Режим домашен офис или какво разказват хората за живота в епидемия из Европа
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Режим домашен офис или какво разказват хората за живота в епидемия из Европа

Улиците на Барселона в момента са далеч по-пусти от обичайното: няма тълпи от туристи или жители на града

Режим домашен офис или какво разказват хората за живота в епидемия из Европа

Няколко души споделиха пред "Капитал" какъв е новият ритъм на живот в Испания, Англия, Австрия, Германия и Франция и какви са техните опасения за бъдещето

Мила Чернева
15630 прочитания

Улиците на Барселона в момента са далеч по-пусти от обичайното: няма тълпи от туристи или жители на града

© Reuters


Темата накратко
 • Вследствие на мерките срещу коронавируса много европейци работят от вкъщи.
 • Притесненията за икономическото им бъдеще зависят и от доверието в правителствата им.

От началото на седмицата големите европейски държави постепенно прекъсват обичайния ритъм на живота и налагат забрани на гражданите си да излизат, за да ограничат разпространението на коронавируса. По данни на Световната здравна организация от неделя до вторник заразените в петте страни - Испания, Франция, Германия, Великобритания и Австрия, са се увеличили с над 8 хил. души.

Свързахме се с европейци във всяка от тях, за да научим как се справят градовете им под карантина, какво е отношението им към наложените ограничения и какви са очакванията им за близкото бъдеще.

От разказите на хората могат да се направят няколко извода. Отношението на гражданите към епидемията има връзка с доверието им в управляващите и състоянието на икономиката. В Германия не се усеща тревога, в Испания притеснението е голямо. Навсякъде обаче не достигат маски, а изкушаващото пролетно слънце примамва хората да нарушат карантината.

Икономическа сиеста в Испания

"В събота президентът обяви извънредното положение. То започна в неделя и беше странен ден. Отидохме до пътека в парка близо до дома ни. Полицията беше там и казваше на всички да се прибират", разказва Виолета Атанасова, която живее в Барселона с приятеля си, родом от там, Абелард (Абе) Билардей.

В неделя всички паркове и плажове затварят за посетители. Единствените работещи обекти са супермаркетите, аптеките, химическо чистене, магазините за техника и павилионите за цигари и вестници.

Към сряда, 18 март, в Испания има над 11 800 случая на заразени с коронавирус, а в Каталуня - над 1800. Хората са изоставили обичайния си бохемски начин на живот и са си у дома, улиците са доста по-празни, разказват Абе и Виолета.

Още са в началото на карантината и всички са в добро настроение. "В 8 часа вечерта излизаме на балконите и аплодираме медицинските екипи. Хората пеят и свирят на инструменти. Гледат с доза хумор в социалните мрежи - ясно е, че всички са обсебени от темата", обобщава Виолета.

Извън това обаче има осезаема несигурност за бъдещето. Всеки има познат, който е засегнат икономически от ситуацията. Абе работи в отдел "Продажби" на световен производител на домашни потреби. Само служителите във фабриката и складовете ходят на място и всъщност имат повече работа. "Тези стоки в момента бумтят. Всички си купуват повече прах за пране или препарат за съдове. Онлайн каналите ни експлодираха - всички пазаруват през интернет, вместо да ходят до магазина", споделя той.

Виолета обаче се обучава за готвач в ресторант. "Всички в ресторантьорския бизнес са без работа в момента", казва тя. Собствениците на заведения, които трябва да плащат наеми, са притеснени, защото властите не са коментирали конкретни мерки за сектора засега. Ударът върху туризма - основен отрасъл в страната, ще е сериозен, като прогнозата на Абе е, че летният сезон е загубен. Във вторник правителството обяви, че предвижда да похарчи 200 млрд. евро, за да противодейства на ударите върху икономиката. "Баща ми го обобщи добре: ще преживеем вируса, дали за две седмици или два месеца, притеснителното е, какво ще остави след това - много увредена страна", казва каталунецът.

Според Виолета и Абе испанските власти са допуснали три големи грешки в реакцията си на заразата. "Не затвориха Мадрид като Милано, а там бяха концентрирани 70% от случаите. Затвориха университетите например, всички се прибраха по родните си места и разпръснаха вируса из страната допълнително" казва Абе. Втората грешка е, че са допуснали масови демонстрации в Мадрид и Барселона по случай 8 март въпреки наближаващата буря. Третата е редкият градски транспорт. В понеделник, първият работен ден от карантината, влаковете от покрайнините на Мадрид и Барселона са били намалени с 50%. "Хората бяха наблъскани като в метрото в Токио. Имаше гигантски струпвания на платформите и във влаковете. Трябваше да удвоят влаковете, за да са празни вагоните, а не обратното", смята Виолета.

Работодателите изпревариха правителството в Англия

В един от най-големите европейски градове - Лондон, настроенията са смесени. Посланията на правителството бяха либерални - на фона на другите големи страни в Европа те не забраняваха нищо. "Всички около мен критикуват подхода на властите, дори имаше протести пред парламента на хора с маски и лозунги "Сложете държавата на пауза", забелязва Нона Станчева, която работи в британския офис на международна PR агенция с 220 служители в Лондон. Колежката ми, на 27, иска да продължи да си живее живота, без да се съобразява, защото иначе много се депресирала Хората масово са спокойни, като имам чувството, че не са информирани какво се случва в Италия или в Испания. Никой не казва, че трябва да взимаме решения на база на държавите, по-напреднали в епидемията", обяснява тя.

Тя разказва, че по улиците няма хора с маски, заведенията са пълни, но пък в метрото има спад на наплива, а офисите пустеят.

В понеделник вечер все пак премиерът Борис Джонсън призова хората към самоизолация. Но много компании вече бяха изпреварили препоръките и бяха предприели действия. "Шефовете ни препоръчаха в събота да работим от вкъщи, но офисът ще е отворен. В неделя вечерта ни казаха, че е задължително да сме у дома, освен ако не е суперналожително", разказва Нона Станчева.

Мениджмънтът на компанията, в която работи тя, постоянно изпраща информация до служителите как да направят дома си по-приятен за работа, напомнят рутината им да репликира нормалния ритъм на деня, насърчават ги да използват видеочатове и да говорят по телефона. "Поръчах си бюро, сглобявам го, за да имам нормална среда за работа", споделя тя.

Бизнесът им в момента върви, но с някои спънки. "Ние сме PR-и и сме гъвкави. Типът истории, които разказваме, може да са различни. Ако сме умни, дори може да не загубим пари, ако обърнем комуникацията спрямо кризата", смята тя. Някои големи клиенти са рязко повлияни - тези, свързани с туризма или спорта например. Друг техен клиент обаче е от сферата на киберсигурността. "Техните услуги ще са нужни, защото много хора ще работят от вкъщи, трябват им сигурни системи", коментира Нона Станчева.

На виенското бюро по труда

Когато Биляна Раковска каца на летището във Виена в понеделник, вижда "призрачен град" - няма хора, няма отворени заведения. Към неделя Австрия има над 800 заразени с вируса (към сряда вече 1132 - бел.ред.) и два смъртни случая, затова правителството затяга рязко мерките. Влиза в сила забрана хората да излизат освен до магазини за храна и лекарства, да извършват служебния си дълг или да помогнат на някого, разказва Биляна.

Тя работи в международен концерн за бързооборотни потребителски стоки, като офисът им е затворен, но имат VPN и работят от вкъщи. "Системата ни е така оптимизирана, че да можеш да работиш отвсякъде", допълва тя. И ако тя и колегите й не се притесняват за работното си място, други вече са на борсата по труда.

"Всички хора в сферата на услугите - кетъринг, хотели, заведения, са освободени. В понеделник съобщиха, че 16 хил. души са останали без работа и са потърсили АМS - институцията, която ти дава пари, когато си безработен. Ако се запишеш в това бюро по труда, те викат на интервюта и ти търсят работа. Имам приятел, на когото са звъннали, че му отменят срещата за другата седмица, но са претоварени и ще го викат май месец. Това е заради новодошлите в системата и бюрото е прекалено заето с тях", разказва Биляна. Сайтът на службата по труда е блокирал заради огромния брой запитвания.

Същевременно друга нейна приятелка работи в една от т.нар. Големи 4 консултантски компании и някои техни проекти вече са замразени. "Казаха им, че ще им намалят работното време и следващата стъпка е да ги освободят", уточнява тя, като допълва: "Тя се притеснява да не остане без работа, а не че ще остане без пари." Причината е, че в Австрия държавата осигурява добро заплащане, когато някой излезе на борсата.

Наблюденията на Биляна обаче все пак са, че хората подкрепят напълно мерките на държавата, защото всички осъзнават сериозността на проблема.

Хладнокръвието на германците

Магазините работят, хората карат колела и се наслаждават на хубавото време, животът си върви. Такъв пейзаж описва Деница Иларионова, която живее в Мюнстер, град с около 260 хил души население в Германия. Мястото се намира близо до границата с Холандия, в провинцията Северен Рейн-Вестфалия, която в момента има най-много открити случаи на заразени с коронавирус. "Забелязах, че по-малко хора се движат в автобусите. Забранено е да се купуват билетчета от шофьорите", обяснява тя.

Затягане на положението настъпва постепенно след уикенда, когато болните се увеличават. Първо затварят училищата, но учениците продължават да играят заедно, а хората се наслаждават на слънцето в ресторанти и барове, разказва Бианка Линд. Тя е управляващ директор на Федералната асоциация за телешко и свинско, също живее в града и сега работи от вкъщи. В сряда вече и за заведенията има забрана за работа. Всяка провинция отделно въвежда мерките, уточнява Бианка.

Деница работи в аутсорсинг сектора - за фирма Majorel по проект на "Майкрософт", като засега работят в офиса си. Забелязала е сериозно изкупуване на лаптопи в града, дори започва да се усеща недостиг по магазините. Маски също няма, тоалетната хартия и сапунът се харчат като топъл хляб и са дефицитни.

"Тук сме сигурни, че държавата ще направи много в наша полза, както и в ползата на хора, които потенциално биха загубили бизнеса си като резултат от пандемията. В компанията, в която работя, по закон нямат право да не ни плащат и последната ни мисъл е, че бихме могли да загубим работата си. Също така здравната каса се грижи по време на болест", обяснява българката.

"Аз не се притеснявам за работното си място, но членовете на асоциацията ни - да. Страхуват се, че компаниите им може да затворят, тъй като контактуват с фермери. Не знаят дали служителите им могат да ги посещават", споделя Бианка Линд.

"Хората търсят алтернативи. Но аз имам сигурен доход и това не ме притеснява", уточнява Деница. Тя разказва за неин познат диджей и танцьор, който сега не може да работи, но е намерил друг начин да изкарва пари и произвежда шапки. И все пак доверието в правителството играе значима роля. "Не мисля, че хората са в паника или ги е страх. Вярват в ресурсите на Германия. Хората тук се чувстват много по-сигурно, отколкото в България. Включително и аз", казва Деница.

Епидемия на Лазурния бряг

От няколко дни Нели Пирожок работи от дома си в Ница и се сблъсква с трудностите за родителите в тази нова действителност. "Работя от вкъщи, с две деца, за които трябва да се грижа и да бъда тяхна учителка, а те се чувстват като във ваканция Не е лесно", споделя тя. Засега обаче се налага. Френският президент Еманюел Макрон въведе строги мерки на 16 март - "тотална изолация", казва Нели. До тях се стигна заради незадоволителните резултати - голяма част от жителите на страната продължават да се разхождат на слънце край морето и в парковете. "Сега градът е празен. По улиците се виждат само хора с кученца или пазарски чанти, дистанция се спазва навсякъде", разказва тя. Страната има над 7600 заразени в сряда, 17 март, както и близо 150 жертви на вируса.

Нели работи в сферата на здравеопазването - в администрацията на най-големия кабинет по физиотерапия в района на Лазурния бряг, като рехабилитацията се извършва в домовете на хората. "При нас както при лекарите и медицинските сестри се изисква да продължим да се грижим за нашите пациенти при спазване на определените хигиенични норми за предпазване от вируса COVID-19 - ръкавици, маски, миене на ръце или използване на гел-дезинфектант и др. Срещнахме голям проблем с намирането на медицински маски. Резервирани са за болниците, болните, лекарите, медицинските сестри и се оказва, че за физиотерапевтите не стигат", разказва тя. В търговската мрежа няма вече, а последните, които поръчали, са били на силно завишени цени. И във Франция масово се налага практиката за "домашен офис". "Много хора работят от вкъщи или се записват във фирмите на безработица/частична такава, през която за периода на карантината част от заплатата се заплаща от държавата. Фирмите тук се организират в движение според новините, дадени от правителството", обобщава Нели.

Темата накратко
 • Вследствие на мерките срещу коронавируса много европейци работят от вкъщи.
 • Притесненията за икономическото им бъдеще зависят и от доверието в правителствата им.

От началото на седмицата големите европейски държави постепенно прекъсват обичайния ритъм на живота и налагат забрани на гражданите си да излизат, за да ограничат разпространението на коронавируса. По данни на Световната здравна организация от неделя до вторник заразените в петте страни - Испания, Франция, Германия, Великобритания и Австрия, са се увеличили с над 8 хил. души.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  jezmy avatar :-P
  Jezmy Halibram

  Хубавите Българките са из цяла Европа.Браво,ашколсун машала.

 • 2
  owen avatar :-|
  owen

  темата е доста сериозна - работенето от вкъщи може да е отговор на много проблеми, вкл. климатичния, и това е един сериозен експеримент в тази посока.
  бай ганйо разбира се от коментар едно го интересува само външния вид на хората и коментира като типичен ориенталец.

 • 3
  jezmy avatar :-?
  Jezmy Halibram

  Извинявам се. Аз не искам да обидя никого. Разговорите за работа от вкъщи циркулират отдавна. Има положителни и негативни страни. Коментарът ми имаше за цел да направи малко щастие в сегашната ситуация и да повдигне настроението.
  Благодаря ти.

 • 4
  owen avatar :-|
  owen

  не повдига настроението, разваля го. добре изглеждащите хора знаят, че изглеждат добре, няма нужда някой да го казва, особено по този начин. за жените е особено крийпи, а мъжете в българия не знам защо си мислят, че подобен ориенталски подход е приемлив и дори ги радва. това което харесвам в западните общества е, че никой не коментира външния вид, никога. като редовен получател на подобни коментари, от дъното на душата си моля всеки български мъж да си запази тия мисли за себе си.

 • 5
  jezmy avatar :-?
 • 6
  jezmy avatar :-?
  Jezmy Halibram

  Можете да видите моята снимка и моето име. Не мога да те видя. Казвате, че живеете в чужбина. Откъде знаеш, че аз не го правя? Мисля, че някой ти плаща.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.