Старите гори - Ноевият ковчег на човечеството

Опазването на вековните дървета е една най-важните задачи пред Европа и света

   ©  Нели Дончева, WWF-България

Silva Magna Bulgarica или Silva Bulgarorum - така са наричали през Античността и Средновековието Великата българска гора - необятните диви лесове, покривали не само Стара планина, Средна гора, Странджа, Родопите, Рила, но и полетата на Мизия и Тракия. Участници в първите три кръстоносни похода през XI - XII век описват прословутата местност, "която се минава за 8 дни, като се върви 2 дни и 2 нощи, без да се види човек". Почти всичко това е унищожено от човека - в древността - за да се освободят територии за земеделие и животновъдство, в средните векове - за обработка на желязо, а в най-новата ни история - чрез промишлен дърводобив, който силно изменя естествения характер на горите. Ако в миналото горите са покривали четири пети от територията на страната ни, днес те обхващат една трета, или 3.8 млн. ха.

Въпреки че от Великия Български лес днес е останал блед спомен, у нас все още има едни от най-съхранените и най-ценни стари гори в цяла Европа. Опазването им никога не е било по-важно - в условията на непредсказуем климат и природни катаклизми.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  samoedin avatar :-|
  samoedin
  • + 4

  "Когато изсичаме старите гори, унищожаваме местообитанията на някои редки, застрашени и ендемични видове, които се срещат само у нас и на Балканите. "Губейки видове, правим горите по-елементарни и неустойчиви. Най-добре се вижда защо горите не трябва да са с проста структура в изкуствено създадените борови гори. Те са на една възраст, от един дървесен вид. Само няколко години на силни бури и тежки снеголоми са достатъчни за унищожението им, защото нямат съпротивителните сили: няма ги кълвачите, няма ги бръмбарите, няма го цялото разнообразие от гъби, които са в симбиоза с дървесните видове. Ако гората е съставена от бял бор, смърч ела и бук и дърветата от един вид биват повредени или нападнати от някаква болест - например корояди нападнат борчето, то другите три вида ще оцелеят и гората ще е само леко разредена. През това време борът ще се възстанови", казва директорът на ИАГ."

  Великолепно обяснения защо старите гори у нас не могат просто ей така да се заменят с новозалесени такива ! Тези гори, които съществуват с над 100 годишна история, създават неповторимо био разнообразие, което не може да се пресъздаде с човешката намеса, колкото и да засаждаме нови борчета и ели в доброволчески акции у нас ! Чудесна статия !

  Нередност?
 • 2
  elektromat avatar :-|
  Mitko Kordov

  До коментар [#1] от "samoedin":

  не бих казал-Стара планина,източните и средните Родопи преди 50-100 години са били голи чукари

  Нередност?
Нов коментар