IKEA започва да продава чиста енергия в Швеция

Мебелният гигант иска да намали въглеродния си отпечатък

Световният гигант в производството и продажба на мебели IKEA започва нов бизнес през септември - продажбата на електрическа енергия. Компанията ще започне предлагането на услугата първо в Швеция, а целта е тя да стане глобално достъпна. Svea Solar, енергийният партньор на Ingka, собственикът на повечето магазини на IKEA по света, ще закупува енергията от северната борса Nord Pool, а след това ще я препродава на клиентите на магазина без надценка. Плащането ще се извършва на месечна база, като освен фиксираната цена, потребителите ще трябва да плащат и променлива ставка, съобщава Reuters. Услугата ще се нарича STRÖMMA (поток на шведски).

Само от ВЕИ

Енергията, която шведският мебелен гигант ще продава, ще бъде генерирана от слънчеви и вятърни паркове, които са не по-стари от 5 години. От компанията вярват, че по този начин ще успеят да привлекат повече хора, а също така да стимулират и построяването на допълнителни подобни паркове. Потребителите ще могат да следят използването си от приложение за смартфон, а в случай че има неизползвана енергия, ще има възможност за търгуване на борсата.

Отговорникът по устойчивост на шведското подразделение на магазина Джонас Карлехед заяви, че целта на компанията е да направят слънчевата и вятърната енергия по-достъпна за всички. "IKEA иска да изгради най-голямото движение за възобновяема енергия заедно с колеги, клиенти и партньори по целия свят, за да помогнем заедно да се справим с изменението на климата", добавят в съобщение от веригата, която развива бизнес и в България.

"Днес ние предлагаме интелигентни и енергийно ефективни продукти и услуги, които допринасят за удължаване на живота на продуктите, намаляване на отпадъците, спестяване на вода и по-здравословно хранене, както и намаляване на потреблението на електроенергия. Предоставянето на слънчева и вятърна енергия на ниска цена на повече хора се чувства като естествената следваща стъпка на нашето пътуване към устойчивост", заявява Боян Ступар, мениджър продажби в IKEA - Швеция.

В по-общ план ИКЕА има за цел да бъде "климатично благоприятна" - да намали емисиите на парникови газове с повече, отколкото се очаква от цялата верига на ИКЕА, от производството на суровини до изхвърлянето на мебелите на клиентите - до 2030 г. Карлехед казва в интервю, че вижда възможността да се предоставя възобновяема енергия на клиентите като принос за постигането на тази цел, както и като потенциален нов поток от приходи. "Това ще допринесе непряко (към целта). Връзката е, че използваните от нашите клиенти продукти представляват около 20% от общия климатичен отпечатък на IKEA - от уреди, осветление и електроника".

IKEA също така продава слънчеви панели в 11 държави.