Вторият тур на местните избори затвърди доминацията на ГЕРБ
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вторият тур на местните избори затвърди доминацията на ГЕРБ

Кандидатите на партията на Бойко Борисов взимат най-малко пет областни центъра и така минават успеха си от миналите местни избори.

Вторият тур на местните избори затвърди доминацията на ГЕРБ

РБ спечели Плевен и Добрич, скандалният кмет на Пазарджик получава трети мандат, Пловдив още е на кантар, а БСП засега не взима областен град

20220 прочитания

Кандидатите на партията на Бойко Борисов взимат най-малко пет областни центъра и така минават успеха си от миналите местни избори.

© Юлия Лазарова


Предварителни резултати

Пловдив (при 100% паралелно преброяване на "Алфа рисърч")

Иван Тотев (ГЕРБ): 50,20%

Славчо Атанасов (Патриотичен фронт): 49,80%

Хасково (при 100% паралелно преброяване на "Алфа рисърч")

Добри Беливанов (ГЕРБ): 73,95%

Георги Иванов ("Коалиция за Хасково"): 26,08%

Избирателна активност: 49%

Плевен (при 100% паралелно преброяване на "Алфа рисърч")

Георг Спартански (РБ и ВМРО): 53,5%

Димитър Стойков (ГЕРБ): 46,5%

Избирателна активност: 37,5%

Шумен (при 100% паралелно преброяване на "Галъп")

Любомир Христов (ГЕРБ): 63,9%

Иван Иванов (БСП): 36,1%

Избирателна активност: 30%

Видин (при 100% паралелно преброяване на "Галъп")

Огнян Ценков (ГЕРБ): 54,8%

Росица Кирова (Инициативен комитет): 45,2%

Избирателна активност: 34,2%

Добрич (по информация от щаба на РБ; 100% паралелно преброяване)


Йордан Йорданов (РБ) печели срещу Детелина Николова (ГЕРБ) с 250 гласа разлика

Търговище (по информация на БНТ)

Дарин Димитров (ГЕРБ): 65%

Емине Якубова (ДПС): 35%

Ловеч (по информация на БНТ)

Корнелия Маринова (ГЕРБ): 57,1%

Минчо Казанджиев (БСП): 42,9%

Множество сигнали за купуване на гласове, присъствие на жандармерия на някои места, странни коалиции за подкрепа на кандидатите, които отиват на балотаж и ниска избирателна активност - така изглеждаше вторият тур на кметските избори, който се проведе в неделя. В него залогът за ГЕРБ беше дали ще успее да постигне победа в между 18 и 20-те областни градове, каквито заявки правеше по време на предизборната кампания председателят на щаба Цветан Цветанов. Дали БСП ще може да задържи някоя от областните си крепости или крахът й в големите градове ще е пълен. И ще съумеее ли Реформаторският блок да спечели областен център извън градовете, в които вече няколко мандата управляват кметове с тяхна подкрепа като Монтана и Кюстендил.

Другата интрига за втория тур е дали кметовете-феодали - тези, които се борят за трети мандат и за които има сериозни съмнения за произхода на личните им и на семейството им доходи, ще запазят властта си.

Изборният ден протече вяло

Втори път за кмет гласуваха в 133 общини, сред които Пловдив, Плевен, Шумен, Хасково, Ботевград, Сливен и Пазарджик. Във Варна, Пловдив и София пък имаше балотажи за районни кметове. Изборният ден обаче протече вяло и малко хора упражниха правото си на глас.

Общо за страната гласуваха 33,4% от избирателите (по данни към 17 часа). В София към 17 часа избирателната активност беше едва 13 процента, а в Пловдив - 26,7%. Повече избиратели в секциите имаше в по-малките общини като Ботевград и Хасково. В голяма част от деня интернет страницата на Централната избирателна комисия, както и на още няколко държавни институции, отново бяха недостъпни (виж карето).

В крайна сметка ГЕРБ спечели втория тур на повечето от населените места с балотаж и разшири още повече позициите си из страната. Прогнозните данни сочат, че кандидатите на най-голямата партия взимат пет областни центъра и така минават успеха си от миналите местни избори. 

Първите резултати от екзит половете сочат, че ГЕРБ побеждава убедително в Хасково и Шумен. В Пловдив Иван Тотев (ГЕРБ) първоначално имаше по-голяма преднина, но впоследствие разликата с опонента му Славчо Атанасов (Патриотичен фронт) намаля. Във Видин Огнян Ценков (ГЕРБ) победи Росица Кирова, издигната от местен инициативен комитет. БСП изгубиха Сливен от ГЕРБ, където според данните на управляващата партия печели Стефан Радев, и засега социалистите нямат спечелен областен град. Кандидатът на Реформаторския блок и ВМРО в Плевен пък успя да надделее над конкурента си от ГЕРБ. От предизборния щаб на Реформаторския блок твърдят, че разликата между техния кандидат в Добрич Йордан Йорданов и Детелина Николова от ГЕРБ е 250 гласа в полза на реформаторите. В Пазарджик независимият Тодор Попов печели 55,4% срещу 44,6% на Найден Шопов от ГЕРБ.

Битките по места

На първия тур ГЕРБ спечели кметския вот в десет областни града - София, Варна, Бургас, Благоевград, Велико Търново, Габрово, Русе, Стара Загора, Смолян и Ямбол. БСП в нито един, а нейни кандидати учасваха в шест балотажа -  Враца, Ловеч, Перник, Разград, Сливен и Шумен. ДПС спечели в Кърджали и участва на втория тур в надпреварата за Търговище, а кандидатите на реформаторите взеха Монтана и Кюстендил. Петър Паунов в Кюстендил е подкрепен и от ГЕРБ. А кандидати на РБ бяха на балотаж в Плевен и Добрич.

Победата в Хасково на кандидата на ГЕРБ Добри Беливанов беше донякъде очаквана, защото той водеше срещу опонента си Георги Иванов, издигнат от "Коалиция за Хасково", в която влиза и РБ, с близо 18%. За внушителната победа на Беливанов (над 70% според екзит пола) помогна цялата държавна машина. В хасковския квартал "Република" имаше жандармерия по време на цялата предизборна кампания, а два дни преди първия тур, прокуратурата поиска снемане на имунитета на кмета на с. Узунджово от коалицията на Георги Иванов – Деян Ванчев. В началото на изборния ден на балотажа имаше разменени протоколи в две секции, което вероятно е станало при раздаването на изборните книжа. Оказа се, че съпругата на Георги Иванов е секретар на една от секционните комисии в Хасково. За втория тур Беливанов получи официалната подкрепа на Коалицията "Сряда7", която успя да вкара трима общински съветници в хасковския общински съвет. Макар че от ДПС призоваха избирателите си да гласуват по съвест, неофициално движението също застана зад Беливанов. Социологът Боряна Димитрова коментира след края на вота пред БНТ, че 80% от избирателите на ДПС на втория тур са гласували за Беливанов. Победата на  ГЕРБ в Хасково е успех, защото градът се считаше за крепост на Иванов, който го управляваше четири мандата, а репутацията му беше доста спорна.  

В Плевен разликата между кандидата на Реформаторския блок Георг Спартански и на ГЕРБ – Димитър Стойков на първия тур беше едва 5% и това предвещаваше оспорвана битка на балотажа. За втория тур Спартански получи подкрепата на БСП, а Стойков – на АБВ. Това не помогна на Стойков, който загуби с 41% спрямо 59% за Спартански.

Ден преди втория тур председателят на предизборния щаб на РБ Найден Зеленогорски внесе сигнал в полицията в Плевен за купуване на гласове в няколко села около Плевен – Буковлък, Славяново, Търнене и Дисевица. Оспорваната битка за Плевен беше повторение на балотажа на предишните избори, когато Димитър Стойков победи с разлика около 300 гласа тогавашния си опонент Зеленогорски. Решаващи за победата му тогава се оказаха гласовете от двете села Буковлък и Славяново. Тези села са с преобладащо ромско население и на първия тур по-голямата част от тях гласуваха за ДПС.

В Пловдив Иван Тотев при първите прогнозни резултати триумфираше с близо 55%, но впоследствие разликата с опонента му се стопи. Към 20 часа кандидатът на ГЕРБ води само с 51,5% срещу Славчо Атанасов (ПФ) с 48,5%. Между другото двамата се явиха на балотаж и на предишните местни избори, когато разликата между тях беше едва 2 хил. гласа. На първия тур тази година разликата между двамата беше близо 18%. Зад Тотев в крайна сметка застанаха и реформаторите, и "Съюз за Пловдив" на Дани Каназирева, която остана трета в кметската надпревара с 15%. Така една дълга битка, която изглеждаше доста интересна преди вота и в която за първи път участваше водачът на местното БСП Георги Гергов, остава до края с неясен резултат.

Пловдив беше една от най-интересните битки, които ГЕРБ сами избраха да превърнат в драма - първо техен кадър се отцепи и се кандидатира самостоятелно, после лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се колеба седмици наред дали да подкрепи Тотев официално. Евентуална загуба на втория град в България обаче би бил тежък удар по управляващата партия, която инвестира почти 10 млн. лв чрез правителствени постановления в града в последната година.

Партията на Бойко Борисов спечели в Шумен - Любомир Христов води убедително с 65,6% срещу Иван Иванов от БСП. ГЕРБ направи пробив в още няколко червени крепости - Ловеч, Враца и Разград (а вероятно и Перник). В Ловеч на първия тур кандидатът на ГЕРБ Корнелия Маринова (ГЕРБ) водеше срещу Минчо Казанджиев с по-малко от 5%. В Разград разликата между Валентин Василев (ГЕРБ) и досегашния кмет Денчо Бояджиев, подкрепен от БСП, беше по-малко от един процент. Подобна беше ситуацията и във Враца, където на балотажа спориха кандидатът на ГЕРБ Калин Каменов и сегашният кмет от БСП Николай Иванов. В Перник Вяра Церовска водеше на първия тур с 20% на Ерик Рангелов от БСП.

Пазарджик остава в ръцете на досегашния си водач Тодор Попов за трети пореден мандат. Той стана национално известен след телевизионен репортаж, който показа с дрон луксозния му имот в Паталеница.

В Ботевград, където активността премина 50%, на втори тур се изправиха настоящият кмет Георги Георгиев (издигнат от инициативен комитет "Обединени за бъдещето на ботевградска община"  - ОББО) и местният бизнесмен Иван Гавалюгов (също издигнат от инициативен комитет - "Гражданско движение за ботевградски обществен просперитет" - ГДБОП). По неофициална засега информация изборите печели Гавалюгов.

Атмосферата преди втория тур беше далеч от спортсменска - от двете страни летяха обвинения за купуване на гласове, за които са подадени сигнали в МВР. Репортаж на bTV преди втория тур показа схема за купуване на гласове, при която гласоподаватели си купуват кафе в определени квартални кафенете и получават "ресто" от 50 лв. Подобна схема е имало и в бенизностанциите на града, споделиха източници на "Капитал" - сутринта в неделя в малка бензиностанция клиентите са зареждали колите си и отново са получавали ресто. Има слухове и за купуване на гласове по телефона, като сумите стигат до 200 лв. на глас. Освен всичко останало, в ботевградско РПУ е бил подаден сигнал, че предстои спиране на тока във Врачеш и още няколко населени места в общината, като има спекулации, че това може да се използва, за да се промени вота в някои секции. Срещу Георгиев, които се кандидатира за четвърти мандат, се води прокурорска проверка. Прокуратурата дори поиска отстраняването му в края на третия му мандат.

 

Държавни сайтове отново под атака

Както и при първия тур на изборите, във втората изборна неделя сайтът на Централната избирателна комисия (ЦИК) отново бе под външна атака и се зареждаше бавно, съобщи говорителят на комисията Александър Андреев пред БНТ. Проблемът все пак не бе толкова голям, колкото предходната неделя, когато сайтът се срина. Впоследствие атаката е била овладяна.

За сметка на това в по-късния следобед бяха атакувани страниците в интернет на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС), Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) и на Народното събрание (НС) и не работеха. Сайтът на "Информационно обслужване", което обработва данните от изборите, също не бе достъпен. Невъзможна бе също връзката със страницата на Комисията за енергийно и водно регулиране, която в този момент даваше брифинг за цената на тока от 1 ноември. По-рано през деня проблеми е имало и със сайтовете на Министерството на финансите.

Миналата неделя страниците на ЦИК, на служба ГРАО, на МВР и на външното министерство станаха обект на масирана кибератака от типа "разпределен отказ от услуга", или Distributed Denial of Service (DDoS), при която сървърите на ведомствата са били "наводнени" от посещения, блокирайки по този начин достъпа до тях. За момента не е ясно кой стои зад атаката.

Предварителни резултати

Пловдив (при 100% паралелно преброяване на "Алфа рисърч")

Иван Тотев (ГЕРБ): 50,20%

Славчо Атанасов (Патриотичен фронт): 49,80%

Хасково (при 100% паралелно преброяване на "Алфа рисърч")

Добри Беливанов (ГЕРБ): 73,95%

Георги Иванов ("Коалиция за Хасково"): 26,08%

Избирателна активност: 49%

Плевен (при 100% паралелно преброяване на "Алфа рисърч")

Георг Спартански (РБ и ВМРО): 53,5%

Димитър Стойков (ГЕРБ): 46,5%

Избирателна активност: 37,5%

Шумен (при 100% паралелно преброяване на "Галъп")

Любомир Христов (ГЕРБ): 63,9%

Иван Иванов (БСП): 36,1%

Избирателна активност: 30%

Видин (при 100% паралелно преброяване на "Галъп")

Огнян Ценков (ГЕРБ): 54,8%

Росица Кирова (Инициативен комитет): 45,2%

Избирателна активност: 34,2%

Добрич (по информация от щаба на РБ; 100% паралелно преброяване)


Йордан Йорданов (РБ) печели срещу Детелина Николова (ГЕРБ) с 250 гласа разлика

Търговище (по информация на БНТ)

Дарин Димитров (ГЕРБ): 65%

Емине Якубова (ДПС): 35%

Ловеч (по информация на БНТ)

Корнелия Маринова (ГЕРБ): 57,1%

Минчо Казанджиев (БСП): 42,9%

Множество сигнали за купуване на гласове, присъствие на жандармерия на някои места, странни коалиции за подкрепа на кандидатите, които отиват на балотаж и ниска избирателна активност - така изглеждаше вторият тур на кметските избори, който се проведе в неделя. В него залогът за ГЕРБ беше дали ще успее да постигне победа в между 18 и 20-те областни градове, каквито заявки правеше по време на предизборната кампания председателят на щаба Цветан Цветанов. Дали БСП ще може да задържи някоя от областните си крепости или крахът й в големите градове ще е пълен. И ще съумеее ли Реформаторският блок да спечели областен център извън градовете, в които вече няколко мандата управляват кметове с тяхна подкрепа като Монтана и Кюстендил.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  objective avatar :-P
  objective

  С рубладжийско-саботажното си поведение и под мъдрото левашко ръководство на бай Мико БСП стремглаво догонва изборните резултати на побратимата й рубладжийска шайка АТАКА. Май РБ вече държи повече областни градове от БСП. За ГЕРБ да не говорим ! Ха дано България да се отблъсне най-сетне от дъното, към което редовно ни завлича БСП ! То не бяха банкови фалити, не бяха порции от власт, не бе пладнешко крадене и вопиюща некадърност... Потрес !

 • 2
  qdk12501326 avatar :-|
  qdk12501326

  До коментар [#1] от "objective":

  Абсолютно си прав.Аз съм оптимист, резултатите ще са налице до 5 години.Червените няколко пъти успяха да ни спрат развитието тотално с крадене и далавери.Да се молим повече да не надушат власт, че в България няма да останат българи.

 • 3
  kaisersoze avatar :-|
  Андрей Ляпчев

  На хората им е втълпено, че трябва да гласуват против "комунистите", а т.нар. комунисти са в ГЕРБ

  http://www.zadkulisite.com/post-594

  http://www.zadkulisite.com/post-2379

 • 4
  bg.bg avatar :-|
  Мизийски

  Десницата (във всичките й разновидности) сумарно има най-силното присъствие в местната власт за последните 25 години!

 • 5
  ahasver avatar :-|
  ahasver

  Да внимават само да не надхвърлят стоте процента ! Е ,с 1-2 процента -може .

 • 6
  objective avatar :-?
  objective

  Поздравления КЪМ ГЕРБ ! Поздравления десницата като цяло !
  Добре, че Цветанов не е водещ лидер от ранга на вицепремиер. Не само защото му липсва необходимите интелект, възпитание, толерантност и коалиционна култура ! Няма и грам от вроденото благородство на Бойко. Обратно, с Гочооловското си първично поведение и пословична нетактичност волно или не на практика сее раздори и разцепления ! Тясно скроен човек ! Така държава не може да се управлява !

 • 7
  gimi avatar :-|
  Мавродинов

  Вече е време Б.Борисов да насочи усилията си към реална промяна на всички батаци от прехода, ако иска да остане в историята като добър управленец. Вече няма оправдания, защото ГЕРБ зае силни позиции в държавата. Аз се надявах неговия доскорошен ментор г-жа Меркел да го напъти.... но на нея не и е до нас сега. Може би примера на неговия първи ментор, който въпреки кашата която остави, все още предизвиква умиление сред по-възрастните поколения под псевдонима бай Тошо, целта си струва усилията :)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK