Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
1 13 фев 2020, 14:27, 2459 прочитания

Прахосваме двойно повече храна от очакваното

Глобалната загуба на хранителни продукти е отговорна за около 10% от парниковите газове

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Общоприетите оценки за глобалната загуба на хранителни продукти са силно занижени. Това се твърди в ново проучване на изследователски екип от нидерландския университет във Вагенинген.

Според изчисленията на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН от 2015 г. светът пропилява средно по 214 калории дневно на човек. Използвайки алтернативен и според тях по-прецизен модел, нидерландските изследователи са изчислили, че за същата година числото трябва да бъде повишено до 527 калории дневно на човек, т.е. двойно. За целта учените детайлно са анализирали данните за загуба на храни, използвайки базите данни на FAO, Световната банка и Световната здравна организация (WHO).


Намаляване на количеството изхвърлени годни за ядене продукти също така е ключов фактор в борбата с климатичните промени. По данни на ООН отпадъците от хранително-вкусовата промишленост и остатъците от трапезата ни са отговорни за около 10% от всички парникови газове, отделени в атмосферата. "Да изхвърляш храна в кофата е като да хвърлиш банкнота от 5 евро - защо трябва да го правиш", коментира д-р Моника ван дер Бос Верма от университета във Вагенинген пред BBC. Според нея намаляването на хранителните отпадъци ще е печелившо както за потребителите, така и за планетата.

Изследването на нидерландските учени е публикувано в научното списание Plos One и не включва ефектите от загуба на хранителни продукти в рамките на производствения процес, преди да достигне до потребителите. По неофициални данни по веригата се губи около една трета от произведеното. "С това, което в момента имаме в нашите кухни, бихме могли да нахраним пет души вместо четири", обобщава ситуацията д-р Том Ахтербош от университета във Вагенинген. Той добавя, че изхвърлянето на годни храни е проблем най-вече в по-богатите страни, но става актуално и в по-бедните, и то много по-бързо, отколкото си мислим.


  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Какви са споровете между Брюксел и София за чистотата на въздуха и водата 1 Какви са споровете между Брюксел и София за чистотата на въздуха и водата

Европейската комисия е изпратила мотивирани становища по две теми, свързани с околната среда, заради нарушения на законодателството на ЕС

16 май 2020, 3145 прочитания

Грета, коронавирус и други "революции" 16 Грета, коронавирус и други "революции"

Ако имаше още една Грета Тунберг, която да мобилизира хората относно мерките срещу пандемии, може би щяхме да бъдем в друга ситуация

29 апр 2020, 5010 прочитания

24 часа 7 дни
Бюлетин

Бюлетин "Ритейл"

Седмичен бюлетин с най-важното от ритейл сектора

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Климат" Затваряне
Какво друго по света: няколко любопитни идеи

Електричество от дъждовните капки; Бил Гейтс бе набеден, че купува екологична суперяхта; Нова технология ускорява преработката на въглероден диоксид

Още от Капитал
От скала до хотел: 30 години по-късно в Созопол

Многогодишната история за държавен парцел на брега на морето в Созопол, филмов съюз, съдилища и строителна криза е към развръзка

Софийският адрес за френски макарони

Chez Fefe е първият специализиран бутик, който приготвя традиционния десерт

Дефектните мерки

След края на извънредното положение бизнесът оцелява много повече на мускули и в по-малка степен заради подкрепа от държавата

Магистрала без правила

"Хемус" вече се строи и планът на властта е да бъде готова след четири години. Цената обаче е заобикаляне на законите и непрозрачно харчене на милиарди левове

Чуваме ли се? А разбираме ли се?

Онлайн общуването срещу срещите на живо

20 въпроса: Мартин Михайлов

Михайлов стои зад две от заведенията, които бяха (отново ще бъдат?) обичайна част от нощните походи в София

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10