Промените в БНТ: Равнис по интересите на властта
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Промените в БНТ: Равнис по интересите на властта

Според генералният директор на БНТ Константин Каменаров категорично не може да се твърди, че в медията има цензура

Промените в БНТ: Равнис по интересите на властта

След решението на съда по условната присъда на Константин Каменаров ще има или нов конкурс за генерален директор, или сделка с управляващите

Весислава Антонова
46882 прочитания

Според генералният директор на БНТ Константин Каменаров категорично не може да се твърди, че в медията има цензура

© Цветелина Белутова


- Процесите в държавната телевизия за изминалата близо година рушат обществения характер на медията, финансирана от парите на данъкоплатците.

- В БНТ се забелязва тенденция развлекателното съдържание да доминира над публицистиката и разследванията.

"Знаеш ли, има нещо, което искрено ме прави горд, радва ме и ме усмихва. И това е, че хората, които в момента работят в БНТ, работят с повдигнато самочувствие. Ходят по-изправени, дишат по-дълбоко и са по-усмихнати! А телевизията я правят хората, а не табелата." Това каза генералният директор на държавната телевизия Константин Каменаров пред главния редактор на сайта "Блиц" тази сряда. Интервюто е знаково за жанра кризисен PR, защото в него няма и дума, че по-рано същия ден още един емблематичен журналист от БНТ - здравната репортерка Мария Чернева, обяви, че напуска заради натиск от ръководството, чието скрито послание е "Не критикувайте министерствата, които отразявате".

На общия въпрос има ли цензура в БНТ Каменаров отговаря: "Категорично не може да се твърди подобно нещо! Честна дума ти казвам! Никой не ми се е обаждал, за да ме натиска. Ако искаш, ми вярвай, ако искаш, недей." Вярваме му. Наистина. В първата година от мандата му на генерален директор поводите за недоволство от страна на управляващите намаляха рязко. А след 4 юли, когато се очаква окончателното решение на Софийския градски съд по присъдата на Каменаров за шофиране с 1.6 промила алкохол, вероятно ще клонят към нула. Така изглежда перспективата и за обществената функция на БНТ, която, тъй като се финансира от данъкоплатците, е длъжна да работи в техен интерес и като коректив на властта. Именно заради това процесите в държавната телевизия засягат пряко обществото.

"Смятам, че е крайно време да се пренапише и предефинира обществената мисия на тази медия, защото публиката вече е различна от тази, която беше преди 20 и повече години", не пропуска да уточни Каменаров. Какво има предвид не е ясно, но може би следното е отправна точка: "Стани богат" е нещо, с което се тръгва. Това е знаково предаване, което променя въздуха. И това е само началото!" По ирония известната в цял свят телевизионна игра тази година навършва точно 20 години. И тръгна по БНТ, когато Каменаров я оглави, четири години след като спря излъчването й по "Нова тв" - с известни прекъсвания в продължение на 13 години. Разликата е, че в частната медия тя беше външна продукция, като правата се държаха от Нико Тупарев, а сега държавната телевизия е откупила правата, а той е изпълнителен продуцент. Параметрите на договора не са огласени, но може да се предположи, че развлекателният формат усвоява солидна част от бюджета за програмата на БНТ.

Няма основания да се съмняваме и че "това е само началото" - с "олекотени" жанрове, които по правило са и с по-висок рейтинг, да се маскира вече силно личащата си контролирана информация и публицистика и в БНТ. Това отразява качествената промяна в самата държава с курса й към олигархичен дневен ред. Той не търпи прозрачност, отчетност и критика, неудобни въпроси, както и реален дебат. По липса на достатъчно изразни средства се свежда до пропаганда. Изглежда като държавната телевизия в Русия на Путин или в Унгария на Орбан. А също и като интервюто с генералния директор на БНТ в "Блиц".

Какво вещае делото в СГС

На 4 юли Софийският градски съд ще гледа на последна инстанция обжалването от Константин Каменаров на условната му присъда за шофиране с 1.6 промила алкохол в кръвта. Изходът от делото е важен и за процесите в БНТ. При неблагоприятно за Каменаров решение телевизията може да се окаже в управленска криза. Ако той остане на поста при каквото и да е съдебно решение, ще означава, че влиянието и натискът върху обществената медия няма да срещат никаква съпротива заради зависимостта, която предполага проявената снизходителност на властта.

В края на 2017 г. Софийският районен съд постанови условна присъда от 1 г. и 3 месеца с три години изпитателен срок за Каменаров за това, че през 2016 г. е шофирал с 1.6 промила алкохол в кръвта. Законът за радиото и телевизията ясно казва, че наличието на присъда, с която е наложено наказание лишаване от свобода (независимо дали е условно или ефективно), е несъвместимо с поста на генерален директор на БНТ и БНР. Каменаров, който беше избран няколко месеца по-рано, обжалва присъдата в СГС, който е втора и последна инстанция по казуса. Делото трябваше да приключи на 11 май, но Каменаров го отложи с мотива, че е служебно ангажиран покрай финала на "Евровизия". Насрочената нова дата за гледането му е 4 юли, когато най-вероятно (освен ако отново не бъде отложено) съдът ще излезе с окончателното решение.

Защитната версия - че пил спиртен извлек от билки, е прекомерно употребявана и ако се съди по трайната съдебна практика, по-вероятно е да не мине. От решението на първата инстанция не личи да има процедурни нарушения, които да могат да минират обвинението, т.е. шансовете присъдата да бъде потвърдена са доста сериозни. По-възможно е да се промени размерът, но не и видът й, тъй като от 2015 г. единственото, което Наказателният кодекс предвижда за пияни шофьори, е затвор.

Фактът, че Константин Каменаров е влязъл в процедурата по избор на генерален директор на БНТ с висящо дело, при това от типа "безспорни", едва ли е бил неизвестен на застаналите зад него сред управляващите. Това подхранва и хипотезата, че избирането му начело на БНТ е било обмислен предварително вариант за туширане на очакваното и случило се напрежение около кандидатурата на Емил Кошлуков за поста.

Кошлуков бе фаворитът в състезанието още месеци преди Съветът за електронни медии (СЕМ) да обяви конкурса. Името на Каменаров се завъртя като вероятна кандидатура в последния момент, и то след като по време на изслушването стана ясно, че политическият и медиен бекграунд на Кошлуков е в противоречие с правилата за избор на генерален директор на обществената БНТ. Това разчисти пътя пред Каменаров за поста, който впоследствие назначи Кошлуков за програмен директор на БНТ 1. С днешна дата и двамата одобрявани от ГЕРБ претенденти вземат важни за държавната телевизия управленски решения.

Новите условия в старата къща

Почти веднага след избора на Каменаров започнаха да се трупат смущаващи сигнали, след които все повече хора започнаха да си задават въпроса какво става в обществената телевизия. Първо в управителния й съвет бяха назначени хора, свързани с медии, финансирани от КТБ от времето, когато Цветан Василев и Делян Пеевски бяха тандем. После дойде назначението на Кошлуков. След едва два месеца на поста от телевизията си тръгна директорът на новините Константин Кисимов. Позицията му беше заета от бившия генерален директор на БНТ два мандата - Уляна Пръмова. Нейното име също стана източник на напрежение за медията - в последния от поредицата случаи на отстраняване на журналисти с авторитет (виж карето).

Междувременно през май без предупреждение и обяснение от телевизията беше освободен дългогодишният главен продуцент на БНТ Роберт Ковачев. През март Кошлуков отстрани продуцентката на "Денят започва с култура" Весела Петрова, също професионалист с дългогодишен стаж в телевизията. Тя беше сред публично изразилите несъгласието си с намесата на Кошлуков в избора на теми и събеседници в предаването. Заради натиск и намеса в работата на "Денят започва с култура" медиата напусна продуцентът Васил Христов.

През последния месец бе отстранен и главният продуцент на продуцентски център "Спорт" към дирекция "Информация" Методи Манченко.

"Няма такава тема"

Хронологията на събитията в държавната телевизия през изминалата половин година показва рязката промяна в политиката на медията и на начина, по който се взимат решенията в нея. Напрежение имаше около емблематични за БНТ предавания като "Референдум" и "Денят започва с култура" - и двете в територията за телевизионна публицистика и дебат по важни за обществото теми.

Че "Референдум" вече няма да е същото предаване, стана ясно след свалянето на темата за промените в плана за Пирин, съответстващи на искането на концесионера на ски зоната в Банско - "Юлен", и предизвикали масови протести през зимата. "Предаването беше свалено при приели поканата гости. Десет минути след като кметът на Банско потвърди, вече слушах по телефона, че се правим на протестъри. При положение че двете страни в този дебат бяха абсолютно балансирани. Думите на генералния директор бяха "няма такава тема", и то пред членове на управителния съвет. Е, животът показа, че има такава тема, както че има и забрана", коментира пред "Капитал" бившият главен продуцент Роберт Ковачев.

Намесата на Кошлуков в "Денят започва с култура" едва ли е изненадваща. Хора от телевизията казват, че още при идването си той заявил особен интерес към предаването, което имал намерение да реформира. След настъпилите промени и там може да се каже, че "мисията е изпълнена". Ако проблемът с предаването възникна заради разговора за състоянието на медиите в България, информацията впоследствие, че страната е паднала още по-ниско в индекса за медийна свобода, не намери място сред темите му.

В края на миналата година председателят на движение "Да, България" Христо Иванов поиска временна анкетна комисия да разследва информацията на турската служба за борба с организираната престъпност за участие на "Булгартабак" в контрабанден канал за цигари в Турция и Близкия изток, а също и проверка как е приватизирано предприятието. По-късно във фейсбук Иванов съобщи, че е бил поканен в сутрешния блок на обществената телевизия по темата, но от БНТ са отменили поканата. От PR отдела обясниха, че участието му само е отложено - заради други "по-важни теми". Оттогава обаче изобщо не е канен в БНТ.

"Тези хора са вредни"

За сметка на това коалиционният партньор на Бойко Борисов във властта - лидерът на "Атака" Волен Сидеров, в ефира на воденото от Кошлуков предаване "Още от деня" нападна журналист от телевизията. "Кой е този Горан Благоев. Той отдавнa манипулира обществото от екрана на БНТ. Такива хора са вредни", бяха думите му по повод позицията на водещия на "Вяра и общество" Горан Благоев за предизвикалите скандал изявления на гостуващия в България руски патриарх Кирил. Тогава БНТ го защити с декларация, но Сидеров продължава да е чест гост в предаванията на БНТ.

Постепенно в програмната схема бяха извършени и други промени. Например предаването "Малки истории", което също е знаково за обществения характер на БНТ и засяга социални теми, смени часа си на излъчване - от гледаемо време в събота следобед в 14 часа в петък, което безспорно се отразява на рейтинга му. Заради нисък рейтинг бяха свалени "Плюс това" и предаването за международна политика "Светът е седем".

Най-голямата гордост на новото ръководство е играта "Стани богат", която се излъчва в праймтайма от 19 до 20 ч. Според данни на рейтинговата агенция ГАРБ тя действително е увеличила двойно гледаемостта на БНТ по това време, но това е за сметка на публицистиката и разследванията, които са същностни за обществения характер на телевизията.

И, разбира се, икономически интереси

Без предварително предупреждение бяха отстранени и.д. финансовият директор Росица Григорова, главният счетоводител Елисавета Боянова-Канелова, началникът на отдел "Управление на собствеността" Зорина Бояджиева, на отдел "Обществени поръчки" - Асен Илиев, и София Живкова - началник "Маркетинг и продажби" в дирекция "Маркетинг и комуникации". Генералният директор има право да прави кадрови промени, но масовото обезглавяване на звената, които управляват "икономиката" на БНТ, говори за предварително обезпечаване на уточнени и все още неясни за публиката интереси.

Когато представяше концепцията си пред СЕМ, Константин Каменаров каза, че тя е фокусирана върху "осъзната необходимост" развитието на медията да бъде "надграждащо", а не "отричащо" досегашното й управление". Действията му обаче са в съвсем противоположна посока.

След 4 юли

Сценариите пред БНТ

След делото на 4 юли в СГС пред БНТ има два сценария. Ако то не завърши в полза на Каменаров, предстои СЕМ да одобри изпълняващ длъжността му и да започне да подготвя нов конкурс за генерален директор. При този сценарий Каменаров може сам да посочи своя заместник и е много вероятно това да е членът на управителния съвет Валерий Запрянов. През последните години той бе главен редактор на спряното вече списание "Тема". През 2012 г. бе избран за председател на Българския медиен съюз, който обединяваше медиите, собственост или близки на Ирена Кръстева и сина й Делян Пеевски. През 2014-2015 г. Запрянов стана съдружник с Тошо Тошев в "Обединени свободни медии", през което двамата издаваха "Преса" и "Тема". След фалита на КТБ стана ясно, че банката е наливала пари в голяма част от българските вестници през кухи фирми, включително и в "Обединени свободни медии". Впоследствие дружеството беше обявено в неплатежоспособност и "Преса" и "Тема" спряха да излизат.

Възможно, макар и по-малко вероятно е и.д. генерален директор да стане първоначалният фаворит за поста Емил Кошлуков.

Вторият сценарий е при каквото и да е решение на съда Каменаров да остане на поста, което ще е равнозначно на явно сключена сделка с властта. Какво съдържа тя ще се види ясно в оставащите две години от мандата му. Засега картината е в сиво и обещава нюансите му да се сгъстяват.Междувременно управляващите са обявили пред генералния директор на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) Ноел Къран, който преди няколко седмици беше в България, да променят закона и да увеличат мандатите на генералните директори на БНТ и БНР от три на пет години, за да имат време да развият програмните си стратегии за развитие на обществените медии. Намерението е било представено от председателя на парламентарната комисия за култура и медии Вежди Рашидов, който неотдавна заяви в интервю: "Борисов има една "вина" - толерира свободата на словото."
Журналистът Мария Чернева:

Доброто име е най-ценният ми капитал


В сряда дългогодишната репортерка на телевизията с ресор "Здравеопазване" Мария Чернева написа в профила си във фейсбук: "Днес смятам да подам едномесечно предизвестие за напускане... Нямам друг избор. Особено след моята публична екзекуция пред цялата редакция на новините. Когато директорът на информация посегна на най-ценния ми капитал - доброто име и доверие, градено 25 години." По думите й това е станало с недопустими внушения за нейно недостойно поведение като представител на БНТ в обществения съвет на Фонда за лечение на деца, базирани на твърдения в писмо на председателя на Българската асоциация за закрила на пациентите до генералния директор, с което се иска изваждането й от обществения съвет. Пред "Капитал" журналисти в медията потвърдиха, че в понеделник редакционната сбирка е започнала с нападки срещу Чернева, съдържащи цитати от въпросното писмо, след което директорът на информацията в БНТ Уляна Пръмова е обявила, че й отнема ресора. Репортерката не е била информирана предварително за писмото, нито е била попитана дали информацията отговаря на истината. Константин Каменаров на свой ред я отстранил като представител на БНТ в обществения съвет на Фонда за лечение на деца. Пред медиите Уляна Пръмова коментира, че отстраняването на Чернева е временна мярка до изясняване на случая и че това решение не нарушава правата ѝ.

При подобни обстоятелства и почти по идентичен начин от същия съвет преди повече от година бе освободена и репортерката на БНР (тогава управлявана от Радослав Яткулов - бел. ред.) Надежда Цекулова - също ползваща се с много добро име в гилдията. Ключов момент в казуса с Чернева е, че държавната телевизия автоматично е приела за чиста монета твърденията в писмото. "Отстранена съм оттам, където съм най-силна и независима, мога твърдо да отстоявам обществения интерес и лесно различавам чуждо влияние. Отстранена съм публично като знак към всичките ми колеги - каква "подкрепа" биха имали, ако настъпят нечии интереси и потекат жалби към тях", написа журналистката.

"Работата на Фонда за лечение на деца не се подобрява, защото си говорим на ушенце с директори на медии, министри и други важни персони, за да наклеветим поредния неудобен", коментира във фейсбук Красимира Величкова от Българския дарителски форум (БДФ), бивш член на обществения съвет. По-късно в писмо до БНТ 25 граждански организации, сред които и БДФ, изразиха своето безпокойство във връзка със случилото се с журналиста Мария Чернева. Гражданските организации, подписали писмото до БНТ, са силно разтревожени, че ръководството на телевизията взема решение за временно отстраняване на Чернева от ресора без да е взета под внимание нито нейната гледна точка, нито мнението на останалите членове на Обществения съвет на ЦФЛД, така че решението да почива на обективна информация. Те настояват ръководството на БНТ да преразгледа своето решение. "Пациентски организации "Заедно с теб" също изпрати отворено писмо до генералния директор на БНТ, в което заяви пълна подкрепа за Чернева. Според Асоциацията на европейските журналисти в България начинът, по който е обявено временното отнемане на ресора може да създаде атмосфера на страх, както и съобразяване сред останалите редактори и репортери в програмата и да задейства познати механизми на автоцензура в програмното съдържание. "Ето защо като обществен оператор БНТ дължи на своите зрители и на цялата общественост откритост и прозрачност по отношение на решенията си. Дълг на БНТ е да отстоява високи професионални и етични стандарти", се казва в отвореното писмо на асоциацията до медиите.
Продуцентът Роберт Ковачев:

В БНТ цари параноя


"Всичко се счупи, когато в "Денят започва с култура" направихме темата за Бялата книга за състоянието на българската журналистика, като отразихме всички коментари по въпроса, показахме и декларацията на в. "24 часа", зададохме неудобните въпроси за финансиране и тиражи, а аз казах на колегите да оставят темата отворена за следващи дебати", разказа пред "Капитал" вече бившият главен продуцент на БНТ Роберт Ковачев. "След предаването програмният директор на БНТ1 Емил Кошлуков попита: "А защо не направихте материал и за книжките на вестник "Телеграф" за Иво Прокопиев?" Тогава разбрах, че той дори не знае къде е дошъл да работи, че зад него има нещо друго, някаква поръчка и такива теми не се вписваха в нея."

Според Ковачев сега решенията в телевизията се вземат в много по-тесен кръг. "Всичко е страшно херметично, цари параноя към всички, които те свързват с предишното ръководство. Така те правят враг, без да си такъв. В телевизията е нарушено нормалното говорене. Правилата, които са разписани, добри или лоши, не се спазват. В действащата програмна схема бяха свалени квадратите за класически и джаз концерти - без обсъждане, дори без елементарно уведомяване. Схемата се криеше, сякаш бе държавна тайна. От кого пазиш тайна – от продуцентския съвет, който после ще изпълнява програмната схема?"
- Процесите в държавната телевизия за изминалата близо година рушат обществения характер на медията, финансирана от парите на данъкоплатците.

- В БНТ се забелязва тенденция развлекателното съдържание да доминира над публицистиката и разследванията.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

24 коментара
 • 1
  ultrafan_rs avatar :-P
  ultrafan_rs

  Прокопиев, БНТ не е твоя. Може да е била, ама вече не е.

  Не е на Христо Иванов, не е и на 2,96%-тово ви общество, което претендира да говори от името на всички.

  Нещо май ви боли, а?

 • 2
  mediaworld avatar :-|
  mediaworld

  Весислава, радвам се, че четете коментарите във форума и преправихте 2-3 пъти материала си вчера.
  Сега да Ви обясня ли къде фундаментално бъркате/заблуждавате, кой основен журналистически принцип не сте спазила в текста си и кое е тенденциозно и заблуждаващо. Или сама ще се сетите? ;-)

  Между другото, няма ли да разчепкате повече темата за спряното предаване на Милен Цветков? Или там няма проблем, защото няма гръмогласни статуси във фейсбуук.

 • 3
  ultrafan_rs avatar :-|
  ultrafan_rs

  Г-жата автор не е спазила журналистическия принцип да търси и другата страна. Тя има десетки очернящи коментари по адрес на Кошлуков в последната година, но веднъж в Капитал не сме прочели и неговата гледна точка.

  Капитал има хиляди качествени материали на икономическа тема, но по медийните въпроси надминаха Блиц и Пик - 24/7 бухалка по главата на неудобните за олигарха Прокопиев

 • 4
  kdo52372883 avatar :-P
  kdo52372883

  Милите ни ултра-тролове... каква точно гледна точка искате от коЙлуков? Да ви я изрази със среден пръст, може би, това достатъчно обективно ли ще е от ваша гледна точка?

  Иво Прокопиев ли е накарал Каменаря да се напие като кютук? "Капитал" ли го осъди на 1 година затвор заради това? Ако присъдата бъде потвърдена (т.е. ако Боко не пуска СМС-и на съдията) и той откаже да напусне поста си, в нарушение на закона - пак "Капитал" ли ще бъде виновен? Сорос ли е съдията по делото в СГС? Някой друг в историята на БНТ показвал ли е среден пръст в ефир?

  Какво само търсите под вола теле?! Що не ходите да коментирате публикациите на медийна група "Мама и Гамен"? А по пътя вземете да проверите в тълковния речник какво значи "олигарх". Че само с четене на "Винету" не става, ама наистина не става!

 • 5
  ultrafan_rs avatar :-|
  ultrafan_rs

  Кошлуков попита (свързвания с "Прокопиев Сандов) дали изпратените от Прокопиев протестиращи пак ще показват средни пръсти по адрес на БНТ.

  Обективна журналистика е да отразиш всички гледни точки. По казуса "БНТ" Капитал действа като бухалка по главата на неудобни за Прокопиев. Днес мишената е Кошлуков, защото си позволи да започне работа в телевизия, считана от Прокопиев за лична бащиния.

 • 6
  mediaworld avatar :-|
  mediaworld

  Уважаеми kdo52372883,

  Някои от читателите тук сме малко над средноинтелигентното ниво и не четем Капитал като Библията.

  Не коментирам Каменаров, Кошлуков, но и не смятам, че изнесените в материала (материалите) тези са 100% достоверни. И за да имаше поне малко плътност - Весислава можеше да прати едни въпроси до БНТ, пък те нека не отговорят...

  Що се отнася до въпроса за средния пръст - да, в историята на БНТ има друг, показвал среден пръст. Някои, освен просто да гледаме видиотено екраните, помним.

  Просто в този, а и в доста материали на Весислава напоследък има едностранчиво представяне на нещата. И има внушения. Ако имаше повече конкретика, имена и точност - ОК. Ама тогава има и друг тип отговорност.

  Уважавам Весислава, защото пише и добри материали за медии. А това вече е рядкост. Но ми е болно, когато тези материали са избирателни и чрез тях се прави политика и се защитават интереси. И коментарът ми не ме прави автоматично фен на Шиши, майка му, Бойко Борисов и т.н. Нещата в този живот не са "или-или".
  "Или-или" е в социалните мрежи и като заемеш позиция. Политическа.

 • 7
  ultrafan_rs avatar :-|
  ultrafan_rs

  Антонова наистина пише добре, но за съжаление текстове като този са просто заповеди от началниците.

  И пак да я питам - защо една година така и не потърсихте мнението на Кошлуков, за когото писа десетки пъти? Нали отразяването на всички гледни точки е основно правило за всеки добър журналистически материал?

 • 8
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  До коментар [#6] от "mediaworld":

  "Някои от читателите тук сме малко над средноинтелигентното ниво..."

  Интересно тогава, защо ви пишат само минуси.

 • 9
  ultrafan_rs avatar :-|
  ultrafan_rs

  Те да пишат минуси, но минусите не отговарят на въпроса защо г-жа Антонова, като спазваща журналистическите стандарти, една година сипе помия по Кошлуков без дори веднъж да потърси и неговото мнение :)

 • 10
  pyw11564776 avatar :-|
  pyw11564776

  Като гледам, властта вероятно нарочно е избрала него на поста, за да повиши в последстиве още по-удобен и скандален "временен" заместник.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK