Финансови институции обещават да вложат 130 трлн. долара в зеления преход

Спорният въпрос за кредитирането на проекти за фосилни горива хвърля сянка върху намеренията на алианса

Групата от международни финансови институции Glasgow Financial Alliance for Net Zero (GFANZ), оглавявана от бившия управител на Английската централна банка Марк Карни, обяви, че разполага с до 130 трлн. долара частен капитал за постигане на целите за нулеви нетни емисии до 2050 г. Обединението, включващо повече от 450 банки, застрахователи и мениджъри на активи в 45 страни, ще може през следващите три десетилетия да предостави смятаното за необходимо финансиране от 100 трлн. долара за преминаването на икономиките към неутралност на парниковите емисии, съобщава Financial Times.

"Сега разполагаме с инструментите да изместим въпроса от периферията в центъра, така че всяко финансово решение да отчита климатичните промени", каза Карни, председател на GFANZ от основаването на организацията през април. 63 трлн. долара от средствата ще дойдат от банки, 57 трлн. - от мениджъри на инвестиции, и още 10 трлн. - от собственици на активи като пенсионни фондове.

Трудното разделяне с фосилните горива

Активисти за климата подходиха скептично към заявката. Мениджърите на активи, които са се присъединили към GFANZ, досега са заложили едва 35% от управляваните от тях средства за финансиране на целите за нетни нулеви емисии, твърди Беки Джарвис от организацията Bank on our Future.

Основна критика срещу GFANZ е, че позволява на финансовите групи да продължат да подкрепят компаниите за изкопаеми горива. Според френската нестопанска организация Reclaim Finance алиансът не изисква страните, подписали споразумението, да спрат да финансират проекти, свързани с невъзобновяеми енергийни източници.

След сключването на Парижкото споразумение през 2015 г. международни банки са насочили 4 трлн. долара финансиране за нефт, газ и въглища, като почти половин трилион от тях са отпуснати само тази година по данни на Bloomberg.

Миналия месец Financial Times разкри, че банки, които са част от GFANZ, са се противопоставили на пътната карта за намаляване на емисиите на парникови газове, предложена от Международната енергийна агенция (IEA), която би изисквала от тях още тази година да спрат финансирането на всички нови проучвателни проекти за нефт, газ и въглища. Карни призова финансовите институции да се ангажират с постепенното премахване на финансирането за въглища и да адресират стратегията на IEA, но тя не е задължително условие за подписалите споразумението.

Лицата на GFANZ

Председателят на организацията Марк Карни е бивш управител на Канадската централна банка (от 2008 до 2013 г.), както и на Английската централна банка (от 2013 до 2020 г.). Майкъл Блумбърг, бивш кмет на Ню Йорк и медиен магнат, наскоро се присъедини към Карни като съпредседател на алианса, а Мери Шапиро, която оглавяваше Комисията за ценните книжа и борсите на САЩ, стана заместник-председател на организацията. Групата периодично ще докладва напредъка си пред Съвета за финансова стабилност на Г-20.

Блумбърг и Шапиро участват и в друга инициатива на Карни - работна група, която има за цел да установи доброволен режим за финансово оповестяване относно влиянието върху климата (TCFD).