Защо лекарите искат по-строги ограничения
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Защо лекарите искат по-строги ограничения

Дезинфекция пред спешната болница "Пирогов" в София. Взетите досега мерки не са достатъчни, за да успокоят лекарите

Защо лекарите искат по-строги ограничения

Причината, която изтъкват, е липсата на предпазни облекла за тях и очакваното струпване на тежко болни от COVID-19 в болниците

Десислава Николова
7442 прочитания

Дезинфекция пред спешната болница "Пирогов" в София. Взетите досега мерки не са достатъчни, за да успокоят лекарите

© Георги Кожухаров


Новината за масовата екскурзия на софиянци на Витоша в събота предизвика бурно възмущение от много лекари. Най-меките реплики в някои техни групи в социалните мрежи бяха: "Няма толкова недисциплинирана тълпа. Всички ония дървени философи, дето обясняват колко тежки били мерките - ами още по-зле ще става при това поведение. И сме на път да повторим италианския сценарий, защото българите правят същото, което правеха италианците само преди две седмици."

Лекарите имат основания да се притесняват. Те, от една страна, виждат, че ограничителните мерки не се спазват, особено в по-крайните квартали и по-малките населени места. Според тях особен риск има и от взривно разпространение в ромските общности. От друга страна, лекарите са наясно, че все още няма достатъчно защитни облекла. Това създава огромен риск за всички. Комбинацията от тези два фактора означава, че може да се стигне до много заразени за кратко време, а когато лекарите и сестрите, които ги лекуват, също се заразят заради липса на защитни облекла, няма да има кой да се грижи за следващите вълни. Отделно има сериозна опасност за функционирането на цялата здравна система, защото разпространението на болестта навсякъде може да наруши лечението на всички останали болни. Така единственият шанс (според тези лекари) това да не се случи е въвеждането и спазването на сериозни ограничителни мерки.

От миналата седмица председателят на Националния кризисен щаб ген. Венцислав Мутафчийски поиска по-строги епидемични мерки срещу разпространението на коронавируса и голяма част от колегите му лекари го подкрепиха за това.

В декларациите си официалните съсловни организации настояха за твърда ръка и намеса на прокуратурата и МВР, което не се хареса на редовите лекари. Само от тази седмица те вече помнят опита на главния прокурор да прокара нов вид наказателна отговорност за лекарите, ако откажат да лекуват COVID-19, и то при положение че лекарите, зъболекарите и фармацевтите масово нямат защитни облекла, включително има все още дефицит и за тези, които директно лекуват заразени с коронавирус.

Какво поискаха организациите на лекарите

Забрана за напускане на домовете, затваряне на София, максимални правомощия на главния прокурор и МВР поиска в петък Столична лекарска колегия в писмо до президента, премиера, председателя на парламента, здравния министър, главния прокурор и председателя на националния кризисен щаб.

Малко след това централата на съсловната лекарска организация - Българският лекарски съюз (БЛС) - поиска налагане на пълна карантина на възрастните хора, въвеждане на задължителен вечерен час и ограничаване на движението между градовете без основателна причина. БЛС обаче не поиска намеса на прокуратурата и адресира писмото си само до премиера, здравния министър и началника на кризисния щаб.

Какви бяха мотивите им?

Според Столична лекарска колегия софиянци не спазват ограничителните мерки за неразпространение на коронавируса, расте броят на карантинираните, които не спазват карантината, масово не се ползват предпазни средства от населението и много търговски обекти продължават да работят. Появи се и съобщение, че заместник-председателят на СЛК не е участвал във взимането на решение за писмото.

"Абсолютно не е вярно - управителният съвет сме 15 души, онлайн проведохме заседание, защото имаме един човек под карантина, 11 души говорихме повече от три часа и взехме решение", казва д-р Асен Меджидиев, председател на СЛК. Той твърди, че не са настоявали за намеса на главния прокурор в цялостното решение на мерките срещу коронавируса, а само в спазването на мерките.

"Може би не сме се изразили много точно, не сме писатели - ние казваме, че трябва да се дадат правомощия на прокуратурата и МВР да следят спазването на мерките, да се контролира, особено по крайните квартали, по колко души се събират. Как току-що върнали се от чужбина граждани на тези квартали не спазват карантината, а се събират и вършеят из цяла София. Това са безотговорни хора, във война сме с невидим враг, оттам визираме мерките на МВР и прокуратурата, затова говорим за правомощия - да контролират тези, които не спазват мерките", казва д-р Меджидиев.

Мотивите на Българския лекарски съюз са много изчистени. Накратко те са, че София не е България и ако там в по-голямата си част гражданите са изолирани у дома, то това не се случва в другите градове. "До БЛС постоянно пристигат сигнали от колеги и граждани от цялата страна, алармиращи за свободно движение и групиране на хора по различни поводи - семейни тържества: сватби, рождени дни, кръщенета", се казва в декларацията.

"Изключително разтревожени сме, че има огромни групи хора, които неглижират препоръки и по този начин поставят под заплаха здравето на българските лекари. Всички знаем какво ще се случи след това - всички лекари трябва да сме в залите денонощно и да се борим за обдишването и спасяването на тежко болни с дихателна недостатъчност, а все още съществува недостиг на защитни облекла за лекарите", коментира д-р Иван Маджаров пред БНР.

Според него вечерният час е необходим не защото вечер вирусът си ляга да спи, а защото по този начин ще се ограничи събирането по домовете и затворените ресторанти, особено в провинцията, и ще се спре предаването на заразата.

В крайна сметка щабът прие предложението за затваряне на областните градове освен за работа, здравни случаи и др., като освен това осигури коридори за пазаруване на възрастните сутрин.

Какво (не) казват лекарите

Повечето медици, до които "Капитал" се допита и които пишат в социалните мрежи, са абсолютно убедени, че заради липсата на масово тестване на върналите се от чужбина много хора, особено на млада възраст, са потенциални вирусоносители и не спазват карантината. Особено чувствително според тях е положението в ромските махали на много градове, в които често живеят по много хора в една къща. Това вероятно беше причината да бъдат активирани 200 здравни медиатори, които да обясняват мерките за хигиена и изолация в общността и да предпазят цялото населено място от разпространение на заразата.

Другото притеснение на лекарите е, че все още нямат достатъчно предпазни средства и могат да се заразят, независимо дали работят в болница, дали са лични лекари или специалисти.

Особено притеснително е положението във вече затворените болници. Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев беше приет преди шест дни в УМБАЛ "Софиямед". След това се установи, че бивш специализант в клиниката до началото на март е отпътувал за Велико Търново и там се е разболял. От шест дни 150 души персонал и 200 пациенти са затворени в болницата. На персонала са направени вече по два теста за носителство, които са отрицателни, но никой не ги освобождава. Нещо повече - всички са получили предупреждение от РЗИ, че ще бъдат съдени по Наказателния кодекс, ако напуснат болницата, преди да бъде разрешено, разказа лекар пред "Капитал". Лекарите отвътре споделят, че са отчаяни и искат да се приберат при семействата си, дори и да останат под карантина, но да могат да напуснат работните си места.

В същото време "Аджибадем Сити клиник болница Токуда" също беше затворена заради болен пациент, но само за 24 часа.

Във фейсбук групите лекарите непрекъснато обсъждат състоянието на колегите си и отношението на кризисния щаб. Според тях Кирил Домусчиев е пациент, неспазил препоръките при симптоми, валидни за всички други, да се обади на личния си лекар, Спешна помощ и да се лекува в специално посочена болница, а щабът не се е отнесъл към него назидателно. В същото време лекарите, при които са попаднали пациенти с коронавирус, се считат длъжни да ги лекуват и се притесняват, че все повече техни колеги ще бъдат затваряни в болниците без правила кога ще бъдат пускани.

"Отправихме призив към колегите и някои болници вече взеха това решение - да пускат част от персонала в платен отпуск за 14 дни, за да има взаимозаменяемост, ако клиниката попадне под карантина, ако има контакт със заразен, резервният екип да заеме тяхното място. Ресурсът на медицински персонал не е огромен", коментира д-р Меджидиев.

Съществува и още едно притеснение сред медиците. То е приетата законова поправка в закона за извънредните мерки. Според нея, когато интересите на обществото изискват провеждане на съвместни действия при епидемии, независимо от формата на собственост, лечебните заведения трябва да си взаимодействат с ресурсите, с които разполагат. В тези случаи министърът на здравеопазването, главният държавен здравен инспектор и директорите на регионалните здравни инспекции могат да налагат мерки на лечебните заведения.

Мерките не са описани в проекта и според лекари могат да включват една болница, чиста от коронавирус, да трябва да предостави апаратурата и лекарствените си запаси при нужда, но и да командирова лекарите си.

Генерали без армия

Опитите на главния прокурор да се опитва да се намесва в управлението на коронавирус кризата, да предлага вечерен час и тежки мерки, като излиза от правомощията си да следи за престъпленията на всички нива в държавата, донякъде са обосновани от това, че правителството не даде възможност на лекарите да управляват кризата.

Д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита в правата в здравеопазването, припомня на сайта си czpz.org, че Националният оперативен щаб е създаден със заповед на премиера, а не с решение на правителството, което допълнително неглижира неговата роля.

Според заповедта правомощията на щаба са да организира, координира и наблюдава всички действия на компетентните органи във връзка с предотвратяването на разпространението на COVID-19, както да събира, обобщава и анализира цялата ситуация, свързана с разпространението на COVID-19, и да информира медиите и обществеността.

"С други думи, Националният оперативен щаб е нещо като говорител на министър-председателя по въпросите на COVID-19, като дори седалището му не е в Министерския съвет, а във ВМА.

В този си вид Националният оперативен щаб не може да издаде никакво разпореждане на когото и да било. Единственото правомощие, дадено на председателя ген. Мутафчийски в заповедта, е да привлича други експерти при нужда", коментира д-р Стойчо Кацаров. Според него, ако правителството е решило да приведе в действие националния план за борба с пандемичен грип от 2006 г., ще има много повече възможности за бързо действие.

Националният оперативен щаб е в състав от шест души и на практика изнемогва от работа, ген. Мутафчийски няколко пъти се сблъска с отказ на правителството да приеме по-строги мерки, а освен това всяко предложение на щаба трябва да изчака да залегне в заповед на здравния министър.

Вместо да централизира правомощия и да даде възможност на оперативния щаб да движи кризата обаче, Бойко Борисов създаде нещо като щаб в сянка. В медицинските среди е всеизвестен конфликтът между ген. Мутафчийски и белодробният специалист проф. Коста Костов, който напусна ВМА.

Проф. Костов обаче ще оглави медицински щаб, който ще събере експерти и ще отговаря два пъти седмично на журналистически въпроси.

"Съветът и щабът да имат диалог, ако има грешка в мерките, първо аз да знам и да не предизвикаме паника. Повече мозъци, повече професори да помагат", заяви Борисов.

Така в момента България е пълна с щабове. Главният прокурор упражнява надзор над оперативния щаб, а оперативният щаб, в който са само медици, ще бъде коригиран и допълван по медицински въпроси от друг медицински контращаб.

Новината за масовата екскурзия на софиянци на Витоша в събота предизвика бурно възмущение от много лекари. Най-меките реплики в някои техни групи в социалните мрежи бяха: "Няма толкова недисциплинирана тълпа. Всички ония дървени философи, дето обясняват колко тежки били мерките - ами още по-зле ще става при това поведение. И сме на път да повторим италианския сценарий, защото българите правят същото, което правеха италианците само преди две седмици."

Лекарите имат основания да се притесняват. Те, от една страна, виждат, че ограничителните мерки не се спазват, особено в по-крайните квартали и по-малките населени места. Според тях особен риск има и от взривно разпространение в ромските общности. От друга страна, лекарите са наясно, че все още няма достатъчно защитни облекла. Това създава огромен риск за всички. Комбинацията от тези два фактора означава, че може да се стигне до много заразени за кратко време, а когато лекарите и сестрите, които ги лекуват, също се заразят заради липса на защитни облекла, няма да има кой да се грижи за следващите вълни. Отделно има сериозна опасност за функционирането на цялата здравна система, защото разпространението на болестта навсякъде може да наруши лечението на всички останали болни. Така единственият шанс (според тези лекари) това да не се случи е въвеждането и спазването на сериозни ограничителни мерки.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 1
  ss avatar :-P
  SS

  ...Лекарите имат основания да се притесняват...

  При взривна вълна ще им лъсне ...компетентността !!!

 • evpetra

  До коментар [#1] от "SS":

  "Весело"?! Няма ли с какво да се забавлявате?!

 • 3
  ss avatar :-P
  SS

  До коментар [#2] от "evpetra":

  В къщи с какво друго предлагаш да се забавлявам ?

  Освен да дразня тъпаците ???

  Плюс това по телевизиите постояно дават интервюта с тълпи от медици притесняващи се за компетентноста си - най пресния пример бойкота във втора градска !!!

 • 4
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  "...Освен да дразня тъпаците ???

  Плюс това по телевизиите постояно дават ..."

  Ами да, когато човек няма други интереси освен гледането на телевизия, той затъпява.

 • 5
  ss avatar :-P
  SS

  Ами сега ни е паднало по време на непредвидената отпуска да "позатъпеем" за разлика от природно тъпите !

  Те са толкова тъпи , че даже природата милостиво ги е оперирала от чувството им за хумор !!!

  ПП."Светът е оцелял, защото се е смял!"


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK