Парите за борба с климатичните промени се използват неефективно

Зеленото финансиране от богатите за бедните страни през 2019 г. е било 79.6 млрд. долара, далеч под ангажимента за 100 млрд. годишно до 2020 г.

На климатичната конференция в Копенхаген през 2009 г. богатите нации обещаха да увеличат финансирането към развиващите се страни за борба с климатичните промени. Целта беше до 2020 г. средствата да достигнат 100 млрд. долара годишно. В навечерието на COP26 в Глазгоу лидерите признаха, че не са успели да изпълнят ангажимента, но очакванията са това да се случи през 2022 или 2023 г. Бъдещето на зеленото финансиране отново е ключова част от преговорите, пише Financial Times. Всички са съгласни, че са необходими повече средства за борба с климатичните промени, но с това консенсусът приключва.

Според данни на ОИСР за свързаните с климата потоци на финансиране от богатите страни, включително грантове, заеми и експортно кредитиране, както от частни, така и от държавни източници, средствата през 2019 г. възлизат на 79.6 млрд. долара. По изчисления на Oxfam, ако се извади кредитирането, безвъзмездната помощ е около една пета от общата сума. В последните години кредитирането по тази линия расте с доста по-бърз темп, отколкото грантовете.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове