Глобалното затопляне може да достигне 1.5 градуса до 5 години

Ограничаването на покачването на температурата изглежда все по-трудно

Ново проучване показва, че шансовете Земята да надхвърли границата на затопляне от 1.5 градуса по Целзий е почти 50%
Ново проучване показва, че шансовете Земята да надхвърли границата на затопляне от 1.5 градуса по Целзий е почти 50%
Ново проучване показва, че шансовете Земята да надхвърли границата на затопляне от 1.5 градуса по Целзий е почти 50%    ©  Reuters
Ново проучване показва, че шансовете Земята да надхвърли границата на затопляне от 1.5 градуса по Целзий е почти 50%    ©  Reuters

Ново проучване на Световната метеорологична организация (СМО) и Метеорологичната служба на Обединеното кралство (МСОК) показва, че шансът глобалното затопляне да надхвърли 1.5°C в годините до 2026 г. е 48%. Освен това според двете организации тази вероятност само ще нараства през следващите години. "Числото от 1.5 градуса по Целзий не е някаква случайна статистика", каза Петери Таалас, генерален секретар на СМО. "Това е индикатор за точката, в която въздействието на климата ще стане все по-вредно за хората и всъщност за цялата планета", добави той пред CNBC.

Учените от СМО и МСОК анализират около 120 различни климатични прогнози, за да изчислят шанса за временно преминаване на 1.5 градуса. Докладът заключава, че най-горещата година в историята е много вероятно да падне през следващите пет години. "Глобалните температури вероятно ще се повишат през петгодишния период 2022 - 2026 г.", се казва в документа.

Още през 2015 г. климатичните експерти заявиха, че има нулев шанс да се надхвърли 1.5 градуса по Целзий над прединдустриалните нива през следващите пет години. Вероятността от превишаване на това ниво обаче беше повишена до 10% през годините между 2017 и 2021 г., преди да се изкачи до почти 50% за периода 2022 - 2026 г. Изследването на СМО и МСОК идва малко след като Междуправителствената група на ООН по изменението на климата предупреди, че борбата за поддържане на глобалното затопляне под 1.5 градуса по Целзий вече е достигнала територията "сега или никога". Целта от запазване на глобалното затопляне под нивото от 1.5°C е амбициозната глобална температурна граница, определена в знаковото Парижко споразумение от 2015 г. Тя е призната за решаваща глобална цел, тъй като отвъд това ниво стават по-вероятни така наречените повратни точки. Тези точки са прагове, при които малки промени могат да доведат до драматични промени в цялата система за поддържане на живота на Земята.

"Единична година на превишаване над 1.5°C не означава, че сме нарушили емблематичния праг на Парижкото споразумение, но разкрива, че се приближаваме все по-близо до ситуация, при която 1.5°C може да бъде надвишена за продължителен период", казва Леон Хермансън от Met Office в доклада. Предупреждението за температура следва серия от екстремни метеорологични явления по целия свят. През последните няколко месеца гореща вълна обхвана части от Индия и Пакистан, а властите в Ирак призоваха хората да останат на закрито, тъй като пясъчните бури бяха покрили страната. Също така леден шелф с размерите на Ню Йорк се отцепи в Източна Антарктида след рекордно високи температури.

Таалас също така предупреди, че глобалните температури ще продължат да се покачват, докато човечеството продължава да отделя парникови газове. "И наред с това нашите океани ще продължат да стават по-топли и по-кисели, морският лед и ледниците ще продължат да се топят, морското равнище ще продължи да се повишава и времето ни ще стане по-екстремно", заяви той пред журналисти.

Войната в Украйна допълнително затрудни сътрудничеството в областта на климата и някои страни планират да горят повече въглища, за да заменят доставките на руски газ. Също така глобалните вредни емисии нарастват, след като икономическата активност се възстановява след пандемията, като емисиите на въглероден диоксид миналата година достигат най-високите нива, регистрирани някога.