Промяната за пластмасовите опаковки започва от днес

Промяната за пластмасовите опаковки започва от днес

Без клечки за уши, пластмасови прибори, сламки, бъркалки и т.н.

Калина Горанова
15380 прочитания

© Капитал


От 3 юли вече са в сила новите изисквания за пластмасовите продукти за еднократна употреба. Забранените за пускане на пазара от днес са клечките за уши, приборите за хранене, пластмасовите чинии, сламките, бъркалките, пръчиците за балони и съдовете за храна и напитки от експандиран полистирен, т.е. стиропор, както и оксо-разградимата пластмаса.

Промяната се случва по линия на директива за намаляването на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда, приета през лятото на 2019 г., като разпоредбите й влизат в сила от днес.

Новото законодателство, въпреки че засяга производители, търговци на дребно и потребители, е само малка и плаха стъпка в борбата с пластмасата, като очакванията и прогнозите са тя да расте и като производство, и като потребление.

Какво предвижда директивата

Директива 904 е насочена срещу продуктите, "предназначени за използване само веднъж или за кратко време, преди да бъдат изхвърлени". Подходите са няколко: забрана на част от продуктите, опит за намаляване на други, промяна на изискванията по отношение на трети и информиране на потребителите за четвърти.

По отношение на останалите кутии за храна за еднократна употреба, при които може да се консумира директно от съда или да се изнесат навън, както и чашите и техните капаци всяка държава ще трябва да изготви мерки за намаляване на потреблението им. Целта е да се обърне трендът на ръст на потреблението, като към 2026 г. трябва да има намаление на потреблението, измерено спрямо 2022 г.

При пластмасовите бутилки до 3 литра има промяна на изискванията. Тези от тях, които са от полиетилентерефталат (бутилки от PET), от 2025 г. ще трябва да съдържат най-малко 25% рециклирана пластмаса, а от 2030 г. - минимум 30%. Изчислението ще е на база средна стойност за всички бутилки от PET, пуснати на пазара. Отделно ще трябва да се повиши и разделното им събиране. До 2025 г. 77% от бутилките трябва да бъдат събирани, а до 2029 г. - 90%. Друг голям проблем са капачките и капаците. Те ще трябва да остават прикрепени към съдовете по време на употребата на продукта и ще важи от 3 юли 2024 г.

Видима, четлива и незаличима маркировка пък ще трябва да информира за начина на обезвреждане, наличието на пластмаси и вредите за околната среда от определени продукти: дамски превръзки и тампони, мокри кърпички, тютюневи изделия и филтри, чаши за напитки.

Още и още пластмаса

Опасност за пластмасата обаче няма. Изчисления показват, че от 50-те години насам е произведена над 8 млрд. тона пластмаса и само 30% от нея е все още в употреба. От останалите само 9% са рециклирани, 12% е изгорена в инсинератори, а 79% е на сметища или в природата. През 2019 г. производството на пластмаси възлиза на около 368 млн. тона в световен мащаб, а очакванията са за ръст на глобалния пазар на пластмасата от 523 млрд. долара през 2018 г. до над 750 млрд. долара през 2027 г. Прогнозите са до 2050 г. производството й да представлява една пета от световното потребление на петрол, като и "Лукойл Нефтохим Бургас" инвестира около 400 млн. долара в производство на полипропилен, като с нея продукция на местната рафинерия ще се увеличи от 80 хил. тона на 300 хил. тона. Едновременно с това рециклирането на пластмасата не се развива според очакванията през последните десетилетия. Към момента на фона на огромното производство (над 60 млн. тона на година за ЕС) индустрията използва повторно едва 5 млн. тона рециклирани полимери, като са необходими големи усилия за достигането на целите на Европейската комисия - 10 млн. тона полимери да се използват повторно към 2025 г.

Темата как може да намалим пластмасовия си отпечатък на ниво индивид стои на дневен ред и продуктите за многократна употреба, които могат да заменят редица опаковки за еднократна, дадоха силен тласък на нови производства и бизнеси.

От 3 юли вече са в сила новите изисквания за пластмасовите продукти за еднократна употреба. Забранените за пускане на пазара от днес са клечките за уши, приборите за хранене, пластмасовите чинии, сламките, бъркалките, пръчиците за балони и съдовете за храна и напитки от експандиран полистирен, т.е. стиропор, както и оксо-разградимата пластмаса.

Промяната се случва по линия на директива за намаляването на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда, приета през лятото на 2019 г., като разпоредбите й влизат в сила от днес.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща


6 коментара
 • 1
  rdb41527334 avatar :-|
  rdb41527334

  Няма да си чистим ушите кво.... Или с памуче навито на клечка кибрит :D

 • 2
  tehnolog avatar :-|
  Технолог

  Статията не е отговаря точно на действителността, както се очаква от бизнес медия.

  Говорим за директива, а директивите задължават държавите, а не гражданите.Реално до утре е крайния срок страните да прилагат законодателство, което да налага забраните и ограниченията. Такова у нас няма, и по другите печатни издания, представители на министерството обясниха, че крайният срок няма да бъде спазен с един-два месеца. Положението е подобно и в други страни-членки, а в трети директивата е леко видоизменена в националното им законодателство.

 • 3
  oldschool avatar :-|
  oldschool

  До коментар [#] от "":

  от край време се продават клечки за уши, чието стволче е от твърда хартия или картон. няма пластмаса

 • 4
  clint_eastwood avatar :-|
  clint_eastwood

  Доста неинформативна статия - сухо повторение на основните факти и никакъв анализ на практическото измерение на промените.

 • 5
  ss avatar :-P
  SS

  A къв зор да си върнеш стъклените бутилки - едно дето половинята тарикати приемат само пълно за празно а други пък нарочно не предлагат стъкло ...

 • 6
  pop39431286 avatar :-|
  Цветозар Цонев

  copy, paste, translate + груба редакторска намеса, губеща смисъла на статията.
  И аз не го очаквах от капитал…
  Авторката биваше да се информира малко повече за ситуацията в България, преди да пусне такава статия…
  До коментар [#] от "":


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход