Премиерът: България започва да тества повече за коронавирус

Бързите тестове ще се прилагат след четири седмици, бавните – по-скоро. Масовата проверка ще струва 21 млн. лв.

Премиерът Бойко Борисов и председателят на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски (в средата) цяла седмица се колебаха за масовото тестване за коронавирус
Премиерът Бойко Борисов и председателят на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски (в средата) цяла седмица се колебаха за масовото тестване за коронавирус    ©  Министерски съвет
Премиерът Бойко Борисов и председателят на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски (в средата) цяла седмица се колебаха за масовото тестване за коронавирус
Премиерът Бойко Борисов и председателят на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски (в средата) цяла седмица се колебаха за масовото тестване за коронавирус    ©  Министерски съвет

България започва да тества повече потенциално болни за коронавирус, както и ще следи вече изградения имунитет с бързи тестове след около четири седмици. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов по време на извънреден брифинг днес. Решението да се увеличи капацитетът на страните членки да тестват за коронавирус е от вчерашното заседание на Европейския съвет, в което премиерът участва, и е по препоръка на Световната здравна организация отпреди ден.

До момента от началото на епидемията България е направила едва общо 6454 теста, като част от тях са контролните тестове на болни пациенти. През изминалата седмица националният кризисен щаб и медицинският съвет към правителството пък влязоха в полемика дали трябва да се изследва масово населението с бързи тестове или не. Ген. Мутафчийски обяви, че е противник на бързите тестове, защото са неточни.

След вчерашното заседание на Европейския съвет настроенията са други. Бяха съобщени и подробности за българския дял в общоевропейската поръчка. Страната ни е поискала близо 1 млн. тестове за общо 21 млн. лв., които да бъдат приложени през следващите седмици - от тях 600 хил. са по-бавните и коректни PCR тестове, а останалите - по-бързи.

Какви тестове

Председателят на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски отбеляза, че единственият достоверен начин за установяване на заразени с коронавирус е с т.нар. бавни тестове - real time PCR.

До вчера той казваше, че със сегашната апаратура капацитетът на петте държавни лаборатории е 300 теста дневно. Днес обяви, че в България има възможност да се изследват пробите на 1000-2000 случая дневно, ако всички вирусологични лаборатории работят. Това би означавало, че България се нуждае от 30 хил. такива теста месечно, което по сегашните цени би струвало 930 хил. лв. на месец. В поръчката на ЕК България е поискала минимум 600 000 такива теста.

Следващият начин е флуоресцентен имунохроматографски тест - отново PCR, но бърз - пробата се взема от устата или носа и директно се поставя върху малък апарат по подобие на тестовете за бременност. Според Мутафчийски щабът предвижда да могат да се правят 5-10-20 хил. теста дневно, като месечно се предвижда да бъдат получени 300 хил. такива теста, което ще струва около 10 млн. лв. месечно.

Според него, след като се достигне платото на заболеваемостта, ще започнат да се извършват масово бързи тестове, за да се установи колко души са се разболели безсимптомно и са придобили имунитет. Според него ще се правят между 20 и 40 хил. теста на ден, което ще струва още 10 млн. лв. на месец.

"PCR тестовете дават безспорен резултат, с тях ще продължим да изследваме новозаболели, болни в болницата, медицинския персонал, контактни лица на заразени и след това - за изчистване на вируса. С втория тест може да се разшири тестваната група с ученици, учители, работещи в търговски вериги, аптеки, болници, полицаи, държавни, банкови, застрахователни, транспортни служители, работещи в промишлеността - тези тестове ще бъдат правени в рискови групи за откриването на новозаболели, коментира ген. Мутафчийски.

Според него бързите тестове ще дадат реална снимка колко българи са придобили имунитет и ще се определят кохортите от здрави лица, които могат съвсем спокойно да се върнат на работа.

"Ще попитам дали може да поръчаме още половин милион тестове, за да сме сигурни, че когато охлабим мерките, няма да предизвикаме нов пик на заболяването и това да ни намери неподготвени. Продължаваме да купуваме респиратори, дай боже, да не ни трябват, ще ги сложим в болниците", допълни премиерът Борисов.

Колебанията на премиера

По време на първата си публична проява медицинският съвет към премиера препоръча масово тестване с бързи тестове за установяване на размера на епидемията. Ген. Мутафчийски отвърна, че бързите тестове не са точни, и премиерът прие неговата позиция.

След това екип от възпитаниците на Харвардския университет Асен Василев и Кирил Петков предложи масово тестване на българите с бързи тестове и връщане на работа със зелен пропуск, за да не пострада икономиката. Веднага след това обаче щабът застана на твърдата позиция, че няма да се прилагат бързи тестове.

В крайна сметка вчера вечерта - след решението на Европейския съвет, премиерът и щабът са приели предложението на члена на медицинския съвет д-р Александър Симидчиев да започне тестване на контролна група от 1000 души в най-застрашените от заболявания професии - лекари, полицаи, шофьори, продавачи, и по нея да се наблюдава как се разпространява вирусът сред населението и съответно да се вземат решения кога да се разхлабят мерките.

"Единственото ми колебание беше преодоляно, че към момента ще ни свърши работа това проучване на представителна извадка, а след 4-6-8 седмици ще ни трябват по 20 хил. бързи теста на ден", обяви премиерът Бойко Борисов.

Ген. Мутафчийски обяви, че е чул за плана на възпитаниците на Харвард и приятно се е изненадал, че във втората му част концепцията на щаба съвпада с този план, има някои нюанси, но планът не е медицински издържан.

"Всички сме запознати с плана, мероприятията в него са приложими, но когато кривата на заболеваемостта тръгне надолу, тогава мерките ще бъдат съвсем други. Не им е времето на подобни мероприятия, защото никой не може да отговори къде сме в заболеваемостта", допълни вицепремиерът Томислав Дончев.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че лекарите и медицинските екипи могат да ползват зелените коридори за тежкотоварните камиони, за да се придвижват до работните си места. Той обяви, че никой в Европа не знае докога ще се наложи да бъде удължено извънредното положение и ще продължат строгите мерки и че вече няма нито един лидер, който да не е изключително притеснен от размерите на пандемията.

Карантините

По думите на вътрешния министър Младен Маринов стана ясно още, че в България има над 20 хил. карантинирани граждани, като срещу 200 вече има заведени досъдебни производства от районните прокуратури за това, че са нарушили карантината.

Междувременно здравният министър Кирил Ананиев публикува заповед, в която определя лечебните заведения, в които ще бъдат лекувани пациентите с COVID-19.

1.7 млн. маски и 50 респиратора от Китай

Правителството одобри на извънредно заседание чрез видеоконферентна връзка договор с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия за доставка на лични предпазни средства и медицинска апаратура. Със средства от оперативна програма "Региони в растеж" Министерството на здравеопазването ще закупи 1 176 770 бр. предпазни маски на стойност 1.412 млн. евро и 50 респираторни апарата на стойност 1.5 млн. евро.

Маските ще бъдат разпределени между служителите на регионалните здравни инспекции в страната, органите на МВР и МО, Агенция "Митници", както и на служители на други институции, работещи на граничните контролнопропускателни пунктове. Респираторите ще бъдат предоставени на болниците, които лекуват пациенти с COVID-19.