С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
1 13 фев 2020, 14:27, 1870 прочитания

Прахосваме двойно повече храна от очакваното

Глобалната загуба на хранителни продукти е отговорна за около 10% от парниковите газове

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Общоприетите оценки за глобалната загуба на хранителни продукти са силно занижени. Това се твърди в ново проучване на изследователски екип от нидерландския университет във Вагенинген.

Според изчисленията на Организацията по прехрана и земеделие (FAO) към ООН от 2015 г. светът пропилява средно по 214 калории дневно на човек. Използвайки алтернативен и според тях по-прецизен модел, нидерландските изследователи са изчислили, че за същата година числото трябва да бъде повишено до 527 калории дневно на човек, т.е. двойно. За целта учените детайлно са анализирали данните за загуба на храни, използвайки базите данни на FAO, Световната банка и Световната здравна организация (WHO).


Намаляване на количеството изхвърлени годни за ядене продукти също така е ключов фактор в борбата с климатичните промени. По данни на ООН отпадъците от хранително-вкусовата промишленост и остатъците от трапезата ни са отговорни за около 10% от всички парникови газове, отделени в атмосферата. "Да изхвърляш храна в кофата е като да хвърлиш банкнота от 5 евро - защо трябва да го правиш", коментира д-р Моника ван дер Бос Верма от университета във Вагенинген пред BBC. Според нея намаляването на хранителните отпадъци ще е печелившо както за потребителите, така и за планетата.

Изследването на нидерландските учени е публикувано в научното списание Plos One и не включва ефектите от загуба на хранителни продукти в рамките на производствения процес, преди да достигне до потребителите. По неофициални данни по веригата се губи около една трета от произведеното. "С това, което в момента имаме в нашите кухни, бихме могли да нахраним пет души вместо четири", обобщава ситуацията д-р Том Ахтербош от университета във Вагенинген. Той добавя, че изхвърлянето на годни храни е проблем най-вече в по-богатите страни, но става актуално и в по-бедните, и то много по-бързо, отколкото си мислим.


  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Климатичните промени спънаха разширяването на лондонското летище "Хийтроу" Климатичните промени спънаха разширяването на лондонското летище "Хийтроу"

Ръководството на най-голямата британска аерогара ще обжалва казуса пред Върховния съд на страната

28 фев 2020, 749 прочитания

Емисиите на метан от фосилни горива са "силно подценени" Емисиите на метан от фосилни горива са "силно подценени"

Добивът на въглища, петрол и газ вероятно има още по-голяма роля за парниковия ефект в атмосферата

26 фев 2020, 1764 прочитания

24 часа 7 дни

28 фев 2020, 15545 прочитания

28 фев 2020, 5315 прочитания

28 фев 2020, 2991 прочитания

28 фев 2020, 2706 прочитания

28 фев 2020, 2416 прочитания

Всички новини
Бюлетин

Бюлетин "Ритейл"

Седмичен бюлетин с най-важното от ритейл сектора

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Климат" Затваряне
Какво друго по света: няколко любопитни идеи

Електричество от дъждовните капки; Бил Гейтс бе набеден, че купува екологична суперяхта; Нова технология ускорява преработката на въглероден диоксид

Още от Капитал
Сбогом, Lafka

Очакването на пазара е веригата да заработи като място за продажба на продуктите на държавния тотализатор

Супермаркет у дома

Иван Александров, изпълнителен директор и основател на eBag.bg, пред "Капитал"

Барселонска треска

Какво стана ясно за разследването на испанските власти, което се занимава и с Бойко Борисов, и докъде може да стигне то

Къде изчезна вносът

Данните от статистиката за 2019 г. се оказаха непълни, но вместо НСИ да реагира навреме, остави поле за политически спекулации

Фотограф под прикритие

Мартин Пар показва сатиричния си поглед към туризма с изложбата "Този малък свят"

Кино: "Котка в стената"

Изчезващата милост към другия

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10