Ще "позеленее" ли Америка при Байдън

Ще "позеленее" ли Америка при Байдън

Климатичните политики ще заемат централно място при управлението на новия американски президент

Момчил Милев
5126 прочитания

© Reuters


Ако има нещо, което драматично отличава новоизбрания американски президент Джо Байдън от практически всички негови предшественици, независимо републиканци или демократи, то това е отношението към глобалното затопляне и мерките, които трябва да бъдат взети за ограничаване на последствията от него. Неслучайно едно от първите послания, които той отправи в Twitter малко след обявяването на резултатите от изборите, гласеше: "Гласоподавателите ни дадоха мандат за действие по отношение на COVID-19, на икономиката, на климатичните промени и на системния расизъм."

Байдън идва на власт с най-амбициозната климатична политическа програма в американската история. Той обеща на своите избиратели икономическа революция, базирана на чиста енергия, и зелено възстановяване на икономиката след коронавирус пандемията на стойност 2 трилиона долара. Негов партньор в управлението ще е вицепрезидентът Камала Харис, която също има "зелен" уклон и в чиято биография като бивш главен прокурор на Калифорния фигурират няколко дела срещу големи петролни компании.

Завой на международната сцена

Едно от основните обещания в кампанията на Джо Байдън е да върне САЩ в Парижкото споразумение за климата още в първия ден от официалния си мандат на 21 януари. Под управлението на Доналд Тръмп Вашингтон напусна ключовия международен договор за борба с глобалното затопляне, подписан от администрацията на Барак Обама през 2016 г., като формалният 4-годишен срок за денонсирането изтече в началото на ноември. Споразумението изисква от всички страни членки - в момента около 200 на брой, да представят в ООН нови или по-амбициозни цели в сферата на климатичните политики най-късно до 2030 г. Като втори по големина производител на парникови газове в света участието на САЩ в договора е от критично значение за постигане на основната цел - ограничаване на глобалното затопляне до края на века до "под 2 градуса по Целзий".

Обещанието на Байдън е до 2035 г. САЩ да преминат изцяло на "чиста" електроенергия, а също така страната да постигне нулеви нетни въглеродни емисии до 2050 г. По този начин Вашингтон ще тръгне по стъпките на най-големите производители на парникови газове в Азия в лицето на Китай, Япония и Южна Корея, които също поне на теория са си поставили подобна цел. По този начин политиката за постигане на нулеви въглеродни емисии ще обхване държавите, които генерират около ¾ от глобалния БВП. "Взети заедно, ако САЩ и Китай постигнат нулеви нетни емисии, това ще ограничи приблизителното затопляне в края на века до 2.3-2.4 градуса", обобщава Никлас Хьоне от NewClimate Institute. "Предстоят още сложни взаимоотношения с Китай", предупреждава обаче Питър Бетс, бивш главен преговарящ по климатичните въпроси на ЕС и Великобритания.

Завръщането на екоджедаите

Тази седмица също така стана ясно, че човекът, сложил подписа си под Парижкото споразумение от името на САЩ преди четири години, ще поеме ключова роля в екипа на Байдън за реализиране на новите зелени политики. Става дума за бившия държавен секретар Джон Кери, който ще стане специален представител по проблемите на климата. 76-годишният дипломат от кариерата и дългогодишен сенатор от Демократическата партия ще бъде с ранг на министър, а също така и ще бъде постоянен член на Съвета по национална сигурност на страната. Причината е, че новата администрация приема глобалното затопляне като реален и спешен проблем, който все повече ще провокира регионална дестабилизация и ще бъде в основата на конфликти и хуманитарни кризи, в които САЩ ще бъдат въвлечени, включително и военно. "Америка скоро ще има правителство, което третира климатичната криза като непосредствена заплаха за сигурността от спешен характер", обяви Кери в понеделник, малко след като беше номиниран за поста. В ролята си на държавен секретар той нееднократно е определял климатичните промени като "най-страховито оръжие за масово поразяване на света".

Основната задача на Кери ще бъде да оглави новата "климатична" дипломация на САЩ и да се опита да възстанови сринатия имидж на страната в тази сфера в резултат на управлението на Тръмп и неговия отказ да приеме научния консенсус за глобалното затопляне. Също така той ще се опита да убеди лидерите на другите държави поетапно да пренастроят своите икономики от енергия, базирана на "мръсни" източници като въглища, нефт и природен газ, към "по-зелени" алтернативни технологии и по-активно да се занимават със залесяване и защита на околната среда.

Иде ли климатичен ренесанс

За да постигнат гореспоменатата цел на международния фронт обаче, САЩ ще трябва да дадат личен пример в тази посока. Това ще бъде отговорност на нов старши съветник в Белия дом, който ще бъде с климатична насоченост и чиято отговорност ще бъде формулирането и прилагането на вътрешните "зелени" политики. Името на въпросния ключов президентски сътрудник все още не е обявено, но е ясно, че той ще работи в тясна координация с Джон Кери. Един от основните моменти в зеления план на Байдън на стойност 2 трлн. долара ще бъде енергийната ефективност. В рамките на специална програма се предвижда санирането на минимум 4 милиона сгради. Новоизбраният президент също така планира активни инвестиции в обществен транспорт, в стимули за производителите на електромобили и в изграждане на инфраструктура от електрически зарядни станции. Предвиждат се и законодателни промени, които да създадат финансови стимули за потребителите да се откажат от колите на бензин и петрол и да преминат към техни "по-чисти" алтернативи на ток или водород.

При прилагането на всички тези мерки има още един момент отвъд чисто климатичните политики - възстановяването на икономиката след пандемията от новия коронавирус и борба с безработицата. Според Андрю Лайт, бивш старши съветник по климатичните въпроси в администрацията на Барак Обама, Байдън ще се опита да комбинира тези две неща. "Ще има голям подем в областта на електрическите превозни средства, на енергоефективните сгради - както жилищни, така и офиси, на цивилните служби, които ще се занимават с природозащитни дейности и всякакви решения, свързани с климатичните промени. Хората ще имат богат избор в най-различни сектори", коментира той. Очаква се също така Байдън да забрани добива на фосилни горива чрез фракинг - спорна технология, при която в скалите се "инжектират" специални химикали, освобождаващи въглеводородите в тях. По всяка вероятност обаче мярката няма да има твърде голямо отражение върху добивната индустрия, тъй като ограничението ще се отнася само за федерални терени, а около 90% от сондажите са на частна земя.

Не всичко зависи от президента

За да осъществи реално своята амбициозна програма за зелена трансформация на икономиката обаче, Байдън ще се нуждае от много повече от креслото в Овалния кабинет на Белия дом, дори да се опита да управлява като своя предшественик предимно с изпълнителни заповеди. Проблемът в случая е, че въпросните нормативни актове могат да се атакуват пред доминирания от републиканците Върховен съд. В момента Републиканската партия също така има минимално мнозинство в Сената, който трябва да одобрява повечето важни законодателни инициативи, свързани с климатичните промени. Това обаче може да се промени през януари, когато ще се проведе балотаж на сенатските избори в Джорджия. Ако демократите не успеят да спечелят тази надпревара, това сериозно ще охлади първоначалните климатични амбиции на новоизбрания държавен глава. Дори обаче да надделеят във въпросния вот, Байдън и поддръжниците му ще трябва да се борят за надпартийна подкрепа при по-радикалните си реформи, тъй като законодателните инициативи отвъд разпределяне на средства и данъци изискват подкрепата на 60 от всички 100 сенатори. С течение на времето законодателната сила на Байдън има шанс да се увеличи. На междинните избори през 2022 г. цели 22-ма републикански сенатори ще трябва да се борят за преизбиране (включително в спорни щати) срещу 12 от Демократическата партия. Така в средата на своя мандат бъдещият президент ще получи втори шанс да обърне мнозинството в ползва на своите зелени политики.

Също така не бива да се забравя, че преди да стане вицепрезидент на Обама, Джо Байдън има зад гърба си шест мандата като сенатор и познава в детайли тънкостите на американския законодателен процес. Ако новият американски държавен глава наистина успее да съчетае климатичните си реформи със създаването на нови работни места и нова инфраструктура, той може да спечели на своя страна гласове от целия политически спектър. Вече има и първите прецеденти за надпартийни законодателни инициативи в тази посока. През септември например републиканци и демократи съвместно прокарват закон, ограничаващ използването на хидрофлуоровъглерод в охладителни системи. Въпросното вещество е най-активният парников газ, известен на науката. По същото време Сенатът приема и надпартийния Bipartisan Wildlife Conservation Act, чиято задача е защитата на застрашени животински видове и важни екосистеми.

Ако има нещо, което драматично отличава новоизбрания американски президент Джо Байдън от практически всички негови предшественици, независимо републиканци или демократи, то това е отношението към глобалното затопляне и мерките, които трябва да бъдат взети за ограничаване на последствията от него. Неслучайно едно от първите послания, които той отправи в Twitter малко след обявяването на резултатите от изборите, гласеше: "Гласоподавателите ни дадоха мандат за действие по отношение на COVID-19, на икономиката, на климатичните промени и на системния расизъм."

Байдън идва на власт с най-амбициозната климатична политическа програма в американската история. Той обеща на своите избиратели икономическа революция, базирана на чиста енергия, и зелено възстановяване на икономиката след коронавирус пандемията на стойност 2 трилиона долара. Негов партньор в управлението ще е вицепрезидентът Камала Харис, която също има "зелен" уклон и в чиято биография като бивш главен прокурор на Калифорния фигурират няколко дела срещу големи петролни компании.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  jazzdevil avatar :-|
  jazzdevil

  Ще им позеленеят джобовете на тия на снимката - ми така де - няма само Ал Гор и Обама да наблюдават повишението на морското ниво от имение на първа линия...

 • 2
  hou1510481221539200 avatar :-|
  Stoyan Dimitrov

  Що за Върховен съд е този, който обслужва идеите на определена партия...? И това в "най-мощната" демокрация в света. Пак че засега им се размина да ги управлява узурпатор

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Пропуснато е, естествено, споменаването на голямата цел на изваждането от Тръмп на САЩ от Парижкото споразумение за климата. Резултатът бе да се развържат ръцете на американския петролен и газов бизнес. Когато ограниченията отпаднаха, на следващата година САЩ биха по добив на нефт Саудитска и станаха износител №1 в света. Пик преживя и шистовият добив на газ, на което се основаваше газовата политика на Вашингтон по отношение СП2 и ТП2 и предлагането на засегнатите страни да си пазаруват газ от Луизиана.
  И когато се чу "зелената" предизборна платформа на стареца, демократите изгубиха Тексас, Аляска и всички останали нефтени щати.

  На икномическата експанзия на Тръмп се слага кръст. На нейно място ще има реинкарнация на стандартната военна експанзия на Клинтън-Обама (Югославия, Либия, Афганистан, Сирия, Йемен, Ирак...)
  Тони Блинкен вече загрява...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход