Прахосваме двойно повече храна от очакваното
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Прахосваме двойно повече храна от очакваното

"С това, което в момента имаме в нашите кухни, бихме могли да нахраним пет души вместо четири", обобщава ситуацията д-р Том Ахтербош от университета "Вагенинген"

Прахосваме двойно повече храна от очакваното

Глобалната загуба на хранителни продукти е отговорна за около 10% от парниковите газове

Момчил Милев
2981 прочитания

"С това, което в момента имаме в нашите кухни, бихме могли да нахраним пет души вместо четири", обобщава ситуацията д-р Том Ахтербош от университета "Вагенинген"

© Николай Дойчинов


Общоприетите оценки за глобалната загуба на хранителни продукти са силно занижени. Това се твърди в ново проучване на изследователски екип от нидерландския университет във Вагенинген.

Според изчисленията на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН от 2015 г. светът пропилява средно по 214 калории дневно на човек. Използвайки алтернативен и според тях по-прецизен модел, нидерландските изследователи са изчислили, че за същата година числото трябва да бъде повишено до 527 калории дневно на човек, т.е. двойно. За целта учените детайлно са анализирали данните за загуба на храни, използвайки базите данни на FAO, Световната банка и Световната здравна организация (WHO).

Намаляване на количеството изхвърлени годни за ядене продукти също така е ключов фактор в борбата с климатичните промени. По данни на ООН отпадъците от хранително-вкусовата промишленост и остатъците от трапезата ни са отговорни за около 10% от всички парникови газове, отделени в атмосферата. "Да изхвърляш храна в кофата е като да хвърлиш банкнота от 5 евро - защо трябва да го правиш", коментира д-р Моника ван дер Бос Верма от университета във Вагенинген пред BBC. Според нея намаляването на хранителните отпадъци ще е печелившо както за потребителите, така и за планетата.

Изследването на нидерландските учени е публикувано в научното списание Plos One и не включва ефектите от загуба на хранителни продукти в рамките на производствения процес, преди да достигне до потребителите. По неофициални данни по веригата се губи около една трета от произведеното. "С това, което в момента имаме в нашите кухни, бихме могли да нахраним пет души вместо четири", обобщава ситуацията д-р Том Ахтербош от университета във Вагенинген. Той добавя, че изхвърлянето на годни храни е проблем най-вече в по-богатите страни, но става актуално и в по-бедните, и то много по-бързо, отколкото си мислим.

Общоприетите оценки за глобалната загуба на хранителни продукти са силно занижени. Това се твърди в ново проучване на изследователски екип от нидерландския университет във Вагенинген.

Според изчисленията на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН от 2015 г. светът пропилява средно по 214 калории дневно на човек. Използвайки алтернативен и според тях по-прецизен модел, нидерландските изследователи са изчислили, че за същата година числото трябва да бъде повишено до 527 калории дневно на човек, т.е. двойно. За целта учените детайлно са анализирали данните за загуба на храни, използвайки базите данни на FAO, Световната банка и Световната здравна организация (WHO).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol

    Да така е, прахосваме храната, не сме чак толкова бедни и гладни, колкото се пишем.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK