Прахосваме двойно повече храна от очакваното

Глобалната загуба на хранителни продукти е отговорна за около 10% от парниковите газове

"С това, което в момента имаме в нашите кухни, бихме могли да нахраним пет души вместо четири", обобщава ситуацията д-р Том Ахтербош от университета "Вагенинген"
"С това, което в момента имаме в нашите кухни, бихме могли да нахраним пет души вместо четири", обобщава ситуацията д-р Том Ахтербош от университета "Вагенинген"    ©  Николай Дойчинов
"С това, което в момента имаме в нашите кухни, бихме могли да нахраним пет души вместо четири", обобщава ситуацията д-р Том Ахтербош от университета "Вагенинген"
"С това, което в момента имаме в нашите кухни, бихме могли да нахраним пет души вместо четири", обобщава ситуацията д-р Том Ахтербош от университета "Вагенинген"    ©  Николай Дойчинов

Общоприетите оценки за глобалната загуба на хранителни продукти са силно занижени. Това се твърди в ново проучване на изследователски екип от нидерландския университет във Вагенинген.

Според изчисленията на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН от 2015 г. светът пропилява средно по 214 калории дневно на човек. Използвайки алтернативен и според тях по-прецизен модел, нидерландските изследователи са изчислили, че за същата година числото трябва да бъде повишено до 527 калории дневно на човек, т.е. двойно. За целта учените детайлно са анализирали данните за загуба на храни, използвайки базите данни на FAO, Световната банка и Световната здравна организация (WHO).


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се