И JP Morgan вече се опасява от "катастрофални" климатични промени

Анализатори на водещата инвестиционна банка предлагат въвеждане на глобален "въглероден данък"

През миналата седмица бурята "Денис" предизвика наводнения на в различни райони на Южен Уелс, Великобритания
През миналата седмица бурята "Денис" предизвика наводнения на в различни райони на Южен Уелс, Великобритания    ©  Rebecca Naden
През миналата седмица бурята "Денис" предизвика наводнения на в различни райони на Южен Уелс, Великобритания
През миналата седмица бурята "Денис" предизвика наводнения на в различни райони на Южен Уелс, Великобритания    ©  Rebecca Naden

Климатичните изменения може да се превърнат в заплаха за начина на живот на човечеството "такъв, какъвто го познаваме".

Това предупреждава изследователски екип от икономисти, работещи за водещата американска инвестиционна банка JP Morgan Chase, съобщава BBC.

От финансовата институция уточняват пред медията, че докладът е изготвен от учени, които са "изцяло независими по отношение на компанията". Затова и говорителят на банката е отказал да го коментира по същество.

Докладът е бил изпратен до клиенти на JP Morgan и е четен от журналисти на BBC News.

Изследователите предупреждават също така, че ако не се предприемат конкретни действия по въпроса, може да се стигне до "катастрофален изход".

Икономическите анализатори на JP Morgan и преди са предупреждавали за непредвидимите последици от климатичните премени, но езикът, използван в настоящия документ, е много по-суров, допълват от британската медия.

"Не изключваме катастрофален изход от ситуацията, при който познатият ни начин на живот е изложен на риск", коментират анализаторите на JP Morgan Дейвид Маки и Джесика Мъри.

Според тях въглеродните емисии през следващите няколко десетилетия "ще продължат да се отразяват на климата за векове напред, и то по начин, който е необратим".

Анализаторите допълват също, че превантивните действия трябва да бъдат мотивирани от "вероятността да се стигне до екстремни явления".

Изследователите смятат, че климатичните изменения ще се отразят на търговията с акции, икономическия растеж, здравето на хората и продължителността на човешкия живот.

Също така е много вероятно да се стигне до проблеми с достъпа до водоизточници, до недостиг на храни, миграция и принудително изселване.

Освен заплаха за биоразнообразието и оцеляването на различни видове от живата природа се очаква климатичните изменения да провокират политически кризи и конфликти.

За да се ограничат ефектите от всичко това, глобалните нетни емисии на въглероден диоксид трябва да бъдат сведени до нула преди 2050 г., като се въведе въведе всеобщ въглероден данък, обобщават анализаторите на JP Morgan.

Според тях обаче "това едва ли ще се случи на практика в скоро време".

Една от основните причини за това е притеснението на развитите страни, че намаляването на въглеродните емисии ще се отрази на тяхната конкурентоспособност и работните места.

Развиващите се държави от своя страна виждат "въглеродно интензивните дейности като начин да повишат жизнения си стандарт".

Настоящият доклад на JP Morgan се разглежда като преломен за философията на финансовата институция, тъй като в близкото минало тя беше силно критикувана, че е един от най-големите световни инвеститори в бизнеса с фосилни горива.

През 2019 г. неправителствената организация Rainforest Action Network обяви доклад, според който в периода 2016 - 2018 г. JP Morgan е отпуснал най-много средства за петролната индустрия в сравнение с която и да било друга банка.

Миналата година пък финансовата институция определи климатичните промени само като "глобално предизвикателство", но не и като заплаха за начина ни на живот.