинения на кмета, а жандармерия беше изпратена в ромската махала.

Районните кметове: най-близо, но и най-далеч

Днес хората в София, Пловдив и Варна могат да изберат и останалите свои районни кметове. Макар на теория това да са политиците, които са най-близо до гражданите, изборната активност не се очаква да е особено висока. Това може да доведе до интересни ситуации, в които бъдещият районен кмет да е избран с изключително малък брой гласове.

В София балотаж има в 16 от общо 24 района. В по-голямата част от тях битката е между представителите на ГЕРБ (които на първи тур имаха предимство) и тези на Реформаторския блок. В три района на втори тур отиват кандидатите на БСП.

В картата по-долу "Капитал" събра претендентите за всеки софийски район с балотаж (обозначени в зелено). С кликване върху избрания квартал може да видите кандидатите, които стигат до втория тур, какъв брой гласове са спечелили на първия, както и кратка тяхна биография (доколкото такава е публично достъпна). В районите, отбелязани със синьо, можете да видите информация за вече избраните кметове.

  

Очаквайте най-важното от втория тур на изборите през деня, a предварителните резултати по места - след 19 часа на capital.bg.

Още от Капитал