Рейтингите на държавите ще спадат, ако не се справят с климатичните промени

Купувачите на облигации трябва да започнат да вземат предвид глобалното затопляне при инвестиционните си решения

Ако емисиите се запазят на сегашните нива, до 2030 г. рейтингът на 63 страни ще бъде понижен с повече от една степен
Ако емисиите се запазят на сегашните нива, до 2030 г. рейтингът на 63 страни ще бъде понижен с повече от една степен    ©  Reuters
Ако емисиите се запазят на сегашните нива, до 2030 г. рейтингът на 63 страни ще бъде понижен с повече от една степен
Ако емисиите се запазят на сегашните нива, до 2030 г. рейтингът на 63 страни ще бъде понижен с повече от една степен    ©  Reuters

Неуспехът да се намали замърсяването ще струва на правителствата стотици милиарди долари според икономисти от Университета в Кеймбридж. Те са използвали изкуствен интелект за прогнозиране на ефекта от изменението на климата върху суверенните кредитни рейтинги.

Ако емисиите се запазят на сегашните нива, до 2030 г. рейтингът на 63 страни ще бъде понижен с повече от една степен според групата експерти, която включва Мориц Крамер, бивш висш служител, отговарящ за държавните рейтинги в S&P Global Ratings, съобщава Bloomberg. Оценката за САЩ може да спадне с две степени, а за Германия, Индия и Нидерландия - с три. Дори изпълнението на ангажиментите по Парижкото споразумение ще означава средно намаление от 0.65.

Поскъпване на дълга

Допълнителните лихвени плащания по държавния дълг само от понижаването на рейтинга заради климата могат да струват на правителствата между 137 млрд. и 205 млрд. долара годишни лихвени плащания през следващите осем десетилетия. Като това би представлявало "само част от икономическите последици от неовладяването на емисиите", казва екипът икономисти в изявление. Допълнителните разходи за компаниите биха били 62.6 млрд. долара в най-лошия случай.

Предупреждението идва в момент, когато страните емитират рекордно много дълг, за да се справят с пандемията, а регулаторите предупреждават, че до голяма степен нерегулираната информация за климата отваря вратата за зелени облигации и създаване на балони на растящия в момента фондов пазар.

Изследователите призоваха рейтинговите компании да интегрират изменението на климата в оценките, като се позовават на неспособността им да предвидят финансовата криза от 2008 г. "Тъй като изменението на климата засяга националните икономики, дълговете ще станат по-трудни и по-скъпи за обслужване", смята Матю Агарвала от Bennett Institute for Public Policy на Университета в Кеймбридж. "Пазарите се нуждаят от достоверна, смилаема информация за това как изменението на климата се превръща в материален риск."

Изкуственият интелект на помощ

Специалистите са използвали изкуствен интелект за изчисляване на ефекта от изменението на климата върху рейтингите на S&P за 108 страни за няколко периода от време. Те заявяват, че "без сериозно намаляване на емисиите" на 80 страни рейтингите ще бъдат намалени средно с 2.48 стъпки до 2100 г., като за Индия и Канада понижението ще е с над пет, а Китай с осем. За сравнение - пандемията досега е довела до 48 понижения на държавен рейтинг от трите основни агенции между януари 2020 г. и миналия месец, казват изследователите.

Купувачите на облигации трябва да започнат да вземат предвид глобалното затопляне при инвестиционните си решения, тъй като страните с най-висок риск от изменението на климата могат да се сблъскат с една пета намаление на икономиките си до 2050 г. според анализ на доставчика на данни FTSE Russell. Малайзия може да понесе най-лошия икономически удар от свиване с 31%.

Прогнозите, базирани на тенденциите на емисиите на парникови газове и усилията на държавите за смекчаване на влиянието на климатичните промени, показват риска за инвеститорите от дългосрочни залози на държавни облигации. "Инвеститорите държат държавни облигации с все по-дълъг падеж", казва Крамер. Според него краткият времеви хоризонт, който оценяват рейтинговите агенции, все повече оставя инвеститорите без надежден критерий за кредитни експозиции, които могат да продължат до 100 години.

Екологичните съображения стават все по-актуални, когато Moody's оценява качеството на кредитите. Доклад, публикуван през декември от рейтинговата компания, показва, че 18 сектора имат общо 7.2 трлн. долара дълг с "висока експозиция на физически климатични рискове" като опустошителни горски пожари, бури и други бедствия. За сравнение - само САЩ и Китай имат по-голям брутен вътрешен продукт от тази сума, а на третата по големина икономика в света - Япония, е около 5 трлн. долара.